Seuraa 
Viestejä60
Liittynyt6.6.2012

Puutarhaletkujen ja lievemmässä määrin myös sähkökaapelien kanssa minulla on aina ongelmia saada ne siististi vyyhdelle tai vyyhdeltä pois. Letkut tuppaavat aina menemään kahdeksikkovänkyrälle niin vyyhdettäessä kuin suoraksi avattaessa.

Sen sijaan, jos letku tai kaapeli on kelalla, ulos- ja sisäänkelaaminen sujuu kuin tanssi. Sekä vyyhdellä että kelalla letku on samanlaisessa spiraalimuodossa, ainoa ero on se, että vyyhti roikkuu kiinteässä telineessä ja kela pyörivässä.

Mitä letkulle tapahtuu vyyhdille laitettaessa?

Onko kyse samasta ilmiöstä, kun muistan äidin kanssa usein siirtäneeni kudinlankoja vyyhdeltä kerälle ja kutomakoneen oheislaitteena oli oikein veivattava keräntekokone? Eli myös pehmeillä villalangoilla on eroa, onko ne vyyhdellä vai kerällä. Jostain syystä lankatehtaat pakkaavat langat mieluummin vyyhdelle, josta ne pitää siirtää kerälle, ennenkin niitä voi käyttää kutomisen.

Kommentit (9)

Kun kelaat letkua tai sähköjohtoa vyyhdelle se kiertyy oman akselinsa ympäri kierroksen jokaista vyyhdenkierrosta kohden ja menee siksi kahdeksikolle. Kun se veivataan kelalle ei vastaavaa kiertymistä tapahdu.

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Liittynyt16.3.2005

Letkua pitääkin pyörittää vyyhtiessä pituusakselinsa ympäri, jotta kieroontumista ei tapahdu; tekniikan oppii helposti. Pitkillä letkuilla tämä on luonnollisestikin hankalaa.

MooM
Seuraa 
Viestejä7226
Liittynyt29.6.2012
Heksu
Letkua pitääkin pyörittää vyyhtiessä pituusakselinsa ympäri, jotta kieroontumista ei tapahdu; tekniikan oppii helposti. Pitkillä letkuilla tämä on luonnollisestikin hankalaa.Kieppiä on usein helpompi pyörittää kuin pitkää ja jäykkää letkua. Riippuu.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Julius
Seuraa 
Viestejä279
Liittynyt24.3.2013
Heksu
Letkua pitääkin pyörittää vyyhtiessä pituusakselinsa ympäri, jotta kieroontumista ei tapahdu; tekniikan oppii helposti. Pitkillä letkuilla tämä on luonnollisestikin hankalaa.Se on joskus jopa mahdotonta, koska pyörittäminen ei kertakaikkiaan onnistu. Otetaanpa esimerkiksi sellainen paksu, jäykkä, musta letku, jota esimerkiksi telakoilla ja isoissa konepajoissa käytetään hitsauskaasujen (ja paineilman) siirtämiseen satoja metrejä. Letkussa on koko ajan paine päällä ja sen toinen pää on kiinni liittimellä seinässä, kaasulähteessä. Miten siinä pyörität letkua?

No, siihenkin on ratkaisu. Kun letku alkaa menna kahdeksikolle, niin tehdäänkin siitä lenkki ja taitetaan se nurinpäin kieppiin. Jotakuinkin kuin siansorkka-nimistä solmua kiinnitysköyteen tehtäessä. Letku ei purkaudukaan kiepin päältä vaan yhden kerroksen alta. Jos selitys oli huono, niin kokeilkaapa köydellä. Tehkää siansorkka tolppaan siten, ettette pujota valmista sorkkaa yläkautta kokonaisena vaan tehkää se lenkki kerrallaan siihen tolppaan. Asiaa on vaikea selittää näyttämättä, mutta se toimii.

Ja se toimii myös pitkissä letkuissa. Letku purkaantuu normaalisti, vaikka siellä täällä onkin kieppi väärinpän.

En nyt pikahaulla löytänyt parempaa kuvaa.

Periaate on saama kuin tuossa tuon viimeisen lukkokiepin teko knaapiin.

Näistä idea ehkä selviää paremmin.

http://venenetti.fi/s/files/uutiskuvat/1/då_992nimetön.JPG

Squierrel
Seuraa 
Viestejä60
Liittynyt6.6.2012
korant
Kun kelaat letkua tai sähköjohtoa vyyhdelle se kiertyy oman akselinsa ympäri kierroksen jokaista vyyhdenkierrosta kohden ja menee siksi kahdeksikolle.Jotain tämänsuuntaista olen ounastellutkin. Mutta ilmiö on kuitenkin jotenkin arkijärjen vastainen.

Järjenvastaista siinä on se, että vyyhteä tehdessäni en koe lataavani letkuun mitään ylimääräistä jännitystä, vaan yritän hakea sitä pienimmän riesan tietä ja pujotella letkua mahdollisimmän vähän voimaa käyttäen letkussa jo olevaa kaarevuutta hyväksikäyttäen. Silti siihen kertyy kiertymäjännitystä, joka vetää sen vänkyrälle.

Jos taas yritän tehdä siistiä vyyhteä vääntämällä väkisin letkuun vastakierrettä, saan aikaiseksi vähemmän potentiaalienergiaa sisältävän silean vyyhden. Tehty työ ja kertynyt jännitys ovat ikäänkuin kääntäen verrannolliset.

vorrester
Seuraa 
Viestejä615
Liittynyt22.7.2005

HEUREKA... videolta oppiii sähkömiehen kaapelin kelaustaidon.
Kirjekurssilta sähkömieheksi.. se on nykyaikaa.

Aivopierun tunnistaa rivin alun merkistä *

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat