Seuraa 
Viestejä45973

tietääkö kukaan mistä saisin tietoa ns. "vanhasta kansasta"(?), muistan kuulleeni n. pari vuotta sitten mielenkiintoisen radiojutun jossa puhuttiin näistä olioista jotka voi rinnastaa nykyajan "zombiehin"

tietääkö kukaan aiheesta enemmän?

Kommentit (5)

kytoann
Seuraa 
Viestejä1966

Ainakin Lauri Simonsuuren toimittamassa kirjassa "Myytillisiä tarinoita", Suomalaisen kirjallisuuden seura, 1999

Siinä siis on tarinoita "hautausmaaväestä" ym.

Uudempi ja ehkä perusteellisempi teos on Kaarina Kosken " Kuoleman voimat : kirkonväki suomalaisessa uskomusperinteessä"
senkin on julkaissut Suomalaisen kirjallisuuden seura, 2011.

Kirjastosta varmaan löytyvät molemmat.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kirkonv%C3%A4ki

Tyhmyydelle minä olen vihainen kuin rakkikoira; mutta viisaus ei ole kaikille suotu.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Peruskoulussa ala-asteella oli jollain luokalla 80-luvun alussa käytössä lukukirja jossa oli kummitusjuttuja. Muistaakseni otsikolla "Kuu paistaa heleästi, kuollut ajaa keveästi, etkös elävä pelkää". Harmi etten saanut kirjaa omaksi, oli kierrätyskirja.

Tarinoista muistan sellaisen että nuori nainen (piika?) herää varhain aamulla ja ryntää tokkurassa kirkkoon. Alkaa sitten ihmetellä että kovin on outoa porukkaa siellä saarnaa kuuntelemassa, naamatkin ihan vihreitä. Pappikin edesmennyt! Naiselle tuttu vainaa, toinen nainen, neuvoo että lähde heti taaksesi katsomatta, ja jos joku koskee sinua johonkin vaatteeseen, niin karista se vaate välittömästi yltäsi. Piika sitten lähtee kävelemään ja joku tarraa hänen huiviinsa, jonka piika pudottaa yltään. - Myöhemmin hän palaa paikalle kun on oikeasti kirkonmenojen aika (aiemmin hän oli paikalla liian varhain), ja hän löytää huivinsa lattialta. Se on kauttaaltaan kuin polttamalla tehtyjä reikiä täys.

Epämääräisesti muistan tarinan jossa joku kuollut makaa riihessä tms. ja sillä havaitaan että sillä on likaiset sukat jalassa, mitä ihmetellään kun tietenkin vainaa on puettu puhtaisiin vaatteisiin. Nuori mies menee sinne makoilemaan itsekin selvittääkseen mistä on kyse, ja selviää että vainaa (nainen?) tapaa aina tanssia öisin.

Hyvin yleinen taitaa suomalaisessa elävän vainaan perinteessä olla tarina jossa nainen tai mies on kuollut juuri ennen kuin hänen piti mennä naimisin, ja täyttääkseen lupauksensa aviosta hän sitten kuolleenakin tulee kumminkin paikalle. Esim. nainen ihmettelee reessä että miksi sulhanen on kovin vaitonainen tultuaan morsiantaan hakemaan, ja sitten selviää että sulhopa se onkin kuollut. Tähän varmaan liittyy tuo värssy "kuollut ajaa keveästi".

Helkkarin mielenkiintoisiahan nämä tarinat ovat ja voi oikeastaan todeta että suomalaisilla on ihan ikioma "zombiperinteensä".

Lukukirjasta muistan sellaisenkin jutun joka ei liittynyt eläviin kuolleisiin. Tässä kertomuksessa nainen oli luvannut poikansa paholaiselle kun poika täyttää 15 v. Poika sitten meni juttelemaan asiasta papin kanssa että mitä voitaisiin tehdä. Pappi kehotti poikaa tulemaan kirkkoon kukko kainalossa ja kuuntelemaan papin saarnan ja virrenveisuun, jonka jälkeen pojan pitää lähteä papin mukaan ja hän on pirulta pelastettu. Poika sitten menee paikalle ja kuuntelee sitä virttä ja meinaa lähteä papin mukaan, mutta huomaakin että sensijaan jotta pappi laulaisi "Jeesuksen loisto ihana" hän laulaakin "suksen luisto ihana), ja papin kaavun alta pilkahtaa sorkka. Poika ei lähde valepapin mukaan, mutta myöhemmin paikalle tulee oikea pappi ja kaikki käy kuten pitääkin.

Nämä kaikki siis ihan ulkomuistista, joten voi olla jotain lapsuksia mukana. Mutta muististahan noita tarinoita aikoinaan on kerrottukin, että se ei mikään ihme ole jos on erilaisia variaatioitakin ollut liikkeellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Marssilainen
Seuraa 
Viestejä3337

Hyi hitto! Tuo kuollut ajaa keveästi oli aivan hemmetin pelottava tarina ja vielä pelottavampi oli se, missä kuollut tyttö kävi tukkaan kiinni ja löytyi aamulla ruumislaudalta tukko hiuksia kourassa. Ei olisi saanut ala-asteella tuommoista olla koulukirjassa.

Siinä se taas nähtiin, kuinka vilunki rehellistä huiputtaa...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat