Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Mm. tästä kaikki alkoi:

Laaja järjestelmällinen tiedekatsaus osoitti valtion rasvavalistuksen perusteettomaksi

Valtion ravitsemusopin mukaan rasvaa tulisi syödä vain vähän. Sen lisäksi opin mukaan rasva on jaettu hyvään ja pahaan rasvaan. Paha rasva sisältää runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja ja se aiheuttaa sydän- ja verisuonitauteja. Tämän opin tiedottajat kertovat, että oppi perustuu valtavan laajaan tutkimustietoon, kokonaiskuvaan tuhansista tutkimuksista.

Kanadalaistutkijat perehtyivät vasta julkaistussa tiedekatsauksessa juuri näytön kokonaisuuteen. He kävivät järjestelmällisesti läpi kaikki väestönseurantatutkimukset ja satunnaistetut ruokavaliokokeet, joissa tutkittiin eri ruokien ja sepelvaltimotaudin yhteyttä. He ottivat huomioon myös tieteellisen näytön laadun ja vahvuuden. Kriteerit täyttäneitä tutkimuksia löytyi vuodesta 1950 lähtien yhteensä 189 kappaletta.

Tiedekatsauksen tulos tulee varmasti monille yllätyksenä, vaikka viimeaikaista tutkimustietoa seuranneille se onkin ollut arvattavissa.

Tutkijoiden mukaan tieteellinen näyttö rasvan kokonaismäärän, tyydyttyneen rasvan tai monityydyttymättömän rasvan yhteydestä sepelvaltimotautiin ei ole riittävää.

Sen sijaan vahvimman tieteellisen näytön mukaan sepelvaltimotaudilta suojaavia tekijöitä olivat kasvisten ja pähkinöiden syönti, kertatyydyttymättömät rasvahapot sekä välimerellinen ruokavaliomalli. Taudille altistavia tekijöitä olivat transrasva ja korkea glykeeminen indeksi (GI) tai glykeeminen kuorma (GK).

Katsaus julkaistiin Archives of Internal Medicine -lehdessä. A Systematic Review of the Evidence Supporting a Causal Link Between Dietary Factors and Coronary Heart Disease

Laskeskelin tänään kuitupitoisten hiilihydraattien ja rasvojen kolesterolivaikutuksia. Ruisleipäkö superruokaa? No ei ihan. Voin se voi voittaa, mutta possunrasvaa ei.

[size=85:2pec1d6x]Muutos kolesterolisuhteessa (kokonaiskolesteroli/HDL), kun 1 % energiasta sokerittomia hiilihydraatteja vaihdetaan erilaisiin hiilihydraatti- tai rasvapitoisiin ruokiin[/size:2pec1d6x]

Laskelmassa otettiin huomioon rasvahapot, veteen liukeneva kuitu ja fruktoosi.

Lisää tietoa:

Kuitua vai rasvaa kolesterolille?

Sivut

Kommentit (1613)

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14145
Liittynyt23.6.2005

Vain välimerelliset ruokavaliomallit viittasivat näyttöön tuossakin koosteessa. Edelleenkin minulle on epäselvää, mihin ihmeeseen se hypetetty rasvakorvaus perustuu? Aivan yhtä hyvin voisi puhua hiilarikorvauksesta! Mutta kun noissakaan tutkimuksissa ei "korvattu" vain yhtä tai kahta asiaa, vaan hela hoito. Jos mikään toimii, niin "aito" välimerenmalli rules ja se on todella monen asian summa.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

jussipussi
Seuraa 
Viestejä38556
Liittynyt6.12.2009
JariRT

Sen sijaan vahvimman tieteellisen näytön mukaan sepelvaltimotaudilta suojaavia tekijöitä olivat kasvisten ja pähkinöiden syönti, kertatyydyttymättömät rasvahapot sekä välimerellinen ruokavaliomalli. Taudille altistavia tekijöitä olivat transrasva ja korkea glykeeminen indeksi (GI) tai glykeeminen kuorma (GK).



Quantity and variety in fruit and vegetable intake and risk of coronary heart disease.

Department of Nutrition, Harvard School of Public Health, Boston, MA

Abstract
BACKGROUND:
Dietary guidelines recommend increasing fruit and vegetable intake and, most recently, have also suggested increasing variety.

OBJECTIVE:
We prospectively examined the independent roles of quantity and variety in fruit and vegetable intake in relation to incident coronary heart disease (CHD).

DESIGN:
We prospectively followed 71,141 women from the Nurses' Health Study (1984-2008) and 42,135 men from the Health Professionals Follow-Up Study (1986-2008) who were free of diabetes, cardiovascular diseases, and cancer at baseline. Diet was assessed by using a validated questionnaire and updated every 4 y. Variety was defined as the number of unique fruit and vegetables consumed at least once per week. Potatoes, legumes, and fruit juices were not included in our definition of fruit and vegetables.

RESULTS:
During follow-up, we documented 2582 CHD cases in women and 3607 cases in men. In multivariable analyses, after adjustment for dietary and nondietary covariates, those in the highest quintile of fruit and vegetable intake had a 17% lower risk (95% CI: 9%, 24%) of CHD. A higher consumption of citrus fruit, green leafy vegetables, and β-carotene- and vitamin C-rich fruit and vegetables was associated with a lower CHD risk. Conversely, quantity-adjusted variety was not associated with CHD.

CONCLUSIONS:
Our data suggest that absolute quantity, rather than variety, in fruit and vegetable intake is associated with a significantly lower risk of CHD. Nevertheless, consumption of specific fruit and vegetable subgroups was associated with a lower CHD risk.


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24088718

"Voitutkimuksen valossa" näyttää siltä että suurin osa suomalaisista ei syö (jopa yli 90%?) riittävästi vihanneksia eikä hedelmiä.

Aika menee "voileipiä" syödessä?

Vierailija
Neonomide
Edelleenkin minulle on epäselvää, mihin ihmeeseen se hypetetty rasvakorvaus perustuu? Aivan yhtä hyvin voisi puhua hiilarikorvauksesta!



Kai se perustuu ensisijaisesti maatalouspolitiikkaan ja rasvateorian yksisilmäiseen tulkintaan.

Rasvakorvaus parantaa kolesteroliarvoja, mutta käytännössä vaikutus päätetapahtumiin tuntuu olevan todella pieni tai olematon. Joko korvaus tutkimuksissa on ollut niin pieni, ettei sillä ole käytännön vaikutusta, tai tutkimukset ovat olleet liian lyhyitä tai sitten PUFA-pitoisissa ruoissa on joitakin muita tekijöitä, jotka ovat terveydelle (lievästi) haitallisia.

Isompi ero kolesteroliarvoihin saadaan tuntuvalla hiilarikorvauksella. Niissä kun on enemmän vähennettävää.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä38556
Liittynyt6.12.2009
JariRT
Neonomide
Edelleenkin minulle on epäselvää, mihin ihmeeseen se hypetetty rasvakorvaus perustuu? Aivan yhtä hyvin voisi puhua hiilarikorvauksesta!



Kai se perustuu ensisijaisesti maatalouspolitiikkaan ja rasvateorian yksisilmäiseen tulkintaan.

Rasvakorvaus parantaa kolesteroliarvoja, mutta käytännössä vaikutus päätetapahtumiin tuntuu olevan todella pieni tai olematon. Joko korvaus tutkimuksissa on ollut niin pieni, ettei sillä ole käytännön vaikutusta, tai tutkimukset ovat olleet liian lyhyitä tai sitten PUFA-pitoisissa ruoissa on joitakin muita tekijöitä, jotka ovat terveydelle (lievästi) haitallisia.

Isompi ero kolesteroliarvoihin saadaan tuntuvalla hiilarikorvauksella. Niissä kun on enemmän vähennettävää.




Henkilökohtaisena mielipiteenä, jos ravinnon hyötyjä ja hoitovasteita halutaan saada paremmiksi pitää ymmärtää/hoitaa yksilöllisyys paremmin. Haulikolla ampumisen/suosittelun aika alkaa olla olutta ja mennyttä. Tilastoja hoitamalla ja hajontaa levittämällä ei tule kuin lisää kuluja.

Vierailija
JariRT

Laskeskelin tänään kuitupitoisten hiilihydraattien ja rasvojen kolesterolivaikutuksia. Ruisleipäkö superruokaa? No ei ihan. Voin se voi voittaa, mutta possunrasvaa ei.

[size=85:1zmjtomr]Muutos kolesterolisuhteessa (kokonaiskolesteroli/HDL), kun 1 % energiasta sokerittomia hiilihydraatteja vaihdetaan erilaisiin hiilihydraatti- tai rasvapitoisiin ruokiin[/size:1zmjtomr]

Laskelmassa otettiin huomioon rasvahapot, veteen liukeneva kuitu ja fruktoosi.

Lisää tietoa:

Kuitua vai rasvaa kolesterolille?




Possunrasva nostaa HDL:ää ja LDL:ää. LDL:n nousu ei ole edullinen. Miten kävi pelkälle LDL:lle laskelmissasi? Ei kannata HDL:ää nostaa jos LDL nousee samalla.

Vierailija
jussipussi
JariRT
Neonomide
Edelleenkin minulle on epäselvää, mihin ihmeeseen se hypetetty rasvakorvaus perustuu? Aivan yhtä hyvin voisi puhua hiilarikorvauksesta!



Kai se perustuu ensisijaisesti maatalouspolitiikkaan ja rasvateorian yksisilmäiseen tulkintaan.

Rasvakorvaus parantaa kolesteroliarvoja, mutta käytännössä vaikutus päätetapahtumiin tuntuu olevan todella pieni tai olematon. Joko korvaus tutkimuksissa on ollut niin pieni, ettei sillä ole käytännön vaikutusta, tai tutkimukset ovat olleet liian lyhyitä tai sitten PUFA-pitoisissa ruoissa on joitakin muita tekijöitä, jotka ovat terveydelle (lievästi) haitallisia.

Isompi ero kolesteroliarvoihin saadaan tuntuvalla hiilarikorvauksella. Niissä kun on enemmän vähennettävää.




Henkilökohtaisena mielipiteenä, jos ravinnon hyötyjä ja hoitovasteita halutaan saada paremmiksi pitää ymmärtää/hoitaa yksilöllisyys paremmin. Haulikolla ampumisen/suosittelun aika alkaa olla olutta ja mennyttä. Tilastoja hoitamalla ja hajontaa levittämällä ei tule kuin lisää kuluja.



Oletko valmis sijoittamaan tuloistasi enemmän terveydenhuoltoon verorahoina, jotta tällainen järjestely saataisiin?

jussipussi
Seuraa 
Viestejä38556
Liittynyt6.12.2009
Rasvaton

Oletko valmis sijoittamaan tuloistasi enemmän terveydenhuoltoon verorahoina, jotta tällainen järjestely saataisiin?




Siihen saadaan rahat kun otetaan turhaa lääkitystä pois niiltä joille siitä ei ole hyötyä. Uudelleen allokointia.
Tilastolääkintä pitää lopettaa ja pitää siirtyä enemmän yksilön lääkitsemiseen.
"Haulikko pitää vaihtaa tarkkuuskivääriin".

Minulle allokoitua keskimäärästä kulua en ole käyttänyt 20 vuoteen joten siitä riittää muillekkin jakaa.

Täälläkin tämä tautitehtailu on havaittavissa,

Tautitehtailua ja pillerintuputusta?

– Kyllä Suomessa on turhaa lääkkeiden käyttöä. Lääkeyhtiöt tehtailevat tauteja. Sairaat eivät etsi lääkkeitä vaan lääkkeet etsivät uusia sairaita, kuten sanonta sanoo, Itä-Suomen yliopiston sosiaalifarmasian professori Riitta Ahonen toteaa Taloussanomille.

http://www.taloussanomat.fi/terveydenhuolto/2013/06/23/laake-etsii-saira...

jussipussi
Seuraa 
Viestejä38556
Liittynyt6.12.2009
Rasvaton

Oletko valmis sijoittamaan tuloistasi enemmän terveydenhuoltoon verorahoina, jotta tällainen järjestely saataisiin?



Olisi mielenkiintoista nähdä se teidän markkinointimappi millä eri keinoilla/mielikuvilla/uhkakuvilla pyritään perustelemaan lääkkeiden yhä laajenevaa käyttöä.

Vierailija
jussipussi
Rasvaton

Oletko valmis sijoittamaan tuloistasi enemmän terveydenhuoltoon verorahoina, jotta tällainen järjestely saataisiin?



Olisi mielenkiintoista nähdä se teidän markkinointimappi millä eri keinoilla/mielikuvilla/uhkakuvilla pyritään perustelemaan lääkkeiden yhä laajenevaa käyttöä.



Onhan ihmiset nykyään sairaampia kuin ennen. Varsinkin ylipainoepidemia tuo ihan turhia sairauksia ihmisille, jotka lääkitään lääkkeillä, koska ihmiset eivät ole suostuvaisia ruokavaliomuutoksiin.

Sairauksia ja lääkkeitä on sen takia enemmän, että niitä on tutkittu viimeiset vuosikymmenet tiiviisti ja koko ajan kehittyvällä teknologialla. Ei ole kyse mistään sairauksien keksimisestä rahan takia, vaan siitä, että eri oireet voidaan yhdistää uusiin sairauksiin ja niihin kehitetään lääke.

Lääkkeetön maailma olisi aika surullista monen kannalta.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä38556
Liittynyt6.12.2009
Rasvaton
jussipussi
Rasvaton

Oletko valmis sijoittamaan tuloistasi enemmän terveydenhuoltoon verorahoina, jotta tällainen järjestely saataisiin?



Olisi mielenkiintoista nähdä se teidän markkinointimappi millä eri keinoilla/mielikuvilla/uhkakuvilla pyritään perustelemaan lääkkeiden yhä laajenevaa käyttöä.



Onhan ihmiset nykyään sairaampia kuin ennen. Varsinkin ylipainoepidemia tuo ihan turhia sairauksia ihmisille, jotka lääkitään lääkkeillä, koska ihmiset eivät ole suostuvaisia ruokavaliomuutoksiin.

Sairauksia ja lääkkeitä on sen takia enemmän, että niitä on tutkittu viimeiset vuosikymmenet tiiviisti ja koko ajan kehittyvällä teknologialla. Ei ole kyse mistään sairauksien keksimisestä rahan takia, vaan siitä, että eri oireet voidaan yhdistää uusiin sairauksiin ja niihin kehitetään lääke.

Lääkkeetön maailma olisi aika surullista monen kannalta.




Kyllä, liikaa lääkkeitä käytetään. hyvä että asiantuntijat ovat myös samoilla linjoilla. Uskoisin että lähivuosina lääkkeiden määräyksiä tullaan tiukentamaan monissa eri lääkeryhmissä. Turhaan lääkitsemiseeen ei ole syytä polttaa yksilön eikä valtion varoja.

Vanhukset syövät liikaa lääkkeitä
Iäkkäiden ihmisten ylilääkitseminen on ongelma, johon havahduttiin 1990-luvulla mutta jota ei vieläkään ole saatu korjatuksi. Tiedetään, että joka kolmas 75 vuotta täyttänyt suomalainen syö vähintään kymmentä eri lääkettä. Karsimisen varaa olisi.
http://www.hs.fi/paakirjoitus/artikkeli/Vanhukset+sy%C3%B6v%C3%A4t+liika...

Vierailija

Helsingin Sanomat 17.9.2013 :

Suomessa syödään liikaa lääkkeitä, arvioi sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee.

"Lääkekustannukset alenisivat Suomessa miljoonilla euroilla, jos lääkehoitojen tarve arvioitaisiin perusteellisemmin. Usein pelkkä elintapojen muutos riittää terveysriskien vähentämiseen, eikä lääkehoitoa tarvita. Terveyden riskejä hoidetaan liikaa lääkkeillä", Sillanaukee lausuu ministeriön verkkouutisissa.


http://www.hs.fi/kotimaa/a1379381641424

jussipussi
Seuraa 
Viestejä38556
Liittynyt6.12.2009
väläys
Helsingin Sanomat 17.9.2013 :

Suomessa syödään liikaa lääkkeitä, arvioi sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee.

"Lääkekustannukset alenisivat Suomessa miljoonilla euroilla, jos lääkehoitojen tarve arvioitaisiin perusteellisemmin. Usein pelkkä elintapojen muutos riittää terveysriskien vähentämiseen, eikä lääkehoitoa tarvita. Terveyden riskejä hoidetaan liikaa lääkkeillä", Sillanaukee lausuu ministeriön verkkouutisissa.


http://www.hs.fi/kotimaa/a1379381641424



"Heräämistä" on selvästi havittavissa.

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14145
Liittynyt23.6.2005
Rasvaton
Possunrasva nostaa HDL:ää ja LDL:ää. LDL:n nousu ei ole edullinen. Miten kävi pelkälle LDL:lle laskelmissasi? Ei kannata HDL:ää nostaa jos LDL nousee samalla.

Naisilla HDL:n nousu LDL:n noustessa ei lisää itsessään juuri sydänriskiä. Miehillä sama juttu mikäli muut riskitekijät ovat kurissa.

http://www.laakarilehti.fi/kommentti/?t ... E4rkevi%E4

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14145
Liittynyt23.6.2005
jussipussi
Henkilökohtaisena mielipiteenä, jos ravinnon hyötyjä ja hoitovasteita halutaan saada paremmiksi pitää ymmärtää/hoitaa yksilöllisyys paremmin. Haulikolla ampumisen/suosittelun aika alkaa olla olutta ja mennyttä. Tilastoja hoitamalla ja hajontaa levittämällä ei tule kuin lisää kuluja.

Yksilötasolla ongelmana onkin, että raja-arvoista tulee herkästi itsetarkoitus. Kuten edellisessä viestissä Mustajoki argumentoi, tiukat raja-arvot esimerkiksi kolesterolille ovat tehokasta sumuttamista koska samaan aikaan painotetaan kokonaisriskiä. Miksi edes painottaa raja-arvoa, jos riskiarvio kuuluu tehdä yksilöllisesti pohtien terveydenhoitoalan ammattilaisen seurassa?

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat