Seuraa 
Viestejä6653

Frakkaaminen (Hydraulic Fracturing) tai liuskekaasun hyödyntäminen on nousussa. Euroopassakin liuskekaasua on saatavilla ainakin Englannissa, Ranskassa, Saksassa, Puolassa ja Ukrainassa. Joten olisiko liuskekaasu se tekijä, joka mahdollistaa uusiutuvien laajamittaisen hyödyntämisen?

Yhdysvalloissa liuskekaasu on syrjäyttänyt jo kivihiiltä ja ydinvoimaa, joten olisiko aika Euroopassakin antaa liuskekaasu painaa maakaasun hinta niin alas, että ydin- ja hiilivoimasta voidaan luopua.

Liuskekaasu on lähes täydellinen polttoaine. Se on ympäristöystävällistä, koska ei tarvita enää ympäristöä pilaavia avolouhoksia kivihiilen tuotantoa varten, vaan liuskekaasun hyödyntämisestä jää vain jäljelle reikä kallioon. Taloudellisesti se on loistava, koska merkittävimmät Euroopan maat ovat sen suhteen omavaraisia, joten ei olla enää riippuvaisia Venäjän kalliista tuontimaakaasusta. Ja mikä tärkeintä, maakaasuvoima on täysin säätyvää, joten se soveltuu erinomaisesti tuuli- ja aurinkovoiman kaveriksi. Liuskekaasua voidaan myös jatkaa uusiutuvien hukkasähköllä tuotetulla synteettisellä metaanilla ja vedyllä.

Liuskekaasun laajamittaisessa hyödyntämisessä ja uusiutuvissa näyttäisi siis olevan Eurooppalaisen energiapolitiikan tulevaisuus.

UK fracking could come out carbon neutral
In a report last year, it estimated that in the north of England alone, there are 37.7 trillion cubic metres of gas trapped in shale – enough to meet UK needs for more than 40 years.
http://www.newscientist.com/article/mg2 ... utral.html

Saksassa käynnistyi kesällä synteettisen metaanin tuotannon pilottihanke:

Audi opens 6 MW power-to-gas facility
http://www.pv-magazine.com/news/details ... 100011859/

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Kommentit (7)

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5080

Kaasu sinällään voi olla puhdasta, mutta keinot ja sen vaatima infra millä se saadaan esiin, ovat ympäristölle katastrofaaliset.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä6653

Pahin mitä luiskekaasun hyödyntäminen saa aikaan on että se estää maanviljelyn alueella. Ja maanviljely tarkoittaa Suomeksi ympäristön annihiloimista. On vain hyvä asia, jos maanviljely ajetaan pois. Luonto itsessään on robusti ja kemikaalit laimenevat nopeasti ei-vaaralliselle tasolle.

Lannoitteiden ja torjunta-aineiden levittäminen pelloille on esimerkiksi monta kertaluokkaa pahempi ongelma kuin mitä liuskekaasun hyödyntäminen pahimmillaan on.

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Remonttimies
Seuraa 
Viestejä477
Puuhevonen
Luonto itsessään on robusti ja kemikaalit laimenevat nopeasti ei-vaaralliselle tasolle.Näin juuri. Senpä takia en oikein ymmärrä minkä takia esim Talvivaaran päästöistä niin porataan ja itketään ympäriinsä. Saatikka sitten näistä kultakaivosten syanidipäästöistä jokiin tai vanhojen itäblokin maiden fosfaattipäästöistä itämereen - laimenevat nopeaan tahtiin ja case closed. Ja mikä poru Japanissakin on tällä hetkellä muutaman vaivaisen reaktorin takia, kyllä ne pitoisuudet siitä hälvenee.

Denzil Dexter
Seuraa 
Viestejä6665

Varsinkin arktinenn luonto ja tropiikin korallit ovat robusteja. Hetken kun varttoo, niin evoluutio hoitaa minkä tahansa muutoksen kuntoon. Muutama kymmenen tuhatta vuotta, niin tuskin kukaan edes huomaa eroa.

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä6653
Remonttimies
vanhojen itäblokin maiden fosfaattipäästöistä itämereen - laimenevat nopeaan tahtiin

Fosfaattipäästöt vertautuvat maatalouden lannoitepäästöihin, joten ne eivät ole ongelmattomia. Samoin kultakaivosten päästöt ovat turhia, koska kulta enimmäkseen käytetään turhakkeena eli sillä ei ole mitään taloudellista merkitystä. Tšernobylissä puolestaan on yksi Ukrainan kukoistavimmista luonnonsuojelualueista ja samanlainen ollaan saatu myös Fukušimaan. Ydinvoimalaonnettomuudet pääsääntöisesti karkoittavat vain ihmiset paikalta, jolloin luonto vapautuu maatalouden kuristusotteesta. Tämä on niin sanottu Tšernobyl -effekti.

Talvivaaran päästöt puolestaan olisivat täysin vältettävissä, mutta kyse oli vain huonosta johtamisesta.

Täytyy ymmärtää, että Eurooppalainen talouskasvu ei selviä ilman liuskekaasua, joten se kannattaa huomioida kuin heittelee noita sarkastisia heittoja. Ja muista aina että sarkasmilla haluat aina sanoa, että kanssakeskustelijasi on idiootti, joten sinun kannattaa odottaa että kanssakeskustelijasi loukkaantuu asiasta samassa suhteessa.

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat