Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Kun eikös se hunaja ole niin hyvää ainetta, että löytynyt hunajaa purkissa muinaisen Egyptin raunioista ja ihan syömäkelpoisena?

Kommentit (12)

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14400
Liittynyt16.3.2005

No tietysti siksi, että mehiläiset tietäisivät, milloin on turvallista käyttää kyseistä satoa.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

ambulo
Cosinivalas
Luepa tuosta (parasta ennen =/= viimeinen käyttöpäivä): http://www.mehilaishoitajat.fi/mehilaishoitajille/hunaja-ja-sen-pakkaami...


"Elintarvikkeen pakkauksessa on ilmoitettava sen vähimmäissäilyvyysaika"

Eli... Sen sijaan, että purkissani lukee 2014, pitäisi olla.. O_o jotain muuta.




Kuten mitä? Hunajan säilyvyyteen vaikuttavat huomattavasti säilytysolosuhteet, kosteus on ehkäpä suurin yksittäinen vihollinen. Keskiverrolla suomalaisella hunajanostajalla ei ole käytössään pitkän säilyvyyden mahdollistamia tiloja, joten ei olisi kovinkaan järkevää kirjoittaa "parasta ennen 3013, mikäli säilytät täydellisissä tiloissa ja onni on myötä", vaikka hunajan ominaisuudet sen teoriassa mahdollistavatkin. Mitään erityisen hyvää syytä kun ei toisaalta edes ole säilöä hunajaa muutamaa vuotta pidempää.

Cosinivalas
ambulo
Cosinivalas
Luepa tuosta (parasta ennen =/= viimeinen käyttöpäivä): http://www.mehilaishoitajat.fi/mehilaishoitajille/hunaja-ja-sen-pakkaami...


"Elintarvikkeen pakkauksessa on ilmoitettava sen vähimmäissäilyvyysaika"

Eli... Sen sijaan, että purkissani lukee 2014, pitäisi olla.. O_o jotain muuta.




Kuten mitä? Hunajan säilyvyyteen vaikuttavat huomattavasti säilytysolosuhteet, kosteus on ehkäpä suurin yksittäinen vihollinen. Keskiverrolla suomalaisella hunajanostajalla ei ole käytössään pitkän säilyvyyden mahdollistamia tiloja, joten ei olisi kovinkaan järkevää kirjoittaa "parasta ennen 3013, mikäli säilytät täydellisissä tiloissa ja onni on myötä", vaikka hunajan ominaisuudet sen teoriassa mahdollistavatkin. Mitään erityisen hyvää syytä kun ei toisaalta edes ole säilöä hunajaa muutamaa vuotta pidempää.



Takaan, että maitosi ei säily parasta päivään jos jätät sen jonnekkin minne sitä ei pitäisi laittaa, jos säilytät sitä niin kuin pitää on sinulla vielä juotavaa maitoa kauankin.

Jos säilytät hunajaa oikein, kestää se ikuisesti, niin mitä helvettiä?

kurremus
Seuraa 
Viestejä383
Liittynyt28.8.2011

Hunajakin kiteytyy ja tummuu ajan myötä... On vain muutamia hunajalajeja jotka pysyvät juoksevana eivätkä kiteydy. Eli on ihan perusteltua sanoa "parasta ennen". 15 vuotta purkissa ollut hunaja on kerrostunutta "tököttiä"

Tuskin hunaja myrkkyjäkään kehittää?..

Hunajasta en tiedä, mutta itse olen kuullut että mehiläisvahaa ollaan löydetty muinaisesta egyptistä, ja on yhä ehtaa tavaraa... Kyse lienee propolis-vahasta, jolla mehiläiset itsekin muumioivat pesäänsä eksyneet hiiret tms. kun ne kuolevat sinne. Se estää hiiren mädäntymisen, ja siinä kaikenlaisia aineksia... Antibioottisia yms...

No, onhan sokerissakin kait parasta ennen päiväys leimattuna. Oli ainakin jossain vaiheessa kun sitä ihmettelin. Ja alla luki tehtaan maininta että säilyy kuivassa käytännössä ikuisesti.

EDIT: Jaa, eviran sivuilla näkyy päivityetyt ohjeet:

"Elintarvikkeet, joihin ei tarvitse merkitä parasta ennen – päivämäärää:

tuoreet marjat, hedelmät, kasvikset ja sienet, joita ei ole kuorittu, pilkottu eikä muulla tavalla käsitelty; tätä poikkeusta ei sovelleta ituihin eikä muihin vastaaviin tuotteisiin
täysmehut, nektarit, mehut, virvoitusjuomat ja yli 1,2 tilavuus % alkoholia sisältävät juomat, jotka on tarkoitettu suurtalouksille ja jotka on pakattu suurempiin kuin 5 litran pakkauksiin
leipomotuotteet ja leivät, jotka ovat ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne tavallisesti nautitaan yhden vuorokauden kuluessa
etikka
suola ja suolavalmisteet
sokeri
makeiset, jotka koostuvat lähes yksinomaan maustetuista tai värjätyistä sokereista
purukumi ja muut vastaavat pureskeltavat elintarvikkeet
jäätelön annospakkaukset
"

käyttäjä-5235
Seuraa 
Viestejä1
Liittynyt3.9.2014

Vaikka hunaja ei pitkässäkään säilytyksessä (eikä siis vuosisatojenkaan aikana) varsinaisesti pilaannu, niin sen laatu heikkenee. Laadun heikkenemiseen vaikuttaa ajan lisäksi myös säilytyslämpötila.

Tämän vuoksi on arvioitu, että kaksi vuotta hunajan pakkaushetkestä on se aika, kun voidaan olettaa hunajan laadun säilyvän korkeana. Tällöin siis esim. entsyymien määrä ei romahda, jos hunaja säilytetään noin 20 asteen lämpötilassa.

Hunaja-asetus (http://www.mehilaishoitajat.fi/@Bin/145794/hunaja-asetus.pdf) asettaa hunajalle laatuvaatimukset. Niihin liittyy mm. hunajan kosteus, sähkönjohtavuus ja tiettyjen entsyymien määrä.

Nämä laadusta kertovat ominaisuudet siis heikkenevät ajan myötä ja erityisesti väärissä säilytysolosuhteissa.

Tyypillinen hunajan laatuongelma on hunajan käyminen. Tällöin liian kosteana pakattu hunaja muuttuu hajultaan ja maultaan epämiellyttävämmäksi. Silloinkaan hunaja ei ole ihmiselle vaarallista, vaan sitä voi hyödyntää esimerkiksi leivontaan.

Hunajan rakenne eli se, onko se juoksevaa, kiinteää vai pehmeää, syntyy erityisesti alkuperäkasvien ja käsittelyjen ansiosta. Kaikki hunaja on vastalingottuna juoksevaa, mutta monet kotimaiset hunajalajit kiteytyvät nopeasti (kuukausissa). Hunajaa voidaan mekaanisesti vaivata, jolloin se saadaan pehmeäksi. Jos haluaa hunajansa juoksevana, niin tuore hunaja kannattaa pakastaa: sulatuksen jälkeen hunaja on taas juoksevaa.

Hunajaisia hetkiä toivotellen
Mari Koistinen
kuluttajaneuvoja
Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30901
Liittynyt16.3.2005

Miten hunajan kiteytymistä voisi jouduttaa? Tai mistä voi tietää mikä hujana kiteytyy? Ostan hunajaa paikalliselta tuottajalta, mutta se ei kiteydy järkevässä ajassa (1,5 vuotta). Haluaisin kovaa hunajaa, josta voi veitsellä leikata imeskeltäviä kuutioita. Kun olin lapsi, hunaja oli usein sellaista, mutta nyt sitä ei saa mistään.

MooM
Seuraa 
Viestejä7245
Liittynyt29.6.2012
Neutroni

Miten hunajan kiteytymistä voisi jouduttaa? Tai mistä voi tietää mikä hujana kiteytyy? Ostan hunajaa paikalliselta tuottajalta, mutta se ei kiteydy järkevässä ajassa (1,5 vuotta). Haluaisin kovaa hunajaa, josta voi veitsellä leikata imeskeltäviä kuutioita. Kun olin lapsi, hunaja oli usein sellaista, mutta nyt sitä ei saa mistään.

En osa vastata suoraan, mutta ainakin kiteytymistä voi hidastaa pakastamalla. Pikkutuottajat pakastavat isoissa sangoissa ja sulattavat (notkistavat) purkitusta varten talven mittaan. Tuttu pitää 50-asteisessa saunassa yön yli. 

Kiteytymisnopeus vaihtelee mm. meden tuottaneiden kukkien mukaan. Tämä riippuu sitten paikasta, jossa pesä on ollut. Varsinkin ulkomaisessa hunajassa on usein huomattavan erilaisia koostumuksia ja makuja.

 

 

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat