Seuraa 
Viestejä45973

Mitä eroa näillä on? Miksi joissakin rypsiöljy-purkeissa ryspiöljy on ruotsiksi rypsölja ja joissain rypsiöljy-purkeissa tas rapsölja? Semmosia kokemuksia on rapsiöljystä että se ainakin maistu pahalle..

  • ylös 11
  • alas 12

Sivut

Kommentit (22)

Diesel moottorissa toimii molemmat.

Ihanko semmoisenaan? Miten dieselinsyöttöjärjestelmät ja pumput?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Itse olen käsittänyt, että Suomessa kasvatetaan - tai siis kasvaa kunnolla, vain rypsi. Kasvit ovat ilmeisen samanarvoisia öljyn tuottajina.

Öljyn makuun vaikuttaa huomattavasti valmistustapa. Kylmäpuristetussa rypsiöljyssä on raikas pähkinäinen maku, kun taas halpisöljyt tuovat mieleen lähinnä saippuan. Nuo halpisöljyt erotellaan jotenkin kemiallisesti ja kunnon öljy mekaanisesti puristamalla.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Ei ole samaa tavaraa. Toinen on johdettu lantusta, toinen nauriista. Siis öljykasvi.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Vierailija
tavu
Diesel moottorissa toimii molemmat.Ihanko semmoisenaan? Miten dieselinsyöttöjärjestelmät ja pumput?

ihan sellasenaan, kyllä se syötää järjestelmät kasviöljyn, kuin dieselöljynkin.

Rypsi ja rapsi ovat kasveina lähisukulaisia. Rapsin keskimääräinen kasvukausi on n. 10 vrk. pidempi kuin rypsillä, joten sitä viljellään vain Suomen etelärannikolla. Eli rypsiä viljellään Suomessa valtalajina rapsiin verrattuna. Ei kuitenkaan keskistä Suomea pohjoisempana.
Rypsin (muutamia eri lajikkeita) öljypitoisuus on 2-3 prosenttia alhaisempi kuin rapsilla, eli rypsillä 40-43% ja rapsilla 43-46%.

Wolf
Seuraa 
Viestejä820

Rypseistä sen verran, että jossakin näin tällaisen jutun asiasta:

Rypsi- ja rapsiöljy ovat periaatteessa ihan samaa ainetta, mutta Ruotsissa sitä on ruvettu kutsumaan rapsiksi, Suomessa rypsiksi. Näin kerrottiin Tinan keittiössä, joka on erittäin hyvä kokkiohjelma, (vaikka siinä käytetäänkin reippaasti rasvaa ja sokeria)!

Tiedä sitten, mutta kaiken tietävä Wikipedia sanoo:

Rypsi (Brassica rapa subsp. oleifera; ennen B. campestris) on nauriin alalaji. Se on keltakukkainen, ristikukkainen öljykasvi, jonka siemenistä puristetaan ruokaöljyä. Se on Suomen tärkein öljykasvi, jota viljellään 72 000 hehtaarilla.

Levinneisyys
Rypsiä viljellään Etelä- ja Länsi-Suomessa Vaasa-Tampere-Joensuu -linjalle asti. Suomen rypsi on kevätrypsiä. Sen kasvuaika on noin 105 päivää. Etelämpänä menestyy myös syysrypsi.

Historia
Rypsi muistuttaa ulkonäöltään paljon rapsia joka on lantun alalaji. Rypsin kukinnossa aukeavat ensimmäisinä ylimmäiset, rapsin kukinnossa alimmaiset kukat. Rypsiä on viljelty Kiinassa ja Intiassa jo 1500 eaa. Siitä tehtiin lamppuöljyä 1800-luvulle asti. Suomessa sitä alettiin viljellä laajemmin vasta 1980-luvulla.

Rapsi eli kaalirapsi (Brassica napus subsp. oleifera) on Keski-Euroopassa viljelty lantun alalaji. Siemenistä puserretaan öljyä, jätteistä saadaan karjanrehuksi käytettäviä rapsikakkuja (sisältävät noin 21 % muuntuvaa valkuaisainetta).

Navigare necesse est, vivere non necesse (Cicero)

Ding Ding
Onko rypsin ja rapsin öljy samaa, eli yhtä terveellistä?

Tietääkseni öljyt ovat rasvahappokoostumusiltaan lähes identtisiä, ja jos näin on, niin ne ovat varmasti yhtä terveellisiä.

Eli paha makuko siis johtui vain valmistus tavasta, ja kyseinen öljy olisi ollut yhtä pahaa vaikka olisi ollut rypsiä?

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031

Jos pellavansiemenöljyä ostaa marketista, se maistuu usein pahalle koska se on härskiintynyttä. Pellavansiemenöljyä ei saa varastoida huoneenlämmössä koska se menee pilalle: siksi sitä pitää ostaa vain kylmässä säilöttynä. Luontaistuote- ja terveyskaupat säilyttävät öljyjä viileässä. Olisiko rypsiöljyn säilytyksessä sama ongelma, mikä aiheuttaisi pahan maun?

Öljyt eivät suoranaisesti maistu oikein miltään, epäpuhteudet seassa antavat makua. "Epäpuhtaudet" ovat tietysti joskus ihan haluttujakin antamassa tuotteeseen makua.

---edit---
Niin tosiaan, pilaantunut rasva maistuu pahalle. Pilaantuminen tapahtuu kun happea (ilmaa) ja kosteutta (ilmasta) on tarjolla. Suljetut pönikät säilynevät pitkään lämpimässäkin.

Saattaa tietysti olla että rapsi luontaisesti sisältäisi jo rasvahappoja.
---edit---

Diesel-kone käy suoraan kasviöljyllä, mutta polttoaine pitää usein lämmittää jotta viskositeetti ja muut ominaisuudet sattuisivat halutuiksi. Isot sähköntuotannon tai meriliikenteen dieselit voivat käyttää kiinteitäkin rasvoja polttoaineenaan riittävällä lämmityksellä.

Normaalien kasvirasvojen energiasisältö on noin 15% fossiilidieseliä alhaisempi, päästöt ovat huomattavasti pienemmät kasviöljyllä.

Tarkkailija
Rypsin (muutamia eri lajikkeita) öljypitoisuus on 2-3 prosenttia alhaisempi kuin rapsilla, eli rypsillä 40-43% ja rapsilla 43-46%.

Onko nämä siemenien öljypitoisuuksia?

Mikä tahansa rasva maistuu pahalta härskiintyneenä. Pellavaöljy maistuu muutenkin pahalta (useita maistanta testejä tehneenä), mutta on rasvahappokoostumukseltaan mitä parhain sekoitettavaksi rypsiöljyyn.

Rypsi/rapsiöljy ovat maultaan kohtuullisen neutraaleja, kaupasta saatavat jämäerä paistoöljyt voivat maistua hieman tunkkaiselta johtuen siitä, että kyseessä on siis bulkkiöljyä, jonka koostumus voi vaihdella tiettyjen rajojen sisällä - myös maku/haju ominaisuudet.

Rypsi- ja rapsiöljy ovat myös Suomessa saamassa selkeämmin eroavan käsittelyn kaupoissa yms. viimeistään siinä vaiheessa, kun on välttämätöntä merkitä se kummasta tuotteesta on kyse (nyt tuntuu vielä hieman olevan avoimena joillakin merkitseminen).

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
JRepo
Mikä tahansa rasva maistuu pahalta härskiintyneenä. Pellavaöljy maistuu muutenkin pahalta (useita maistanta testejä tehneenä), mutta on rasvahappokoostumukseltaan mitä parhain sekoitettavaksi rypsiöljyyn.

Minä ensin ostin pellavansiemenöljyä Stockmannilta ja se maistui pahalta. Luulin että sen kuuluukin maistua pahalta, kuin kalanmaksaöljy.

Sitten ostin sitä luontaistuotekaupan kylmätiskiltä ja se maistuikin aika neutraalilta, melkein hyvältä. Oletko varma, että et ole koko ajan syönyt härskiintynyttä pellavansiemenöljyä?

hmm - no makunsa kullakin, olen estynyt kertomaan tarkemmin siitä, mitä minä teen, mutta todettakoon, että ainakin henkilökohtaisesti tavoitteeni on kehittää tuotteita, jotka ovat terveellisiä ja maukkaita. Yksi tuotekehitysongelma on juuri ollut pellavaöljyn maun peittäminen.

Enkä minä nyt usko, että ne muutamat tunnut jota on ollut puristamisen ja testaamsien välillä, nyt kovin sitä aromia vielä muuttavat.

Pellavasta löytyy kyllä hyviäkin aromeja kuten ns. "riihi"-aromi, jsota itse pidän kovasti.

Ja jos kerta pellavaa ja nappailet, niin jatka ihmeessä. Se on hyvää se. Mitä tuotetta käytät ?

Jos en väärin muista niin kyseinen pahanmakuinen rapsiöljy oli ostettu Lidlistä.. En kyllä muista varmaksi mutta tämä selittäisi jo paljon...

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
JRepo
Ja jos kerta pellavaa ja nappailet, niin jatka ihmeessä. Se on hyvää se. Mitä tuotetta käytät ?

En ole vähään aikaan käyttänyt pellavansiemenöljyä tai siemeniä, vaan vaihtelun vuoksi nyt rypsiöljyä, saksanpähkinöitä ja makrillia. En muista mitä merkkejä käytin. Käyttäisin pellavansiemeniä mielummin kuin öljyä, mutta en ole löytänyt sopivaa tapaa jauhaa ne rikki.

älä käytä siemeniä, tai no saahan niistä sitten muuten elimistöön vauhtia. Itse ainakin käytän tiettyä kasviöljyseosta aamuisin puuron valmistuksessa - menee rasvahapot kohdalleen ja elämä ymyilee.

Tai sitten ei.

aleksialeksi:
Rypsiöljyn maku sinällään ei muuten ole varmaan kenestäkään herkullinen, mutta ei sen pitäisi pahaakaan olla.

Ding Ding
mutta en ole löytänyt sopivaa tapaa jauhaa ne rikki.
Valmis pellavansiemenrouhe? En tosin hinnasta tiedä, kun en käytä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat