Seuraa 
Viestejä45973

Kuulin yhdeltä baarimikolta (joka on myös päihdehoitaja), että krapula johtuu aivojen alkoholin puutteesta tjsp., mutta itse olen huomannut, että krapula johtuu varmasti nestehukasta. Viime aikoina olen kokeillut veden juomista alkoholin ohella ja se on selvästi auttanut. Baarissa muutama tuopillinen vettä (oluen lisäksi) ja olo on ollut aamulla paaaljon parempi kuin yleensä. Muutaman vuoden olen kärsinyt kovasta krapulasta, mutta nyt olen löytänyt ratkaisun vedestä, tuosta jumalten eliksiiristä!

  • ylös 1
  • alas 3

Sivut

Kommentit (28)

Aiheesta oli juttua jokin aika sitten tiede-lehdessä, ja sen mukaan krapula johtuu aivosolujen tottumisesta alkoholiin. Krapula johtuu siis alkoholin poistumisesta. Siinä mainittiin myös, että vesi auttaa krapulaan, mutta syytä en muista.

Kerrankin perk... aihe johon olen ottanut omakohtaista kokemusta suorastaan hartaasti.

Krapula on yksinkertaisesti myrkytystila.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lapset, lapset!

Pyhien lupausteni vastaisesti ilmestyn teille, koska Pappa urmahti sohvlle heti Virasta päästyään.

Mummo juopotteli jo legendaarisella 1960-luvulla, silloin kuin Vaarin palvoma Pentti Saarikoskikin (Ks. muinaiset hapot)

Jo silloin päti tämä raikas sääntö: Jokaista tuoppia kohti ottaos sama määrä Raikasta Wettä; Jokaista Wiinipikaria kohti ottaos kaksi pikaria raikasta Wettä; Jokaista tarjottua wäkiviinapikaria kohti iskeös tarjoajaa päähän.

Näill Neuwoin olen tätä kestonautiskeliwan uraani jatkanut ja joko joskus kuolo munut siltä tieltä korjaapi, juokaa tarpeeksi wettä

Mummo
Aqua vitae est
ja ottakaa lapset vesilasi viereenne

Krapula johtuu liiasta viinan juonnista saatika harjoituksen puutteesta. Känni elikkäs humala on myrkytystila joten elimistön täytyypi siitä toipua. Se tekee kipiää, eli krapulaa.

Tämän vuoksi olen maailman tylsin neiti enkä juo alkoholia humaltumistarkoituksessa.
Tähän vielä runoutta mitä on ilmennyt muissakin keskusteluissa..

"Punaviini, nikotiini opiskelijan vitamiinit
Katse kirkas, askel vakaa
Koskenkorva vauhdin takaa"

Suora lainaus jostakin Tiede -lehden arkistoista:

"Krapulassa solukalvot kapinoivat

Krapulatutkimuksen kultamaa

Selkäruotoni suoristuu kansallistunteesta, kun lääketieteen verkkopalvelu Medline läväyttää hakutuloksen tietokoneen näytölle. Sanayhdistelmä alcohol hangover on löytänyt puolitoistasataa krapula-aiheista tutkimusta, joista iso osa on kotimaista käsialaa. Kerrankin tutkimusalue, jolla Suomi kuuluu tieteen ehdottomaan eliittiin!

Kunnia maineesta lankeaa pitkälti Helsingin yliopistossa ja Alkon laboratorioissa uran tehneelle Reino Ylikahrille, joka vuosikausia kollegoineen pakersi alkoholin aineenvaihdunnan ja krapulan kimpussa.

Muut alkoholitutkijat suhtautuivat dosentti Ylikahrin innostukseen joskus hymyillen ja hymähdellen, koska krapulaa ei pidetty lääketieteellisesti kovin merkittävänä. Sen ajateltiin olevan lähinnä hyödyllinen jälki-ilmiö, joka muistutti juopottelun turmiollisuudesta.

Nyt jo edesmennyt Ylikahri näki pidemmälle. Hän esitti, että krapularyyppy voi pahimmillaan laukaista riippuvuuden: se pitkittää juomisputkea, ja kun varsinaiset vieroitusoireet lopulta tulevat, pullosta ei ehkä enää pääsekään eroon.

Etanoli tuottaa

Biolääketieteen kiinnostus krapulaa kohtaan on sittemmin hiipunut. Kuin merkkinä tuulten kääntymisestä krapula on tiputettu kokonaan pois alkoholitutkimuksen kotimaisen käsikirjan uusintapainoksesta.

Ylikahrin ja kumppaneiden liki kolmen vuosikymmenen työ ei kuitenkaan ole mennyt kankkulan kaivoon. Sinnikkäitä suomalaisia käy kiittäminen parista perusoivalluksesta. He tyrmäsivät ikivanhan väitteen, että krapulan pääsyy löytyisi alkoholin väriä, makua ja tuoksua antavista lisäaineista. – Me osoitimme, että pelkkä etanoli pystyy tuottamaan karmean kankkusen, Ylikahrin kanssa työskennellyt dosentti Peter Eriksson muistelee.

Vaikka syyllinen on tiedossa, krapulan tarkka kaava puuttuu. Aihetodisteet kuitenkin kytkevät humalan ja krapulan tiiviisti yhteen: mitä hurjempi humala, sitä kovempi kanuuna. – Yhteys vahvistaa, että taustalla on selvä mekanismi, Eriksson painottaa.

Viestiliikenne häiriintyy

Koska krapulaa ei synny ilman känniä, on tehtävä ensin pieni visiitti humalan biokemiaan. Nykynäkemyksen mukaan känni syntyy etanolin ärsyttäessä yksittäisiä hermosoluja. Lopulta yhteisvaikutus heiluttaa koko keskushermostoa, mikä koetaan humalana.

Monista huumaus- ja lääkeaineista poiketen alkoholilla ei ole hermostossa omaa reseptoria eli pintarakennetta, johon tarttua. Se levittäytyy suoraan hermosolujen kelmumaiselle solukalvolle.

– Alkoholimolekyylit ovat pieniä ja rasvaliukoisia, ja niinpä ne läpäisevät solukalvon ja muuttavat sen ominaisuuksia, kertoo kokeellisen alkoholitutkimuksen dosentti Kalle Jokelainen. Tämä lipidien, proteiinien ja hiilihydraattien hienoviritteinen mosaiikki turpoaa ja joutuu kaaoksen valtaan. – Kalvoilla tapahtuvat mullistukset häiritsevät solujoukkojen yhteistyötä, jolloin koko keskushermoston viestiliikenne häiriintyy, Jokelainen lisää.

Alkoholi vaikuttaa myös muihin hermoimpulssin kulkua solukalvolla sääteleviin tekijöihin. Vaikka se ei sitoudukaan suoraan välittäjäainereseptoreihin, näiden toiminta voi häiriintyä. – Alkoholi vaikuttaa muun muassa gaban eli gamma-aminovoihapon sekä glutamaatin reseptoreihin, kertoo Kansanterveyslaitoksen tutkimusprofessori Kalervo Kiianmaa.

Gaba on aivojen tärkeimpiä estäviä välittäjäaineita, glutamaatti puolestaan vauhdittaa impulssin kulkua. Alkoholi tekee molemmille tepposet. – Se voimistaa gaban estokykyä ja vie glutamaatilta vauhdin. Hermosolut lamaantuvat lisää, ja viestiliikenteessä on pysyvästi jarru päällä, Kiianmaa muotoilee. Humalaisen tahmeat liikkeet, puheen takkuaminen ja estojen katoaminen ovat heijastumia näistä keskushermostomuutoksista.

Perussyynä yliärtymys

Elimistö ei kuitenkaan jää tumput suorana ihmettelemään tilannetta. Sillä on luontainen pyrkimys homeostaasiin, tasapainoon. Aivot kehittävät toleranssin kumotakseen normaalitoimintaa järisyttävän aineen vaikutukset. – Alkoholi on hiekkaa hermosolukoneiston rattaissa. Siitä selvitään panemalla lisää vauhtia koneeseen, Kiianmaa selventää.

Hermoston sopeutumisesta todistaa se, että sama veren alkoholipitoisuus aiheuttaa vahvemmat humalan ulkoiset merkit nousu- kuin laskuvaiheessa.

– Et ikinä lähtisi auton rattiin 0,6 promillen hilpeässä hiprakassa, mutta saattaisit tehdä sen aamulla, koska tunnet olevasi jo selvin päin, Jokelainen muistuttaa.

Sietokyvyn kasvaessa välittäjäainereseptoreiden herkkyys alkoholille heikkenee, ja sopeutuneet hermosolut pystyvät taas toimimaan lähes normaalisti. Ongelmat tulevat vasta, kun alkoholi alkaa hiljalleen poistua elimistöstä. – Hiekka rupeaa karisemaan, mutta kone käy yhä ylikierroksilla, Kiianmaa kuvailee keskushermoston koettelemusta.

Kun alkoholin järjestämä jarru lopulta poistuu, alta paljastuu karu totuus: hermoston yliärtymys. Siinä on perussyy kamalaan kohmeloon, särkyyn, väsymykseen, vapinaan, hikoiluun ja pahoinvointiin. Olo on kurjimmillaan, kun lähes kaikki alkoholi on poistunut elimistöstä.

– Krapulan kova ydin on keskushermostoperäinen, Kiianmaa vahvistaa. – Se on periaatteessa pienoismalli alkoholistin vieroitusoireista. Hermosoluilla on toistamiseen edessä sopeutuminen, mutta paluu perustilaan on kivulias.

Metabolismi ei selitä

Keskushermoston lisäksi krapula röykyttää myös hormonitoimintaa ja aineenvaihduntaa. Alun perin juopottelun jälkitila tulkittiinkin aineenvaihduntahäiriöksi. Peter Erikssonin mukaan suomalaistutkimukset oikaisivat käsityksiä. – Osoitimme, etteivät aineenvaihduntahäiriöt selitä krapulaa eikä niiden korjaaminen poista sitä.

Varhaiset krapulatutkijat innostuivat aineenvaihduntateoriasta, koska alkoholi on loistava energian lähde ja palaa nopeasti maksassa. Palaminen tuottaa muutoksia maksassa ja muuallakin elimistössä. Ne tekevät ymmärrettäväksi osan oudoista tuntemuksista.

Tutuimpia juopottelun jälkeisiä tuntemuksia ovat kova jano ja paha maku suussa. Reino Ylikahri ryhmineen havaitsi, että ryypiskely lisää virtsan eritystä mutta tilanne tasaantuu laskuhumalassa. Alkoholi ei merkittävästi heilauta elimistön elektrolyytti- ja vesitasapainoa, eivätkä pienet muutokset korreloi krapulan voimakkuuteen. – Krapulan syynä ei ole vesipula, Eriksson alleviivaa.

Kohmelossa matelee myös veren sokeri, ja siksi tuskaista olotilaa on tavattu parantaa makeilla juomilla. 1970-luvulla hedelmäsokerista haikailtiin jopa jokamiehen krapularohtoa. Silloinen Suomen Sokeri oli tukemassa tutkimusta, jossa osa koehenkilöistä tankkasi hedelmäsokeria (gramman elopainokiloa kohti) illalla drinkkien kera tai vaihtoehtoisesti aamulla krapulan jo kolkutellessa. Tulos oli pettymys. Veren sokerisyöksy ja ph oikenivat, mutta oireet jäivät. Hedelmäsokerikuuri ei vaikuttanut humalan tai krapulan kestoon eikä voimakkuuteen. Sama koskee erilaisia neste-, suola- ja vitamiinicocktaileja. Ne voivat hieman lievittää juhlinnassa rapautunutta oloa, mutta perussyy poistuu vain ajan kanssa.

Hormonit mukana

Yhdellä aineenvaihduntatuotteella on epäilty olevan pientä merkitystä krapulaoireissa. Se on alkoholin palamistuote asetaldehydi, jonka pitoisuus piikittää humalan huippuvaiheessa.

Asetaldehydi on erittäin myrkyllistä ja aiheuttaa sellaisenaan annettuna rankat vieroitusoireet. Yhteys on kuitenkin vahvistamatta, sillä asetaldehydipitoisuus ja krapulaoireet eivät kulje aivan rinnakkain. Yhdistettä on krapulaisen veressä vähiten silloin kun kanuuna jyskyttää armottomimmin.

Keskushermoston kautta välittyvät hormonimuutokset sen sijaan istuvat hyvin tiettyihin oireisiin. Hilpeäkin känni on elimistölle koettelemus, johon se vastaa lisäämällä stressihormoni kortisolin eritystä. Tämä puolestaan lietsoo adrenaliinia ja noradrenaliinia, jotka voivat aiheuttaa vapinaa, hikoilua, ärtyisyyttä ja ahdistusta.

Korjaussarja ei kannata

”Krapula on Luojan asettama tauti, älköönkä ihminen sitä parantako.” Erään entisen professorin lausahdus on poimittu Reino Ylikahrin Duodecim-lehteen kirjoittamasta artikkelista. Se kuulostaa iloisen illan viettäneen ihmisen korviin turhan lohduttomalta. Eikö mitään ole tehtävissä?

Dosentti Kalle Jokelaisen mukaan yksi varma kikka löytyy. – Krapularyyppy parantaa oloa hetkellisesti, sillä se palauttaa alkoholissa marinoidut hermosolut tuttuun tilaan. Korjaussarjan apu on kuitenkin kyseenalainen. – Kankkunen tulee joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin ja sitä kauheampana, mitä perusteellisemmin solut ovat ehtineet tottua alkoholin läsnäoloon, Jokelainen muistuttaa.

Peter Erikssonilla on tarjota toinenkin syy, miksi krapularyyppy kannattaa jättää ottamatta. – Se voi aiheuttaa joillekin juomiskierteen.

Selitys saattaa löytyä alkoholin vaikutuksista hormonitasapainoon. Jo pitkään on tiedetty, että miehen testosteroni romahtaa krapulassa: mitä kurjempi olo, sitä syvempi notkahdus. Tuoreista eläinkokeista ja vielä julkaisemattomista ihmistöistä on nyt pääteltävissä, että krapularyyppy saattaa nostaa hormonitasot nopeasti kuopasta ja tuoda tullessaan uhoa ja euforian tunnetta. – Hormonimuutos voi ruokkia riippuvuutta ja lisätä miesmäistä humalahakuista juomista, Eriksson sanoo.

Päänsäryn voi torjua

Yksi krapulaista kansaa kiinnostava tutkimus on jäänyt harvinaisen vähälle huomiolle. Osasyy on tutkijoissa itsessään. – Emme ole hirveästi elämöineet havainnoilla, tunnustaa lääketutkija Jouko Parantainen. Lääketehdas Medicassa 1980-luvulla työskennellyt Parantainen julkaisi kollegoineen kaksoissokkotutkimuksen, jossa testattiin migreenilääkkeenä käytettävän tolfenaamihapon tehoa krapulaoireisiin. Tolfenaamihappo estää paikallisten tulehdustekijöiden, prostaglandiinien, syntyä. Aivoverenkierrossa prostaglandiinit herkistävät päänsärkykohtaukselle. Useimmat tulehduskipulääkkeet, kuten asetyylisalisyylihappo ja ibuprofeeni, toimivat samalla mekanismilla kuin tolfenaamihappo.

Parantainen ja lääkäri Seppo Kaivola kiinnostuivat krapulasta, koska alkoholi sekoittaa solujen prostaglandiinituotantoa, ja tämä voi selittyä solukalvojen muutoksilla. Erityisesti tromboksaani-prostaglandiinin määrä veressä lisääntyy laskuhumalassa ja osin krapulankin aikana.

Tuttavapiiristä haalitut 30 koehenkilöä saivat ohjeen ryypätä tavalliseen tapaansa. Puolet nautti ennen nukkumaanmenoa annoksen tolfenaamihappoa, puolet lumelääkettä. Rooleja vaihdettiin ristiin neljissä eri illanistujaisissa. Jokainen raportoi aamulla krapulaoireensa.

Lääkettä nauttineilla oli vähemmän päänsärkyä, pahoinvointia, oksentelua ja ärsytyksen ja janon tunnetta. Myös tromboksaanipitoisuudet laskivat. – Tolfenaamihappo esti lähes kokonaan päänsäryn ja pahoinvoinnin, Parantainen tiivistää. – Prostaglandiinit näyttävät selittävän aika hyvin sen, miksi krapulaisen päätä särkee.

Miksi prostaglandiinin estäjät tehoavat paremmin krapulapäänsärkyyn, jos lääke otetaan ennalta? Tähän on kaksi mahdollista selitystä. Krapulapäänsäryn kehittymiseen kuluu pitkä aika eikä särky alettuaan mene kovin nopeasti ohi. Lääke tulee liian myöhään, jos aivoverisuonet ovat jo ehtineet herkistyä prostaglandiinipommitukselle.

Myös krapulaisen maha saattaa olla sekaisin ja suolen sisältöä eteenpäin vievä lihastoiminta niin lamassa, että lääkkeen vaikutus viivästyy. Pilleri jää kellumaan mahalaukkuun eikä imeydy verenkiertoon. Ilmiö on tuttu migreenistä.

Ehkäisyssä pulmansa

– Olimme aluksi innostuneita tuloksista, Jouko Parantainen muistelee. – Pian kävi kuitenkin selväksi, ettei krapulapäänsäryltä suojautuminen ole ongelmatonta. Tolfenaamihapon kehittäminen krapulalääkkeeksi jäi sikseen, eikä tutkimuksia jatkettu.

Pulma on siinä, että tulehduskipulääkkeet lamaavat myös elimistölle hyödyllisiä prostaglandiineja, jotka suojaavat muun muassa mahalaukun limakalvoa. Särkylääkkeiden holtiton käyttö voi aiheuttaa hankalia vuotoja ja mahahaavaa. Osa prostaglandiineista taas suojaa maksaa alkoholin haitoilta.

Parantaisen ja kumppaneiden havainnot istuvat kuitenkin hyvin muihin tietoihin krapulan mekanismeista.

Prostaglandiineilla on verisuonistossa ja hermostossa tehtäviä, jotka liittyvät ionien imeytymiseen ja kulkuun solukalvon läpi. Prostaglandiinien esiasteet ovat jopa solukalvojen rakennuspalikoita. Lisäksi ne vaikuttavat reseptoreihin.

Muitakin yhteyksiä löytyy. Parantaisen mukaan krapulan oireet ovat osittain samanlaisia kuin virusinfektioiden. Esimerkiksi flunssassa riehuvat prostaglandiinien sukulaiset sytokiinit, ja prostaglandiinien estäjillä hoidetaan kipuja ja päänsärkyä."

Rock

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031

Hys hys, hyvät ihmiset. Älkää alkako täällä levittää sellaista tietoa että vesi ehkäisee krapulan tehokkaammin kuin lääketeollisuuden tuotteet. Muuten Tiede-lehti julkaisee kohta artikkelin Vesi - tieteen harharetki, jossa muistutetaan kuinka likaisen veden juominen aiheuttaa vuosittain miljoonien ihmisten sairastumisen ja kuinka suomalaisessa SETTI-tutkimuksessa useimmat koehenkilöt kuolivat kun heille juotettiin viisi litraa kiehuvaa vettä...

Kyllä kai se krapula johtuu ihan siitä että se viina hapettuu erääksi yhdisteeksi(en muista nyt kännipäissäni miksi), joka aiheutaa huonoa oloa. pitää kattoo jos huomenna löytys et mikä se oli.....

Ja kai se vesi auttaa krapulaan oikeastaan kahdella tavalla:

1: Mitä enemmän vettä juo alkoholin sijaan sitä pienempi darra tulee! (yllätys yllätys)

2: Tästä en oo varma, mut eiks vesi aika hyvin elimistöö jossain määrin puhdista kun sitä juo??? niin silloin lähtee kaikki ylimääräset mömmöt pois kehosta(jos lähtee)

Loistokas, kerrassaan loistokas katsaus, Hebokatti!

Syvä niiaus sinulle. Ihanko tätä foorumia varten kirjoitettu?
Paljon uutta tietoa ainakin tällaiselle viikonloppulipittelijälle.

Eikös kannattaisi ihan lehteen tarjota?

Jaa, ettäkös mistä krapula johtuu? Riippuu henkilöstä. Sinun krapulasi johtuu sinusta. Juo kokista jäillä ja liity nörttien näpläysklubiin.

Miksi juot sitä alkoholia. Siitä alko monella moni muukin holismi.

Alkoholi on elimistölle haitallinen aine. Siitä krapula.

Alkoholin käytön vaiheet:
-seurajuopottelu, eli juodaan, jotta seurassa osattaisiin rentoutua ja tulla ulos kuorestaan ja luoda tunnelmaa. Miten se toimii käytännössä?
-ei kovin hyvin. Okei, ensiksi nauretaan ja höpötellään tuollaiset puoli tuntia-tunnin. Sen jälkeen alkaa kontrolli pettää sen verran, että alkaa tulla "suorat sanat", milloin kenestäkin. Voi tulla erilaisia rajojen ylityksiä asioissa, mistä eräs tuttu juristi totesi, että töitä riittää. Tällaisia avioeroperusteita kun tuli siinä sivussa hankituksi. Kiroillaan, nauretaan pieruhuumorille, huoritellaan, pelataan korttia ja vietetään muutenkin "kulttuuripitoista ja viisasten juoman täyttämää elämää."

-Parin tunnin päästä alkaa jo orastamaan laskuhumala, ellei patologinen humala tai juoppohulluuskohtaus ole iskenyt jo sitä ennen. Siitä alkaa riitely, tappelu ja paha olo. Joidenkin kohdalla tämä paha olo jatkuu uskottomuus ym. tappelu ja muuna käräjöintinä.

-Krapula on vain yksi ongelma. Terveysongelmat, ihmisuhdeongelmat, rahahuolet, ym. ym. seuraa perässä. Alkoholismi on sosiaalinen sairaus alkuvaiheessa, myöhemmin siitä kehittyy myös elimellinen riippuvuussuhde.

Kertokaa rehellisesti millä perusteella alkoholia kannattaa käyttää. Pieninä annoksina se ilmeisesti voi olla myös elimistölle terveellinen, mutta se aiheuttaa riippuvuutta ja kun sille antaa pikkusormen, se vie nopeasti koko käden ja ihmisen ja perheen jne.

Tästä on tieteelistäkin näyttöä lukemattomien tutkimusten valossa.

kar1
Alkoholin käytön vaiheet:
-seurajuopottelu, eli juodaan, jotta seurassa osattaisiin rentoutua ja tulla ulos kuorestaan ja luoda tunnelmaa. Miten se toimii käytännössä?
-ei kovin hyvin. Okei, ensiksi nauretaan ja höpötellään tuollaiset puoli tuntia-tunnin. Sen jälkeen alkaa kontrolli pettää sen verran, että alkaa tulla "suorat sanat", milloin kenestäkin. Voi tulla erilaisia rajojen ylityksiä asioissa, mistä eräs tuttu juristi totesi, että töitä riittää. Tällaisia avioeroperusteita kun tuli siinä sivussa hankituksi. Kiroillaan, nauretaan pieruhuumorille, huoritellaan, pelataan korttia ja vietetään muutenkin "kulttuuripitoista ja viisasten juoman täyttämää elämää."

-Parin tunnin päästä alkaa jo orastamaan laskuhumala, ellei patologinen humala tai juoppohulluuskohtaus ole iskenyt jo sitä ennen. Siitä alkaa riitely, tappelu ja paha olo. Joidenkin kohdalla tämä paha olo jatkuu uskottomuus ym. tappelu ja muuna käräjöintinä.

-Krapula on vain yksi ongelma. Terveysongelmat, ihmisuhdeongelmat, rahahuolet, ym. ym. seuraa perässä. Alkoholismi on sosiaalinen sairaus alkuvaiheessa, myöhemmin siitä kehittyy myös elimellinen riippuvuussuhde.

Kertokaa rehellisesti millä perusteella alkoholia kannattaa käyttää. Pieninä annoksina se ilmeisesti voi olla myös elimistölle terveellinen, mutta se aiheuttaa riippuvuutta ja kun sille antaa pikkusormen, se vie nopeasti koko käden ja ihmisen ja perheen jne.

Tästä on tieteelistäkin näyttöä lukemattomien tutkimusten valossa.

Höpö höpö! Ainakin minä osaan pitää juomiseni kurissa. Voin ottaa useinkin muttei siitä mitään haittaa ole. Kerroppa kar1 mitä haittaa juomisesta on esim. minulle?

Täällä on toinen aihe mistä krapula johtuu, mutta minua enemmän kiinnostaa miten sitä voi välttää tai vähentää.

Tässä mutamia vinkkejä jotka ainakin itsellä toimii.

1. Juo vettä dokaamisen aikana. Itse vedän sodaa koska siinä on suolaa ja tuntuu että se on parempi. (tää ei oo mikään uus juttu)

2. Syö. Älä pelkästään dokaa vaan syö kunnolla.

3. Jos mahdollista niin dokaa terassilla tai muualla ulkosalla jossa ei ole röökinsavua. Ainakin mulla tuntuu silta että suurin osa kanuunasta johtuu tuntikausia hengitetystä tupakansavusesta ilmasta.

4. Kun meet nukkumaan niin harjaa hampaat ja ota suihku. Jos oot liian känässä niin harjaa vaan hampaat. Maku suussa näin on selkeesti parempi aamulla.

5. Juo iso lasillinen vettä ennen nukkumaanmenoa.

6. Nuku tarpeeksi. 8...12 tuntia on hyvä nukkua dokaamisen jälkeen. Mun mielestä suuri osa huonoa oloa johtuu vajaista yöunista.

7. Kun heräät niin syö aamupalaa...

Tässä seitsemän kovaa neuvoa. Näillä krapula vähenee ainakin itellä 30...70% riippuen siitä kuinka hyvin jaksaa noudattaa...

Niin...ja 8:s: jos et pysty syömään aamupalaa...juo sillinliemi...se jeesaa...

Neutroni
Seuraa 
Viestejä47437

Krapula johtuu monesta osatekijästä, joista ainakin minulla (krapula ja sen lievitys on hyvin yksilöllinen asia) yksi on yleensä nestevajaus ja toinen on veren sokerin vajaus. Eli kun tulet ryyppäämästä, syöt mahdollisimman paljon ja juon mahasi täyteen. Ota myös iso kannu vettä sängyn vieren, ja jos yöllä heräät niin juot aina niin paljon kuin pahoinvoinniltasi pystyt. Jos pahoinvointi on paha, niin sitten se on voi voi - ensi kerralla juot hillitymmin. Juoda ja syödä, jälleen mitä enemmän sitä parempi, kannattaa myös ryyppäämisen yhteydessä. Täydellä vatsalla alkoholijuomaa ei juo lainkaan niin nopeasti ja tosiaan neste- ja ravintotasapaino pysyy kunnossa.

Juoman laatu on myös tärkeä. Tislattu viina on parasta, sillä osa krapulasta tulee käymisen sivutuotteista. Sama etanolimäärä viinasta saatuna, vaikka sitten sikunanmakuisesta kotipolttoisesta, tekee huomattavasti lievemmän krapulan kuin kaljasta tai viinistä saatuna. Vahvaa viinaa tosin pitää osata juoda. Jos viinan kanssa lähtee mopo käsistä, menee pilalle sekä ilta että seuraava päivä. Silloin on parempi pitäytyä miedommissa.

Ylipäätään kohtuus on kova sana. Hyvässä kännissä voi ja pitääkin olla, muutenhan koko alkoholi on mennyt hukkaan, mutta hyvän kännin ja änkyrän raja on häilyvä. Ja jälleen yksilöllinen, toisilta lähtee harkintakyky ennen toimintakykyä, ja jälki on rumaa, onneksi itseltäni lähtee toimintakyky ensin.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä47437
kar1
Alkoholin käytön vaiheet:
-seurajuopottelu, eli juodaan, jotta seurassa osattaisiin rentoutua ja tulla ulos kuorestaan ja luoda tunnelmaa. Miten se toimii käytännössä?Riippuu porukasta ja itsestä. Ainakin minulle alkoholi on välttämätön asia esimerkiksi juhlissa. Muuten en puhu enkä pukahda, ellei joku tule suoraan kysymään. Humalaisten seura on myös äärimmäisen rasittavaaa selvin päin olevalle.


-Parin tunnin päästä alkaa jo orastamaan laskuhumala, ellei patologinen humala tai juoppohulluuskohtaus ole iskenyt jo sitä ennen.Olet ollut aika rankoissa ryyppy porukoissa kovien konkarien kanssa. Hyvät bileet alkavat siinä puolilta päivin ja nukkumaan käydään puolta öin (useimmiten vain ihmiset haluavat juhlia ja ryypätä yöllä, sitä en tajua), koko aika menee rattoisassa nousuhumalassa.


-Krapula on vain yksi ongelma. Terveysongelmat, ihmisuhdeongelmat, rahahuolet, ym. ym. seuraa perässä. Alkoholismi on sosiaalinen sairaus alkuvaiheessa, myöhemmin siitä kehittyy myös elimellinen riippuvuussuhde.Joo, jos mopo karkaa käsistä, jälki on rumaa.


Kertokaa rehellisesti millä perusteella alkoholia kannattaa käyttää.

Ainakin minä koen ujona ja epäsosiaalisena ihmisenä alkoholilla olevan suuren merkityksen sosiaalisissa tilanteissa. Mitä tulee perheeseen, en voi kuvitellakaan, että minulla olisi vaimoa ja siten perhettä, jos olisin joutunut lähestymään vaimoa ensi kertaa selvin päin. En olisi takuulla uskaltanut edes yrittää.

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Kuten Neitikin sanoi krapula johtuu liiasta etanolin nauttimisesta. Saahan krapulan varmaan muistakin aineista, luulisin. Pahan krapulan oireita voi lievittää, paitsi loiventamalla mistä seuraa usein pahempi krapula, kohtalaisen tehokkaasti rauhoittavilla lääkkeillä. Kuten bentsodiatsepaameilla tai niiden johdannaisilla(Diapam, Ozepam, Tenox ym. useat muutkin psyykenlääkkeet käy, ei nämä onnellisuuspillerit, serotoniini jutut.) Näitä kannattaa ottaa siinä määrin että nukahtaa, ja nukkuu krapulan pois.

Haittavaikutuksena on että toleranssi kasvaa nopeasti, ja haluttuun vaikutukseen vaaditaan isompaa annosta. Ei ne mitään riippuvuutta aiheuta, ainakaan niin paljon kuin alkoholi, puhumattakaan tupakasta. En kuitenkaan suosittele kuin tarpeeseen, ei niitä huvin vuoksi kannata popsia jo em. toleranssin kasvun johdosta.

Muitten kuin rauhoittavien stimulanttien käyttöä en suosittele. Usein olo vain pahenee entisestään, on mahdollista, ei jos.

Lierikki Riikonen

Zen
Kyllä kai se krapula johtuu ihan siitä että se viina hapettuu erääksi yhdisteeksi(en muista nyt kännipäissäni miksi), joka aiheutaa huonoa oloa. pitää kattoo jos huomenna löytys et mikä se oli.....

Voi olla että tiedät tämän mutta tiätääkseni se krapulan paha olo johtuu kun etanoli muuttuu maksassa etaanihapoksi (etikkahappo)..ja muiksi yhdisteiksi..

Mummo
Loistokas, kerrassaan loistokas katsaus, Hebokatti!

Syvä niiaus sinulle. Ihanko tätä foorumia varten kirjoitettu?
Paljon uutta tietoa ainakin tällaiselle viikonloppulipittelijälle.

Eikös kannattaisi ihan lehteen tarjota?


Voi kiitos Mummo, mielelläni minä tästä kunnian ottaisinkin, mutta tämä oli ihan copy paste edesmenneen Tiede -lehden nettiarkistoista

Lierik
Haittavaikutuksena on että toleranssi kasvaa nopeasti, ja haluttuun vaikutukseen vaaditaan isompaa annosta. Ei ne mitään riippuvuutta aiheuta, ainakaan niin paljon kuin alkoholi, puhumattakaan tupakasta. En kuitenkaan suosittele kuin tarpeeseen, ei niitä huvin vuoksi kannata popsia jo em. toleranssin kasvun johdosta.

Olen ehdottomasti toista mieltä. Sen lisäksi, että toleranssi kasvaa nopeasti, koukkuuntuminen bentsoilla leikkiessä käy yhtä nopeasti.
Rauhoittavat vaikuttavat rauhoittavasti keneen siten sattuvat tehoamaan.
Siinä vaiheessa, kun alkoholin lieveilmiönä seuraa rauhoittaviin aineisiin siirtyminen, kannattanee jo kovasti harkita koko aineen käytön lopettamista.

Oxepam esimerkiksi saattaa käytössä lisätä sydämen rytmihäiriöitä entisestään ja se krapulaiselle ei välttämättä ole rauhoittava kokemus. Vaikutukset ovat yksilöllisiä.
Luonnollisesti siinä vaiheessa, kun olo on jo todella kurja, ihminen on valmis kokeilemaan muutakin kuin keltaista Jaffaa olonsa parantamiseksi.
Suuret annokset B-vitamiinia saattavat oloa helpottaa, samoin beetasalpaaja on ratkaisuna parempi kuin bentsot. Pelkkä paperipussiin hengittäminenkin voi laukaista ahdistavan tilanteen, ja aina kannattaa muistaa se kuuluisa : " En ota enää ikinä!"

Alkoholi on viisasten juoma, ja viisaat sitä harvemmin nauttivat.

Olen bentsojen käytöstä täysin samaa mieltä Harmittoman kanssa.

Jos krapulaa alkaa lääkitä bentsoilla, ollaan kaltevalla pinnalla.

Bentsoriippuvuus on vielä pahempi kuin alkoholiriippuvuus. Bentsojen koukkuun jääneiden on lähes mahdotonta ilman sairaalahoitoa päästä niistä irti.

Jos vielä sekoitetaan alko+bentsot, silloin ollaan pian ongelmaisia, joita kukaan lääkäri ei halua vastaanotolleen ja lääkkeitä on jostain pakko saada.

En tunne tämän päivän markkinoita, mutta 90-luvun alussa yhden Oxepam-pillerin hinta katukaupassa oli silloisessa valuutassa 100 mk.

Lääkärikeskuksessamme on konsensus, emmekä kirjoita lainkaan bentsoja, poikkeuksena omat työterveysasiakkaamme, yli 10-vuoden kiinteät asiakassuhteet, psykiatrin konsultaation mukaisesti.

Puskaradio on tehokas. Jos jostain saa bentsoja, reseptin hakijoita riittää.

Myös turvallisuussyistä pidämme tiukkaa linjaa, koskaan mukaan mahtuvat myös narkomaanit ja heidän käyttäytymistään on vaikea ennustaa.

Tiedän erään kollegan, joka pakeni ikkunasta ulos uhkaajaa. Onneksi hän oli töissä ensimmäisessä kerroksessa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat