Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Olen sairastanut Menieren tautia jo kymmeniä vuosia. Suosituksena on ollut mm vähäsuolainen ruoka. Sitä olen aina noudattanut. Vaiva on pysynyt hallinnassa. Vajaa vuosi sitten vaiva alkoi hankaloitua. Lääkärini sanoi, että suolan tarpeelle ei ole tieteellistä näyttöä, joten siirryin täysin suolattomaan ruokaan. Onko suolan tarpeellisuudelle tieteellistä näyttöä?Jopa leipä tehdään kotona. Vältän myös muita natriumlähteitä kuten natriumbikarbonaatti (leivinjauhe). En syö mitään tuotetta jossa on natriumia. Ainoaksi natriumlähteeksi on jäänyt suolaton ruisleipä, jossa rukiin mukana tulee hivenen natriumia. Puoli vuotta olen noudattanut tätä enkä ole havainnut mitään uusia oireita. Menieren vaivakin hellitti. Aion näin jatkaa ellei mitään vaaroja esiinny.

Sivut

Kommentit (60)

Natriumia on vedessäkin. Lääkärisi varmaan ottaa huomioon että minimimäärä täyttyy koska se on välttämätön hivenaine ja jos esimerkisi hikoilet ja virtsaat paljon menetät suoloja kuten myös ripulissa.

Suolan saanti ja tarve[muokkaa]
Grammassa suolaa on noin 0,4 grammaa natriumia (Na). 1 g natriumia = 2,5 g suolaa. Natriumin riittäväksi ja turvalliseksi minimisaanniksi aikuisilla on arvioitu 1,5 g suolaksi laskettuna. Sen saa elintarvikkeiden luontaisesti sisältämästä natriumista.[4] Ravinnosta johtuvaa natriumin puutetta ei tunneta, koska ruoassa on suolaa monta kertaa enemmän kuin mitä ihminen tarvitsee.[5] Liian alhainen veren natrium, hyponatremia, voi syntyä vain kahdella eri mekanismilla: natriumia joko menetetään liikaa tai elimistöön kertyy liikaa vettä. Hyponatremia voi esimerkiksi syntyä silloin, jos voimakas ripuli tai oksentelu jatkuu hyvin pitkään. Pelkällä vedenjuonnilla ei hyponatremiaa yleensä synny.[6] Koska liiallinen natriumin saanti nostaa verenpainetta, ravitsemusneuvottelukunta suosittelee suolaa korkeintaan 6 g/vrk naisilla ja 7 g/vrk miehillä. Natriumiksi (Na) laskettuna nämä vastaavat 2,4 ja 2,8 g/vrk.[4] Suositeltava suolamäärä on vieläkin alhaisempi niille, jotka ovat ylipainoisia, jotka sairastavat verenpainetautia tai aikuistyypin diabetesta tai joiden suvussa on näitä tauteja. Suolan syöminen saattaa ihmisillä lisätä riskiä sairastua syöpään[7].
Wikipedia

#p1719238

Sydänoireita voi tulla liian niukasta määrästä.

Ihmisen natriumin tarve on todella pieni, ja se täyttyy ilman lisättyä suolaa. Kyse on muutamista sadoista milligrammoista. Luolamieskin sai reilusti alle gramman natriumia päivässä. Kaliumia luolamies sai yli kymmenen kertaa enemmän kuin natriumia. Nykyihmisellä tämä natrium/kalium -suhde on ihan pielessä.

tietää

Sydänoireita voi tulla liian niukasta määrästä.


Käytännössä ongelma on suolan liiallinen määrä. Nykyihmiselle on todella vaikeaa päästä tuohon ihmisen luontaiseen natriumin saantiin.

Wikipedia antaa minimitarpeeksi 500mg natriumia eli lähes saman, mitä tuossa nimimerkin "tietää" lainauksessa sanotaan. Se on todella vähän.

Nutria
tietää

Sydänoireita voi tulla liian niukasta määrästä.


Käytännössä ongelma on suolan liiallinen määrä. Nykyihmiselle on todella vaikeaa päästä tuohon ihmisen luontaiseen natriumin saantiin.

Tämän palstan toisessa suolaketjussa johon linkkjasin on tieteellistä näyttöä että niukka suolan saanti on lisännyt sydäntapahtumia merkittävästi.

tietää
Nutria
tietää

Sydänoireita voi tulla liian niukasta määrästä.


Käytännössä ongelma on suolan liiallinen määrä. Nykyihmiselle on todella vaikeaa päästä tuohon ihmisen luontaiseen natriumin saantiin.

Tämän palstan toisessa suolaketjussa johon linkkjasin on tieteellistä näyttöä että niukka suolan saanti on lisännyt sydäntapahtumia merkittävästi.

Suolan liiallinen saanti ainakin aiheuttaa huomattavan määrän noita tapahtumia. Lisäksi se ilmeisesti saattaa aiheuttaa syöpää.

Noi suolan puutokset liittyy varmaan epätavallisiin olosuhteisiin? Kuten sinunkin lainauksessa lukee: jo 600mg natriumia on riittävästi. Noin alhaiseen määrään on jo hankala päästä.

Tämän ketjun aloitti ultraniukalla saannilla elävä ja sen asian riskejä tässä kartoitetaan eikä erikoisruoka/lääke intoilijoiden.

Natriumin riittäväksi ja turvalliseksi minimisaanniksi aikuisilla on arvioitu 1,5 g suolaksi laskettuna.
tietää
Tämän ketjun aloitti ultraniukalla saannilla elävä ja sen asian riskejä tässä kartoitetaan eikä erikoisruoka/lääke intoilijoiden.

Natriumin riittäväksi ja turvalliseksi minimisaanniksi aikuisilla on arvioitu 1,5 g suolaksi laskettuna.

600mg on todella niukka saanti. Siihen ei lisättyä suolaa tarvitse.

Tässä on juuri kyse erikoisesta ruokavaliosta länsimaiselle ihmiselle. Tavallinen natriumin saanti on länsimaissa korkea.

Tuossa siis 600mg natriumia on ilmoitettu suolaksi muunnettuna. Ei tuossa sanota, että pitää syödä lisättyä suolaa 1,5g. Natriumia saa myös suolattomasta ravinnosta.

MooM
Seuraa 
Viestejä7247
Liittynyt29.6.2012
Dersu
Taaskohan täällä on kasveja keskustelemassa? Nisäkäs tarvii suolaa, kasvi ei.
Solutasolla mikään ei toimi ilman suolaa.



Kyse ei ollut siitä, tarvitseeko elimistö suolaa vaan siitä, miten paljon suolaa tarvitaan ja mistä sitä saadaan.

Suola muuten on huono termi näin lähes-tieteellisessä kaskustelussa, koska suoloja on paljon ja niistä muutkin kuin NaCl sisältää elimistölle välttämättömiä ioneja. Esimerkiksi voimakkaan hikoilun tai pahan mahataudin aiheuttamaa suolatasapainon vajausta ei voi korjata pelkällä ruokasuolalla (NaCl).

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Kiitos ! Olen saanut hyviä varoittavia tietoja liian vähäisen natriumin saannissa. En ole vielä käynyt verikokeessa varmistamassa tilannetta. Koska kuitenkin voin toistaiseksi ihan hyvin, enkä vielä ole saanut sydänoireita (joita luonnollisesti pelkään), niin ilmeisesti saan natriumia riittävästi rukiista ja lihan (myös broilerin)luontaisesta natriumpitoisuudesta. Muut lähteet ovat vielä arvoitus. Solutoiminnan kannalta natriumia tarvitaan, mutta kloridi lienee tarpeeton? Toisaalta olen miettinyt käyttäytyykö esim leivinjauheen (natrium bicarbonaatti) natrium kuten NaCl:n tapauksessa. Onko ensinmainitun kemiallinen sidos sellainen, että sen natrium voi tulla hyödynnetyksi kuten suolan tapauksessa?
Paljonkohan natriumia lienee esim. vedessä, teessä, marmelaadeissa,hilloissa, hedelmissä, vehnässä, kaurassa, ohrassa, riisissä?

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat