Seuraa 
Viestejä45973

[size=150:3ifzd0e7]Gravitaatio onkin kiihtyvää laajenemista[/size:3ifzd0e7]

Einsteinilla oli yleistä suhteellisuusteoriaa kehittäessään yhtenä lähtökohtana ekvivalenssiperiaate so. gravitaatiota ja kiihtyvyyden seurauksena tunnettua voimaa ei voida erottaa toisistaan. Jos olet avaruudessa kiihtyvässä hississä, niin et voi tietää kiihtyykö hissi vai vetääkö gravitaatio sinua lattiaa vasten.

No, entäs jos esimerkiksi planeettojen gravitaatio johtuukin niiden kiihtyvästä laajentumisesta? Esimerkiksi maapallo laajenee kiihtyvällä nopeudella 9.81 m/s^2 ja me koemme, että maapallo vetäisi meitä puoleensa. Tälle näkemykselle on empiiristä todistusaineistoakin: nosta itsesi paikallaan pysyväksi 10 km korkeuteen ja huomaat, että maapallo allasi tosiaankin laajenee sinua kohti kiihtyvällä nopeudella 9.81 m/s^2 ja lopulta törmää sinuun. Tätä kaiken laajenemista ei vain huomaa, koska kaikki laajenee. Tässä näkee muuten sen, että ei ole olemassa puhtaita havaintoja ja koetuloksia ilman niiden tulkintaa. Se, että havaitset putoavasi maapalloa kohti voidaankin tulkita empiirisenä todistusaineistona siitä, että maapallo laajenee kiihtyvästi sinua kohti.

Mitä suurempimassaisempi planeetta, sitä nopeammin se laajenee. Tämähän ei ole mahdollista, jos laajeneminen tapahtuisi 3-d avaruudessa. Laajeneminen tapahtuu itse asiassa 5-d avaruudessa (4-d on aika) siten, että planeettojen kokojen suhteet pysyvät vakioina havaitsemassamme 3-d avaruudessa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat