Seuraa 
Viestejä45973

Saakos sitä nykyisin tehdä ?
Eikös käymisteitse saa valmistaa.
Olen kuullut että valmistusläpötila ei suinkaan pidä olla erityisen lämmin vaan ihan huoneen lämpö olisi paras n. +20°C
Mikä olisi hyvä vesi sokeri suhde 10l vettä 2-3 kg sokeria kenties, muilla tarpeilla ei niin nuukaa hiivaa tietenkin reilusti.
Olen nuorena maistanut oikein tehtyä kiljua ja ei se hullumpaa ole kunhan on loppuun käynyt 2-3 viikkoa, ja hiivavelli on laskeutunut pohjalle.
Pitäisi koemielessä yksi satsi tehdä.

Sivut

Kommentit (28)

CE-hyväksytty
Tee ihmeessä. Sokeria kannattaa laittaa mielummin liikaa kuin liian vähän.



Varmaankin saisi vol. tuollaiset 15% hyvin, keppanan aina päihittää, litran imasee niin lintuset livertää ja päässä humisee kuin Nummisuutarin Eskolla konsanaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hillman
Seuraa 
Viestejä1108

En ole juoppo mutta kaveri teki aikanaan olutta sillä oli kruunukorkitus vehkeet ja kaikki hitonmoinen homma, taitolaji.
Eikä se sen kummosempaa ollut kuin kaupan luirut!

Donek eris felix, multos numerabilis amicos

Astronomy
Seuraa 
Viestejä3976

Eikös Tuntemattomassa Sotilaassakin miehet tehneet kiljua mikä meni railakkaasti päähän? Ei siinä kai lupia tarvita. Pitääkö paikkansa että perunaa ei saa käyttää kiljun teossa, jostain syystä? Saako kiljusta tislata pontikkaa jos ei kerro kenellekkään?

"The universe is a big place, perhaps the biggest".
"Those of you who believe in telekinetics, raise my hand".
Kurt Vonnegut
"Voihan fusk." Minä

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35100
Metronomi
Saakos sitä nykyisin tehdä ?



Jätätkö tekemättä, jos ei saa?

Eikös käymisteitse saa valmistaa.



Sille on olemassa tietyt säännöt ja kilju ei kuulu niihin. Käyvän hiilihydraatin pitäisi olla peräisin riittävän suurelta osin marjoista tai viljasta.

Olen kuullut että valmistusläpötila ei suinkaan pidä olla erityisen lämmin vaan ihan huoneen lämpö olisi paras n. +20°C.



Se pitää paikkansa.

Mikä olisi hyvä vesi sokeri suhde 10l vettä 2-3 kg sokeria kenties, muilla tarpeilla ei niin nuukaa hiivaa tietenkin reilusti.



Pikahiivapussin kyljessä on ohje, joka toimii muuten paitsi niiden käymisaikojen osalta. Ohjeenmukainen satsi käy viikon. Jos ei ole kiire, käytä siitä pikahiivaa vain neljäsosa pussin sisällöstä. Se pidentää käymisaikaa mutta helpottaa mömmön loppusiivousta.

Olen nuorena maistanut oikein tehtyä kiljua ja ei se hullumpaa ole kunhan on loppuun käynyt 2-3 viikkoa, ja hiivavelli on laskeutunut pohjalle.



Kiljussa on oma nostalgiansa, mielellään sitä hieman siemailee jos sitä on tarjolla. Mutta siitä ei pääse mihinkään, että se on niin pahaa, ettei sitä voi kuvata ilman pitkää luitaa ruokottomia voimasanoja.

Adam Cortisone
Seuraa 
Viestejä292

Asiahan ei tietenkään minulle kuulu mutta kiljua ei kaiketi keitetä, ja legendaa on lääkäri tuttavani mukaan se mahan sekaisin menokin.
Jos se menee sekaisin se ei todennäköisesti johdu kiljusta.
Kilju noin humalanhaku juomana päihittää hintansa puolesta Viron viinarallinkin.

Miksi väärät numerot eivät koskaan ole varattuja?

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Kiljun teko on laitonta.

Mutta mikä siinä on niin vaikeata, ettei kaupasta voi ostaa vaikka kolme kiloa rusinoita? Ja hiivaksi ei saa käyttää leivinhiivaa. Kunnolliset käymispakkaukset maksavat muutaman euron. Tosin taitaa olla niin, että pelkät rusinatkaan eivät täytä direktiiviä. Aika hyvä lisuke ovat luumut. Niitä saa alle 2 euroa kilo nyt ja ovat makeita ja kypsiä. Eli vaikkapa kolme kiloa luumuja siemenet poistettuina, kolme kiloa rusinoita, 5 kiloa sokeria ja käymisaineet. Tulee varmasti terveellistä juotavaa ainakin 25 litraa. Muistuttanee jotain muscatel-tyyppistä. Rusinat sen tekevät.

Luumut huuhtelisin kiehuvalla vedellä ensin. Niissä on pinnassa jotain hiivan tapaista. Kai.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Retvoorti
Seuraa 
Viestejä160
Paul M
Kiljun teko on laitonta.

Mutta mikä siinä on niin vaikeata, ettei kaupasta voi ostaa vaikka kolme kiloa rusinoita? Ja hiivaksi ei saa käyttää leivinhiivaa. Kunnolliset käymispakkaukset maksavat muutaman euron. Tosin taitaa olla niin, että pelkät rusinatkaan eivät täytä direktiiviä. Aika hyvä lisuke ovat luumut. Niitä saa alle 2 euroa kilo nyt ja ovat makeita ja kypsiä. Eli vaikkapa kolme kiloa luumuja siemenet poistettuina, kolme kiloa rusinoita, 5 kiloa sokeria ja käymisaineet. Tulee varmasti terveellistä juotavaa ainakin 25 litraa. Muistuttanee jotain muscatel-tyyppistä. Rusinat sen tekevät.

Luumut huuhtelisin kiehuvalla vedellä ensin. Niissä on pinnassa jotain hiivan tapaista. Kai.




Terveellistäkö...?

Selibatia ei ole perinnöllistä.

Liekkö ainoatakaan ennakkotapausta että pelkästä kiljun teosta olisi tuomioo tullut, taannoin joku poliisi sanoi, että pontikankeittokin on katoavaa kansanperinnettä muutama tapaus vuosittain tulee ilmi.

Chair
Seuraa 
Viestejä2803
Metronomi
Kiljun teko.

Kiljun teoista tunnetuimmat ovat
- humala
- krapula
- ripuli

Kiljun vähemmän tunnettuja tekoja
- hengitystä raikastava vaikutus
- käytöksen sulavoittaminen

Jälkimmäiset edellyttävät kohtuukäyttöä.

"Die Theorie bestimmt was wir beobachten können."(Albert Einstein)

Retvoorti
Seuraa 
Viestejä160
Chair
Metronomi
Kiljun teko.

Kiljun teoista tunnetuimmat ovat
- humala
- krapula
- ripuli

Kiljun vähemmän tunnettuja tekoja
- hengitystä raikastava vaikutus
- käytöksen sulavoittaminen

Jälkimmäiset edellyttävät kohtuukäyttöä.


Ei nuo teosta johdu vaan ylettömästä juomisesta ripuli , tai mahan löysäksi meneminen on seurausta muunkin alkoholin pitkällisestä käytöstä, syöminen nääs tahtoo unohtua.

Selibatia ei ole perinnöllistä.

JoukoA
Seuraa 
Viestejä622

Kiljun keittämiseen tarvitaan 12 -- 15 litran kotimainen rst-katila, sen kanteen hitsattuun holkkiin liitetään parilla O -renkaalla ns. koloni. Koloni tehdään 100 mm rst -putkesta - pituus reilut puoli meriä -- toinen pää tukitaan isolla kumikorkilla, . Toisessa päässä on rst -verkko joka estää täytteen (esim. pikkukiviä) putoamasta kattilaan.

Korkin läpi tulee noin 8 mm putkenpätkä josta kumiletku lauhduttimeen. Lauhdutin on koottu O-renkailla kahdesta sisäkkäin menevästä metalliputkesta joiden välissä jäähdytysvesi kiertää. Kattilan pohjalle laitetaan muutama tennispallon kokoinen kivi.

Jos kilju on tehty oikein ehdotonta puhtautta ja hygieniaa noudattaen, saadaan 10 litrasta vajaa litra 92 --94 % etanolia josta kaikki kiljun haju ja maku on eliminoitu. Huomaa että melassista tulee metanolia - ei etanolia.

Voihan sen toki maustaa mieleisekseen mutta oman kokemukseni mukaaan puhdas vesi suhteessa 50/50 on parasta. Siten se vain hiukan polttelee kitusia ja lämmittää pallean alla mukavasti.

Parin kahvikupillisen jälkeen on syytä varoa korkeita paikkoja - olo on niin kevyt ja irti maasta että voisi vaikka lentää. Eikä tule mitään kankkusta tai Yrjön kaveruutta.

ps. Lämmitykseen tarvitaan 2000 watin keittolevy.

pss. Ja sähköä -- 230 V 10A sulake.

Kiikkustuoliskeptikko

Tässä on ohje, josta voi olla hyötyä. Tällä ohjeella voidaan helpohkosti valmistaa Viikinki-simaa©. Resepti on itse kehittelemäni ja toimivaksi toteamani. Parannuksia ja muutoksia voi tietenkin mielensä mukaan tehdä! Itse olen tykästynyt tähän reseptiin:

5L Viikinki-Siman ohje:

Tarvitset:
5L käymisastian kannella
Vesilukon
250g sokeria
250g fariinisokeria
250g rusinoita
250g sitruunoita
1-2dl hunajaa maun mukaan (enemmän=makeaa)
Jonkinlainen taipuisa letku, tai lappo
Vähintään 5L astia/5L edestä pienempiä astioita
10-15g kuivahiivaa tai 1 perushiivapala
Vettä

Valmistusohjeet (rautalangasta väännettynä)

Päivä 1.
1.Lisää 4L kuumaa, lähes kiehuvaa vettä käymisastiaan.
2. Lisää sokerit (talous-, ja fariinisokerit)
3. Lisää rusinat, kuori sitruunat ja lisää ne, lisää myös hunaja joukkoon
4. Odota ja tarkista lämpömittarilla tai näppituntumalla että seos on n. 37 C (celcius) astetta tai noin kädenlämpöinen. Lisää hiiva kun seos on sopivan lämpöinen !Huom! Kuivahiiva "herää" noin 34-39 C asteessa, se kestää maksimissaan 42 C asteen lämpötilan, joten ole tarkka!
5. Sekoita seosta siten, että hiiva ei enään kellä pinnalla.
6. Laita kansi päälle (kanteen tee reikä, johon laitat vesilukon, tiivistä kannen ja vesilukon juuren ympärys esim. Kuumaliimalla.)
7. Jos teit kaiken oikein, lisäsit vesilukkoon vettä, vesilukon pitäisi pulputtaa iloisesti.
8. Nyt odotellaan 7-11 päivää.

Päivä 7-11
1. Tähän vaiheeseen päästään, kun vesilukko ei enää pulputa, tai pulputtaa harvemmin kuin kerran minuutissa
(Käyminen on loppu.)
2. Avaa käymisastian kansi, nosta se varovasti pöydälle tai tuolille, ota toinen 5L veroinen astia, tai astioita, joiden vetoisuus on n. 5L.
3. Ota lappo tai letkunpätkä, pistä lapon toinen pää käymisastiaan, joka on korkeammalla kuin toinen astia/astiat. Älä pistä lappoa lähelle pohjaa (~5cm) koska muuten kuona-aineet sekoittuvat nesteeseen ja joudut odottamaan 6 tuskallisen hidasta tuntia.
4. Imaise lapon päästä nopeasti ja voimakkaasti, pistä pää toiseen, tyhjään 5L astiaan ja anna nesteen valua.
5. Kun kaikki on lapottu, annetaan nesteen olla noin 1-2 päivää kosketuksetta, sen aikana pestään 5L käymisastia huolellisesti kuumalla vedellä ja fairyllä.

Päivä 8-14 (riippuu kuinka kauan edellisissä toimissa kesti muista; maltti on valttia!)
1. Pullota neste samalla lailla lappoa käyttäen, tai voi myös siirtää nesteen käymisastiaan.

Valmis!

Nyt sinulla on n. 4,5L etanolia 10-15 tilavuusprosenttia sisältävää (riippuu ajasta jonka käytit) Viikinki-simaa, joka soveltuu juhlavieraille, kaveriporukalle, tai, vain sinulle!
Viikinki-sima on oiva seurustelujuoma, Viikinki-simaa ja kotimaisia hedelmiä käyttämällä saadaan hyvänmakuista boolia! Ruoan kanssa nautittuna Viikinki-sima korostaa ruoan hyvää makua. Viikinki-simaa nautitaan joskus myös humaltumistarkoituksessa.

Mukavaa nautiskelua!

jogger
Seuraa 
Viestejä2936

Kuinka paljon tulisi maksamaan 40% viinalitra itsetehtynä? Siis samaa laatua kuin kaupan viinat. Maustamattomina tietysti.

Foorumin salainen sääntö #1: Pienellä alkukirjaimella kirjoitetut aiheet lukitaan.
Foorumin salainen sääntö #2: Älä kerro kenellekään säännöstä #1 tai tulee bannit!

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Minä kokeilin tehdä kiljua kotiviinin ohjeella ilman marjoja. Panimosokeri ja viinihiiva, pysäytys, selkeytys ja 3x lapottuna ohjeen mukaisesti tuli ihan vesikirkasta tavaraa, joka oli vähintään yhtä juotavaa kuin keskiverto hanakalja täkäläisillä kaupunkifestareilla. Nousi päähän eikä mennyt pakki sekaisin. Suosittelen kokeilemaan. Ei hätähousuille!

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat