Seuraa 
Viestejä45973

Löysin helluntailais-foorumilta alla olevan keskusteluketjun ja järkytyin sitä lukiessani. Siis onko jonkin tason mielisairaus olla uskossa?
Linkissä syyllistetään Utöyn saaren nuoret siitä verilöylystä. Sinne olisi muka jumala itse lähettänyt tämän teurastajan, koska saarella oli protestoitu Israelia vastaan!! Verityö olisi siten ollut oikeutettua ja "jumalan siunaama".

http://keskustelu.suomi24.fi/node/11721284

PS. En halua tästä uskonnon aiheista ketjua, vaan pohdintaa että ovatko uskossa olevat ihan oikeasti vainoharhaisia mielisairaita, kun tuollaisia ihan rauhassa keskenään keskustelevat?? Siis harhaäänien kuuleminen, uskominen satuolentoihin..

Sivut

Kommentit (28)

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä7801
faq
Löysin helluntailais-foorumilta alla olevan keskusteluketjun ja järkytyin sitä lukiessani. Siis onko jonkin tason mielisairaus olla uskossa?
Linkissä syyllistetään Utöyn saaren nuoret siitä verilöylystä. Sinne olisi muka jumala itse lähettänyt tämän teurastajan, koska saarella oli protestoitu Israelia vastaan!! Verityö olisi siten ollut oikeutettua ja "jumalan siunaama".

http://keskustelu.suomi24.fi/node/11721284

PS. En halua tästä uskonnon aiheista ketjua, vaan pohdintaa että ovatko uskossa olevat ihan oikeasti vainoharhaisia mielisairaita, kun tuollaisia ihan rauhassa keskenään keskustelevat?? Siis harhaäänien kuuleminen, uskominen satuolentoihin..
Löysin netistä foorumin:
http://www.psychforums.com/schizophrenia/

Monet foorumilla ovat ateisteja.

P.S. En halua että ketju ajautuisi kaaokseen, vaan haluan pohdintaa siitä ovatko ateistit ihan oikeasti vainoharhaisia mielisairaita, kun tuollaisia ihan rauhassa keskenään keskustelevat?

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Löysin Iltalehdestä jutun jehovien lapsille suuntaamasta videosta.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013091 ... 8_uu.shtml

Jehovan todistajien virallisilla verkkosivuilla Jw.org julkaistu suomenkielinen animaatio "Tottele Jehovaa" on viime päivinä hämmentänyt suomalaisia sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi yhteisöpalvelu Facebookissa videon sisältävän verkkosivun linkkiä on jaettu runsaasti ja ihmetelty, miksi lapsille luodaan paineita uhkailemalla saatanalla, jos nämä leikkivät "väärillä" leluilla.

Videolla Leevi-niminen pikkupoika tulee kotiin mummilasta ja on innoissaan "Miikalta" saamastaan lelulsta. Lelu on muovihahmo, joka esittää "taistelijavelhoa", jolla on taikavoimia. Videolta ei selviä, kuka on lelun antanut Miika, mutta äidin reaktiot tietoon viittaavat siihen, että äidille lahjan antaja ei ole yllätys.

Välipalapöydässä äiti ottaa lelun puheeksi lapsen kanssa.

- Leevi. Kumpi tykkää taikuudesta, Jehova vai saatana?

- Saatana.

- Niin. Taikuus on paha asia. Siksi Jehova vihaa sitä. Haluutko sä tosiaan leikkiä sellasella lelulla, jota Jehova vihaa? Mitäs me opittiin perheen palvontaillassa?, äiti kysyy ja muistuttaa lasta Adamin ja Evan tarinasta. Keskustelun aikana Leevi ymmärtää, että tekee Jehovan surulliseksi, jos toimii hänen tahtoaan vastaan Adamin ja Evan tavoin.

Lopulta lapsi ymmärtää heittää lelun roskiin.

- Nyt sä teit äidin tosi iloseks ja kuka muu on ilonen?, äiti kysyy ja muistuttaa vastauksen tietävälle lapselle, että Jehova rakastaa tätä tosin paljon, koska tämä tottelee Jehovaa.

IL

Ja löytyypä lisääkin matskua jehovien elämänmenosta:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013091 ... 6_uu.shtml

UUTin ja entisten Jehovan todistajien yhteisön tekemän selvityksen mukaan Jehovan todistajien lapset altistuvat opetuksille, jotka ylläpitävät vakavia pelkoja. He pelkäävät pian tulevaa maailmanloppua sekä omaa ja läheistensä mahdollista kuolemaa Harmagedonissa.

Selvityksestä käy ilmi, että monet lapset kokevat olevansa pakotettuja osallistumaan ovelta ovelle -saarnaamistyöhön ja seurakunnan kokouksiin.

Syntymäpäivien vietto ja kilpailu-urheilu ovat kiellettyjä ja kouluttautumiseen liittyy rajoituksia, mikä lisää nuorten syrjäytymistä.

UUT ja entisten Jehovan todistajien yhteisö tekivät selvityksen oma-aloitteisesti. Se on luovutettu lapsiasiavaltuutetulle.

UUTin toiminnanjohtajan Joni Valkilan mukaan tavoitteena on parantaa lasten asemaa uskonnollisissa yhteisöissä. Hänen mukaansa Jehovan todistajien sisäinen kurinpitojärjestelmä on monia muita yhteisöjä tiukempi.
Uskontojen uhrien tuki -yhdistyksen ja entisten Jehovan todistajien yhteisön selvitys havainnollistaa myös esimerkein, miten jäsenet ovat kuvailleet ahdistustaan ja pelkojaan.

Joka yö painajaisia demoneista ja maailmanlopusta

- Jokaöiset painajaiset demoneista ja maailmanlopusta saivat minut aivan äärettömän ahdistuneeksi. Tarkkailin joka ilta taivaanrantaa, ja jos siellä jotain eriskummallista lapsen silmiin näkyi (oudon värinen taivas yms.) niin paniikki iski että nytkö se tulee.

- Kenttäpalvelukseen oli myös pakko mennä. Pelkäsin aina että joku tuttu tulee ovelle, häpesin kenttätyötäkin todella paljon. En todellakaan käynyt vapaaehtoisesti ihmisten ovilla tarjoamassa lehtiä.

- Ja sitten lapsuuden seurakunnassani oli risu valtakunnansalin vessan käsipaperitelineen päällä... ihan tälleen yhteiskäytössä, jos lapset oli tuhmasti. Ja melkein joka kokouksessa sitä käytettiin.

- Lopetin kokouksissa käynnin, hiljalleen menetin kaikki kaverini, kaikki lakkasi puhumasta ja tervehtimästä ja vanhemmat kielsivät kutsumasta heitä äidiksi ja isäksi.

STT

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
idiotus
Seuraa 
Viestejä1907

Kaipa ne uskovaiset, kuten muutkin ihmisetkin tulkitsevat asioitaan omasta viitekehyksestään.Jos omat näkymät maailmasta alkavat suodattua yksinomaan vaikkapa uskovien tiettyyn yhteisöön kautta, niin tuo on lopputulos.

Beauty is in the eye of the beholder; mental illness is in the eye of the controller.

Tuskin ryhmää voidaan leimata mielisairaaksi. Se taitaa olla yksilön etuoikeus. Ryhmän johtaja ja ydinryhmää taitaa joutua laajempien liikkeiden kohdalla leimatuiksi. Ovatko kannibalismia harjoittavat heimot mielisairaita? Entäpä muinaiset valtiot? Milloin se muuttuu hyväksyttäväksi? Suhteellista, vaikka sotii julmasti omaa oikeudentajua vastaan.

Me taidamme elää monen muun perspektiivin mukaan täyttä helvettiä.

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

In porto perse vitulus est.

Rousseau: "tämä keskustelufoorumi saattaa aiheuttaa itsetuhoisuutta, käytettävä vain hoitohenkilökunnan valvovan silmän alla ja/tai hyvin lääkittynä".

Varoitus! Saatan leikkiä välillä paholaisen asianajajaa jopa tiedostamatta sitä.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Kieltämättä kysymys on mielenkiintoinen: onko mielisairasta pitää väen vängällä kiinni vanhoista taikauskoisista käsityksistä maailmassa jossa on jo tarjolla muutakin? (Kuten tieteet.)

Helposti ryhmän määrittelee mielisairaaksi silloin kun heidän toimintansa on selkeästi haitallista. Esim. amishit onkin jo vaikeampi tuomita, kun ei (ainakaan julkisuuteen) tule tietoa siitä että he pahoinpitelisivät jälkikasvuaan fyysisesti tai psyykkisesti.

Jos yksilö jää sekoilemaan hullun houreitaan vaikka ympäristö voi kertoa hänelle mikä on tervettä ja mikä ei, ja tämä yksilö voidaan leimata mielisairaaksi, periaatteessa en näe mitään eroa siihen että määritellään kokonainen ryhmä mielisairaaksi mikäli ryhmä pitää väen vängällä kiinni takaperoisesta ja kehitystä estävästä sekä ennen kaikkea kärsimystä aiheuttavasta opista, suostumatta edes kuulemaan vaihtoehdoista.

Pakkohoitoon tietenkään kokonaista ryhmää tahi kansaa ei voida määrätä. Pääasia itselleni on että ryhmässä oleminen ei ole mikään erityislupa tehdä kolttosia. Ei voi olla niin että yksittäiset yksilöt ovat vastuussa teoistaan, mutta kun ryhmänä tehdään, niin sitten ei muka voi vaatia tilille. Ajattelen asiat näin koska olen ihmisoikeuksien puolella - tiedostan silti kyllä samaan aikaan sen että ihmismieli on kumma värkki. Ja jos väkisin tuputetaan ulkopuolelta jotain uutta näkemystä, niin sitäkin hanakammin saattaa joku ryhmä tarrautua omaan perinnäisoppiinsa silkan kuolemanpelkonsa vuoksi. Kaikki muutokset aiheuttavat ihmisissä helposti vastarintaa juurikin kuoleman- eli katoamisen pelon vuoksi.

Lähinnä mielisauteen viittaa, kun kuulevat olemattomia ääniä, mitä voivat lähteä toteuttamaan. Myös uskominen outoihin olioihin (vrt. juoppohulluus ja pikku-ukot, sekä skitsofrenia..ym). Tuo ei kyllä ihan terveeltä tunnu.
Myös sairaudentunne puuttuu: ei hoitomyöntyväisyyttä, koska pitävät itseään terveinä. Heillä on suuruudenhullu tehtävä maan päällä: viedä "ilosanomaa"..ym huttua.

Siinä jotakin mainitakseni.

Uskovaiset ovatkin poispyyyhkäisseet koko kuoleman keksimällä kuoleman jälkeisen elämän taivaassa. Siten kuolema on poistettu ihmisen elinkaaren lopusta ja on yksi pelko vähempänä.

Ihminen on tehnyt jumalan omaksi kuvakseen (eikä jumala on tehnyt ihmisen omaksi kuvakseen). Siten ihminen on suunnitellut itselleen sellaisen jumalan, mikä sopii hänen moraaliinsa ja toivomuksiinsa ja alkanut uskomaan siihen. Tällaisella näppärällä jipolla on kaikki saatu näyttämään ymmärrettävältä, moraalisesti ja loogisesti oikein toimivalta. Mukavahan tuohon on uskoa, kun "kaikki menee juuri miten itse on sen parhaakseen nähnyt".

Kun koko elämä nojaa tuohon keinotekoiseen uskonviritelmään ja joku yrittää sitä sortaa, niin heille tulee hätä. Heidän koko maailmankuva uhkaa romahtaa ja silloin on kaikki menetetty. Tästä syytä he niin fanaattisesti puolustavat näkemyksiään.

abskissa
Seuraa 
Viestejä3654
faq
En halua tästä uskonnon aiheista ketjua, vaan pohdintaa että ovatko uskossa olevat ihan oikeasti vainoharhaisia mielisairaita, kun tuollaisia ihan rauhassa keskenään keskustelevat??

Harhaudut mielestäni siinä, että vainoharhaisuuteen kuuluvat todistettavasti väärät kuvitelmat. Jumaluskossa ei ole kyse sellaisesta, vaikka onhan se toki hieman hupsua ottaa ikivanhat kirjoitukset kauhean vakavasti ja pitää niitä luotettavina tiedonlähteinä.

We're all mad here.

idiotus
Seuraa 
Viestejä1907

Kaikkien kokemukset ovat lopulta rationaalisuuden ja irrationaalisuuden sekamelskaa. Katselin joskus dokumenttia, jossa tietyn heimon asukkaat eivät kyenneet luokittelemaan värejä samoin kuin ihmiset yleensä. On olemassa kieliä, joita ei käsitykseni mukaan pysty hallitsemaan, koska aistit eivät vain ole kehittyneet vastaanottamaan tietynlaista tietoa vastaan.

On sinänsä hurjaa ajatella, että oma näkökulma voi olla toisaalta järkyttävän harhainen. Kun yksilö kykenee toimimaan laumansa mukana, on hän "terve".

Miksi sitten on ollut shamaaneja? Eivätkö he ole ihan normaalin evoluution tulosta? Heille on ollut tilaus. Tarvittava osanen pitämään lauma koossa tai vastaavaa.

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

In porto perse vitulus est.

Rousseau: "tämä keskustelufoorumi saattaa aiheuttaa itsetuhoisuutta, käytettävä vain hoitohenkilökunnan valvovan silmän alla ja/tai hyvin lääkittynä".

Varoitus! Saatan leikkiä välillä paholaisen asianajajaa jopa tiedostamatta sitä.

idiotus
Kaikkien kokemukset ovat lopulta rationaalisuuden ja irrationaalisuuden sekamelskaa. Katselin joskus dokumenttia, jossa tietyn heimon asukkaat eivät kyenneet luokittelemaan värejä samoin kuin ihmiset yleensä. On olemassa kieliä, joita ei käsitykseni mukaan pysty hallitsemaan, koska aistit eivät vain ole kehittyneet vastaanottamaan tietynlaista tietoa vastaan.

On sinänsä hurjaa ajatella, että oma näkökulma voi olla toisaalta järkyttävän harhainen. Kun yksilö kykenee toimimaan laumansa mukana, on hän "terve".

Miksi sitten on ollut shamaaneja? Eivätkö he ole ihan normaalin evoluution tulosta? Heille on ollut tilaus. Tarvittava osanen pitämään lauma koossa tai vastaavaa.
Niinpä. Myös ateisteilla on paljon irrationaalisia ajatuksia ja eipä kai siinä niin kauan mitään kun ne eivät ole vahingollisia tai aiheuta vahinkoa ympäristölle. Ymmärrän tiettyyn pisteeseen asti sen miksi uskovaisia niin torutaan koska usein heidän uskomuksensa johtaa nimenomaan vahingollisiin tekoihin, mutta ei teismi silti ole mielisairaus siinä missä mikään muukaan uskomus. Kyllähän me agnostikot ja ateistitkin joudumme paljon uskomaan asioihin vain jo ihan käytännön kannalta. Toki voimme pitää maailmankuvaamme rationaalisempana mutta ei se meistä välttämättä sen viisaampia tee tai vähemmän mielisairaita.

Tuntuu että mielisairaudeksi leimataan lähes kaikki normaalista, valtavirrasta poikkeava ajattelutapa. Vaarallinen polku.

Japetus
Seuraa 
Viestejä12478
faq
Löysin helluntailais-foorumilta alla olevan keskusteluketjun ja järkytyin sitä lukiessani. Siis onko jonkin tason mielisairaus olla uskossa?
Linkissä syyllistetään Utöyn saaren nuoret siitä verilöylystä. Sinne olisi muka jumala itse lähettänyt tämän teurastajan, koska saarella oli protestoitu Israelia vastaan!! Verityö olisi siten ollut oikeutettua ja "jumalan siunaama".

http://keskustelu.suomi24.fi/node/11721284

PS. En halua tästä uskonnon aiheista ketjua, vaan pohdintaa että ovatko uskossa olevat ihan oikeasti vainoharhaisia mielisairaita, kun tuollaisia ihan rauhassa keskenään keskustelevat?? Siis harhaäänien kuuleminen, uskominen satuolentoihin..


Miten jaksat edes ihmetellä? Foorumilla on hihu irti; sitä sattuu, jos ottaa Raamatun tosissaan. Mielenterveyshäiriöksi luokitteleminen taas riippuu siitä, millä kriteereillä mennään. Nykyisellään uskonnollisuuteen liittyvät tyypilliset harhaluulot eivät kulttuurillisen poikkeuksen nojalla ikävä kyllä käy kliinisistä oireista, mutta hallusinaatiot kyllä ovat näillä main patologisia riippumatta siitä, millainen naama niissä juttelee.

Olli S. paljastaa salaisuutensa: "Mä puhun tahallani ristiin, että Japetus saisi oikeita aiheita syyttää mua."
Sääpeikolla leikkaa: "No ihmisen vaikutus ei ole alle 50% ja ei ole alle 50%... eiköhän se olisi silloin 50-50 suurimman osan mukaan papereista... näin nopeasti pääteltynä"
Keijona ymmärtää naisia: "Onkohan sellaista munasolua edes olemassa ? Onko joku nähnyt sellaisen?"

Kalervonpoika
Seuraa 
Viestejä179

Tyypillinen salaliittoteoriahan tuo vain on. En näe siinä kovin oleellista eroa esim. 911-keskusteluun, jota tälläkin foorumilla ateistit ovat käyneet keskenään jo tuhansia sivuja. Vai tekeekö vasta Jumalan/Saatanan osallistuminen salaliittoon keskustelijasta mielisairaan? Spekuloiminen NSA:lla, Mossad:lla ja Al-Qaeda:lla on ok?

Itse aihe on toki mielenkiintoinen, vaikka avaus keskusteluun onkin olkiukko. Minulla on sellainen käsitys, että nämä herätysliikkeet ja muut vastaavat kultit keräävät keskimääräistä sekavampaa porukkaa jäsenistöönsä. Siinähän ei ole periaatteessa mitään ongelmaa, päinvastoin, sillä eikö mieleltään epävakaan ihmisen kannata seurata mielummin Jeesuksen opetuksia kuin pornoa, väkivaltaa, massaviihdettä ja muuta sontaa? Ongelma onkin kulttijohtajat, jotka käyttävät hyväkseen herkkien ihmisten elämäntilannetta. Siinä mielessä valtiollinen kirkko on terve vaihtoehto ihmisten uskonnollisten tarpeiden täyttämiseksi. Harmi vain, että se hieman tylsänä, jäykkänä ja harmaana laitoksena ei voi koskaan olla niin jännittävä kuin karismaattiset liikeet.

Miksi sitten uskovaisissa olisi enemmän henkisesti epävakaita? Ehkä he vain hakeutuvat näihin piireihin, koska saavat siellä hyväksyntää. Onhan näissä herätysliikkeissä kaikesta pahasta huolimatta myös erittäin voimakas kristillinen henki, eli kaikki ihmiset hyväksytään katsomatta ikään, sairauksiin jne. Omituisen ihmisen on vaikea mahtua "normaalien" ihmisten yhteisöön. Toisaalta on myös tämä jännittävyys, joka ehkä vetoaa. Luvataan salaisuuksien avaamista, kuulumista valittujen joukkoon jne. "Normaali" ihminen ei ehkä ole niin kiinnostunut sellaisesta, vaikka muuten olisikin uskonnollinen.

Die Welt ist meine Vorstellung - Arthur Schopenhauer

Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615

Tuollaisiin glossolalia- ja kaatumiskerhoihin kuulumisella ei kuvittelisi olevan ainakaan mielenterveyttä edistäviä ominaisuuksia.

Kysymys onkin: Liittykö henkilö tuollaisiin kultteihin koska hänellä on mielenterveysongelmia, vai tuleeko hänelle mielenterveysongelmia kulttiin liittymisen vuoksi?

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

kallo
Seuraa 
Viestejä16

Helluntalaiset edustavat niin sanottua karismaattista kristillisyyttä, suomeksi äärihihhulointia. Olen seurannut esimerkiksi nuorten vapaaseurakuntalaisten aatemaailmaa ja välillä todella tuntuu, että tyypit on jotenkin sekaisin päästään. Kyseessä on aivojen omien mielihyväkemikaalien hyväksikäyttö päihtymistarkoituksessa.

Edit: Olen itse asiassa vakavissani mahdollisuudesta, että nuorten aikuisten lisääntyvä kiinnostus äärimmäisiä uskonnollisia elämyksiä kohtaan selittyy halulla trippailla aivokemikaaleilla. Kun kuuntelee nuorten city-kristittyjen puhetta, niin vaikuttaa siltä niin kuin ne rituaalisesti tuottaisivat jotain psykologisia vaikutuksia, jotka saa aikaan huumaavia reaktioita aivoissa.

Seppo_Pietikainen

Kysymys onkin: Liittykö henkilö tuollaisiin kultteihin koska hänellä on mielenterveysongelmia, vai tuleeko hänelle mielenterveysongelmia kulttiin liittymisen vuoksi?Tuskin kukaan terveenä tuonne menee ja sairastuisi painostuksen alla. Ihmiset mennessään tuonne ovat valmiiksi sairaita joko henkisesti tai fyysisesti ja heikentyneenä ottavat heille syötettyä "totuutta" hanakasti vastaan. Joukkohurmos vielä pahentaa tilannetta.

Mutta perustin tämän kejun, koska suorastaan järkytyin lukiessani (uudelleen alle) aloitukseen linkattua ketjua. Ja siitä sitä, että kuinka uskikset suurin joukoin hyväksyvät Utön joukkomurhan sillä perusteella, että siellä olisi boikotoitu Israelia. Tätä he paheksuvat siksi, koska paimentolaislampurien keräämään eepokseen on kielletty nousemasta Israelian vastaan ..

Kiteytettynä: kukaan muu kuin mielipuoli ei lähde tuollaiseen matkaan!

http://keskustelu.suomi24.fi/node/11721284

Kalervonpoika
Seuraa 
Viestejä179

Täällä lisää Leo Melleristä: http://www.kirkkojakaupunki.fi/arkisto/ ... miot/3921/

Lainaus: ”monet Mellerin radio-ohjelmat vetoavat ihmisiin, jotka nauttivat sensaatiomaisista ja esoteerisista, usein hyödyttömistä spekulaatioista. Mellerin vakuuttava esiintyminen ja tietokirjamainen Raamatun tuntemus tekevät kuitenkin vaikeaksi hänen väitteidensä kyseenalaistamisen.”

Kulttijohtajat näyttävät lisäävät raamatun opetuksiin aika usein kaikenlaisia mausteita, kuten ufoja ja erilaisia salaliittoteoroita. Kun sitten tämmöinen karismaattinen hahmo pistetään kaitsemaan mieleltään epävakaita ihmisiä erittäin henkilökohtaisissa asioissa, voi vaan kuvitella mikä on lopputulos.

Die Welt ist meine Vorstellung - Arthur Schopenhauer

Vierailija

OFOt on n. sata vuotta vanha keksintö. Ennen sitä ei tehty yhtäkään havaintoa. Sen sijaan merenneidot ja hirviöt olivat kyllä sitäkin suositumpi keskustelunaihe absinttikahviloissa ympäri maailmaa.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Ihminen voi olla valmiiksi risa ja etsiä lohtua. Tai hän voi olla vain kyllästynyt ja tympääntynyt elämäänsä, jolloin hän innostuu fanaattisesti jostain ilmiöstä saadakseen elämäänsä sisältöä. Ehkä fanaattisuus voi mennä jopa harhaisuudeksi, jolloin päädytään taas tuohon risaisuuteen.

90-luvulla olin työelämässä tekemisissä naisen kanssa jolle tapahtui henkisesti raskas asia, mutta en muista enää pamahtiko hän uskoon ennen vai jälkeen tuon kokemuksen. Jokatapauksessa hän alkoi raportoimaan minulle kuinka hän esim. lueskeli varsin nuorille lapsilleen iltaisin entisen saatananpalvojan kirjoittamia muistelmia, kävi kaverinsa kanssa ajamassa koulusta pahoja henkiä pois ja ylipäätään odotteli kuinka "taivaallinen Jerusalem laskeutuu piakkoin alas".

Jotenkin - en ehkä osaa oikein selittää että miksi - minulle tulee tuosta kaikesta mieleen teinien larppaus tahi roolipelit. Ollaan niin täytisen tosissaan jonkin jutun kanssa, mikä ulkopuolisten silmissä on aika naurettavaa. Jos tämmöiset ryhmät olisivat aina olleet marginaalissa kautta maailmanhistorian, niin eipä niistä kai kauheasti haittaa olisi ollut, mutta kun joku herra isoherra aina välillä on keksinyt käyttää jotain tämmöistä ryhmää käsikassaranaan, sodat ja muut riehumiset ovat saaneet näppäriä tekosyitä uskonnoista. Mutta tarvitseeko niihin mitään muuta syytä kuin se että kadehtii toisen omaa ja haluaa liipenstraumia? Miksi suotta yrittää tekopyhästi selitellä asiaa muuksi kuin mitä se on, eläimetkin vievät toistensa saaliit ja tappavat sen minkä ehtivät, miksi ihminen olisi muka sen parempi?

Edelleenkin koen että on vähän väärin leimata yksittäisiä uskovaisia täyskaheleiksi ja samaan aikaan nuolla massojen persettä ja pyhittää kaikki mahdollinen mikä satutaan tekemään vähän isommalla joukolla. Mutta johtuuko massojen riehunta siitä että joukossa tyhmyys tiivistyy, vai siitä että siellä on joku oikeasti vain Mammonaan uskova manipulaattori kierosti ohjailemassa porukkaa...? Tietty manipulaattori, jos on sekaisin, voi itsekin uskoa olevansa jonkin henkiolennon asialla, vaikka kaikki näkisivät (jos osaisivat pitää silmänsä auki) että kummasti se jumala aina järkkää asiat siihen malliin että se hänen äänitorvensa saa mahdollisimman lokoisat oltavat ja akkoja pannakseen. Profeetat juoksevat jossain vuorella tai käväisevät mietiskelemässä kammiossaan istumassa ja kun palaavat laumansa luokse, on taas jumala antanut jonkun uuden säädöksen joka kas kummaa on kovasti profeetalle eduksi, tai jollekin ryhmälle. Jos ei muille ryhmille, niin miessukupuolelle, sillä tällä sukupuolella on aina ollut se lapsellinen pyrkimys että jos ei muita vihollisia näköpiirissä ole, niin aina on olemassa naiset. Parempi siis sortaa ja alistaa heitä niin paljon jumalankin avulla että pysyvät ruodussa.

Se mikä minusta on uskomatonta että niin moni nainen on mennyt kaikkeen tuohon miesten hömpötykseen mukaan. Mutta kai se sitten johtuu siitä että ollaan niin lääpällään siihen karismaattiseen johtajaan, ja halutaan sille alfalle poikia pentujakin. Toisaalta jotkut lahkot muodostavat naisille pakoreittejä pois oman perheensä hirmuvallan alta. Jos ei halunnut naimisiin, syöksyi luostariin; jos ei halunnut käydä kouluja, ryhtyi hare krishnaksi. Tai kuka mitäkin.

Vaikea sanoa paljonko uskovaisuudessa on kysymys mielenterveyshäiriöistä ja paljonko laskelmoivuudesta. Ei kai niin posketonta oppia olekaan etteikö sillä aina jotakuta pystyisi huijaamaan?

faq
Uskovaiset ovatkin poispyyyhkäisseet koko kuoleman keksimällä kuoleman jälkeisen elämän taivaassa. Siten kuolema on poistettu ihmisen elinkaaren lopusta ja on yksi pelko vähempänä.

Ihminen on tehnyt jumalan omaksi kuvakseen (eikä jumala on tehnyt ihmisen omaksi kuvakseen). Siten ihminen on suunnitellut itselleen sellaisen jumalan, mikä sopii hänen moraaliinsa ja toivomuksiinsa ja alkanut uskomaan siihen. Tällaisella näppärällä jipolla on kaikki saatu näyttämään ymmärrettävältä, moraalisesti ja loogisesti oikein toimivalta. Mukavahan tuohon on uskoa, kun "kaikki menee juuri miten itse on sen parhaakseen nähnyt".

Kun koko elämä nojaa tuohon keinotekoiseen uskonviritelmään ja joku yrittää sitä sortaa, niin heille tulee hätä. Heidän koko maailmankuva uhkaa romahtaa ja silloin on kaikki menetetty. Tästä syytä he niin fanaattisesti puolustavat näkemyksiään.

Pelkoa ei kuitenkaan voi poistaa, se on siirtynyt tuohon toiminnan pakkoon.
Täyttyy lunastaa, taivaspaikkansa jo maanpäällisellä elämällä, joten pelon vuoksi tuotaa toimintaa ylläpidetään ja arvelisin, että saarnoissa tuota kyllä muistutetaan jatkuvasti.

Elämä asetetaan tiettyjen sääntöjen muottiin ja siitä poikkeavat asiat koetaan uhkaaviksi, pelottaviksi, koska itseään ja vaistojaan ei voi muuttaa, "taistellaan" niitä vastaan ja kuvitellaan olevan siten "parempia" ihmisiä

Uskontoon kuuluu aina tuo, valittujen taivasosuus, eri lahkoilla omalla laillaan.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat