Seuraa 
Viestejä1313

Universumissa on rakennusaineet kaikkeen. Tarpeeksi tuuria ja elämää voi syntyä minne vain universumissa.
Jotenkin turhauttavaa ajatella että maapallo olisi jotenkin uniikki tapaus avaruudessa. Uniikki kyllä siksi että elämän biodiversiteetti on varmasti erilainen kuin muualla, mutta että elämää ei löytyisi muka muualta.

Savor, Olkoon sielusi kevyt kuin mielesi tuote.
- Maalaisjärki

Kommentit (11)

Maalaisjärki
Seuraa 
Viestejä1313

Pieni ajatusleikki..

Tähtien syntyessä, ja tuhoutuessa, avaruuteen roiskuu kaasuja ja materiaa, joka on kiertokulkunsa saatossa muodostanut meidän aurinkokunnan ja elämää tälle planeetalle. Koko prosessin jatkuessa, joskus x vuotta sitten tapahtuneet asiat vaikuttavat myös siihen että äitisi ja isäsi ovat syntyneet ja tehneet SINUT. Jopa miljoonien siittiöiden lomasta, kaiken tämän maan historian jälkeen, SINÄ olet se joka selviytyi munasoluun ja kasvoit, synnyit, ja olet "terve" ihminen elämässä tällä pallolla.

Pelkästää ajatus siitä, että joskus tuhansia vuosia sitten, tai miljoona vuotta sitten tapahtunut asia (esimerkiksi jonkin esi-isiesi kuolema) olisi vaikuttanut suoraan siihen olisitko juuri SINÄ syntynyt. Tapaturma, saalistaja, sota, yms.. Pelkkä huono tuuri vaikkapa..

En halua tuoda mukaan filosofiaa, sillä fysikaalisilla tapahtumilla on suurempi osa tässä tarinassa kuin filosofialla siitä, että ajattelisitko asiasta samalla tavalla, vaika et olisikaan syntynyt juuri sinuna.

Savor, Olkoon sielusi kevyt kuin mielesi tuote.
- Maalaisjärki

Olen samaa mieltä ketjun aloittajan kanssa, että elämä on avaruudessa. Ihmisen kehitysvaihe on kuitenkin niin alkuvaiheessa että mietitään miten pääsisi fyysisesti matkustamaan toiseen aurinkokuntaan. Uskon, että jonkinlainen "transformaatio" tai joku vastaava on mahdollista ja miljardit kilometrit voi unohtaa. Ajatus kaiken simulaatiosta kiehtoo myös kovasti mieltä. Joku on joskus heittänyt ajatuksen, että kun ihmiskunta on tarpeeksi kehittynyt muuttaakseen Marsiin niin me tuhoudumme jonkin katastrofin seurauksena. Ikään kuin joku meitä korkeampi voima on päättämässä mihin kehitysvaiheeseen me pääsemme.

Jos me elämässä edustamme tasoihin 1-10 verrattuna tasoa yksi (1) ja kakkostaso antaisi ainekset planeettojen väliseen matkusteluun. Korkeammat tasot 8-10 edustavat jonkinlaista jumaluutta jossa matka ja etäisyydet eivät ole asioita, joita pohdittaisiin. Ollaan läsnä aina ja jatkuvasti, eikä mietittäisi että onpa Lidl halpa tai että pitäisi vaihtaa talvirenkaat. Eikä sillä rouvallakaan olisi aina silloin tällöin pää kipeä. Erilaiset hallusinogeenit ja unet ym. tuovat esille outoja asioita ihmisen psyykkeestä ja näitä lienee hankala tutkia. En ole hihhuli vaan persjalkainen maallikko, jonka mietelmät saattavat naurattaa asiaan vihkiytyneitä asiantuntijoita. Siis tällaisia mahdollisuuksia tulee joskus tulee pohdittua.

Tämä on mun ensimmäinen postaus tälle palstalle ja toivon, että ei kauheasti lynkkattaisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen samaa mieltä että on turhauttavaa ajatella että maapallo olisi ainoa paikka missä on elämää. Se saattaa kuitenkin olla totta.

Kun katson evoluution historiaa maassa, en osaa tulla muuhun johtopäätökseen kuin siihen että polku bakteerista ihmiseen oli melko suoraviivainen eikä mitenkään suunnattoman epätodennäköinen. Toki biosfääri olisi saattanut tuhoutua esim. ison törmäyksen takia, mutta esimerkiksi monisoluisten eläinten synnylle ja synnyn ajoitukselle voidaan esittää luontevia mekanismeja jotka eivät vaadi kovin onnekasta sattumaa. Uskon että mikä tahansa biosfääri synnyttää teknologisen lajin todennäköisyydellä joka on vähintään 1-10%.

Sen sijaan elämän synnyn todennäköisyydelle maapallon historia ei anna oikeastaan mitään arviota. Yksinkertaisimmat tunnetut elävät organismit ovat erittäin monimutkaisia verrattuna elottomiin molekyyleihin, joten sellaisten syntyminen "suoran" sattuman kautta olisi äärimmäisen epätodennäköistä. Ei ole luonnotonta ajatella että bakteereja edelsi jono alkeellisempia kantamuotoja jotka ovat hävinneet, mutta suoria todisteita tästä ei oikeastaan ole: emme ole vielä demonstroineet tai rakentaneet oliota joka eläisi ja joka olisi oleellisesti yksinkertaisempi kuin bakteeri.

Pidän toisaalta mahdollisena että teknologista elämää kyllä on ja että se tarkkaileilee ehkä meitäkin, kenties pyrkii yhteydenottoonkin, mutta yhteisönä emme ole toistaiseksi tätä huomanneet, johtuen ehkä siitä että aivomme on evoluutio optimoinut ensisijaisesti savannielämään ja vain ikään kuin sivutuotteena kykenemme (tai jotkut yksilöt kykenevät) jossain määrin universaaliin loogiseen päättelyyn. Tiede on yritys kehittää ajattelun yleispätevämpää puolta ja joitakin hyviä tuloksia on saatukin, kun taas toisaalla on menty kollektiivisesti harhaan.

Goswell
Seuraa 
Viestejä15789

Panspermia on hyvä selitys, kun elämä on jossakin syntynyt, sen leviäminen voi olla vääjäämätöntä paikallisesti.
Jo suhteellisen monimutkaisetkin eliöt selviää hyvin avaruudessa, voi olettaa että yksinkertaisimmat selviää vielä paremmin.
Avaruus on kuitenkin ollut melkoinen keilarata, on vieläkin, ihmisen havaintoikkuna on vain niin onnettoman kapea ettei sitä keilojen kaatamista nähdä.
Toisaalta näyttää siltä, että elämän synty on vääjäämätön seuraus kaikkeuden kehityksessä, kasaantuvasta vetykaasusta syntyy aurinko, auringosta tuhoutumisen jälkeen planeettoja ja plannetoille elämää.
Auringot kuitenkin hajoaa lopulta samalla lailla oli ne missä tahansa, toki tapoja on monia, miksei jatkokin olisi samankaltainen samakaltaisissa olosuhteissa.

Minun mielestä noin.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä62051

Elämä on saattanut levitä Maasta Jupiterin ja Saturnuksen kuihin

Maapallolta avaruuteen lentäneet kivenpalaset ovat saattaneet levittää elämää Jupiterin ja Saturnuksen jäisiin kuihin. Uusi tulos julkaistiin viime viikolla Astrobiology-lehdessä.

Asteroiditörmäysten myötä arviolta 200 miljoonaa suurta, elämää sisältävää kivenmurikkaa on päätynyt maapallon pinnalta avaruuteen. Aiempien tutkimusten perusteella tiedetään, että elämä voi selviytyä itse törmäyksestä ja avaruuteen noususta sekä jopa miljoonien vuosien avaruusmatkasta kivien sisällä.

Tutkijoiden laatimassa uudessa tietokonesimulaatiossa useimmat avaruuteen päätyneistä kappaleista putosivat takaisin maapallolle. Monet törmäsivät myös Aurinkoon, Venukseen, Merkuriukseen tai Marsiin. Pieni osa murikoista päätyi suurille kaasuplaneetoille.

http://www.avaruus.fi/uutiset/astrobiologia/elama-on-saattanut-levita-maasta-jupiterin-ja-saturnuksen-kuihin.html

Samanlainhan sieltä avaruudesta on voinut tänne tulla....

L
Seuraa 
Viestejä7979

pekkajanhunen

 

Kirjoitit:

“Olen samaa mieltä että on turhauttavaa ajatella että maapallo olisi ainoa paikka missä on elämää. Se saattaa kuitenkin olla totta.”

Saattaa tietenkin olla noin. Se olisi kuitenkin käsittämättömän epätödennäköistä.

Galaksissamme on muistaakseni noin 200 miljardia tähteä. Havaitsemassamme osassa universumia on suurinpiirtein saman verran galakseja, kuin meidän galaksissamme on tähtiä, eli tähtiä on yhteensä luokkaa 10E22. Vaikka elämän syntyminen vaatisi hyvinkin tarkasti samanlaiset olosuhteet kuin maapallolla, on maapallon kaltaisia planeettoja niin valtavasti, että elämää on syntynyt monessa muussakin paikassa, koska luonnonlait näyttävät olevan samat koko havaitsemasamme universumissa.

Xornor
Seuraa 
Viestejä44

Lisäksi planeettoja näyttäisi olevan kuin tähtiä avaruudessa, mutta moninkerroin enemmän.

Vettäkin ilmeisesti löytyy sieltä täältä yllinkyllin. Olisi uskomattoman epätodennäköistä, että elämää ei olisi muualla. Jos taas elämää on runsaasti, sitä olisi niin valtavasti että olisi uskomattoman epätodennäköistä, että älykästä elämää olisi vain täällä.

Melkein väkisin on pelkästään lukujen suuruusluokkien perusteella tultava siihen johtopäätökseen, että universumissa on valtavasti elämää ja runsaasti myös älykästä elämää. Muussa tapauksessa olemassaolomme olisi valtavan epätodennäköinen ilmiö.

 

Makepeace
Seuraa 
Viestejä160
L
Vaikka elämän syntyminen vaatisi hyvinkin tarkasti samanlaiset olosuhteet kuin maapallolla, on maapallon kaltaisia planeettoja niin valtavasti, että elämää on syntynyt monessa muussakin paikassa, koska luonnonlait näyttävät olevan samat koko havaitsemasamme universumissa.

Maapallolla näyttää kyllä olevan otolliset olosuhteet elämän säilymiselle, mutta toistaiseksi mikään ei viittaa siihen, että olosuhteet elämän syntymiselle olisivat ihanteelliset  - tai edes mahdolliset.

Elämän syntymisen on pakko olla monen epätodennäköisen sattumuksen summa... niin monen että mielestäni todennäköisintä on, että elämä on syntynyt vain kerran. Se ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö elämä voisi olla yleinenkin ilmiö universumissa. Varmasti onkin, elämähän osoittautuu jatkuvasti luultua sitkeämmäksi, sitä mukaa kun esim. haasteellisiin avaruusmatkoihin soveltuvien  ekstremofiilien ominaisuuksista opitaan yhä enemmän...   

 

Elämä on kyllä järjettömän kiehtova salaisuus, olipa sen laajuus sitten mikä hyvänsä. Jumankekkuli, miten on mahdollista, että tällainen fysiikan lakeja uhmaava ”tahto” on päässyt syntymään?  

bergepanther
Seuraa 
Viestejä4839

Tuon aiemmin mainitun tähtimäärän perusteella, ja sen että nykyään arvioitaneen yksittäisellä tähdellä olevan keskimäärin 1.6 planeettaa kiertolaisenaan, päästään todellakin valtaviin määriin mahdollisuuksia. Elämää on saattanut hyvinkin tulla ja mennä aika paljonkin ennenkuin sitä edes pallollemme ilmaantui. Suorastaan käsittämättömän huonolta tuurilta tuntuisi se ettei muualla elämää olisi.

Näemmä Draken yhtälöä sovelletaan sitten myös avaruuskaivosteollisuuden kannattavuuden arvioimisessakin

"Avaruusolioiden etsintään käytetty kaava muuntui avaruuskaivosten käyttöön"

http://www.tekniikkatalous.fi/innovaatiot/avaruus/avaruusolioiden+etsintaan+kaytetty+kaava+muuntui+avaruuskaivosten+kayttoon/a952126

 

L
Seuraa 
Viestejä7979

Makepeace

Kirjoitit:

“Maapallolla näyttää kyllä olevan otolliset olosuhteet elämän säilymiselle, mutta toistaiseksi mikään ei viittaa siihen, että olosuhteet elämän syntymiselle olisivat ihanteelliset  - tai edes mahdolliset.”

Ilmiselvästi maapallon olosuhteet mahdollistavat elämän synnyn. Ihanteellisuudesta taas emme voi sanoa mitään yhden tapauksen perusteella.

L
Seuraa 
Viestejä7979

Makepeace

Nyt vasta tajusin, että viittasit varmaan noihin panspermiasekoiluihin. Panspermia ei ole tiedettä, siksipä en heti tajunnut.

Panspermia ei ole tiedettä siksi, että se ei tuo mitään uutta käsitykseemme elämän synnystä. Siinä vain siiretään kysymys yhtä pykälää kauemmaksi. Pitäsi siis vielä selittää, että missä helvetissä se elämä on syntynyt? Ilmiselvästi mikään aurinkokunnan planeetta tai kuu ei ole soveliaampi elämän synnylle kuin maa. Sitten sen elämän pitäsi päätyä sieltä syntyplaneetalta maahan. Jos aletaan spekuloimaan elämän syntyä aurinkuntamme ulkopuolella ja sen kulkeutumista maapallolle, päädytään niin käsittämättömiin epätodennäköisyyksiin, että jokainen tolkkupäinen viimeistään lakkaa haaskaamasta aikaansa moisen paskan pohtimiseen.

Panspermia on uskontoa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat