Seuraa 
Viestejä5080

Etsiskelin Tiede-palstan mainiolla hakukoneella (heh ) vaikka kuinka, mutta en löytänyt keskustelua homeopatiasta ja siihen liittyen hormeesista, joten avasin sille uuden ketjun.

Asia pomppii nykyään esiin sieltä sun täältä. Luin 13.9. Turun Sanomista eurooppalaisten terveyspalvelujen muuttuvan vuoden 2014 alusta suomalaisille KELA-korvattaviksi samoin ehdoin kuin nykyisin yksityislääkärin palvelut. Samassa artikkelissa pohdittiin tulevatko myös Saksassa yleisesti käytettävät korvattavat homeopatiahoidot KELAn piiriin.

Onko tämä hyvä vai ei? Toimiiko homeopatia mielestäsi? Voiko sille olla tieteellistä pohjaa? Hormeesi? Solumuisti?

http://fi.wikipedia.org/wiki/Hormeesi

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Kommentit (12)

Guillaume
Seuraa 
Viestejä897

Hormeesilla ja homeopatialla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa, vaikka lienet oikeassa siinä, että homeopatian kannattajat yrittävät kytkeä tämän toisiinsa ja tekevät vääriä rinnastuksia asiasta.

Sellaista pientä yksityiskohtaa homeopatian kannattajat eivät ota huomioon, joko tahallisesti tai tahattomasti, että hormeesi ei ole automaattinen ilmiö kaikilla mahdollisilla molekyyleillä, vaan se on poikkeus, joka joskus ilmenee, joillakin kemikaaleilla.

Eli jokainen kemikaali, joka on ihmiselle myrkyllinen isoina annoksina, ei ole automaattisesti terveyttä edistävä pieninä annoksina, vaan jotkin aineet ovat myrkyllisiä ja haitallisia myös pieninä annoksina, tietenkin vähemmän kuin isoina annoksina.

Eli lyhytkestoinen altistus huomattaville haitoille voi käynnistää suojareaktion. Mutta voi olla, että ei käynnistä, vaan kuolla kupsahdat.

Tässä asiassa homeopatian kannattajat käyttävät todisteena Arndt-Schultzin "lakia" siitä, että jokainen myrkky on pienenä annoksena stimulantti ja näinhän ei ole, vaikka herrat luulivat näin vuonna 1888, sillä sen jälkeen toksikologiassa on menty hiukan eteenpäin, jota herrat eivät ole olleet näkemässä.

Arndt-Schultzin "laki" oli joskus muinoin mainittuna sääntönä farmakologiassa, mutta ei ole enää, sillä kuten jokainen mahtaa ymmärtää, toksikologia ja farmakologia on mennyt hiukan eteenpäin sitten vuoden 1888.

Käsittääkseni homeopatiassa väitetään, että sellainen molekyyli, joka aiheuttaa jonkin sairauden oireita isonsa annoksina, parantaa pieninä annoksina kyseisen sairauden oireet, eli eihän tämäkään liity mitenkään hormeesiin.

Olenko ymmärtänyt oikein, että isoina annoksina jokin homeopaattinen valmiste ei aiheuta itse sairautta, vaan pelkästään kyseisen sairauden oireet?

Tämä on kytköksissä siihen surkeaan tietoon, jota homeopatian syntymisen aikoihin vielä paljon oli, eli oli olemassa aivan ihmeellisiä virityksiä sairauksien parantamisesta, kun suurin osa sairauksien syistä oli näkymättömissä, eli virukset ja bakteerit. Tuolloin kuviteltiin, että sairaalta ihmiseltä piti kysellä hänen tuntemuksiaan, oireita ja tuntemuksista hyvin tärkeitä olivat sellaiset, että tunteeko potilas olonsa esimerkiksi kosteaksi vai kuivaksi.

Jos potilas tunsi olonsa kosteaksi, hänelle piti etsiä kasveja syötäväksi kosteilta alueilta, esimerkiksi soilta tai kosteikoilta, koska uskottiin, että ihmisen keho yrittää viestiä sitä, mistä mahdollinen lääke voisi löytyä. Jos olo tuntui kuivalta, piti etsiä lääkeyrttejä kuivista paikoista.

Sitten piti kysellä mahdollisia muotoja, joita ihminen koki ja kun potilas kuvaili muotoja, niin sitten etsittiin sen muotoisia kasveja, joiden kuviteltiin parantavan sairauden muotonsa perusteella.

Eli tällä tasolla farmakologiassa liikuttiin homeopatian synnyn aikaan, eli itse asiassa Samuel Hahnemannin homeopatia tuohon aikaan saattoi olla jopa parempi vaihtoehto potilaalle, koska sillä ei ainakaan ollut mitään haittoja, joita saattoi olla niillä myrkyillä, joita potilaisiin tungettiin jonkin oudon kertomuksen perusteella ja käytettiin elohopeaa, arsenikkia yms aineita oireiden parantamiseen.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265

Ai sille on tuommoinen nimikin. Kuulin ilmiöstä ekan kerran joitakin kuukausia sitten tv-dokumentissa jossa käsiteltiin erilaisia saasteita, ainakin muovit taisi olla siinä esillä. Se pisti miettimään kyllä. Jospa onkin niin.. Asiat mutkistuvat kovasti. Ei olekaan niin yksiselitteistä että mitä vähemmän sen vähemmän. Vähemmän voikin olla enemmän. Ympäristömyrkkyjen kanssa tällainen on erittäin kinkkistä. Sanoisin jopa että harmillisen veemäistä. Itselleen voi aiheuttaa myrkytysoireita vähentämällä omaa altistustaan aineille..

Joo kyllä se niin on että taas jälleen kerran nähdään kuinka ihmiset ovat aliarvioineet asioita tieteessä. Tehneet ennen aikaisia loogisilta vaikuttavia oletuksia jotka onkin menneet sitten metsään. Oletettu että tää homma toimii näin, ja asiat pysyy siksi kontrollissa. Heh. Ja sitten ollaankin asetettu itsemme ansaan, jossa pitää tasapainoilla sopivan myrkkyaltistuksen rajoissa jottei tule oireita. Se optimiannos. Onko ihottumaa? Elohopeatasosi on alarajoilla, sinun pitää syödä hiukan enemmän elohopea pitoisia kaloja niin sitten helpottaa. Muttei liikaa.. sellainen 3/4 haukea 2,5 viikon aikana.. ei vähempää eikä enempää, muista se.

くそっ!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Zaibowski
Seuraa 
Viestejä1387
Guillaume
Jos potilas tunsi olonsa kosteaksi, hänelle piti etsiä kasveja syötäväksi kosteilta alueilta, esimerkiksi soilta tai kosteikoilta, koska uskottiin, että ihmisen keho yrittää viestiä sitä, mistä mahdollinen lääke voisi löytyäTunnen oloni köyhäksi, joten lääkkeeksi voisi tuoda ihmisiä köyhiltä alueilta, jolloin voin tuntea oloni rikkaaksi.

Tapaus Benvenisteä muistellessa muistan aina myös kultaisen noutajan, jonka jalka oli hyvin kipeä, eläinlääkärin hoitojen jäätyä tehottomiksi. Tämän jälkeen eräs kollega tarjosi koiran (akat. siv.) omistajalle homeopaattisen pillerin ja käski syöttää sen koiralle. Kun ei muuta ollut enää tehtävissä homeopaattinen pilleri syötettiin koiralle, jonka jalka parani heti, ja itsekin sain kauan nauttia sen ystävyydestä lenkillä kohdatessamme.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Muistakaa aina, että käyttämättömät homeopaattiset lääkkeet ovat ongelmajätettä, ja ne pitää käsitellä asianmukaisesti. Niitä ei missään tapauksessa saa kaataa viemäriin. Joutuessaan yhteen muun veden kanssa ne potensoituvat vastaavasti. Vedenpuhdistamoilla ei ole suodattimia, joilla eroteltaisiin potensoitunut vesi, ja mereen päästyään se voi aiheuttaa arvaamattoman ekokatastrofin.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

MooM
Seuraa 
Viestejä11648
o_turunen
Muistakaa aina, että käyttämättömät homeopaattiset lääkkeet ovat ongelmajätettä, ja ne pitää käsitellä asianmukaisesti. Niitä ei missään tapauksessa saa kaataa viemäriin. Joutuessaan yhteen muun veden kanssa ne potensoituvat vastaavasti. Vedenpuhdistamoilla ei ole suodattimia, joilla eroteltaisiin potensoitunut vesi, ja mereen päästyään se voi aiheuttaa arvaamattoman ekokatastrofin.Missaat nyt se ravistelun. Muutenhyan merivesi olisi parasta lääkettä kaikkeen (ollut kosketuksissa ihan mihin vaan ja laimentunut valtavan vahvaksi homeopaattiseksi lääkkeeksi), mutta se, mistä noissa tableteissa maksetaan on juuri se oikea ravistelu. Ei ne muuten toimi.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5080

Vaikka Saksassa siis korvataankin kansalaisille homeopaattistenkin hoitojen kustannuksia, se on humpuukia - olen taipuvainen myös tähän mielipiteeseen. Kysymys olikin, alkaako KELA nyt korvata Saksassa suomalaisille tehtyjä homeopaattisia hoitoja?

Toinen mikä kiinnostaa on hormeesi ja aineet joilla se on todettu. Tietääkö kukaan mistä löytyisi näppärähkösti lisäinfoa, vähän niin kuin Fineli antaa tietoa eri ravintoaineista. http://www.fineli.fi/topfoods.php?lang=fi

Kai se tieto löytyy kun asiaa on varmaan hyvin tutkittu.

Guillaumen kohtalaisen helppotajuinen hormeesin ongelmallisuuden määritelmä:

Eli jokainen kemikaali, joka on ihmiselle myrkyllinen isoina annoksina, ei ole automaattisesti terveyttä edistävä pieninä annoksina, vaan jotkin aineet ovat myrkyllisiä ja haitallisia myös pieninä annoksina, tietenkin vähemmän kuin isoina annoksina.

Eli lyhytkestoinen altistus huomattaville haitoille voi käynnistää suojareaktion. Mutta voi olla, että ei käynnistä, vaan kuolla kupsahdat.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

MooM
Seuraa 
Viestejä11648
ROOSTER

Toinen mikä kiinnostaa on hormeesi ja aineet joilla se on todettu. Tietääkö kukaan mistä löytyisi näppärähkösti lisäinfoa, vähän niin kuin Fineli antaa tietoa eri ravintoaineista. http://www.fineli.fi/topfoods.php?lang=fiNo eikös tuohon mene lähes kaikki lääkeaineet (jos on ongelma, johon lääke tepsii)? Ja vitamiinit, suolat jne. Jälkimmäiset ainakin niin, että puute aiheuttaa ongelmia, pieni määrä korjaa ja iso on myrkky. Alkoholillakin on vastaava vaikutus.

Homeopatiassa "similia similibus curentur", eli oireita aiheuttava aine parantaa vaivan, jossa on samat oireet. Esimerkiksi vatsavaivoja voi hoitaa sellaisella laimennetulla aineella, joka aiheuttaa korkeampina pitoisuuksina vatsavaivoja.

Siihen ei mitenkään liity se, että vaiva olisi syntynyt ko. aineen suurista annoksista, vaan kyse on magisesta yhteydestä. Esimerkiksi jos tupakan syöminen nostaa kuumeen (näin on kerrtottu), kovaa kuumetta voisi "hoitaa" tupakkaliuoksella. Käytännössä erilaisiin vaihvoihin on vakiintuneet "lääkkeet", vaikka periaatteessa mikä vaan sopivat oireet tuottava aine pitäisi olla yhtä toimiva, kunhan sen vain laimentaa sopivasti. Onneksi näin, koska homeopaattisen laimennuksen jälkeen vaikuttavaa ainesosaa ei käytännössä ole jäljellä, vaikka sattumalta voi joku molekyyli purkkiin eksyä.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5080
MooM
ROOSTER

Toinen mikä kiinnostaa on hormeesi ja aineet joilla se on todettu. Tietääkö kukaan mistä löytyisi näppärähkösti lisäinfoa, vähän niin kuin Fineli antaa tietoa eri ravintoaineista. http://www.fineli.fi/topfoods.php?lang=fiNo eikös tuohon mene lähes kaikki lääkeaineet (jos on ongelma, johon lääke tepsii)? Ja vitamiinit, suolat jne. Jälkimmäiset ainakin niin, että puute aiheuttaa ongelmia, pieni määrä korjaa ja iso on myrkky. Alkoholillakin on vastaava vaikutus.

Homeopatiassa "similia similibus curentur", eli oireita aiheuttava aine parantaa vaivan, jossa on samat oireet. Esimerkiksi vatsavaivoja voi hoitaa sellaisella laimennetulla aineella, joka aiheuttaa korkeampina pitoisuuksina vatsavaivoja.

Siihen ei mitenkään liity se, että vaiva olisi syntynyt ko. aineen suurista annoksista, vaan kyse on magisesta yhteydestä. Esimerkiksi jos tupakan syöminen nostaa kuumeen (näin on kerrtottu), kovaa kuumetta voisi "hoitaa" tupakkaliuoksella. Käytännössä erilaisiin vaihvoihin on vakiintuneet "lääkkeet", vaikka periaatteessa mikä vaan sopivat oireet tuottava aine pitäisi olla yhtä toimiva, kunhan sen vain laimentaa sopivasti. Onneksi näin, koska homeopaattisen laimennuksen jälkeen vaikuttavaa ainesosaa ei käytännössä ole jäljellä, vaikka sattumalta voi joku molekyyli purkkiin eksyä.
Kai normi- ja homeopaattilääkkeillä on muutakin eroa kuin väkevyys.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

MooM
Seuraa 
Viestejä11648
ROOSTER
MooM
ROOSTER

Toinen mikä kiinnostaa on hormeesi ja aineet joilla se on todettu. Tietääkö kukaan mistä löytyisi näppärähkösti lisäinfoa, vähän niin kuin Fineli antaa tietoa eri ravintoaineista. http://www.fineli.fi/topfoods.php?lang=fiNo eikös tuohon mene lähes kaikki lääkeaineet (jos on ongelma, johon lääke tepsii)? Ja vitamiinit, suolat jne. Jälkimmäiset ainakin niin, että puute aiheuttaa ongelmia, pieni määrä korjaa ja iso on myrkky. Alkoholillakin on vastaava vaikutus.

Homeopatiassa "similia similibus curentur", eli oireita aiheuttava aine parantaa vaivan, jossa on samat oireet. Esimerkiksi vatsavaivoja voi hoitaa sellaisella laimennetulla aineella, joka aiheuttaa korkeampina pitoisuuksina vatsavaivoja.

Siihen ei mitenkään liity se, että vaiva olisi syntynyt ko. aineen suurista annoksista, vaan kyse on magisesta yhteydestä. Esimerkiksi jos tupakan syöminen nostaa kuumeen (näin on kerrtottu), kovaa kuumetta voisi "hoitaa" tupakkaliuoksella. Käytännössä erilaisiin vaihvoihin on vakiintuneet "lääkkeet", vaikka periaatteessa mikä vaan sopivat oireet tuottava aine pitäisi olla yhtä toimiva, kunhan sen vain laimentaa sopivasti. Onneksi näin, koska homeopaattisen laimennuksen jälkeen vaikuttavaa ainesosaa ei käytännössä ole jäljellä, vaikka sattumalta voi joku molekyyli purkkiin eksyä.
Kai normi- ja homeopaattilääkkeillä on muutakin eroa kuin väkevyys.No tietysti, noin yleisesti. Suurin osa homeopatia"lääkkeistä" ei toimi lääkkeinä edes järkevillä konsentraatioilla.

En tiedä miten paljon on yksittäisiä tuollaisia aineita, mieleen tuli esim. digitalis ja sen synteettiset muodot, joka toimii sydänlääkkeenä ja aiheuttaa sydänvaivoja isoina annoksia + tappaa iian suurena annoksena. Nykyisin varmasti on tehokkaampiakin lääkkeitä sydänvaivoihin, mutta aikanaan tuo on ollut ainoita tehoavia lääkkeitä. Muitakin vastaavia luonnonlääkkeitä löytynee homeopaattien listoilta.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat