Seuraa 
Viestejä45973

Luin jonkin aikaa sitten fysiikan nobelisti Richard Feynmanin elämänkertaa, jossa hän kertoi opetelleensa opiskeluvuosinaan hallitsemaan omien uniensa suuntaa:

"...as you go to sleep the ideas continue, but they become less and less logically interconnected. You don't notice that they're not logically connected until you ask yourself, "What made me think of that?" and you try to work your way back, and often you can't remember what the hell did make you think of that! So you get every illusion of logical connection, but the actual fact is that the thoughts become more and more cockeyed until they're completely disjointed, and beyond that, you fall asleep.

"...I kept practicing this watching myself as I went to sleep. One night, while I was having a dream, I realized I was observing myself in the dream. I had gotten all the way down, into the sleep itself!
"I discovered that I could turn around, and walk back through the train ** I could control the direction of my dream. I get back to the car with the special window, and I see three old guys playing violins ** but they turned back into girls! So I could modify the direction of my dream, but not perfectly."

Surely You're Joking, Mr. Feynman! 1985

Muistin, että harrastin itse samaa joskus 11-vuotiaana, pystyin sukeltamaan omaan uneeni tarkkailijana, joka pystyi vaikuttamaan omaan ympäristöönsä. Kehitin Feynmanin tavoin tekniikoita, joiden avulla reagoin tilanteeseen. Jos oikein muistan, heräsin unessa erääseen "valvetilaan", jossa tajusin olevani unessa. Ihminen yleensä herää välittömästi tämän tajuamisen jälkeen, mutta yritin käsittääkseni pitkittää tätä tilaa, toisinaan onnistuneesti.

Ymmärrän jotenkin omia ja Feynmanin seikkailuita nykyisen neuropsykologian valossa. Ihmiselle ei ole olemassa vain yhtä tiettyä "tietoisustilaa". Esimerkiksi Antonio Damasio mielestä tietoisuus ei ole dikotomia, on ja off, vaan sillä on erilaisia tasoja kuten ydintietoisuus, omaelämäkerrallinen itse esi-itse ja laajentunut tietoisuus.

All of our memory, inherited from evolution and available at birth or acquired through experience, in short, all our memory of things, or property of things, or persons and places, of events and relationships exists in dispositional form, waiting to become an explicit image or action. There are four components of consciousness identified by Prof. Antonio Damasio:

1. Core Consciousness
2. Extended Consciousness
3. Autobiographical Memory (the organized record of the main aspects of our biographies).
4. Dispositions (records which are dormant in our memory until activated by a similar or related experience).

Core consciousness is our sense of ourselves and things happening around us, but not a level of awareness. Core consciousness is selective, because we cannot pay attention to all the events surrounding us -- even at a subconscious level. Core consciousness is continuous from the time you wake up in the morning until you again go to sleep. Core consciousness is personal to you -- only you have access to the inside of your head (your mind and brain). Core consciousness is confined to the here and now -- there is no past or future.

Extended consciousness has core consciousness as a base, but it provides us with “awareness” of the fact that we are alive and acting on the stage of life; that we have had a past we can recall; and that we have a future we can contemplate. It takes hundreds or even thousands of microseconds for the machinery of the mind to transfer awareness of what is going on from core memory to extended consciousness. We do not know directly what has happened behind the scene in this complex process, and while this seems a very short time to us it is a long time for a neuron that is easily activated in a few milliseconds.

When we think of the greatness of consciousness, we have extended consciousness in mind. At its highest level extended consciousness is uniquely human.

Ydintietoisuus ei ole tajunnan tasolla (awaraness), laajentunut tietoisuus. (Extended Consciousness) mahdollistaa olemassaolomme tajuamisen ja sellaisten deduktioiden tekemisen kuin "ajattelen, siis olen". Eli kun aamulla heräät tämä ydintietoisuus on päällä, mutta et välttämättä muista menneitä tapahtumia, etkä käsitteellistä vielä tulevaa. Nämä tasot voivat sekoittua univaiheessa. (huom. Damasion määritelmien mukaan)

Käsittääkseni tästä unien kontrolloinnista ei ole tehty laajoja tieteellisiä tutkimuksia osittain siitä syystä, että aihetta on vaikea lähestyä muuten kuin omakohtaisten kokemusten vuoksi.

Kommentit (5)

Kalervonpoika
Seuraa 
Viestejä179

Feynmanin kirja vaikuttaa kiintoisalta, eikä tämä avaus kiinnostavuutta todellakaan vähennä.

Selkounet (lucid dream) ovat mielenkiintoisia. Niiden aikaansaaminen ei ole mitenkään erityisen vaikeaa, mutta hieman työtä se vaatii. Minä en ole vielä päässyt kovin pitkälle, mutta olen "herännyt uneen" aika usein ja pystynyt havainnoimaan ympäristöä. Mitään en sinänsä ole pystynyt kontrolloimaan, eikä siihen oikein ole ollut edes halua, koska jo se kokemus itsessään on sen verran mielenkiintoinen. On aika huikea tunne kun konkreettisesti kokee, että se maailma ei enää perustukaan aistien välityksellä saatavaan informaation, vaan aivot luovat sen itse. Selkounet kaivavat esiin kiusallisen idealismipeikon, jonka piti olla jo unohdettu jonnekin 19. vuosisadan hämäriin. Die Welt ist meine Vorstellung.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Selkouni

Die Welt ist meine Vorstellung - Arthur Schopenhauer

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Kalervonpoika

Selkounet (lucid dream) ovat mielenkiintoisia. Niiden aikaansaaminen ei ole mitenkään erityisen vaikeaa, mutta hieman työtä se vaatii.http://en.wikipedia.org/wiki/The_Art_of_Dreaming

Castanedan kirjoja oli tietenkin tullut luettua teinistä asti, mutta kun luin ännännettä kertaa em. kirjan aloin varsinaisesti näkemään selkounia. Olin jo nuorenakin nähnyt jotain sinne päin, mutta en sitä silloin tajunnut. En ole erikoisemmin muokkaillut maisemia tai tapahtumia unissani, lähinnä ainoa muutos mitä tapasin tehdä oli häipyä jostain paikasta missä tympäisi olla. Visuaaliselle materiaalille persona ihmisenä tapasin lähinnä tuijotella kaikkea mahdollista mitä näkyvillä oli, ja mitä enemmän tähän uppouduin, sitä enemmän yksityiskohtia oli tarjolla.

Nykyään en juurikaan selkounia näe. Johtuen ehkä siitä että helpoiten niitä näkee jos nukkuu huonosti ja epämukavasti, ja pyrin moista välttämään. Taikka sitten aivot ovat kalkkeutuneet.

Mutta jokatapauksessa a ja o unissa tietoiseksi tulemiselle tuntui olevan se että jokin omassa mielessä antoi omalle itselle tällaisen mahdollisuuden, myöntyi siihen että okei se on koettavissa. Kohdallani CC:n kirja innoitti asiaan, jollekulle toiselle voi toimia jokin toinen yllyke. Ehkä jotkut kurinalaiset ihmiset pystyvät pakottamaan itsensä tulemaan unessa (itse)tietoiseksi.

Olen pajlon lueskellut ihmisten touhuista tietoisissa unissaan. Usein aika tylsämielisesti monet jättäytyvät parittelemaan tai tappamaan ihmisiä. Luulisi sitä jotain muutakin olevan, tekemistä, kun kerrankin pystyy päättämään ihan oikeasti mitä tekee, missä tekee ja kenen (millaisen) ihmisen kanssa.

Täällä en ole vuosiin käväissyt:

http://www.hoyhensaaret.info/

jormala
Seuraa 
Viestejä66

Aika usein tulee nähtyä unia tietoisena. Tykkään niistä todella paljon, kun pystyn tekemään mitä haluan kuten lentämään menemään seinien läpi jne. parasta on kun tajuan näkeväni unta, niin hoksaan että voin tehdä naisille mitä vaan. Niinpä menen vain ottamaan tisseistä kiinni ja panen jokaista joka vastaan tulee. Eivät koskaan kieltäydy

Joskus näen todella kauniita värejä ja pystyn kohdistamaan katseeni mihin haluan. Kohde näkyy joskus jopa selvempänä kuin oikeassa elämässä hereillä ollessa. Vaikea kuvailla mutta varmaan joku muukin on saman kokenut.

-PP74-
Seuraa 
Viestejä342
jormala
Aika usein tulee nähtyä unia tietoisena. Tykkään niistä todella paljon, kun pystyn tekemään mitä haluan kuten lentämään menemään seinien läpi jne. parasta on kun tajuan näkeväni unta, niin hoksaan että voin tehdä naisille mitä vaan. Niinpä menen vain ottamaan tisseistä kiinni ja panen jokaista joka vastaan tulee. Eivät koskaan kieltäydy

Joskus näen todella kauniita värejä ja pystyn kohdistamaan katseeni mihin haluan. Kohde näkyy joskus jopa selvempänä kuin oikeassa elämässä hereillä ollessa. Vaikea kuvailla mutta varmaan joku muukin on saman kokenut.
Varsinkin krapula unessa nuo onnistuu.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat