Seuraa 
Viestejä45973

Väheneekö tehot mikroaaltouunista sen vanhetessa ?

Sivut

Kommentit (22)

Vierailija

Kyllä vähenee. Nimittäin elektroniputkien, johon magnetronikin kuuluu, katodi kuluu käytössä. Eli hehkukatodissa on pinnoite, joka aikaa myöten kuluu ja elektronien emissio pienenee.

Varaktori
Seuraa 
Viestejä777

Mulla on 16 vuotta vanha mikroaaltouuni ja ihan yhtä nopeesti lihapiirakka lämpiää kuin uutenakin. Eihän toi kerpele edes hajoa, niin ei pääse ostaan uutta. Kai siinä magnetroni kuluu, mutta turhan hitaasti.

Kulmikkat silmälasinlinssit. Ymmärtäisin, jos lastensadun kuutiopäinen robotti haluaisi sellaiset, mutta ihmiselle ne eivät sovi.
http://www.youtube.com/watch?v=PLNR4xfh1Qc

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Saattaa olla myös eri magnetronien valmistajilla laadussakin eroa. Joku saattaa olla panostanut pitkäikäiseen katodiin. Nykyisin noissa halpamikroissa tuskin on panostettu mihinkään. Paitsi siihen, että elinikä olisi mahdollisimman lyhyt. Eli kestää jotenkin takuuajan.

Edit:
Joskus olen mitannut oman mikron tehoja yksinkertaisella kalorimetrillä. Eli vesilasiin tietty määrä vettä. Mitataan alku- ja loppulämpötila ja aika. Siitä saadaan laskettua teho.

Avenger
Seuraa 
Viestejä656
ovolo
Saattaa olla myös eri magnetronien valmistajilla laadussakin eroa. Joku saattaa olla panostanut pitkäikäiseen katodiin. Nykyisin noissa halpamikroissa tuskin on panostettu mihinkään. Paitsi siihen, että elinikä olisi mahdollisimman lyhyt. Eli kestää jotenkin takuuajan.

Edit:
Joskus olen mitannut oman mikron tehoja yksinkertaisella kalorimetrillä. Eli vesilasiin tietty määrä vettä. Mitataan alku- ja loppulämpötila ja aika. Siitä saadaan laskettua teho.


Se on hyvä ettei kestä ikuisuuksia etenkin tietotekniikka vehkeet, tylsää heittää toimiva vehje pois kun muutaman vuoden päästä on jo tekniikaltaan vanhan aikainen, jos hintaa saataisiin alas ei kaikki tarttis olla niin huippua että sen vuoksi hinta nousee pääasia että pelittää muutaman vuoden.

-tuntoaisti on tärkein aistimme-

Avenger
Seuraa 
Viestejä656
ovolo
Saattaa olla myös eri magnetronien valmistajilla laadussakin eroa. Joku saattaa olla panostanut pitkäikäiseen katodiin. Nykyisin noissa halpamikroissa tuskin on panostettu mihinkään. Paitsi siihen, että elinikä olisi mahdollisimman lyhyt. Eli kestää jotenkin takuuajan.

Edit:
Joskus olen mitannut oman mikron tehoja yksinkertaisella kalorimetrillä. Eli vesilasiin tietty määrä vettä. Mitataan alku- ja loppulämpötila ja aika. Siitä saadaan laskettua teho.


Oletko todella mittaillut noita hommia, ja jos todella olet ....Miksi...?

-tuntoaisti on tärkein aistimme-

ovolo
Magnetronin kulumisen myötä ottotehokin vähenee samassa suhteessa, kuin ulostuloteho.

Vanhetessa siis hyötysuhde pysyy samana, eli noin puolet harakoille.
Hyvänä puolena sitten ruuan lämpötilan kuumennustasaisuus kun lämmitysteho on alhaisempi ehtii ruoka lämmetessä lämpö siirtymään kuumasta kylmään.

Varaktori
Seuraa 
Viestejä777

Mikroaaltouunin teho on kyllä vakava asia. Lihapiirakan tarjoilulämpötila pitää nimittäin olla juuri oikea jotta se on hyvää. Se ei tietenkään saa olla liian kylmä, mutta jos sen päästää liian kuumaksi, niin piirakan rakenne muuttuu liian pehmeäksi. Vaikka sitä piirasta kuinka yrittäisi lämmittää saman ajan, niin aina välillä homma menee munille. Asiaan tietysti vaikuttaa piirakan kosteus ja varmaan myös sijoituskohta uunissa. Ehkä siihen pyörivään lautaseen pitäisi piirtää piirakkalautasen kokoinen ympyrä jotta piirakan saisi aina samalle kohdalle. Piirakan kosteuden mittaaminen ja sen perustella taulukon luominen lämmitysajoista saattaa olla jos ei haasteellista, niin ainakin aikaa vievää.

Tuo ovolon idea uunin tehon mittaamisesta on tosi hyvä. Teen omat mittaukset tässä jossain vaiheessa.

Kulmikkat silmälasinlinssit. Ymmärtäisin, jos lastensadun kuutiopäinen robotti haluaisi sellaiset, mutta ihmiselle ne eivät sovi.
http://www.youtube.com/watch?v=PLNR4xfh1Qc

Vierailija
Maldorado
Oletko todella mittaillut noita hommia, ja jos todella olet ....Miksi...?



Joskus nuorempana ihan uteliaisuudesta, kun vielä energiaa riitti kaikenlaiseen puuhailuun!

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006
VPeltonen
ovolo
Magnetronin kulumisen myötä ottotehokin vähenee samassa suhteessa, kuin ulostuloteho.

Vanhetessa siis hyötysuhde pysyy samana, eli noin puolet harakoille.
Hyvänä puolena sitten ruuan lämpötilan kuumennustasaisuus kun lämmitysteho on alhaisempi ehtii ruoka lämmetessä lämpö siirtymään kuumasta kylmään.

Vaikka kyllähän se rakkine vielä sittenkin tehoa kuluttaa vaikka se ei lämmittäisi ruokaa enää yhtään. Eli ei se aivan samassa suhteessa mene.

Astronomy
Seuraa 
Viestejä3976
Varaktori
Mikroaaltouunin teho on kyllä vakava asia. Lihapiirakan tarjoilulämpötila pitää nimittäin olla juuri oikea jotta se on hyvää. Se ei tietenkään saa olla liian kylmä, mutta jos sen päästää liian kuumaksi, niin piirakan rakenne muuttuu liian pehmeäksi. Vaikka sitä piirasta kuinka yrittäisi lämmittää saman ajan, niin aina välillä homma menee munille. Asiaan tietysti vaikuttaa piirakan kosteus ja varmaan myös sijoituskohta uunissa. Ehkä siihen pyörivään lautaseen pitäisi piirtää piirakkalautasen kokoinen ympyrä jotta piirakan saisi aina samalle kohdalle. Piirakan kosteuden mittaaminen ja sen perustella taulukon luominen lämmitysajoista saattaa olla jos ei haasteellista, niin ainakin aikaa vievää.

Tuo ovolon idea uunin tehon mittaamisesta on tosi hyvä. Teen omat mittaukset tässä jossain vaiheessa.


Inhoan äärettömästi lihapiirakoita joten en ole törmännyt näin hienosyiseen ajoitusongelmaan. Sen sijaan lämmitän mikrossa aika usein hernekeittoa, ilman peltipurkkia tietysti, mutta voiko keiton laittaa pyörivän alustan reunalle, lämpeneekö paremmin. Mun uunin max. teho on noin 900W.

"The universe is a big place, perhaps the biggest".
"Those of you who believe in telekinetics, raise my hand".
Kurt Vonnegut
"Voihan fusk." Minä

Varaktori
Seuraa 
Viestejä777
Astronomy
Varaktori
Mikroaaltouunin teho on kyllä vakava asia. Lihapiirakan tarjoilulämpötila pitää nimittäin olla juuri oikea jotta se on hyvää. Se ei tietenkään saa olla liian kylmä, mutta jos sen päästää liian kuumaksi, niin piirakan rakenne muuttuu liian pehmeäksi. Vaikka sitä piirasta kuinka yrittäisi lämmittää saman ajan, niin aina välillä homma menee munille. Asiaan tietysti vaikuttaa piirakan kosteus ja varmaan myös sijoituskohta uunissa. Ehkä siihen pyörivään lautaseen pitäisi piirtää piirakkalautasen kokoinen ympyrä jotta piirakan saisi aina samalle kohdalle. Piirakan kosteuden mittaaminen ja sen perustella taulukon luominen lämmitysajoista saattaa olla jos ei haasteellista, niin ainakin aikaa vievää.

Tuo ovolon idea uunin tehon mittaamisesta on tosi hyvä. Teen omat mittaukset tässä jossain vaiheessa.


Inhoan äärettömästi lihapiirakoita joten en ole törmännyt näin hienosyiseen ajoitusongelmaan. Sen sijaan lämmitän mikrossa aika usein hernekeittoa, ilman peltipurkkia tietysti, mutta voiko keiton laittaa pyörivän alustan reunalle, lämpeneekö paremmin. Mun uunin max. teho on noin 900W.



Mahtaisiko se heikommin lämmittää mitä lähemmäksi uunin reunoja mennään eli keskelle kannattaa soppakulho tähdätä? Tämä melkein vaatii empiirisiä kokeita hernekeitolla.

Kulmikkat silmälasinlinssit. Ymmärtäisin, jos lastensadun kuutiopäinen robotti haluaisi sellaiset, mutta ihmiselle ne eivät sovi.
http://www.youtube.com/watch?v=PLNR4xfh1Qc

Vierailija
CE-hyväksytty
Vaikka kyllähän se rakkine vielä sittenkin tehoa kuluttaa vaikka se ei lämmittäisi ruokaa enää yhtään. Eli ei se aivan samassa suhteessa mene.



Niin, jos ihan pilkkua viilataan, niin onhan siellä ulostulotehosta riippumatonta kulutusta, kuten magnetronin hehkut, tuulettimet, lautasen pyörityskoneisto ja elektroniikka.
Mutta jos tarkennetaan siten, että magnetroni vielä toimii ja värähtelee, niin magnetronin annodilta mitattu ottoteho on suhteessa ulostulotehoon. Ja harvempi ihminen käyttää mikroa, joka ei lämmitä yhtään.

Alkuperäisessä viestissä ajateltiin tilannetta, jossa antoteho on ratkaisevasti heikentynyt uuteen verrattuna. Tietysti ihan pienillä tehoilla kokonaishyötysuhde hieman laskee.

Vierailija
Varaktori

Mahtaisiko se heikommin lämmittää mitä lähemmäksi uunin reunoja mennään eli keskelle kannattaa soppakulho tähdätä? Tämä melkein vaatii empiirisiä kokeita hernekeitolla.



Ennen suosittiin enemmän pyörivää hajottajaa. Nykyisin pyörivä lautanen on yleisempi.
Kumpihan lienee parempi. Kun siellä uunissa on seisova aaltoliike, niin solmukohtia voi kai olla muuallakin, kuin seinämässä (aallonpituuden puolikas jotain 6 cm).

Varaktori
Seuraa 
Viestejä777
ovolo
Varaktori

Mahtaisiko se heikommin lämmittää mitä lähemmäksi uunin reunoja mennään eli keskelle kannattaa soppakulho tähdätä? Tämä melkein vaatii empiirisiä kokeita hernekeitolla.



Ennen suosittiin enemmän pyörivää hajottajaa. Nykyisin pyörivä lautanen on yleisempi.
Kumpihan lienee parempi. Kun siellä uunissa on seisova aaltoliike, niin solmukohtia voi kai olla muuallakin, kuin seinämässä (aallonpituuden puolikas jotain 6 cm).



Joo kyllä siellä varmaan on. Saarioisten sienikeittoa kun lämmitän sen kolme minuuttia, niin ei se ole tasaisesti lämminnyt. Jos sen syö sitä sekoittamatta, niin sieltä saattaa saada suuhunsa kylmiä sattumia. Siksi keitto kannattaakin lämmittämisen jälkeen ensin sekoittaa ja vasta sitten syödä.

Kulmikkat silmälasinlinssit. Ymmärtäisin, jos lastensadun kuutiopäinen robotti haluaisi sellaiset, mutta ihmiselle ne eivät sovi.
http://www.youtube.com/watch?v=PLNR4xfh1Qc

tsbmw
Seuraa 
Viestejä277

Reunalle laitettuna lämpiää tasaisemmin kiertäessään uunia.
Alta kuumenee, mikrotuksen keskivaiheilla kääntö ylösalaisin.
Pakasteita täysteholla sulatettaessa useita kääntämisiä.

Nopein tapa esim. muikut pakasteesta mikroon em. kääntelyyn.
Samalla paistinpannut kuumaksi, toiseen sipulit ym. ja toiseen...
Kun muikut on sulat on pannu kuuma ja valmis alotuksesta 12min.
Sipulit on se hitain, teen sivutyönä valmiiksi seuraavaan kertaan.

Tai siis muikkujen syöminen oluen kanssa on se hitain vaihe

...taasko noita uusia ajatuksia...

Joskus olen mitannut oman mikron tehoja yksinkertaisella kalorimetrillä. Eli vesilasiin tietty määrä vettä. Mitataan alku- ja loppulämpötila ja aika. Siitä saadaan laskettua teho[/code:3qbolgf4]

Tuossa vesilasissa mittauksessa olisi hyvä ottaa huomioon myös vesilasin massa. Ehkä kertakäyttöinen pahvimuki olisi parempi, helpompi laskujen kannalta.

MooM
Seuraa 
Viestejä11643
Astronomy
Inhoan äärettömästi lihapiirakoita joten en ole törmännyt näin hienosyiseen ajoitusongelmaan.



Mikropuuro on ajoituslaji. Omassa uunissani 1,5 min täydellä 700 W teholla saa maidon kiehumaan ja sitten 1,5 min 160 W teholla (käytännössä siis 700 W hetken ja sitten nollilla; näkyy puurosta ja kuulee äänestä) kypsentää. Täydellä teholla kiehuu yli 1,5 min jälkeen. Pienemmällä teholla alussa taas kestää liian kauan kuumeta. Tämä muumikulholliselle eloveenaa rasvattomassa maidossa.

MIes muuten väittää, että maidolla ja vedellä on huomattavan erilainen absorptiokyky, ja että (rasvaton) maito kuumenee paljon hitaammin kuin vesi. Onko totta? Maidossa tietysti on muutama prosentti proteiinia ja vastaavasti vähän vähemmän vettä, mutta voiko vaikuttaa merkittävästi?

EI ole kiinnostanut niin paljon, että olisin itse kellottanut aikoja.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat