Seuraa 
Viestejä45973

J.V.Snellman kirjoittaa seuraavasti luonnontieteellisistä harrastuksistaan kouluvuosinaan: "Eulerin kirjeiden lukeminen tuotti niin ikään suurta iloa. Yritin hänen ohjeidensa mukaan tehdä tultasyöksevän vuoren, parin tuuman korkuisen, luullakseni rautaviilajauhosta ja rikistä – mutta se epäonnistui. Sen päälle piti kaataa vähän vettä mutta vuori kastui vähitellen läpimäräksi, ilman purkausta ja tuli-ilmiötä, jota olisi ollut hankala saada aikaan edes luntun avulla."
J.V.Snellman, Kootut teokset 23, s. 239.
http://www.snellman200.fi/kootut_teokset/pdf/Osa_23.pdf
Alkuteos: Joukahainen nro VII 1873: Eräs vanha koulu

Snellman täydensi kovin puutteelliseksi kokemaansa luonnontieteellistä kouluopetusta mm. lukemalla Kokkolan lukuseuran kirjoja. Sieltä hän löysi myös ruotsinnoksen Leonhard Eulerin kuuluisista kirjeistä: Bref till en tysk prinsessa, i åtskilliga physiska och philosophiska ämnen. I—III. Sthlm 1793—97.

Ongelmani on, etten ole onnistunut löytämään tästä teoksesta tällaisen tulivuorikokeen kuvausta. Muistaako Snellman väärin? Onko ohje jossain muualla? Vai onko hänellä sittenkin ollut käytössään alkukielinen teos, joka on ehkä laajempi? Euler Archivestakaan ei ole ollut apua: http://www.eulerarchive.org/.

Onko jollakin tietoa asiasta? Tai kenen puoleen kannattaisi kääntyä?
Onko joku askarrellut tällaisten kokeiden parissa? Mistä siinä on kysymys?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (1)

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Aivan standardidemo kemiantunnilla:
Sotketaan yhteen rikki- ja rautajauhetta moolisuhteessa 1:1. Seoksesta tehdään sopivan muotoinen keko, joka sytytetään huipustaan esimerkiksi bunsen-polttimella. Varotaan puhaltamasta kekoa lattialle. Kun keon huipussa rikki syttyy, niin se alkaa yhtyä rautaan, ja reaktiolämpö lämmittää keon hissun kissun hehkuvaksi reaktion edetessä. Reaktiovyöhykkeestä sinkoilee kipinöitä vähän niinkuin tähtisadetikusta.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat