Seuraa 
Viestejä9031

Historia-, kulttuuri-, yhteiskunta- ja maantietoaiheinen AARTEENETSINTÄ-kilpailu alkoi perjantaina 10.3. ja päättyi 1.4.2006. Viimeisen päivän kommentit ja tulosten julistukset ovat täällä:
http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtop ... &start=392

Tässä ketjussa ovat joukkueiden vastaukset ja tuomarin kommentit. Lisäksi jokaisella joukkueella oli oma pesäketjunsa, jossa joukkue voi keskustella vastauksistaan.

Alla on kilpailun säännöt. Pohjimmiltaan kisa on yksinkertainen: mene vain oman joukkueesi pesäketjuun (katso alempana) ja arvaile siellä joukkueellesi annettuja kaupunkipalapelejä muiden jäsenten kanssa.

[size=150:3pbgwooj]Aarteenetsintäkilpailun säännöt[/size:3pbgwooj]

Tavoite
Kolme joukkuetta kulkee kohti aarretta keräämällä aarrearkun avaimia neljästä etapista. Viimeisellä etapilla yritetään sovittaa oikeat avaimet oikeisiin avaimenreikiin. Ensimmäisenä aarrearkkunsa avannut joukkue on voittaja.

Etapit
Etappi on yhtä kaupunkia kuvaava palapelimäinen kuvamontaasi. Kunkin kuvamontaasin osat liittyvät tavalla tai toisella yhteen kaupunkiin. Joskus suoraan, joskus kierosti. Joukkueilla on eri etapit, eli sama kaupunki ei esiinny kuin kerran.

Kussakin palapelissä on 16 palaa, jotka ovat aluksi peitettyjä. Paljastan uuden palan iltaisin klo 20 ja 21 välillä. Kaikki palapelit tulevat ratkaistaviksi yhtä aikaa heti kisan alusta.

Kaupungit
Etappikaupungit ovat Euroopan kaupunkeja. Välimeren saaret ja Turkin Euroopan puoleinen osa kuuluvat myös alueeseen, mutta esim. Kaukasuksen maat (Georgia ym.) eivät. Lähtö ja maali on Lontoossa, joten Lontoo ei ole etappikaupunkien joukossa.

Etappikaupunkinne ovat sekalaisessa järjestyksessä, ei välttämättä esim. lähimmästä kauimpaan tms.

Kaikki alunperin valittavana olleet 19 etappia ovat vähintään 150 000 asukkaan kaupunkeja eli löytyvät tältä listalta Euroopan 500 suurimman kaupungin joukosta:
http://www.citymayors.com/features/euro_cities1.html
Tuon sivun alaosassa on linkki seuraaville sivuille.

Lisäksi jos palapelien joukossa on venäläisiä kaupunkeja, niissä on vähintään 300 000 asukasta.

Joukkueet (eli parvet)
Joukkueet ovat, kuten äänestitte: Alppikiitäjät, Korpirastaat ja Nuolihaukat.

Alppikiitäjiin kuuluvat kaikki nikit, jotka alkavat kirjaimella A, B, C, D, E, F, G, H, I tai J
Korpirastaisiin kuuluvat kaikki nikit, jotka alkavat kirjaimella K, L tai M
Nuolihaukkoihin kuuluvat kaikki nikit, jotka alkavat kirjaimella N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z, Å, Ä, Ö, tai merkillä joka ei ole kirjain, kuten piste tai viiva.

Pienillä ja isoilla kirjaimilla ei ole eroa.

Joukkueiden pesäketjut

Aarteenetsintä 1: Alppikiitäjät
Aarteenetsintä 1: Korpirastaat
Aarteenetsintä 1: Nuolihaukat

Omassa ketjussanne voitte neuvotella keskenänne vastauksistanne ja taktiikasta. Kaikki nikit voivat osallistua oman joukkueensa keskusteluihin tasa-arvoisesti.

Vastaaminen
Joka päivä viimeistään klo 20.00 joku joukkueen jäsen antaa joukkueen puolesta arvauksen yhdestä oman joukkueen kaupungista tai seuraavaksi paljastettavan palan numeron. Siis jompikumpi yhtenä iltana, ei molempia. Vastaukset annetaan tähän ketjuun. Vastauksia ei tarvi perustella tuomarille mitenkään. Antakaa vastauksena kaupungin nykyisin Suomessa käytettävä nimi. Pienet kirjoitusvirheet eivät haittaa.

Vastauksen tai seuraavan palan voi valita mistä tahansa omista palapeleistä. Kaupunkia ei voi arvata kahtena päivänä peräkkäin, vaan välissä pitää olla ainakin yhden uuden palan arvaus.

Jos kaupungin arvaus on oikein, lentää joukkue tähän uuteen kaupunkiin ja saa sieltä avaimen.

Vastaaja
Joukkueen puolesta vastaukset antaa joukkueen kapteeni. Kapteenius vuorottelee kolmen päivän jaksoissa (ks. alh.). Kapteeni voi halutessaan antaa muiden jäsenten vastata joukkueen puolesta jos ei itse ehdi tai halua, kunhan vain kertoo että vastatkaa joku toinen tällä kertaa.

Kun luen tätä vastausketjua, valitsen joukkueen vastaukseksi vastausten joukosta aina ensin kapteenin, sitten nokkimisjärjestyksessä ylimmän vastaajan viimeisimmän vastauksen, joka on annettu ennen klo 20.00. Jos kapteeni ei ole vielä vastannut, voivat muut jäsenet siksi varmuuden vuoksi käydä itse antamassa joukkueen vastauksen.

Nokkimisjärjestys
Jokaisella joukkueella on nokkimisjärjestys, joka määräytyy jäsenen viestien määrän ja Mikä vuosi -kilpailuissa saavutettujen pisteiden mukaan. Nokkimisjärjestys määrää, missä järjestyksessä tuomari huomioi vastaukset kapteenin vastauksen puuttuessa.

Alemmassa viestissä on joukkueiden nokkimisjärjestys. Päivitän kapteenin merkkiä kolmen päivän välein.

Aarrearkulla

Kun joukkue on saanut kaikki neljä etappia ratkaistua ja kerännyt neljä avainta, se asettuu aarrearkulle. Arkussa on iso lukko, jossa on 12 avaimenreikää:

Jokaiseen avaimenreikään liittyy vihje jostain kyseisen joukkueen ratkaisemasta etappikaupungista. Jokaisesta neljästä etapista on tässä lukossa kolme vastaavaa avaimenreikää.

Joukkueet sovittelevat avaimia reikiin. Joka ilta yksi yritys enintään neljällä avaimella kerrallaan, eli vähemmälläkin voi yrittää. Joukkueen käännettyä avaimia rei'issä yhtäaikaa kuulemme kuinka monta pientä klik-ääntä lukosta kuuluu. Jokainen klik kertoo oikeasta avaimesta oikeassa reiässä, mutta emme kuule mistä rei'istä nämä äänet kuuluvat.

Jos kaikki koetetut avaimet ovat oikeassa avaimenreiässä, kuuluu iso KLIK ja kaikki sillä kerralla kokeillut avaimenreiät on ratkaistu, eli yritettävien reikien määrä siis vähenee niiden osalta.

Jos yksikin avain on väärässä reiässä, ei lukko aukea sillä yrityksellä lainkaan, edes oikeassa reiässä olevien avaimien osalta. Kuuluu vain jokin määrä klik-ääniä, joista joukkue voi ehkä yrittää päätellä mitkä avaimet voisivat olla oikeissa ja mitkä väärissä rei'issä.

Viidennen päivän jälkeen (jos joukkue ei siihen mennessä ole avannut koko lukkoa) säädän lukkoa niin, että jokainen oikeaan reikään osunut avain aukaisee kyseisen lukon osan, vaikka muut kokeillut avaimet olisivatkin väärässä reiässä.

Toisen osan vihjeet ovat vähän vaikeampia kuin ensimmäisen, mutta joukkueilla on se etu, että te jo tiedätte ne neljä kaupunkia, joihin vihjeet liittyvät.

Toisen osan aikana voi joukkue antaa vastauksensa myös yksityisviestinä jos ei halua kilpailevan joukkueen näkevän vastaustaan.

Odotan että parhaat joukkueet ratkaisevat toisen osan 5-7 yrityksellä.

Teen kaikkien joukkueiden lukoista yhtä helppoja/vaikeita.

Koko kilpailun voittaa se joukkue, joka saa viimeisenkin lukon auki.

Henkilökohtainen kilpailu
Henkilökohtainen kilpailu on päättynyt. Siinä ei tullut oikeita vastauksia, koska joukkueiden jäsenet keskittyivät omiin tehtäviinsä.

Palkinnot
Voittajajoukkueen tehokkain kapteeni sekä hyödyllisin rivijäsen saavat kultaisen pöllömerkin:

Voittajajoukkueen jokainen kapteeni sekä jokainen jäsen joka keksii jonkin vihjeen osan ensimmäisenä saa hopeisen pöllömerkin:

Hävinneiden joukkueiden tehokkain kapteeni saa myös hopeisen pöllömerkin. Kapteeni saa plussaa oikeista vastauksista ja miinusta vääristä vastauksista.

Lopputulokset:
http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtop ... &start=392

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (420)

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031

Kilpailutilanne

Alppikiitäjät ja Nuolihaukat ovat ratkaisseet ensimmäisen osan neljä etappia. Sunnuntai-iltana kello 20.00 nämä joukkueet saavat kilpailun toisen osan 12 vihjettä.

Jos Korpirastaat ja Nuolihaukat omistavat yhtä monta avainta, he ovat tasoissa. Alppikiitäjillä on tällä hetkellä tie-break -etu tasatilanteessa.

Ratkaistujen etappien selitykset löytyvät tästä ketjusta.

Joukkueiden nokkimisjärjestykset ovat joukkueiden omien ketjujen alussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Mansikki
Korpirastas valitsee:
A1
B3
C2
D1

No komissaari valitsee Sidney, Kairo, Tukholma ja Maailman napa eli Antarktis ei ole kaupunki, joten vaihdetaan se vastaamaan olosuhteita Vastaan Toronto.

Olen lian innoissani. Ding Ding rules. Taidat olla johtajatyyppi varsinainen organisoija?

Onko tämä kisa samanlainen formaatti kuin IDOLS -kisa?

Ding Ding
Voisivatko joukkueet arpoa omat palapelinsä vastaamalla tähän viestiin.

Yksi Alppikiitäjä, voisitko valita yhden palapelin jokaiselta allaolevalta riviltä:
A1, A2, A3, A4
B1, B2, B3, B4
C1, C2, C3, C4, C5
D1, D2, D3, D4, D5, D6
No sanotaan vaikka A3-B1-C5-D3.

polliisi
Onko tämä kisa samanlainen formaatti kuin IDOLS -kisa?

Vaikuttaa enemmänkin BumtsiBumilta... ette sitten halua kuulla minun laulavan.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
polliisi
Onko tämä kisa samanlainen formaatti kuin IDOLS -kisa?

Tästä tulee vielä espanjalainen inkvisitio jollei joku Nuolihaukka valitse palapelejään, eli yhden joka riviltä:
A1, A2
B1, B2
C1, C2, C3
D1, D2, D3, D4

Ding Ding
----------

Toivottavasti en unohtanut ketään.


Jollei univelka ole tyystin sumentanut järkeäni (mistä löytyy taatusti useitakin mielipiteitä vastaajasta riippuen), minusta näyttää siltä, että meillä Alppikiitäjillä on yliedustus: 17 vs. 12/13.

Tällä ei tosin liene suurtakaan merkitystä, sillä kaikki eivät kuitenkaan ennätä osallistumaan... mutta ajattelinpa kuitenkin reilun pelin nimissä huomauttaa.

Jotta homma ei menisi täysin epätasaväkiseksi niin voin liittyä kanssa Alppikiitäjien joukkueeseen

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Andúril
minusta näyttää siltä, että meillä Alppikiitäjillä on yliedustus: 17 vs. 12/13.

Ei voi tietää kenellä on ylivoima, sillä muutkin kuin ennakkoilmoittautuneet voivat osallistua.

Ensin aioin siirtää I-alkuiset nikit muuhun ryhmään, mutta nyt se olisi vain kääntänyt yliedustuksen toiselle ryhmälle.

Kyllä Alppikiitäjät ovat pieni ennakkosuosikki, sillä heillä on paljon Mikä vuosi -kilpailussa menestyneitä jäseniä.

Mutta yksikin hyvä jäsen tai kapteeni voi ratkaista kilpailun yksinään. Tai juuri oikeasta kohdasta käännetty pala, tai yllättävän hankala etappi.

Cosmic-Fairy, tervetuloa mukaan. Nokkimisjärjestykseen ei jälki-ilmoittautumisella tule enää muutoksia, mutta vaikutusvaltaa voi omassa parvessa saada ilmankin sitä.

kytoann
Seuraa 
Viestejä2076

Missähän Kunkku luuraa? Onko korpirastas liian mitätön hahmo Hänen Korkeudelleen?

Tyhmyydelle minä olen vihainen kuin rakkikoira; mutta viisaus ei ole kaikille suotu.

Aslak
Pitäisiköhän Aslakinki osallistua ?
Baltsi rievattu se patistaa , tiijjä sitte onko minusta siihen.
No kattothan.

Totta maar pitäisi! Rohkea rokan söi, sanoi Esau, kun perunkirjoitusten aika tuli. (Kannustuksen loppukaneetti ei ehkä puolusta paikkaansa.)

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Andúril

Jollei univelka ole tyystin sumentanut järkeäni (mistä löytyy taatusti useitakin mielipiteitä vastaajasta riippuen), minusta näyttää siltä, että meillä Alppikiitäjillä on yliedustus: 17 vs. 12/13.

Katsotaanpa kohta kellä se yliedustus onkaan.

Mukavampihan se on, kun on hieman tasaväkisemmät joukkueet

Minut oli merkitty alppikiitäjien kapteeniksi mutta luovutan vuoroni seuraavalle. Voisitko isoV olla alppikiitäjien kapteeni?

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031

Kierrätän kapteenin vuoroa automaattisesti ylhäältä alas. Niin on selkeintä ja helpointa.

Joukkue ja kapteeni itse voivat päättää kuka vastaukset antaa, kapteeni vai joku muu. Kapteenilla ei ole mitään velvollisuuksia.

Kun avaan joukkueille omat ketjut, joku voi siellä lupautua Alppikiitäjien varakapteeniksi kolmen ensimmäisen päivän ajaksi. Joukkueen kannattaa tietysti käyttää vastaajinaan mahdollisimman aktiivisia ja tasapuolisia jäseniä.

Sallivatko säännöt täysin ulkopuolisen antaman vastauksen, jos joukkueet eivät tiettynä hetkenä ole vielä keksineet oikeata vastausta, mutta ulkopuolinen on

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Tarkkailija
Sallivatko säännöt täysin ulkopuolisen antaman vastauksen, jos joukkueet eivät tiettynä hetkenä ole vielä keksineet oikeata vastausta, mutta ulkopuolinen on

Muita kuin omaa joukkuetta ei tietenkään kannata auttaa. Silloinhan menettää mahdollisuuden palkintoihin.

Jokainen nikki kuuluu automaattisesti alkukirjaimensa mukaan johonkin joukkueeseen, oli ilmoittautunut etukäteen tai ei. Täysin ulkopuolista ei olekaan, paitsi minä itse.

Jos joku uskoo keksineensä kilpailevan joukkueen palapeliin vastauksen, hän voi lähettää minulle yksityisviestin. Kilpailun jälkeen palkitsen parhaat yksityisvastaajat.

Valitettavasti joudun vetäytymään Alppikiitäjien ketjusta.
Lähden myymään tähän saakka vuokrallaolleita perintöpeltojani. Neuvottelut tapahtuvat illanvilikasa, ostajaehdokkaan iltanavetoinnin jälkeen. Parin seuraavan viikon aikana pääsen tietokoneelleni aivan satunnaisesti.
Mehtiäni en myy.
Peukkuja piän pystysä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat