Seuraa 
Viestejä1473

Mitä jos ilmakehän taitekerroin olisi suurempi kuin tyhjiön? Tai sitten pienempi? Jos se yhtäkkiä muuttuisi? Jos se olisi aina ollut jotakin muuta?

Toivoisin pohdintaa aiheesta mitä laajimmassa perspektiivissä: vaikutukset silmän rakenteeseen, (tähti)tieteen kehitykseen ja ilmastoon, muutoksen suomat uudet / estämät nykyiset tekniset sovellukset jne. Nykyisestä poikkeava taitekerroin ainakin saisi taivaan näyttämään jännältä (olettaen tarkkailijalle tilanteeseen sopeutuneet silmät)!

Tiedän, että tämä osuu kategoriaan "mitä tapahtuisi, jos luonnonlait eivät olisi voimassa?", muttei mielestäni sentään ole luokkaa "mitä tapahtuu ylitettäessä valonnopeus?". Jos alailmakehä todella olisi jokin kaasucocktail, jonka taitekerroin poikkeaisi nykyisestä, niin taitekerroin varmaan lähestyisi ykköstä jatkuvana funktiona lähestyttäessä avaruuden laitaa?

Kommentit (8)

Max Kalba
Seuraa 
Viestejä1020
petsku
Nykyisestä poikkeava taitekerroin ainakin saisi taivaan näyttämään jännältä (olettaen tarkkailijalle tilanteeseen sopeutuneet silmät)!
Enpä tiedä. Mikä taivaasta sen jännemmän tekisi kuin se on nyt? Vai viittaatko paikoitellen jännittävään vedenlaiseen maailmaan koralleineen ja värikkäine kaloineen?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
petsku
Seuraa 
Viestejä1473

Oletteko katsoneet kirkkaassa vedessä sukelluksista pinnalle? Aurinko, Kuu ja tähdet eivät nousisi taivaalle horisontista, vaan rajalta, jossa kokonaisheijastus alkaa, eikö? (olettaen vakiotaitekerroin avaruuden rajalle) Tiedä sitten, voisiko taivaalla nähdä kangastuksena ympäröivää maanpintaa. Voisiko tämä kenties mahdollistaa uutta viestintätekniikkaa, kun valo kokonaisheijastuu ilmakehässä?

kfa
Seuraa 
Viestejä2517
petsku
Oletteko katsoneet kirkkaassa vedessä sukelluksista pinnalle? Aurinko, Kuu ja tähdet eivät nousisi taivaalle horisontista, vaan rajalta, jossa kokonaisheijastus alkaa, eikö? (olettaen vakiotaitekerroin avaruuden rajalle) Tiedä sitten, voisiko taivaalla nähdä kangastuksena ympäröivää maanpintaa. Voisiko tämä kenties mahdollistaa uutta viestintätekniikkaa, kun valo kokonaisheijastuu ilmakehässä?Jos luonnonlait olisivat toiset kuin nyt niin kommunikaatio olisi varmaankin myös toisenlaista. Vaan näiden nykyisten kanssa joudumme silti elämään. Nykyistenkin luonnonlakien puitteissa sähkömagneettiset aallot etenevät mielenkiintoisesti
ionosfäärissä.

Sähkömagneettisten aaltojen taajuudesta ja ionosfäärin tilasta ynnä Auringon aktiivisuudesta riippuva horisontin taakse ulottuva kommunikaatio on mahdollista ja sitä on harrastettu 1920 - luvulta alkaen. Lyhytaaltojen taajuuksilla ionosfäärin taitekerroin poikkeaa merkittävästi ykkösestä.

http://en.wikipedia.org/wiki/Shortwave_radio

Parhaassa tapauksessa radioaallot kulkeutuvat niin kauas, että takaisin heijastuva radioaalto tulee vastaanottimeen useita sekunteja ta jopa kymmeniä sekunteja myöhässä. Selityksiä löytyy Maapallon useita kertoja kiertävistä aalloista, magnetosfääriä myöten usean Maapallon säteen päässä pinnasta kanavoituneesta aallosta ja plasma-aaltoina etenevistä signaaleista, jolloin aalto etenee paljon valon nopeutta hitaammin ja muuttuu jossakin vaiheessa takaisin plasma-aallosta vapaasti eteneväksi sähkömagneettiseksi aalloksi.

http://en.wikipedia.org/wiki/Long_delayed_echo

MooM
Seuraa 
Viestejä11573
JPI
In an extremely thick and hot atmosphere as on Venus, the horizon would appear above the observer, and bending upwards at the sides, and objects beyond the horizon might be visible.

http://speculativeevolution.wikia.com/w ... en_planets
lmakehä harvenee vähitellen korkeuden funktiona. Siksi mitään valonsäteen äkillistä taittumista ei tapahdu, vaan taipumista. Samoja ilmiöitä näkyy esim. lämpötilan vaikutuksesta
http://en.wikipedia.org/wiki/Mirage

Venuksen kaasukehän vaikutus on varmaan suuruusluokaltaan enemmän vedestä ulos katselevan kokemuksen luokkaa, mutta sekin kai taivutaaa enemmän kuin taittaa säteitä.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Opettaja
Seuraa 
Viestejä1983
MooM
Venuksen kaasukehän vaikutus on varmaan suuruusluokaltaan enemmän vedestä ulos katselevan kokemuksen luokkaa, mutta sekin kai taivutaaa enemmän kuin taittaa säteitä.Mitä eroa tuolla on katsojan kannalta?

MooM
Seuraa 
Viestejä11573
Opettaja
MooM
Venuksen kaasukehän vaikutus on varmaan suuruusluokaltaan enemmän vedestä ulos katselevan kokemuksen luokkaa, mutta sekin kai taivutaaa enemmän kuin taittaa säteitä.Mitä eroa tuolla on katsojan kannalta?Efektien suuruusluokka.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat