Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Löysin helluntailais-foorumilta alla olevan keskusteluketjun ja järkytyin sitä lukiessani. Siis onko jonkin tason mielisairaus olla uskossa?
Linkissä syyllistetään Utöyn saaren nuoret siitä verilöylystä. Sinne olisi muka jumala itse lähettänyt tämän teurastajan, koska saarella oli protestoitu Israelia vastaan!! Verityö olisi siten ollut oikeutettua ja "jumalan siunaama".

http://keskustelu.suomi24.fi/node/11721284

PS. En halua tästä uskonnon aiheista ketjua, vaan pohdintaa että ovatko uskossa olevat ihan oikeasti vainoharhaisia mielisairaita, kun tuollaisia ihan rauhassa keskenään keskustelevat?? Siis harhaäänien kuuleminen, uskominen satuolentoihin..

Sivut

Kommentit (28)

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä6498
Liittynyt8.11.2012
faq
Löysin helluntailais-foorumilta alla olevan keskusteluketjun ja järkytyin sitä lukiessani. Siis onko jonkin tason mielisairaus olla uskossa?
Linkissä syyllistetään Utöyn saaren nuoret siitä verilöylystä. Sinne olisi muka jumala itse lähettänyt tämän teurastajan, koska saarella oli protestoitu Israelia vastaan!! Verityö olisi siten ollut oikeutettua ja "jumalan siunaama".

http://keskustelu.suomi24.fi/node/11721284

PS. En halua tästä uskonnon aiheista ketjua, vaan pohdintaa että ovatko uskossa olevat ihan oikeasti vainoharhaisia mielisairaita, kun tuollaisia ihan rauhassa keskenään keskustelevat?? Siis harhaäänien kuuleminen, uskominen satuolentoihin..
Löysin netistä foorumin:
http://www.psychforums.com/schizophrenia/

Monet foorumilla ovat ateisteja.

P.S. En halua että ketju ajautuisi kaaokseen, vaan haluan pohdintaa siitä ovatko ateistit ihan oikeasti vainoharhaisia mielisairaita, kun tuollaisia ihan rauhassa keskenään keskustelevat?

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Löysin Iltalehdestä jutun jehovien lapsille suuntaamasta videosta.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013091 ... 8_uu.shtml

Jehovan todistajien virallisilla verkkosivuilla Jw.org julkaistu suomenkielinen animaatio "Tottele Jehovaa" on viime päivinä hämmentänyt suomalaisia sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi yhteisöpalvelu Facebookissa videon sisältävän verkkosivun linkkiä on jaettu runsaasti ja ihmetelty, miksi lapsille luodaan paineita uhkailemalla saatanalla, jos nämä leikkivät "väärillä" leluilla.

Videolla Leevi-niminen pikkupoika tulee kotiin mummilasta ja on innoissaan "Miikalta" saamastaan lelulsta. Lelu on muovihahmo, joka esittää "taistelijavelhoa", jolla on taikavoimia. Videolta ei selviä, kuka on lelun antanut Miika, mutta äidin reaktiot tietoon viittaavat siihen, että äidille lahjan antaja ei ole yllätys.

Välipalapöydässä äiti ottaa lelun puheeksi lapsen kanssa.

- Leevi. Kumpi tykkää taikuudesta, Jehova vai saatana?

- Saatana.

- Niin. Taikuus on paha asia. Siksi Jehova vihaa sitä. Haluutko sä tosiaan leikkiä sellasella lelulla, jota Jehova vihaa? Mitäs me opittiin perheen palvontaillassa?, äiti kysyy ja muistuttaa lasta Adamin ja Evan tarinasta. Keskustelun aikana Leevi ymmärtää, että tekee Jehovan surulliseksi, jos toimii hänen tahtoaan vastaan Adamin ja Evan tavoin.

Lopulta lapsi ymmärtää heittää lelun roskiin.

- Nyt sä teit äidin tosi iloseks ja kuka muu on ilonen?, äiti kysyy ja muistuttaa vastauksen tietävälle lapselle, että Jehova rakastaa tätä tosin paljon, koska tämä tottelee Jehovaa.

IL

Ja löytyypä lisääkin matskua jehovien elämänmenosta:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013091 ... 6_uu.shtml

UUTin ja entisten Jehovan todistajien yhteisön tekemän selvityksen mukaan Jehovan todistajien lapset altistuvat opetuksille, jotka ylläpitävät vakavia pelkoja. He pelkäävät pian tulevaa maailmanloppua sekä omaa ja läheistensä mahdollista kuolemaa Harmagedonissa.

Selvityksestä käy ilmi, että monet lapset kokevat olevansa pakotettuja osallistumaan ovelta ovelle -saarnaamistyöhön ja seurakunnan kokouksiin.

Syntymäpäivien vietto ja kilpailu-urheilu ovat kiellettyjä ja kouluttautumiseen liittyy rajoituksia, mikä lisää nuorten syrjäytymistä.

UUT ja entisten Jehovan todistajien yhteisö tekivät selvityksen oma-aloitteisesti. Se on luovutettu lapsiasiavaltuutetulle.

UUTin toiminnanjohtajan Joni Valkilan mukaan tavoitteena on parantaa lasten asemaa uskonnollisissa yhteisöissä. Hänen mukaansa Jehovan todistajien sisäinen kurinpitojärjestelmä on monia muita yhteisöjä tiukempi.
Uskontojen uhrien tuki -yhdistyksen ja entisten Jehovan todistajien yhteisön selvitys havainnollistaa myös esimerkein, miten jäsenet ovat kuvailleet ahdistustaan ja pelkojaan.

Joka yö painajaisia demoneista ja maailmanlopusta

- Jokaöiset painajaiset demoneista ja maailmanlopusta saivat minut aivan äärettömän ahdistuneeksi. Tarkkailin joka ilta taivaanrantaa, ja jos siellä jotain eriskummallista lapsen silmiin näkyi (oudon värinen taivas yms.) niin paniikki iski että nytkö se tulee.

- Kenttäpalvelukseen oli myös pakko mennä. Pelkäsin aina että joku tuttu tulee ovelle, häpesin kenttätyötäkin todella paljon. En todellakaan käynyt vapaaehtoisesti ihmisten ovilla tarjoamassa lehtiä.

- Ja sitten lapsuuden seurakunnassani oli risu valtakunnansalin vessan käsipaperitelineen päällä... ihan tälleen yhteiskäytössä, jos lapset oli tuhmasti. Ja melkein joka kokouksessa sitä käytettiin.

- Lopetin kokouksissa käynnin, hiljalleen menetin kaikki kaverini, kaikki lakkasi puhumasta ja tervehtimästä ja vanhemmat kielsivät kutsumasta heitä äidiksi ja isäksi.

STT

idiotus
Seuraa 
Viestejä1907
Liittynyt8.12.2007

Kaipa ne uskovaiset, kuten muutkin ihmisetkin tulkitsevat asioitaan omasta viitekehyksestään.Jos omat näkymät maailmasta alkavat suodattua yksinomaan vaikkapa uskovien tiettyyn yhteisöön kautta, niin tuo on lopputulos.

Beauty is in the eye of the beholder; mental illness is in the eye of the controller.

Tuskin ryhmää voidaan leimata mielisairaaksi. Se taitaa olla yksilön etuoikeus. Ryhmän johtaja ja ydinryhmää taitaa joutua laajempien liikkeiden kohdalla leimatuiksi. Ovatko kannibalismia harjoittavat heimot mielisairaita? Entäpä muinaiset valtiot? Milloin se muuttuu hyväksyttäväksi? Suhteellista, vaikka sotii julmasti omaa oikeudentajua vastaan.

Me taidamme elää monen muun perspektiivin mukaan täyttä helvettiä.

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

In porto perse vitulus est.

Rousseau: "tämä keskustelufoorumi saattaa aiheuttaa itsetuhoisuutta, käytettävä vain hoitohenkilökunnan valvovan silmän alla ja/tai hyvin lääkittynä".

Varoitus! Saatan leikkiä välillä paholaisen asianajajaa jopa tiedostamatta sitä.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Kieltämättä kysymys on mielenkiintoinen: onko mielisairasta pitää väen vängällä kiinni vanhoista taikauskoisista käsityksistä maailmassa jossa on jo tarjolla muutakin? (Kuten tieteet.)

Helposti ryhmän määrittelee mielisairaaksi silloin kun heidän toimintansa on selkeästi haitallista. Esim. amishit onkin jo vaikeampi tuomita, kun ei (ainakaan julkisuuteen) tule tietoa siitä että he pahoinpitelisivät jälkikasvuaan fyysisesti tai psyykkisesti.

Jos yksilö jää sekoilemaan hullun houreitaan vaikka ympäristö voi kertoa hänelle mikä on tervettä ja mikä ei, ja tämä yksilö voidaan leimata mielisairaaksi, periaatteessa en näe mitään eroa siihen että määritellään kokonainen ryhmä mielisairaaksi mikäli ryhmä pitää väen vängällä kiinni takaperoisesta ja kehitystä estävästä sekä ennen kaikkea kärsimystä aiheuttavasta opista, suostumatta edes kuulemaan vaihtoehdoista.

Pakkohoitoon tietenkään kokonaista ryhmää tahi kansaa ei voida määrätä. Pääasia itselleni on että ryhmässä oleminen ei ole mikään erityislupa tehdä kolttosia. Ei voi olla niin että yksittäiset yksilöt ovat vastuussa teoistaan, mutta kun ryhmänä tehdään, niin sitten ei muka voi vaatia tilille. Ajattelen asiat näin koska olen ihmisoikeuksien puolella - tiedostan silti kyllä samaan aikaan sen että ihmismieli on kumma värkki. Ja jos väkisin tuputetaan ulkopuolelta jotain uutta näkemystä, niin sitäkin hanakammin saattaa joku ryhmä tarrautua omaan perinnäisoppiinsa silkan kuolemanpelkonsa vuoksi. Kaikki muutokset aiheuttavat ihmisissä helposti vastarintaa juurikin kuoleman- eli katoamisen pelon vuoksi.

Lähinnä mielisauteen viittaa, kun kuulevat olemattomia ääniä, mitä voivat lähteä toteuttamaan. Myös uskominen outoihin olioihin (vrt. juoppohulluus ja pikku-ukot, sekä skitsofrenia..ym). Tuo ei kyllä ihan terveeltä tunnu.
Myös sairaudentunne puuttuu: ei hoitomyöntyväisyyttä, koska pitävät itseään terveinä. Heillä on suuruudenhullu tehtävä maan päällä: viedä "ilosanomaa"..ym huttua.

Siinä jotakin mainitakseni.

Uskovaiset ovatkin poispyyyhkäisseet koko kuoleman keksimällä kuoleman jälkeisen elämän taivaassa. Siten kuolema on poistettu ihmisen elinkaaren lopusta ja on yksi pelko vähempänä.

Ihminen on tehnyt jumalan omaksi kuvakseen (eikä jumala on tehnyt ihmisen omaksi kuvakseen). Siten ihminen on suunnitellut itselleen sellaisen jumalan, mikä sopii hänen moraaliinsa ja toivomuksiinsa ja alkanut uskomaan siihen. Tällaisella näppärällä jipolla on kaikki saatu näyttämään ymmärrettävältä, moraalisesti ja loogisesti oikein toimivalta. Mukavahan tuohon on uskoa, kun "kaikki menee juuri miten itse on sen parhaakseen nähnyt".

Kun koko elämä nojaa tuohon keinotekoiseen uskonviritelmään ja joku yrittää sitä sortaa, niin heille tulee hätä. Heidän koko maailmankuva uhkaa romahtaa ja silloin on kaikki menetetty. Tästä syytä he niin fanaattisesti puolustavat näkemyksiään.

abskissa
Seuraa 
Viestejä3654
Liittynyt9.10.2008
faq
En halua tästä uskonnon aiheista ketjua, vaan pohdintaa että ovatko uskossa olevat ihan oikeasti vainoharhaisia mielisairaita, kun tuollaisia ihan rauhassa keskenään keskustelevat??

Harhaudut mielestäni siinä, että vainoharhaisuuteen kuuluvat todistettavasti väärät kuvitelmat. Jumaluskossa ei ole kyse sellaisesta, vaikka onhan se toki hieman hupsua ottaa ikivanhat kirjoitukset kauhean vakavasti ja pitää niitä luotettavina tiedonlähteinä.

We're all mad here.

idiotus
Seuraa 
Viestejä1907
Liittynyt8.12.2007

Kaikkien kokemukset ovat lopulta rationaalisuuden ja irrationaalisuuden sekamelskaa. Katselin joskus dokumenttia, jossa tietyn heimon asukkaat eivät kyenneet luokittelemaan värejä samoin kuin ihmiset yleensä. On olemassa kieliä, joita ei käsitykseni mukaan pysty hallitsemaan, koska aistit eivät vain ole kehittyneet vastaanottamaan tietynlaista tietoa vastaan.

On sinänsä hurjaa ajatella, että oma näkökulma voi olla toisaalta järkyttävän harhainen. Kun yksilö kykenee toimimaan laumansa mukana, on hän "terve".

Miksi sitten on ollut shamaaneja? Eivätkö he ole ihan normaalin evoluution tulosta? Heille on ollut tilaus. Tarvittava osanen pitämään lauma koossa tai vastaavaa.

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

In porto perse vitulus est.

Rousseau: "tämä keskustelufoorumi saattaa aiheuttaa itsetuhoisuutta, käytettävä vain hoitohenkilökunnan valvovan silmän alla ja/tai hyvin lääkittynä".

Varoitus! Saatan leikkiä välillä paholaisen asianajajaa jopa tiedostamatta sitä.

idiotus
Kaikkien kokemukset ovat lopulta rationaalisuuden ja irrationaalisuuden sekamelskaa. Katselin joskus dokumenttia, jossa tietyn heimon asukkaat eivät kyenneet luokittelemaan värejä samoin kuin ihmiset yleensä. On olemassa kieliä, joita ei käsitykseni mukaan pysty hallitsemaan, koska aistit eivät vain ole kehittyneet vastaanottamaan tietynlaista tietoa vastaan.

On sinänsä hurjaa ajatella, että oma näkökulma voi olla toisaalta järkyttävän harhainen. Kun yksilö kykenee toimimaan laumansa mukana, on hän "terve".

Miksi sitten on ollut shamaaneja? Eivätkö he ole ihan normaalin evoluution tulosta? Heille on ollut tilaus. Tarvittava osanen pitämään lauma koossa tai vastaavaa.
Niinpä. Myös ateisteilla on paljon irrationaalisia ajatuksia ja eipä kai siinä niin kauan mitään kun ne eivät ole vahingollisia tai aiheuta vahinkoa ympäristölle. Ymmärrän tiettyyn pisteeseen asti sen miksi uskovaisia niin torutaan koska usein heidän uskomuksensa johtaa nimenomaan vahingollisiin tekoihin, mutta ei teismi silti ole mielisairaus siinä missä mikään muukaan uskomus. Kyllähän me agnostikot ja ateistitkin joudumme paljon uskomaan asioihin vain jo ihan käytännön kannalta. Toki voimme pitää maailmankuvaamme rationaalisempana mutta ei se meistä välttämättä sen viisaampia tee tai vähemmän mielisairaita.

Tuntuu että mielisairaudeksi leimataan lähes kaikki normaalista, valtavirrasta poikkeava ajattelutapa. Vaarallinen polku.

Japetus
Seuraa 
Viestejä11137
Liittynyt20.6.2009
faq
Löysin helluntailais-foorumilta alla olevan keskusteluketjun ja järkytyin sitä lukiessani. Siis onko jonkin tason mielisairaus olla uskossa?
Linkissä syyllistetään Utöyn saaren nuoret siitä verilöylystä. Sinne olisi muka jumala itse lähettänyt tämän teurastajan, koska saarella oli protestoitu Israelia vastaan!! Verityö olisi siten ollut oikeutettua ja "jumalan siunaama".

http://keskustelu.suomi24.fi/node/11721284

PS. En halua tästä uskonnon aiheista ketjua, vaan pohdintaa että ovatko uskossa olevat ihan oikeasti vainoharhaisia mielisairaita, kun tuollaisia ihan rauhassa keskenään keskustelevat?? Siis harhaäänien kuuleminen, uskominen satuolentoihin..


Miten jaksat edes ihmetellä? Foorumilla on hihu irti; sitä sattuu, jos ottaa Raamatun tosissaan. Mielenterveyshäiriöksi luokitteleminen taas riippuu siitä, millä kriteereillä mennään. Nykyisellään uskonnollisuuteen liittyvät tyypilliset harhaluulot eivät kulttuurillisen poikkeuksen nojalla ikävä kyllä käy kliinisistä oireista, mutta hallusinaatiot kyllä ovat näillä main patologisia riippumatta siitä, millainen naama niissä juttelee.

Olli S. paljastaa salaisuutensa: "Mä puhun tahallani ristiin, että Japetus saisi oikeita aiheita syyttää mua."
o_turusen jännä fetissi: "Minä en todellakaan kuse housuuni vaan sinun silmääsi."
sääpeikolla leikkaa: "No ihmisen vaikutus ei ole alle 50% ja ei ole alle 50%.. eiköhän se olisi silloin 50-50 suurimman osan mukaan papereista... näin nopeasti pääteltynä"
Keijona ymmärtää naisia: "Onkohan sellaista munasolua edes olemassa ? Onko joku nähnyt sellaisen?"

Kalervonpoika
Seuraa 
Viestejä179
Liittynyt28.6.2013

Tyypillinen salaliittoteoriahan tuo vain on. En näe siinä kovin oleellista eroa esim. 911-keskusteluun, jota tälläkin foorumilla ateistit ovat käyneet keskenään jo tuhansia sivuja. Vai tekeekö vasta Jumalan/Saatanan osallistuminen salaliittoon keskustelijasta mielisairaan? Spekuloiminen NSA:lla, Mossad:lla ja Al-Qaeda:lla on ok?

Itse aihe on toki mielenkiintoinen, vaikka avaus keskusteluun onkin olkiukko. Minulla on sellainen käsitys, että nämä herätysliikkeet ja muut vastaavat kultit keräävät keskimääräistä sekavampaa porukkaa jäsenistöönsä. Siinähän ei ole periaatteessa mitään ongelmaa, päinvastoin, sillä eikö mieleltään epävakaan ihmisen kannata seurata mielummin Jeesuksen opetuksia kuin pornoa, väkivaltaa, massaviihdettä ja muuta sontaa? Ongelma onkin kulttijohtajat, jotka käyttävät hyväkseen herkkien ihmisten elämäntilannetta. Siinä mielessä valtiollinen kirkko on terve vaihtoehto ihmisten uskonnollisten tarpeiden täyttämiseksi. Harmi vain, että se hieman tylsänä, jäykkänä ja harmaana laitoksena ei voi koskaan olla niin jännittävä kuin karismaattiset liikeet.

Miksi sitten uskovaisissa olisi enemmän henkisesti epävakaita? Ehkä he vain hakeutuvat näihin piireihin, koska saavat siellä hyväksyntää. Onhan näissä herätysliikkeissä kaikesta pahasta huolimatta myös erittäin voimakas kristillinen henki, eli kaikki ihmiset hyväksytään katsomatta ikään, sairauksiin jne. Omituisen ihmisen on vaikea mahtua "normaalien" ihmisten yhteisöön. Toisaalta on myös tämä jännittävyys, joka ehkä vetoaa. Luvataan salaisuuksien avaamista, kuulumista valittujen joukkoon jne. "Normaali" ihminen ei ehkä ole niin kiinnostunut sellaisesta, vaikka muuten olisikin uskonnollinen.

Die Welt ist meine Vorstellung - Arthur Schopenhauer

Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615
Liittynyt18.10.2007

Tuollaisiin glossolalia- ja kaatumiskerhoihin kuulumisella ei kuvittelisi olevan ainakaan mielenterveyttä edistäviä ominaisuuksia.

Kysymys onkin: Liittykö henkilö tuollaisiin kultteihin koska hänellä on mielenterveysongelmia, vai tuleeko hänelle mielenterveysongelmia kulttiin liittymisen vuoksi?

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

kallo
Seuraa 
Viestejä16
Liittynyt10.4.2013

Helluntalaiset edustavat niin sanottua karismaattista kristillisyyttä, suomeksi äärihihhulointia. Olen seurannut esimerkiksi nuorten vapaaseurakuntalaisten aatemaailmaa ja välillä todella tuntuu, että tyypit on jotenkin sekaisin päästään. Kyseessä on aivojen omien mielihyväkemikaalien hyväksikäyttö päihtymistarkoituksessa.

Edit: Olen itse asiassa vakavissani mahdollisuudesta, että nuorten aikuisten lisääntyvä kiinnostus äärimmäisiä uskonnollisia elämyksiä kohtaan selittyy halulla trippailla aivokemikaaleilla. Kun kuuntelee nuorten city-kristittyjen puhetta, niin vaikuttaa siltä niin kuin ne rituaalisesti tuottaisivat jotain psykologisia vaikutuksia, jotka saa aikaan huumaavia reaktioita aivoissa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat