Seuraa 
Viestejä45973

Haluaisin hieman tarkennusta auringon säteilyn eri tyyppien osuuksista. Koulun maantieto-kirja kertoo seuraavaa: "Auringon fotosfääristä lähtee koronan läpi avaruuteen valon nopeudella säteilyä, josta näkyvän valon osuus on 50 % ja lämpö- eli infrapunasäteilyn osuus 43 %. Loppuosa, lähes 7 % säteilystä on vaarallista ultraviolettisäteilyä. Säteilyssä on myös hieman lyhytaaltoisia, haitallisia röntgen- ja gammasäteitä ja vaarattomia, pitkäaaltoisia radioaaltoja.

Toinen lukion kirjasarja Globus taas kertoo seuraavaa:

Eri aallonpituuksienosuudet auringon sähkömagneettisesta säteilystä ilmakehän ulkorajalla:
Lämpö- eli infrapunasäteily 53 %
Näkyvä valo 39 %
Lyhyet aallonpituudet, mm. UV-säteily 8 %

Kumpikohan kirjasarja mahtaa kertoa oikeaa tietoa? Kumpaa siis aurinko säteilee enemmän, näkyvää valoa vai infrapunasäteilyä?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Tuossahan toisessa kirjassa mainitaan säteilyn osuudet heti fotosfääristä lähdettyään ja toisessa maan ilmakehän rajoilla.

Eli siis molemmat olisivat varmaan oikeassa.

Tieto kertoo siis, että näkyvä valo heikkenee matkalla enemmän kuin muut säteilyt jolloin niiden osuus kasvaa.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46613

Luulen, että tuossa on käytetty näkyvän ja infrapunan rajana eri aallonpituutta. Niille ei ole mitään kaikkien hyväksymää virallista rajaa, vaan raja on tapauskohtainen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Säteilyn määär voidaan ilmoittaa sen kattavuutena, siis säteiden ja niissä kulkevien fotonien määränä. Tahi se voijaan ilmoittaa eri lajien enerigaosuuksina. Säteen energian määrähän on suorassa suhteessa
sen jaksoon. Siten näkyvä valo on energisempaa kuin infrapuna ja UV
puolestaan näkyvää valoa.

Aurinko vastaanottaakin säteily, mikrosäteilyä. Kun jakso on valoa paljon harvempi, sen Aurinkoo kuljettama energia verrattuna Auringon lähettämään on vain hitunen. Sen sijaan fotonien määrä on huomattava.
Kerran yritin laskeskella, ja sain tulokseksi, että fotoneja saattaa avaruudesta tulla Aurinkoon jopa yhtä paljon kuin sen 6000-asteisesta pinnasta lähtee. Siis 6000 astetta, mikrosäteilyn lämpötilavaikutus 2.7
astetta. Lämpötilasuhteella 2200:1 fotonien lukumääräsuhde 1:1 johtaa myös energioiden suhteeseen 2200:1.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat