Seuraa 
Viestejä16844

Haluaisin tietää minkä vuoksi ihmisoikeuksista puhuttaessa monet haluavat korostaa niiden olevan "länsimaisia" ihmisoikeuksia. Ei montaa muutakaan asiaa hinkuen vinkuen polttomerkitä länsimaiseksi jokaikinen kerta kun asiasta tulee puhe. Jos ajattelisimme esim. matematiikkaa, kuka olisi niin pöljä että olettaisi että matematiikka on yksinomaan länsimainen keksintö? Onhan maailmassa muuallakin osattu suorittaa mitä monimutkaisimpia laskelmia. Siitä todisteena erilaiset temppelit sun muut arkkitehtoniset kokonaisuudet. Ja kalenterit.

Jos puhutaan "länsimaisista ihmisoikeuksista", niin tarkoittaako se sitä että itämailla tai jossain muualla on mukamas jotenkin toisenlaiset ihmisoikeudet jotka ovat samalla viivalla näiden "länsimaisten" kanssa, vaihdettavissa tilalle? Ikävä kyllä näittäisi usein siltä että maassa jossa ei ole "länsimaisia" ihmisoikeuksia, ei ole ihmisoikeuksia ollenkaan.

Korostamalla oikeuksien länsimaisuutta avataan porsaanreikä niille ihmisille jotka haluavat tuomita ihmisoikeudet nimenomaan niiden "länsimaisuuden" perusteella. Haluatteko te ihan tosiaan että ihmisiä saa kiduttaa ja rääkätä sen takia että jokin ylpeä kansa tai valtio ei halua noudattaa "länsimaisia" ihmisoikeuksia?

Mitä jos hankkiuduttaisiin kokonaan eroon siitä sanasta "länsimainen". Ja kummasti moni muu asia kyllä, mitä länsimaiseksi mielletään, kelpaa niillekin ihmisille joille ne ihmisoikeudet eivät mene kaupaksi. Tietokoneet, lentokoneet, autot, jääkaapit, ruoatkin. Koko hela roska ja sitten on otsaa tulla sanomaan nokka pystyssä että me ei mitään ihmisoikeuksia aleta täällä harrastamaan kun ne ovat länsimaisia ja niitä ei ole meitä varten suunniteltu.

Höh, sanon minä. Olisivat sitten kivikaudella kun ei kerta kiinnosta asiat joista oikeasti olisi hyötyä kaikille ja jotka parantaisivat yleistä hyvinvointia ja terveydentilaakin, kun ne otettaisiin ohjenuoraksi globaalisti. Ja niinhän monet ovatkin, ainakin ne jotka eivät esim. sallisi lapsia rokotettavan poliota vastaan kun siinä on tietysti joku länsimainen salaliitto taustalla...

Paitsi että tässä väestönpaljoudessa ja ahtaudessa meillä ei taida olla varaa jättää osa porukoista kivikaudelle, vaikka he siellä viihtyisivätkin?

Kommentit (2)

Jotuni
Seuraa 
Viestejä9534
Rousseau
Haluaisin tietää minkä vuoksi ihmisoikeuksista puhuttaessa monet haluavat korostaa niiden olevan "länsimaisia" ihmisoikeuksia.Suomalainen ilmiö.

Muuten Suomessa eivät ihmiset ole tasa-arvoisia (vain tietyssä tapauksessa ovat) ja etninen syrjintä on sallittua perustuslakimme antamalla suostumuksella.

-.-

Emotion Science
Seuraa 
Viestejä451

Amerikassa puhutaan kansalaisoikeuksista, joilla tarkoitetaan sitä, että kaikilla valtion kansalaisilla tulee olla tietyt yhdenvertaiset oikeudet. Suomessa ja Euroopassa sana kansalaisoikeus on korvattu sanalla perusoikeus. Tämä sana on otettu käyttöön, koska maan alueella voi asua vieraan kansalaisuuden omaavia, joille kuitenkin taataan perusoikeudet.

Ihmisoikeudet poikkeavat perusoikeuksista siten, että niiden katsotaan koskevan kaikkia maailman ihmisiä, ei vain valtion alueella olevia.

Jotta ihmisillä voisi olla oikeuksia, niin niistä on sovittava, ja siksi ihmisoikeudet määritellään kansainvälisillä sopimuksilla. Näitä ovat mm. YK:N ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus, lasten oikeuksien julistus ja naisten oikeuksein julistus.

Euroopalla on oma kansainvälisesti sovittu Euroopan ihmisoikeussopimus. Amerikan mantereella on myös oma versionsa ihmisoikeussopimuksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat