Seuraa 
Viestejä45973

Merivedessä on kultaa 2 mg/100 kuutiota. Miten tuon seuloisi/separoisi irti vedestä?

Kommentit (13)

Joo. On sitä varmaan joku muukin joskus miettinyt. Tuossa artikkelissa ei vaan sanota mitään tekniikasta, jolla kultaa erotettaisi. Se tässä kiinostaisi.

Esim. rahtilaivat pumppaa jäähdytysvettä aika julmettuja määriä reissatessaan. Jos laittaa syklonin ko. vesivirtaan, niin erkaantuisiko kultaa yhtään? Ja olisiko sykloni yleensäkään pätevä laite erotteluun, vai pitäisikö olla jokin linko?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
pmk
Seuraa 
Viestejä1855
Penttinen
Merivedessä on kultaa 2 mg/100 kuutiota. Miten tuon seuloisi/separoisi irti vedestä?

Makealle vedelle on maailmassa suuri kysyntä, epätoivoisimmat (Lähi-Itä) jopa käyttävät käänteisosmoosia tekemällä merivedestä makeaa vettä ulkoisen energian avulla.

En ole katsonut, kummalle puolelle kalvoa esim. kulta ja vaikkapa uraani jäävät, mutta olettaen, että jäävät suolaiselle puolelle, tuossahan tilavuus on pudonnut rajusti, eli kyse on siitä, miten arvokkaat mineraalit erotetaan ruokasuolasta (NaCl).

Jos suolaa ei kannata kaupallisesti hyödyntää, silloin on tietysti yhdentekevää, millä menetelmällä raskasmetallit erotetaan väkevöidystä merivedestä. Jos suolasta halutaan edelleen myyntikelpoinen tuote, silloin pitää kehittää raskasmetallien erotusmenetelmia, joka ei pilaa ruokasuolan myyntikelpoisuutta.

kfa
Seuraa 
Viestejä2517
Penttinen
Joo. On sitä varmaan joku muukin joskus miettinyt. Tuossa artikkelissa ei vaan sanota mitään tekniikasta, jolla kultaa erotettaisi. Se tässä kiinostaisi.Kiinnostaisi muitakin. Sellaista tekniikkaa ei tällä hetkellä ole tiedossa, jolla merivedestä saisi eroteltua kultaa järkevin kustannuksin. Yrittämisen puutteesta tuo ei johdu, sillä tuota on monasti yritetty. YLE:n uutisessa on mielestäni virhe, sillä ensimmäisen kerran tuota tutkittiin jo Saksassa ensimmäisen maailmansodan aikoihin. Ehkä uutisessa tarkoitettiin Suomessa tapahtuvaa tutkimusta.

Wikipedian mukaan kultapitoisuus valtamerissä on luokkaa 10 ... 30 g kuutiokilometrissä (miljardi kuutiometriä). Yhdessä kuutiometrissä merivettä on siis vain 10 ... 30 nanogrammaa kultaa eli sadassa kuutiossa vastaavasti 1 ... 3 µg (mikrogrammaa). Kullan hinta tällä hetkellä on luokkaa alle 35 euroa per gramma eli vesikuutiometrin sisältämän kullan arvo on luokkaa 30 ... 100 mikroeuroa. Yhden euron keräämiseksi täytyisi siis käsitellä 10 000 ... 30 000 kuutiometriä vettä. Ei kannata.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gold#Seawater

Jos merivedestä pitäisi metallia erotella niin paljon parempi kohde olisi uraani. Merivedessä on uraania noin 3 miljardisosaa eli kuutiometristä löytyy 3 milligrammaa. Pitoisuus on satatuhatta kertaa suurempi kuin kullan pitoisuus. Merivesikuution sisältämän uraanin arvo on yli satakertainen siinä olevan kullan arvoon verrattuna, kun uraanin hinta on nykyiset luokkaa 50 euroa per kilo.

http://www.uxc.com/review/uxc_PriceChar ... -u3o8-full

Uraanin osalta merivedestä erottamista on jo kokeiltu. Nykyhinnoilla se ei vielä kannata mutta tilanne voi muuttua.

http://www.technologyreview.com/news/51 ... -seawater/

"Uranium obtained using the traditional process today would cost between $1,000 and $2,000 per kilogram—about 10 to 20 times the current market price, says Schneider. (The price of uranium did rise to around $300 per kilogram as recently as 2007, however.) The new process could cut that cost significantly."

salai
Seuraa 
Viestejä8238
Sepi

Onkohan tuo yhtään tuoreempaa tietoa? Minusta tuo juttu näyttää kirjoitetun joskus loppuvuodesta 2011, koska siinä sanotaan:
Lodeiro Fernández tuli työskentelemään Vihreän kemian laboratorioon viime toukokuussa.

Länsi-Savo kirjoitti asiasta 23.01.2012 näin:
Professori Mika Sillanpää ja tutkijatohtori Pablo Lodeiro Fernández esittelivät viime lokakuussa tutkimusta menetelmästä irrottaa kultaa merivedestä.

Ja Yle Länsi-Savo tosiaan jo 17.10.2011:
Tutkimusta tekee tutkijatohtori Pablo Lodeiro Fernández.Sitten, kun kirjoitin asian Googlen hakuun hieman toisin, eli muutin tuosta MUC:in tiedotteesta sanan arvometalleita muotoon arvometalleja, huomasin jutun löytyvän asiasisällöltään samana jo Kemia-lehdestä 8/2011, sivulta 31/60:

http://www.kemia-lehti.fi/wp-content/up ... _kevyt.pdf (pdf)

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

kfa
Seuraa 
Viestejä2517

Kemia - lehden artikkelissa mainitun tutkijan nimellä löytyy hieman enemmän tietoa:

http://www.southampton.ac.uk/oes/about/ ... f1a12.page

Ocean and Earth Science, National Oceanography Centre Southampton
Pablo Lodeiro Fernandez

Postdoctoral research fellowships at:

[...]

Lappeenranta University of Technology, Laboratory of Green Chemistry (Finland) "The use of synthetic materials and seaweed biomass to induce gold nanoparticles formation in batch and column experiments" May-December 2011

Tuolla otsikolla etsimällä löytyi artikkeli:

Gold recovery from artificial seawater using synthetic materials and seaweed biomass to induce gold nanoparticles formation in batch and column experiments
Lodeiro, Pablo and Sillanpaa, Mika (2013) Gold recovery from artificial seawater using synthetic materials and seaweed biomass to induce gold nanoparticles formation in batch and column experiments. Marine Chemistry, 152, 11-19. (doi:10.1016/j.marchem.2013.03.003).

http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 0313000601 (abstrakti ja artikkelin kuvat)

Adam Cortisone
Seuraa 
Viestejä292

Siitä vaan separoimaan, taitaa huomattavasti kannattavampi bisnes olla tämä jossa ostetaan vanhoja kulta esinentä romukultana ja jatkojalostetaan ne!

Miksi väärät numerot eivät koskaan ole varattuja?

Joo siis kaikkeahan voi räpeltää kun yhteiskunta maksaa tukia. Melkoisen turhaa puuhaa erotella kultaa merivedestä.

Tällaisen paskaan keskitytään mutta muovin muuttaminen takaisin öljyksi ei sitten kannata...tai akkujen purku. Suomalaiset on niiiin ulalla kaikesta järkevästä.

"Seuraavaksi vuorossa on menetelmän testaus laboratoriossa valmistetussa keinotekoisessa merivedessä"

Tuolta mikkelin sivuilta lainasin tuon.. heh, repesin, paljonkohan fyrkkaa ja aikaa menee, että saavat valmistettua oikean kaltaista KEINOtekoista merivettä.

NotYet
Seuraa 
Viestejä4141
Penttinen
"Seuraavaksi vuorossa on menetelmän testaus laboratoriossa valmistetussa keinotekoisessa merivedessä"

Tuolta mikkelin sivuilta lainasin tuon.. heh, repesin, paljonkohan fyrkkaa ja aikaa menee, että saavat valmistettua oikean kaltaista KEINOtekoista merivettä.


Mitä v.....?
" Seuraavaksi vuorossa on menetelmän testaus laboratoriossa valmistetussa keinotekoisessa merivedessä. Näin laboratoriossa saadaan selville, missä muodossa arvometallit ovat merivedessä, mikä parantaa niiden talteenoton tuloksia."

Penttinen
Seuraa 
Viestejä29

Tää foorumi on muuttunut ihan ihmeelliseksi. En edes päässyt kirjautumaan, koska en vanha mailini ei ole toiminnassa..

Mutta asiaan. Tossa joku heitti käänteisosmoosia helpottamaan kullan erotelua, mutta tässä on tullut omaa kokemusta tuosta osmosta, ja tuntuu kuluttavan energiaa aika paljon. Energian kulutus muodostuu paineenkorotuspumpun sähkön kulutuksesta. Lisäksi seulottavan veden määrä putoaa vain maksimissaan kolmannekseen.

Katselin tuossa lapista ostettua kultahippupulloa, jossa kulta lienee vedessä. Kultahiput vajoavat todella hitaasti pohjalle, eli kulta on painavampaa. Netistä googlailin, että kullan paino olisi vajaa 20 kg/litra. Miten tässä nyt selittyy se, että kultaa on meriveden seassa? Miksi kulta ei  painu pohjaan, vaan olisi vedessä ?

Vai olenko käsittänyt koko asian jotenkin väärin, kultaa olisiskin meressä, ei merivedessä?

 

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat