Seuraa 
Viestejä45973

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valmistus+ja+myynti/pakkaus...

5. Miksi joistain elintarvikkeista puuttuu tieto niiden alkuperämaasta?

– Lainsäädäntö edellyttää yleisellä tasolla, että tuotteen alkuperämaa tai -alue on merkittävä vain siinä tapauksessa, jos sen puuttuminen voi johtaa kuluttajaa harhaan.
Suunnilleen noin sanotaan pakkausmerkintöjä säätelevässä laissakin.

Elintarvikkeen pakkauksessa on oltava ainakin seuraavat merkinnät:
...
7) alkuperämaa tai -alue, jos sen puuttuminen voi johtaa kuluttajaa harhaan elintarvikkeen alkuperän suhteen;En löytänyt laista mitään tarkempaa selitystä harhaanjohtavalle. Evira kuitenkin ilmoittaa:

Pääperiaate on, että kuluttajaa ei saa harhauttaa luulemaan ulkomailla valmistettua tuotetta suomalaiseksi. Selvästi ulkomaisiin tuotteisiin alkuperämaata ei siis tarvitse merkitä.

Joidenkin elintarvikkeiden (kasvikset, naudanliha, hunaja, kalastustuotteet) alkuperän ilmoittamisesta on kuitenkin säädetty tarkemmin.
Eli on ulkopuolella lain linjattu, että merkintä Ulkomaat käytännössä riittäisi merkinnäksi alkuperämaasta.

4 § Merkintöjen oikeellisuus

Merkinnät eivät saa johtaa kuluttajaa harhaan elintarvikkeen ominaisuuksien, koostumuksen, luonteen, tunnistettavuuden, määrän, säilyvyyden, alkuperän, valmistus- tai tuotantomenetelmän tai muun vastaavan seikan suhteen.

Merkinnöissä ei saa ilmoittaa elintarvikkeella olevan sellaisia erityisiä vaikutuksia tai ominaisuuksia, joita sillä ei ole tai joiden suhteen se ei poikkea muista vastaavista elintarvikkeista.
Jos siis tuote ei ole suomalainen, "Ulkomaat" ei johda merkintänä harhaan?

Oikeasti Ulkomaat-merkintää ei taideta käyttää vaan joissain käytetään merkintää EU, joka siis joko on tai ei ole Suomeen viittaava.

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valmistus+ja+myynti/pakkaus...

Elintarvikkeiden pakkausmerkintäsäädökset edellyttävät, että pakkauksessa ilmoitetaan valmistajan, pakkaajan tai EU:ssa toimivan myyjän nimi ja osoite. Lisäksi on ilmoitettava tarkemmat tiedot alkuperästä, jos sen ilmoittamatta jättäminen voi johtaa ostajaa harhaan elintarvikkeen todellisen alkuperän suhteen. Tämän tarkoituksena on varmistaa, ettei ostaja oleta elintarvikkeen olevan suomalaista alkuperää, jos se on valmistettu muualla tai tuotu Suomeen muualta.Tuossakin Evira (nähdäkseni lainsäädännöstä riippumatta) linjaa, että alkuperän harhaanjohtamisella tarkoitetaan vain tuotteen kotimaisuutta. Mielestäni, jos tuotteen pakkaus viittaa vaikka Ruotsiin, mutta tuote ei ole ruotsalainen, alkuperä-merkinnän jättäminen pois johtaa kuluttajaa harhaan alkuperämaan suhteen.

Mihin perustuu Eviran 'ohje', että vain merkinnät Suomi tai Ei-Suomi alkuperämaina olisivat pakollisia - lukuun ottamatta tiettyjä poikkeuksia, joista on säädetty erikseen.

Kommentit (4)

ID10T
Seuraa 
Viestejä10791
Pääperiaate on, että kuluttajaa ei saa harhauttaa luulemaan ulkomailla valmistettua tuotetta suomalaiseksi. Selvästi ulkomaisiin tuotteisiin alkuperämaata ei siis tarvitse merkitä.Tokihan joku voi luulla kahviakin kotimaiseksi valmisteeksi (mitä se tietysti osittain voi ollakin), eli kenen järjenjuoksun mukaan tätä ohjeistusta pitää tulkita? 90-vuotiaan seniilin mummon vai 30-vuotiaan besserwisser insinööriplantun? Joku voi aina luulla jotain tuotetta kotimaiseksi, vaikkei se sitä olekaan.

Eviralla taitaa tosiaan olla se kanta, että tuote, jota Suomessa ei viljellä tai ei Suomessa kasva, ei voi olla kotimaista, eikä sellaisen tuotteen alkuperän merkitsemättä jättäminen ole harhaanjohtavaa.

Laissa pakkausmerkinnöistä ei kuitenkaan viitata kotimaisuuteen, Suomeen lähtömaana.

Kysyn siis uudestaan: mihin perustuu tulkinta kotimaisuudesta harhaanjohtavuudessa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Nobelaner
Seuraa 
Viestejä1775
Horizontal
Kysyn siis uudestaan: mihin perustuu tulkinta kotimaisuudesta harhaanjohtavuudessa?Ihan siihen samaan mihin suurin osa muistakin asioista Suomessa; siihen mitä joku yksittäinen virkamies sattuu päättämään, tai isommissa asioissa mitä joku yksittäinen isompi virkamiesläjä sattuu päättämään.

Toki päättävät silleen että se sopii lain laveisiin raameihin, niin että heitä ei voi henkilöinä koskaan syyttää yhtään mistään. Mielivaltaa se on silti.

mluluke
Seuraa 
Viestejä2880

Kaupassa käynti on monesti huvittava kokemus.

Perunalaarien kohdalla merkinnät ovat monesti esimerkillisiä. Monesti kotimaisesta perunasta selviää alkuperä viljelijän ja tilan tarkkuudella. Perunat maksavat euron ja jotain per kilo.

Taannoin olin kotikaupunkini marketissa ja tähystin perunoiden lisäksi sisäfilettä. Lihatiskillä vitriinissä naudan sisäfileen hinta oli 39 € kilo. Päätin kysyä lihatiskin tytöltä mistä tuo liha on peräisin. Tyttö vastasi napakasti, että se on suomalaista. Kysyin, että onko lihan alkuperästä mitään tarkempaa tietoa. Olisi ollut upea kuulla perunoiden tapaan miltä suomalaiselta nautatilalta tuo liha tulee. Tyttö hävisi takahuoneeseen ja palasi hetken päästä takaisin ja kertoi; muuta tietoa ei ole kuin, että se on HK:n tuote.

Herra siunaa ja varjele. Eihän se siis ollut välttämättä edes suomalaista!

Painuin toiseen kauppaan ja ostin halvempaa brassihärkää. Se oli entuudestaan tuttua ja alkuperä oli tiedossa....

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat