Seuraa 
Viestejä91

Eli kysymys kuuluu, miksi kuvan mukaisessa kytkennässä mittari hajoaisi mikäli shuntti kytketään positiiviseen karvaan? Jos oletetaan vaikka että loadina on vahvistin ja halutaan mitata sen virrankulutusta. Ohjeistuksen mukaan mittari hajoaa jos shuntti kytketään positiiviselle puolelle.

Kommentit (5)

kfa
Seuraa 
Viestejä2517
Jupazuba
Eli kysymys kuuluu, miksi kuvan mukaisessa kytkennässä mittari hajoaisi mikäli shuntti kytketään positiiviseen karvaan? Jos oletetaan vaikka että loadina on vahvistin ja halutaan mitata sen virrankulutusta. Ohjeistuksen mukaan mittari hajoaa jos shuntti kytketään positiiviselle puolelle.

http://img694.imageshack.us/img694/2982/09fx.jpg
Mittarin vieressä olevan tekstin mukaan mittarissa itsessään on elektroniikkaa (mittari = mittarimoduuli), jonka käyttösähköt ovat kytköksissä vahvistimen käyttösähköihin: "Also can connect to circuit".

Jos mittarin käyttösähkö syötettäisiin muusta kytkennästä erotetulla paristolla niin ongelmaa ei olisi. Mittari "kelluisi" mitattavan jännitteen päällä ongelmitta.

Tässä ilmeisesti mittarin käyttösähköt ovat maadoitettuja samaan maahan kuin vahvistimen käyttösähköt eli molemmissa miinuskarvat saattavat olla yhdessä. Mittarimoduuleilla on rajoituksia sen suhteen, miten niiden sisääntulojännitteet saavat vaihdella niiden käyttöjännitteisiin nähden. Yleensä on kiellettyä syöttää mittarimoduulille jännitteitä, jotka menevät sen omien käyttöjännitteiden yläpuolelle.

Huokeat digitaaliset jännitemittarimoduulit ovat kätsyjä käyttää mutta vaativat datalehdykäisen lukemista hyvin tarkkaan. Kannattaa noudattaa jo mietittyä ratkaisua.

[Edit: lisäys]

Ohje "Must disconnect the negative pole" kuullostaa hieman oudolta. Virtalähteelle menevän negatiivisen karvan irroittaminen shuntin vasemmanpuoleisesta päästä saattaa saada shuntin molempien päiden jännitteen nousemaan vahvistimen positiiviseen käyttöjännitteeseen asti. Tällöin mittarimoduulin sisääntulojännitteet saattavat nousta yli sallitun alueen ja moduuli kosahtaa. Turvallisemmalta tuntuisi irrottaa virtalähde kokonaan sekä shuntista että vahvistimen positiivisesta käyttissähkön sisääntulosta ja sitten kytkeä ensin miinussähköt shunttiin ja vasta sitten plussat takaisin vahvistimelle. Oletan tässä että systeemissä on negatiivinen jännite maadoitettu.

Tuo siis tuntematta mittalaitetta, vahvistinta ja virtalähdettä yhtään enempää kuin mitä kuva kertoo. Sivu http://www.tineye.com ei löytänyt kuvan perusteella sivua, josta se olisi lainattu. En ota vastuuta siitä, jos ohjettani noudattaen jotakin menee rikki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
miilu
Seuraa 
Viestejä849

Sooloilu elektroniikan kanssa on helppoa. Aika paljon on usb-liitäntäisiä mittalaitteita, mutta niiden kanssa pitää olla tarkkana maapotentiaalin ja sallitun maksimijännitteen kanssa.
Shunttivahvistin on mittauskytkennässäsi tärkeässä roolissa. Miten tuota jännitetietoa shuntivahvistimen jälkeen käsitellään, riippu siitä tarvitaanko rms-muunninta, tasasuuntausta, tai mahdollisen AC+DC mittaavaa systeemiä. Jos mittauksessa käytetään yleismittaria, on mittaus kelluva, ja mittarin virtalähde ei ole galvaanisessa yhteydessä mitattavan laitteen virtalähteeseen. Tällöin shuntin voi laittaa niin + kuin - napaan. Yleismittarit mittaavat yleensä tehollisarvoja(rms), jos mukana on vaihtojännitteen lisäksi tasavirtakomponentti, niin halvemmissa mittareissa voidaan AC ja DC mitata erikseen. Todellinen virta saadaan näiden neliöiden summan leliönjuuresta. Eli lasketaan AC+DC geometrisesti yhteen.
Todellinen virta = Neliönjuuri (AC^2+DC^2)
Jos shunttivahvistin käyttää samaa vitalähdettä kuin itse laite, tai niiden virtalähteillä on sama maapotentiaali, niin silloin shuntti yleensä kytketään maapotentiaaliin puoleiseen ( -)napaan. Jos shunttivahvistin kytketään (+)napaan, niin silloin täytyy differentiaalivahvistimen sisäänmenojen kestää myös täysi napajännite, jonka päällä tuo millivolttitason shunttijännite on. (op amp common mode input 100V)
"The designer must ensure that the system bus voltage is within the input common-mode range of the IA as dictated by its supply voltage."
http://www.power-eetimes.com/en/a-curre ... =222904138
Jos suuria taajuuksia mitataan, niin se on ihan oma juttunsa.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Huonot ohjeet kaiken kaikkiaan.

Shunttimittauksessa mitataan jännitettä. Erittäin pientä sellaista. Tarkoittaa sitä, että ilman erottimia on vastassa differentiaalivahvistin. Vahvistin, joka kykenee millivoltteja tarkasti vahvistamaan jatkokäsittelyyn. Ei tuollaisten operaatiovahvitinkykentöjen tuloihin voi kytkeä isoja jännitteitä, mutta napaisuus ei ole mikään tässä.

Minä olisin taipuvainen uskomaan ohjeen tarkoittavan sitä, ettei mittauspiiriä saa kytkeä muualle kuin shuntin napoihin. Mutta on kyllä outo ohje. Ja tietenkin käytettäessä samaa jännitelähdettä myös mittarin käyttöjännitteenä, on tärkeätä ettei sohlata mittauspiiriä väärään jännitteeseen.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

miilu
Seuraa 
Viestejä849

Juu, ihmettelin minäkin mihin ohjeet oikein pyrki.

Paul M

Ei tuollaisten operaatiovahvitinkykentöjen tuloihin voi kytkeä isoja jännitteitä, mutta napaisuus ei ole mikään tässä.

Kyllä tuo differentiaalivahvistin taipunee siihen millivolttitasojen erotukseen, vaikka pohjalla olisi kymmenien volttien jännite. Normaalisti pohjalla on vain tuo shuntin liitoksen jännitehäviö.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat