Seuraa 
Viestejä45973

Jos ei kytkettäisi mitään johdinta generaattorista/muuntajalta (tähtipiste yleensä) maihin, niin ei tarvitsisi maadoittaa käyttöpäässäkään. Verkko olisi tällöin suojaerotettu, ja turvallinen. Mikä ihmeen idea on toi maadoitaminen oikein on?

Kommentit (2)

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Tuo vähän riippuu.
Suurjänniteverkot ovat tehollisesti maadoitettuja, eli tähtipiste on suoraan maissa. Maasulun tapahtuessa voisi maadoittamattoman verkon äärijohtimen potentiaali nousta 1,7*nimellisjännitteen suuruiseksi, mikä taas vaatisi paremman eristyksen.

Keskijänniteverkkojen tähtipiste on tavallisesti kytketty sammutuskelalla maahan. Tällöin ylilyönnistä johtuva maasulku sammuu itsestään.

Pienjänniteverkot maadoitetaan turvallisuussyistä. Jos maadoitusta ei olisi, niin yhden vaiheen maasulku jossain vaihejohtimessa aiheuttaisi sen, että toisten vaihejohtimien potentiaaliksi tulisi 1,7*nimellisjännite ilman, että joku toinen käyttäjä huomaa yhtään mitään. Ei taida olla aivan harvinaista, että samassa verkossa on tuhansia sähkökojeita ja ainakin kaksi on maavikaisia.

Tuollainen tilanne voitaisiin hallita maasulun valvonnalla (IT-verkko), mutta silloin koko verkosta katkeaa sähköt vian sattuessa. Helpommaksi ja halvemmaksi tulee maasulun valvonta, kun tähtipiste maadoitetaan (TN-verkko) ja sulake tai VVS hoitaa katkaisun siinä verkon osassa, missä viallinen laite on.

Täysin mahdollista on tietysti suojaerotusmuuntajan käyttö ja siirtyminen IT-systeemiin maasulun valvontoineen. Kovin laajaa ei IT-verkosta kannata tehdä. Jossain sairaaloissa tms. tuommoiset ovat käytössä.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat