Seuraa 
Viestejä761
Liittynyt25.1.2011

Energiaa tarvittaessa
Vuodet kuluu verkalleen. Energian hinta vain kallistuu vuosi vuodelta. Omavaraista energiatuotantoa olisi hyvä varuiksi rakentaa. Aurinkokennojen hinnat ovat hiukan laskeneet, ja koemielessä voisi muutamia paneleita jopa hankkia. Ongelmana on tietysti tuo kesäisen aurinkoenergian varastointi, pimeänä kaamosaikanahan energiaa tarvitaan. Akkujakin pitäisi olla varastoinnissa kohtuuton määrä, ja nekin itsepurkautuvat. Vedyn varastointi paineistettuna tuntuu sopivan vain isoille laitoksille, ja tekniikka kallista.
Tällä hetkellä katson muutaman vuoden taakse päin. Silloin otsikoissa oli vedyn tuottaminen autoihin vedestä ja alumiinista. Tiedelehden vanha artikkeli "Vetyä suoraan vedestä"
http://www.tiede.fi/uutiset/2927/vetya_suoraan_vedesta
Katsoisin kuitenkin alumiinin paremman käyttökohteen olevan energian pitkäaikaisessa varastoinnissa. Elikä, aurinkokennojen energialla tuotetaan elektrolyysillä alumiiharkkoja "halkoliiteriin" talven varalle. Pakkasten koittaessa pistetään alumiiniharkko galliumkatalyytin kanssa reaktoriin vetyä tuottamaan. Polttokenno tai mikroturbiiniin tuottaisi sähkön. Kesän koittaessa muutetaan syntynyt alumiinioksiidi takaisin elektrolyysillä alumiiniksi.
Alumiinin ja veden reaktioista
http://www1.eere.energy.gov/hydrogenand ... drogen.pdf
Galliumi on hiukan harvinaisempi aine.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Gallium
Galliumin hinta oli noin dollarin grammalta.
http://www.amazon.com/Gallium-99-99-Pur ... B0051GWA3S
Pieni koereaktori voisi olla paikallaan. Onkohan kukaan kokeillut systeemiä pohjoisilla salomailla?
PS. Elohopea ei taida käydä katalyyttinä? Alumiini syöpyy kuitenkin vedessä hetkessä elohopean toimesta!

Sivut

Kommentit (96)

Veli Hopea
Seuraa 
Viestejä1249
Liittynyt29.11.2006

Puu tiedetään kelpo polttoaineeksi, mutta liikkuvan ajoneuvon kuten henkilöauton polttoaineena se on hankala. Ei siinä mitään, häkäpönttöautot ovat hienoja ja kunnioitettavia, mutta eivät sittenkään sovi kaikille.

Biobutanolia voitaisiin tuottaa myös Suomessa. Suomessa raaka-ainepuolen pitäisi olla valmiiksi aika hyvällä mallilla. Butanoli sopii sellaisenaan nykyisten bensiinillä kulkevien autojen polttoaneeksi.

Lisää linkkejä:

https://en.wikipedia.org/wiki/Octane_rating

https://en.wikipedia.org/wiki/Butanol_fuel

New ideas are always criticized - not because an idea lacks merit, but because it might turn out to be workable, which would threaten the reputations of many people whose opinions conflict with it.

ISLAM: Mitä lännen tulee tietää (http://www.youtube.com/watch?v=sbLfpqBx2TU&feature=&p=3C7052B7ADA587B6&i...) (video)

miilu
Seuraa 
Viestejä761
Liittynyt25.1.2011

Juu, kirvesvarttahan minä tässä vuoleskelen!
Bioreaktorit jätän isompien toimijoiden harteille.
Rankametsällä käyntikin alkaa olla jo vaivalloista.

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006

Miten mahtaa käydä energian suhteen tulevaisuudessa? Uskon aurinkokennoihin. Tai uskoisin, nyt en usko kun otan puheeksi, koska en voi osua oikeaan tällaisessa asiassa. Mutta visiona voisin hyvin kuvitella kuinka joidenkin vuosien kuluttua tulisi ikään kuin "läpimurto", uutisoitaisiin halvasta keinosta tuottaa tehokasta kennoa.. näen sen mielessäni. Sitten kun katsoo mitä se maksaa, moni toteaa että perhana, tuohan on jopa kannattava investointi, on se niin halpaa. Sitten porukka aluksi heittelee niitä pihalle ja katolle, ja jotenkin se siitä sitten lähtee ja tuotetta jatkokehitetään niin että pian on ihan vakikäytäntönä jo teettää katot aurinkopaneelista. Samalla on onnistuttu kehittämään käteviä energiavarastointisysteemeitä, jotka on turvallisia, edullisia ja mahtuu kellariin. Alkuun vain viimeiset talvikuukaudet joudutaan turvautumaan sähkölaitosten sähköön, kun poweri ei riitä koko talveksi. Mutta vähitellen.. ja voila. Tullaan pisteeseen jossa kaikki kotitalouden tarvitsema energia voidaan tuottaa kennolla. Mutta sitten tulee jääkausi Suomeen ja me kuollaan kaikki. Tämä uusi käytäntö nimittäin varastaa liian ison osan ilmakehän lämmittämiseen tarkoitetusta aurinkoenergiasta ja käyttää sen mm. telkkari-, valo- ja tietokone-energiana jolloin ilmakehä alkaa viiletä. Lisäksi jos tuo aurinkoenergia käytetään jääkaappi- ja pakastinenergiana niin vaikutus on vielä rajumpi, lämmitykseen tarkoitettu energia muutetaan kylmän tekoon. Ehkä ne on jo ymmärtäneet nämä asiat siellä eliitissä ja sen takia aurinkokennoihin ei panosteta.

くそっ!

lokki
Seuraa 
Viestejä4970
Liittynyt3.1.2010
Ronron
...Tullaan pisteeseen jossa kaikki kotitalouden tarvitsema energia voidaan tuottaa kennolla. Mutta sitten tulee jääkausi Suomeen ja me kuollaan kaikki. Tämä uusi käytäntö nimittäin varastaa liian ison osan ilmakehän lämmittämiseen tarkoitetusta aurinkoenergiasta ja käyttää sen mm. telkkari-, valo- ja tietokone-energiana jolloin ilmakehä alkaa viiletä. Lisäksi jos tuo aurinkoenergia käytetään jääkaappi- ja pakastinenergiana niin vaikutus on vielä rajumpi, lämmitykseen tarkoitettu energia muutetaan kylmän tekoon. Ehkä ne on jo ymmärtäneet nämä asiat siellä eliitissä ja sen takia aurinkokennoihin ei panosteta.


V.A.Littaa
Seuraa 
Viestejä873
Liittynyt1.4.2008

Geenitekniikalla jalostettuja vedestä ja ilmasta öljyä/alkoholia tuottavia leviä aurinkokeräimiin. Teoriassa varmaan liian tehottomia tai jotain. Hyvällä suunnittelulla/tuurilla toimisi merivedelläkin. Tai sitten uskonnolliset liikkeet vastustavat geenien muuttelua.

miilu
Seuraa 
Viestejä761
Liittynyt25.1.2011

Talven pakkaset poistavat osan eksoottisista energian keräimistä.
Aurinkokennot ollee yksi mahdollisuus harvaan asutuilla seuduilla. Teollisuuden tarpeisiin ne ei riittäne, vaan ydinvoima on vielä pitkään tulevaisuudenkin ratkaisu.
Ajattelin lähinnä realistista tapaa tuottaa lämmitysenergiaa kesän auringosta talveksi. Kaupalliset systeemtit on vielä hinnakkaita, mutta itse rakentamalla voisi saada systeemin jota harrastemielessä jaksaisi ylläpitää. Aurinkokennojen hintoihin pitää laskea myös asennustelineet. Invertterikin tarvitaan, se kannattaa ostaa valmiina.
Energian varastointi alumiiniin toimisi vain pohjolassa, jossa on energian pitkä varastointiaika. Prosessi ei olle kovin energiataloudellinen, mutta paljon mainostettua "ilmaista" aurinkopaneelienergiaa riittää kesäisin. Maaseudulla voisi harrasteena tehdä edes jonkinlaisen omavaraisuuden energian suhteen.
Vedyn kehittäminen alumiinista, ja erillinen polttokennokin tarvitaan. Haasteellisin osa ollee elektrolyysilaitteisto. Pienessäkin mittakaavassa voi kokeilla.
http://www.youtube.com/watch?v=xpFMUPV1QOw

Veli Hopea
Seuraa 
Viestejä1249
Liittynyt29.11.2006

Sanotaanko näin, että tuo biobutanoli voisi olla ihan hyvä bisnes jollekin isommalle firmalle, kuten Neste noin esimerkiksi. Mutta pienessä mittakaavassa siinä olisi aivan kohtuuton vääntö. Ei kukaan tavallinen pieni metsänomistaja saattaisi rakentaa toimivaa pienimuotoista butanolin tuotantolaitosta omiin ja naapurin tarpeisiin.

Mutta miten olisi metanoli, jota myös puualkoholiksi on kutsuttu?

Metanoli soveltuu aivan hyvin moottoripolttoaineeksi.

Metanolin erityinen etu on sen korkea puristuskestävyys, joka mahdollistaa moottorissa korkean puristussuhteen ja sen ansiosta paremman hyötysuhteen ja tehon. Tästä syystä metanolia käytetään esimerkiksi kiihdytysautokisoissa.

Metanolin erityinen haitta on sen aiheuttama korroosio. Kaikki materiaalit eivät kestä metanolin hyväilyä, kuten ei myöskään ihminen.

Metanolin korroosiopulmat on jo ratkaistu. Jos pitää rakentaa moottori metanolipolttoaineelle, valitaan tarkoitukseen sopivat materiaalit, jotka kestävät metanolia. Metanolin myrkyllisyys on hyvin tiedossa myös, mutta eihän sitä kenenkään ole pakko maistella.

Maailmassa tuotetaan noin 45 miljoonaa tonnia metanolia vuosittain. Tuotantoon käytetään enimmäkseen fossiilisia raaka-aineita.

Puuraaka-aineen muuttaminen metanoliksi pitäisi onnistua noin 50% hyötysuhteella. Kun otetaan huomioon, että kyseessä on todennäköisesti paikallisen metsänhoidon sivutuote, hyötysuhdetta voidaan pitää jopa hyvänä.

For methanol from biomass and coal, the energy efficiency is estimated to be lower, between 50-60% (Bromberg & Cheng, 2010). This is due to the lower H/C ratio of the feedstock, as well as higher ash and char contents. In general, the overall energy efficiency of a bio-methanol plant will depend on which process steps are included, whether electricity and/or heat are co-produced, and on the size of the plant (Galindo Cifre & Badr, 2007).
www.irena.org/DocumentDownloads/Publications/IRENA-ETSAP Tech Brief I08 Production_of_Bio-methanol.pdf

New ideas are always criticized - not because an idea lacks merit, but because it might turn out to be workable, which would threaten the reputations of many people whose opinions conflict with it.

ISLAM: Mitä lännen tulee tietää (http://www.youtube.com/watch?v=sbLfpqBx2TU&feature=&p=3C7052B7ADA587B6&i...) (video)

Veli Hopea
Seuraa 
Viestejä1249
Liittynyt29.11.2006
Veli H.

Erinomainen!

Siirtykää suoraan PDF:n sivulle 120.

New ideas are always criticized - not because an idea lacks merit, but because it might turn out to be workable, which would threaten the reputations of many people whose opinions conflict with it.

ISLAM: Mitä lännen tulee tietää (http://www.youtube.com/watch?v=sbLfpqBx2TU&feature=&p=3C7052B7ADA587B6&i...) (video)

Veli Hopea
Seuraa 
Viestejä1249
Liittynyt29.11.2006

Metanolin valmistuksessa tarvitaan monivaiheinen prosessi ja erilaisia pönttöjä.

Puuraaka-aine silputaan sähkökäyttöisellä hakkurilla. Puuhake kaasutetaan, jolloin saadaan synteesikaasua, pitkälti samaan tapaan kuin häkäpöntössä. Raaka synteesikaasu puhdistetaan. Puhdistettu synteesikaasu voidaan muuttaa katalyyttireaktorissa metanoliksi.

Kenties parasta tällaisessa viinapannussa on se, että Alko, verottaja ja poliisi eivät erityisemmin kiinnostu siitä, sillä tuote on juotavaksi kelpaamatonta ja pienissäkin määrissä sisäisesti nautittuna vaarallista myrkkyä. Jos tuotanto menee omaan käyttöön eikä myyntiin, verottajan on kovin vaikea lypsää siitä mitään.

New ideas are always criticized - not because an idea lacks merit, but because it might turn out to be workable, which would threaten the reputations of many people whose opinions conflict with it.

ISLAM: Mitä lännen tulee tietää (http://www.youtube.com/watch?v=sbLfpqBx2TU&feature=&p=3C7052B7ADA587B6&i...) (video)

tsbmw
Seuraa 
Viestejä277
Liittynyt12.12.2012

Aurinkokeräin, -kennot, maalämpö ja "pienempi" akusto.
- Kesällä varastoidaan auringon energia peruskallioon syvälle.
- Talvella pumpataan lämpö talon lämmitykseen akkuvirralla.
Homman nimi on lämmitysenergian varastointi "maa-akkuun".
Tekniikka ei ole ollut toistaiseksi varmatoimista ja halpaa.
--------
Puulämmitys, stokeri, häkäpönttö ja agragaatti, toimivat talvellakin.
Varmaa, koettua ja toimivaa tekniikkaa, vain häkäpönttö puuttuu.
Miksi ei ole käytössä omavaraistalouksissa laajemminkin jo nyt?
http://m.youtube.com/index?&desktop_uri=%2F#/watch?v=UK5_CNmOvUY

...taasko noita uusia ajatuksia...

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006

Onko jotenkin kamalan kallista ja hankalaa porata syvälle maahan niin että päästään käsiksi kuumuuteen joka siellä lymyää? Jossain tätä käytetään mutta mites esim Suomessa? Liian paksulti kylmää maata? Kalliota? Kelatkaa tuolla maan uumenissa olisi lämpöä käytännössä rajattomasti, siihen kun pääsisi käsiksi niin energiaongelmat olisi sillä selvät. Mää vielä joku päivä perustan laitoksen joka ottaa sen hyötykäyttöön. Ei se voi olla niin vaikeaa, kyse täytyy olla vain siitä että tällä hetkellä öljyn hyödyntäminen on helpompaa ja halvempaa ja siksi se. Eihän käytännössä tarttisi kuin porata maahan notta saavuttaisi sen kuuman, sitte laittaa putki ja täyttää nesteellä ja kun se on siellä alhaalla se kiehuu ja nousee ylös, tarttisko tuohon edes pumppuakaan jos sen toteuttaisi jotenkin nerokkaasti? Sitte sillä höyryllä mitä sieltä tulee niin pyörittää turbiinia jne.

くそっ!

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006
sinnipirtti
aika syvälle pitää kairata jotta kallion lämmöllä suomessa höyryä saisit.Sou? Sitten porataan syvälle, onko se ongelma?

くそっ!

miilu
Seuraa 
Viestejä761
Liittynyt25.1.2011
Veli H.

Kiitos artikkelista! Laaja aineisto oli kasattu yhdeksi kokonaisuudeksi, historiaa unohtamatta.
Avaikysymykseen, eli energian pitkäaikaiseen varastoimiseen, oli nihkeästi vastauksia. Pienimuotoisessa oman talouden laitoksissa varastointitavat ovat rajatut. Pyrolyysillä tuotetussa bioöljyssäkin on omat ongelmansa pitkäaikaisessa varastoinnissa, lähinnä kai sakkautuminen. Etanolin (tikkuviinan) valmistus pienimuotoisesti on harrastusmielessä mielenkiintoista. Viinaksienkaan säilyvyydestä ei ole takeita. Jos rankametsästä puut raahaa pihaan, niin klapeiksi ne on parahinta pilkkoa liiteriin. Takassa tai mieluummin pönttöuunissa voi klapit tarvittaessa polttaa lämmöksi. Öljytuotteilla tosin saisi jatkuvan ja tasaisemman lämmön. Pienimuotoista sähkön tuotantoa täytynee kokeilla savupiippuun asennettavilla peltier elementeillä.
Asuintaloon 10 000 kWh:n energiamäärän keräys aurinkokennoilla vaatisi ehkä kennopinta-alaa n. 70 m^2, ja hinnaksi muodostuisi n. 20 000 euroa. Aurinkoenergian varastointi alumiiniin vaatii myös häviöitä. Lisäksi, pieni korkealämpöinen elektrolyysilaitteisto ei toimisi ilman valvontaa. Ennen regenerointia pitäisi galliumikin erottaa sentrifugilla. Systeemi oli kuitenkin tarkastelun arvoinen. Alumiinioksidin voi tietysti kierrättää keskitetyn regenerointilaitoksen kautta, mutta tämä vaatii oman jakeluverkoston. Regeneroinnin yhteydessä lisättäisiin myös gallium. Valmiin alumiinijauheen säilyvyys on myös huomioitava, ja suojattava kosteudelta. Eiköhän tämä ollut tässä.
http://nanohub.org/resources/6570/downl ... oodall.pdf
Lämmön syöttäminen maaperään, ja sen käyttö myöhemmin lämpöpumpulla tuottaa vain lämpöä. Sähköä pitäisi kuitenkin saada. Puhdas vety olisi polttokennoja varten ihanteellinen. Vedyn varastointi metallihydrideihin on myös kiinnostava. Omakotitalon pihalla painostakaan ei olisi haittaa. Superkondensaattorit on kehityksen alla. Tietoa niiden vuotovirroista ei ole saatavilla. Veikkaisin että lataus purkautuu muutamassa vuorokauidessa.
http://www.sahkoala.fi/ajankohtaista/ar ... nsaattori/
Tulevaisuus näyttää mitkä vaihtoehdot muodostuvat kannattaviksi pientalouksissa. Ehkä löytyy jokin uusikin ratkaisu. Toistaiseksi pitää rankametsällä uurastaa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat