Seuraa 
Viestejä45973

Heippa! Meidän asunnosta löysin tällasia vaaleita toukkia, tai toukan kuoria. Kuivia ja kuolleit ovat. Sitten löytyi myös musta toukka, joka näyttää tuoreemmalta, mutta kuollut sekin silti. Osaako joku tunnistaa, mitä nämä voisivat olla? Tässä linkki kuviin: https://skydrive.live.com/redir?resid=2 ... 8qh6ZPpd6o

Kommentit (7)

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238

Jonkin kovakuoriaisen toukkia, veikkaan. Ehkä ne syövät puuta asuntosi rakenteista.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

koepallo
Seuraa 
Viestejä251

Koi taitaa olla sisätiloissa aika tavallinen ilmestys. Noin asiasta juuri mitään tietämättömällä ehdottoman tarkalla mielipiteellä veikkaan, että nuo vaaleat on koin toukkia. Tummasta en tiedä. Tai ehkä sekin on koi, mutta valepuvussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Aweb
Seuraa 
Viestejä41238

Joo, voisivat olla vaatekoin toukkia. Vaatekoin toukan väri vaihtelee ravinnon mukaan, mutta en oikein usko, että ihan mustaan asti. Koko ja ulkonäkö kuitenkin täsmäisivät (10 mm), paitsi tuon mustan. Jos ne ovat reilusti suurempia kuin 10 mm, niin sitten ovat luultavimmin jonkin puuntuholaisen (kovakuoriaisen) toukkia.

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35429

Tuo musta näyttää rakenteeltaan perhosentoukalta. Nuo vaaleat eivät näytä toukilta ensinkään, mutta voivat olla toukkanahkoja, jotka ovat lojuneet pitkään jossain. Asunnoissa olevat perhosentoukat syövät kuollutta orgaanista materiaalia, villavaatteita, ruoka-aineita tai vanhoissa taloissa olkia ja vastaavia. Puuhun ne eivät tietääkseni pysty. Perhoset ovat varsin pieniä, ns. pikkuperhosia. Koiden lisäksi eräät muihin ryhmiin kuuluvat lajit harrastavat ihmisasumuksia.

Ehdotan edelleen jauhopukin toukkia eli jauhomatpja. Koin toukissa on mustia pisteitä. Kuvassa sellaisia ei ole. Jauhomato on n. 3cm pitkä öttiäinen, josta sukeutuu tummia kuoriaisia. Jauhopussit ym. Kannattaa tarkistaa ja uudet hankinnat pistää tiiviiseen rasiaan suojaan. Jauhomato ei ole erityisen harvinainen vieras asuintiloissa.

Nimensä mukaisesti sekä jauhopukki (tenebrio molitor) että sen toukka jauhomato, käyttävät ravinnokseen viljatuotteita ja jauhoja. Jauhopukin vierailun jäljiltä jauhot alkavat yleensä paakkuuntua ja haista hieman homeiselle. Jauhoille tapahtuva vahinko on siis hyvin pitkälti samanlaista mitä jauhokoisa saa aikaan – erotuksena kuitenkin se ettei jauhomato tai –pukki jätä jälkeensä minkään laista seittiä. Ohessa muutamia huomioita lajin tunnistukseen ja jauhopukin torjuntaan.

Jauhopukki tunnistus
Aikuinen jauhopukki muistuttaa ulkoisesti pientä kovakuoriaista ja on kooltaan tyypillisesti noin 1.5 cm pituinen. Väriltään jauhopukki on puolestaan tumman ruskea – eli aikuisena jauhopukkia voi olla vaikeaa erottaa muista kuoriaisista.

Jauhopukin toukka, eli jauhomato
Kuten monilla muillakin ruokakaapin tuholaisilla, myös jauhopukilla on ns. toukkavaihe. Kuten jo alussa mainittiin jauhopukin toukka kulkee usein nimellä jauhomato; kyseessä on noin 3 cm pituinen kellertävän-ruskea toukka, jolla on usein kevyt, tasainen raidoitus läpi koko ruumiin. Pituudestaan johtuen jauhomato on varsin helposti huomattavissa.

http://www.siivous.info/tuholaistorjunta/jauhopukki-jauhomato-torjunta

koepallo
Seuraa 
Viestejä251

Joskus muistan nähneeni noita jauhopukin tapaisia mutta pienempiä yhdessä jauhoja käsittelevässä paikassa. Muistaakseni joku kutsui niitä jauhokuoriaisiksi, mutta eivät ne niin isoja kyllä olleet, muutaman millin/kuoriainen. Ilmeisesti rohmukuoriaisia tai mahdollisesti leipäkuoriaisia. Vanhentuneessa jauhosäkissä niitä kuitenkin vilisi.

Eniwei, tuossa on helsingin opas näiden kotieläinten tunnistukseen. Toivottavasti linkki toimii

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat