Seuraa 
Viestejä45973

Tiede-lehden jutussa 11/2013 ( teksti Tomi Rantamäki) kerrottiin masennuslääkkeiden auttavan moniin eri mt-ongelmiin. Tietääkseni serotoniiniteoriaa tai muita teorioita siitä, mihin masennuslääkkeiden teho perustuu, ei ole kuitenkaan osoitettu oikeiksi? Onko myöskään riittävää tehoa osoitettu muiden mt-ongelmien kun masennuksen hoidossa? Jutussa kerrottiin ettei pelkät masennuslääkkeet aina autakaan, vaan tehokkainta hoitoa on lääkkeet ja terapia, esimerkiksi pelkojen hoidossa, koska lääkkeet lisäävät aivojen muovautuvuutta ja terapia taas auttaa niin, että ihminen oppii eroon peloistaan.
Kuitenkin pelkällä terapiallakin on saatu hyviä tuloksia pelkotilojen hoidossa, tosin jutussa kerrottiin vain koe-eläimillä tehdyistä tutkimuksista. Eläinten psyyke on hyvinkin erilainen kuin ihmisten. Mistä sitäpaitsi tiedetään, onko kaikilla potilailla lähtökohtaisesti jotain vikaa aivoissa? Nykyään lääkkeitä saatetaan määrätä paljon ongelmiin, jotka eivät lähtökohtaisesti ole lääketieteellisiä ongelmia. Lääkkeissä on myös paljon sivuvaikutuksia.

Kommentit (16)

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14249

Oliko mukana kritiikkiä? On koosteita, joiden mukaan masennuslääkkeistä (SSRI) ei juuri olisikaan hyötyä kuin vakavasta masennuksesta kärsiville:

http://en.wikipedia.org/wiki/Selective_ ... #Criticism

Serotoniinijärjestelmän sorkkiminen SSRI-lääkkeillä voi myös heikentää immuunijärjestelmää ja luustoa:

http://explore.georgetown.edu/news/?ID=12369

http://www.health.harvard.edu/newslette ... thin-bones

Jotenkin jännittävää, että statiiniketjuja lukitaan minkä ehditään mutta kirjoitellaan kritiikittömiä juttuja lääkkeistä itse lehteen.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

väläys
lääkkeet lisäävät aivojen muovautuvuutta.Tämä on pelkkää mutua, jotta lääkkeet menee kaupaksi, kun viimeaikoina on todettu lääkkeet tehottomiksi ja olevan täynnä haittaa ja jopa pysyvää.

väläys
Mistä sitäpaitsi tiedetään, onko kaikilla potilailla lähtökohtaisesti jotain vikaa aivoissa?Ei yhtään mistää ja on jopa arvailuja ettei siellä ole mitään lääkkeillä korjattavaa vikaa.

Tottakai terapia olisi aina se paras ratkaisu, kun itse voi ajatella päässä toisin ja jopa väärin asioita,josta ongelmat johtuu.

Lisäksi väitetään että ravinnolla ei ole mitään väliä, ihan kuin aivot olisivatkin vain pahvia?

Ja lääkkeitä määrätessän väitetään, että siellä aivoissa kumminkin olisi jotain elämää, johon voi vaikuttaa vain ja ainoastaan lääkkeillä?

Jokin aika sitten tuli uusintana ohjelma, jossa oltiin nuorisovankilassa.

Osa sai kasviksia ja lisäravinteita ja osa kasviksia ja lumetta.

Ero entiseen oli dramaattinen ravintoaineryhmässä. Ja jopa nuoret itse huomasivat olonsa huimasti parantuneen.

Suomen vilja, pottu, margariini ja rasvaton maito ei kyllä auta vankien psyykkisiin ongelmiin, vaan saattaa jopa pahentaa pääkopan toimintaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
jussipussi
Seuraa 
Viestejä61752

SUOMEN LÄÄKETILASTO 2011

Hermostoon vaikuttavat lääkkeet

Kaikkein myydyimmän lääkeryhmän, hermostoon vaikuttavien lääkkeiden myynti (377 miljoonaa
euroa) kasvoi 3 % ja kulutus (267,0 DDD/1 000 as/vrk) 1 % edellisvuodesta

Masennuslääkkeiden käytön lisääntyminen on hidastunut, ja vuonna 2011 niiden kulutus (70 2 DDD/1 000 as/vrk) kasvoi 2 % ja myynti (29 miljoonaa euroa) väheni 7 %. Käytetyimpiä masennuslääkkeitä ovat sitalopraami (17,0 DDD/1000 as/vrk), essitalopraami (12,9 DDD/1000 as/vrk) ja mirtatsapiini (8,8 DDD/1000 as/vrk). Myynnin väheneminen johtui pääasiassa
selektiivisten serotoniinin takaisinoton estäjien hintojen alenemisesta. Eniten, 24 %, väheni essitalopraamin myynti (9 miljoonaa euroa), vaikka sen kulutus (12,9 DDD/1 000 as/vrk) kasvoi 8 %. Myös venlafaksiinin myynti (2 miljoonaa euroa) jatkoi vähenemistään, tällä kertaa 20 %, vaikka kulutus (8,5 DDD/1 000 as/vrk) kasvoi 9 %. Sitalopraamin myynti (2 miljoonaa
euroa) sen sijaan kasvoi 16 % huolimatta vähentyneestä kulutuksesta. Masennuslääkkeistä sai sairausvakuutuskorvausta 442 200 henkilöä, mikä oli 8 500 henkilöä enemmän kuin edellisvuonna.
http://www.fimea.fi/download/22707_SLT_2011_net.pdf

A-studio 28.9.2011 Tekeekö lääketeollisuus terveistä sairaita?
http://www.youtube.com/watch?v=Z5OP4-6u9nI

TV1 La 01.10.2011 Lääketeollisuus sanelee, mikä on sairaus ja miten sitä hoidetaan. Lääkeyritykset ovat moninkertaistaneet tulonsa hyvin suunnitellulla markkinoinnilla ja keksimällä uusia sairauksia.
http://www.youtube.com/watch?v=nM4WdU8syJ8

Mistä on lääketiede tehty? Korruptiosta, roskatutkimuksista, laittomasta markkinoinnista ja monesta muusta – niistä on lääketiede tehty.
http://www.magneettimedia.com/?p=7348

Lääketieteen avoin salaisuus onkin ollut se, että useimmat sen tuottamista lääkkeistä ovat tehottomia suurimmalle osalle ihmisistä.
http://elamakasissamme.blogspot.fi/2011 ... la-ja.html

Lääketieteellisiä tutkimuksia vääristellään yleisesti!
http://sundqvist.blogspot.fi/2010/07/la ... uksia.html

Kansalliset hoitosuositukset perustuvat tutkijoiden mukaan arveluttaviin tutkimustuloksiin.
http://www.iltalehti.fi/terveys/2011042 ... 3_tr.shtml

Markkinat avoinna lääkkeille ja sairauksille!
http://www.magneettimedia.com/?p=8037

Farmaseutti suitsisi vanhusten liikalääkitystä!
http://www.lansivayla.fi/artikkeli/8773 ... laakitysta

Hoitosuositusten tekijöillä paljon sidonnaisuuksia lääkeyhtiöihin!
http://www.hs.fi/kotimaa/Hoitosuositust ... 5609593033

Syötkö lääkärin vai yrityksen määräämiä pillereitä?
http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/201 ... 0139864/12

Köyhien lääkkeet päätyivät roskakoriin
http://www.hs.fi/paakirjoitukset/K%C3%B ... -art-new-6

"Vaatikaa parempaa, vaatikaa yksilöityä hoitoa ja älkää uskoko sitä mitä on toitotettu 30 vuoden ajan. Elämän merkitys on kehittyä, liikkua eteenpäin ja leikkiä. Jokainen sekunti on uusi alku. Pysähtyminen, jämähtäminen ja vanhojen mallien toistaminen ei ole koskaan tuonut mitään kehittävää ja uutta ihmisten kasvavaan tietoisuuteen."
http://ollisintegrallife.com/2013/09/03 ... n-menossa/

Lääkäreiden oma käsitys on se, että lääketehtaiden järjestämät koulutustilaisuudet eivät juurikaan vaikuta heidän lääkkeiden kirjoittamiseensa. Tutkimusnäyttö osoittaa kuitenkin muuta. Koulutustilaisuuksilla ja lääkärien saamilla pienilläkin liikelahjoilla on dramaattinen vaikutus reseptien kirjoittamiseen.

Koko diasarja: http://www.slideshare.net/tarunpahuja13 ... esentation

"Lääketehtaat käyttävät Suomessa yhteensä ainakin noin parikymmentä miljoonaa euroa lääkäreiden jatkokoulutukseen, koti- ja ulkomaisiin kongresseihin sekä palkkioihin. Siihen vielä päälle lääke-esittelyt.
Voi pohtia sitä, miten tämä vaikuttaa siihen, miten lääkärit suhtautuvat lääkehoitoihin verrattuna elämäntapahoitoihin ja ravintolisiin. Missä määrin lääkäreiden julkisuudessa silloin tällöin esittämä rohdosvalmisteiden, ravintolisien ja luontaishoitojen kritiikki on itse asiassa lääketehtaiden harjoittaman voitelun seurausta?"
http://www.kauppalehti.fi/etusivu/al+la ... 1308491699

Ministeriö: Suomessa syödään liikaa lääkkeitä
http://www.hs.fi/kotimaa/Ministeri%C3%B ... 9381641424

Lääketeollisuus värvää tutkijoita kehittelemään uusia sairauksia lääkemyynnin maksimoimiseksi, kertoo MTV:n 45 minuuttia -ohjelmassa nimettömänä esiintyvä suomalainen lääketieteen tutkija.
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artik ... un/1872640

Vierailija

Nykyaikainen lääketeollisuus pohjautuu pitkälti psykiatriseen vallankumoukseen joka syntyi kun psykiatrit naamioituivat potilaiksi esittämällä hullua ja sen jälkeen laitokseen päästyään olivat täysin normaaleja. Esimerkiksi odottelua lounaalle kutsuttiin vapaasti käännettynä oraalipainotteiseksi obsessioksi ja kirjoittamista patologiseksi kirjoituskäyttäytymiseksi.

Vaan eipä tilanne ole sen suhteen miksikään muuttunut, vaan meno jatkuu tismalleen kuvatun kaltaisesti ympäri maailmaa. Nykyään vaikkapa pelkkää kävelemistä pidetään merkkinä ahdistuksesta, johon reagoidaan pakkolääkityksellä, aivan kuin tylsistyminen seinien sisällä olisi jotenkin epänormaalia.

Joka tapauksessa kohun nostattamana Laingin johdolla sairaudet alettiin kategorisoida täysin irrallaan etiologiasta sen perusteella miltä ne näyttivät ja diagnoosit räjähtivät käsiin. Ihmiset myös alkoivat itse diagnosoida itseään tekemällä testejä ja vaatia hoitoa ollakseen minkä he kokivat normaaliksi. Vähät he tiesivät, että puolet ihmisistä ovat diagnostiset kriteerit täyttäviä tapauksia.

Pitkälle ei olla päästy, vaan nykyään käytetään jopa magneettikuvausta osoittaakseen poikkeavuuksia aivoista eri luonnehäiriöissäkin. "Tämä alue on normaalia suurempi", kuin se tarkottaisi jotakin. Miten jokin ilmenee on täysin irrelevanttia sen suhteen miten jokin muodostuu. Sille miksi jokin aivojen osa on surkastunut, löytyy potilaasta potilaan ymmärryksen ulkopuolelta syy, eikä siten sen nimeäminen, tai kuvaaminen voimaannuta henkilöä. Usein toki onkin niin, ettei henkilö oikeasti mahdakaan tilanteelleen mitään, johtuen puhtaasti eksternaalisista sosiaalisista tekijöistä jotka ovat muodostuneet täysin hänestä riippumatta.

Itse pidän psykiatriaa yhteiskunnallisena syöpänä jonka ainoa tehtävä on alistaa ihmisiä tajuamaan oman parhaansa, joka on olla jotain muuta kuin se kuka henkilö on. Sen minkä psykiatri tekee, kykenee kuka tahansa muukin tekemään ilman erikoistumista alalle, ja lekuri voi joka tapauksessa määrätä respan noukittavaksi, jos psykoosia pukkaa. Aivan yhtä hyvin mielisairaita voitaisiin kohdella rikollisina ja sulkea vankiloihin määrittämättömäksi ajaksi, eikä se vaikuttaisi heidän tilanteeseensa kuin oikeusturvaa kasvattaen. Esimerkkinä henkilö jonka avoin halveksunta loppui vasta uhkaukseen soittaa asianajajalle. Ja asianajajia psykiatriset osastot tarvitsevatkin. Ihan arkipäiväisesti.

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14249
väläys
Onko myöskään riittävää tehoa osoitettu muiden mt-ongelmien kun masennuksen hoidossa? Jutussa kerrottiin ettei pelkät masennuslääkkeet aina autakaan, vaan tehokkainta hoitoa on lääkkeet ja terapia,

Tehoa on kyllä osoitettu mm. OCD-kirjossa ja jonkin verran muissa mielen sairauksissa, kun mukana on masennusoireita (bipo, psykoosit). Lääkkeiden välillä näyttää myös olevan selvähköjä keskinäisiä eroja mekanismeissa. (dopamiini, serotoniin, nordarenaliini). Sitten on huomattava, että samaan lääkeaineryhmään _liitetyt_ anseriini ja mirtatsapiini ovat NASSA-lääkkeitä eli lisäävät vapaan serotoniin määrää, eivät takaisinottoa. Yhdistävä tekijä on lähinnä serotoniinivetoisuus, vaikka muutakin ilmeisesti tapahtuu.

väläys
esimerkiksi pelkojen hoidossa, koska lääkkeet lisäävät aivojen muovautuvuutta ja terapia taas auttaa niin, että ihminen oppii eroon peloistaan.

Jotain tuollaista. Terapiaa kuitenkin on - Hamiloa mukaillen - vaikeampaa tutkia standardityyppisesti kuin lääkehoitoa. Lääkehoito on myös tuhottomasti halvempaa.

väläys
Kuitenkin pelkällä terapiallakin on saatu hyviä tuloksia pelkotilojen hoidossa, tosin jutussa kerrottiin vain koe-eläimillä tehdyistä tutkimuksista. Eläinten psyyke on hyvinkin erilainen kuin ihmisten. Mistä sitäpaitsi tiedetään, onko kaikilla potilailla lähtökohtaisesti jotain vikaa aivoissa? Nykyään lääkkeitä saatetaan määrätä paljon ongelmiin, jotka eivät lähtökohtaisesti ole lääketieteellisiä ongelmia. Lääkkeissä on myös paljon sivuvaikutuksia.

Monilla mielenterveysongelmaisella ruokavalio on uskomatonta skeidaa (ei kaikilla), mihin yksin huomiota kiinnittämällä on usein saatu parempia hoitotuloksia. Napin ottaminen on kuitenkin paljon helpompaa itse potilaille kuin elämäntaparemontti, riippumatta siitä auttaako lääke vai ei.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14249
jees
Vaan eipä tilanne ole sen suhteen miksikään muuttunut, vaan meno jatkuu tismalleen kuvatun kaltaisesti ympäri maailmaa. Nykyään vaikkapa pelkkää kävelemistä pidetään merkkinä ahdistuksesta, johon reagoidaan pakkolääkityksellä, aivan kuin tylsistyminen seinien sisällä olisi jotenkin epänormaalia.

Psykomedikalisaatio on heti statiinibusineksen jälkeen kovin rahantekomiskone koko tunnetussa universumissa. Kuitenkin näyttö sairauksien hoidossa on paljon horjuvampaa. Siksi siihen kannattaa suhtautua hyvin kriittisesti.

Noin medikalisaatioon vähän enemmänkin perehtyneenä minua rassaa se, että pysyvää (lue: tuottoisampi) lääkitystä esimerkiksi "sosiaalisissa ahdistustiloissa" tai ihan esiintymisjännityksessä propagoidaan, vaikka itse tilat ovat usein transientteja ja pehmennettävissä silloin tällöin otettavalla nonspesifillä beetasalpaajalla kuten propranololilla (toimii minullakin!), l-teaniinilla tai irtobentsolla (tai noiden yhdistelmällä). Lääkefirmat ovat halunneet keksiä pyörän uudestaan ja "hoitaa" tilannekohtaisia ongelmia sairauksina, joita tulee hoitaa paljon ikävämpiä sivuvaikutuksia omaavilla ja paljon kalliimmilla lääkkeillä. Usein myöskään tutkimusta off label -käyttöön ei ole, mutta tämä ei estä lääkebulvaaneja mainostamasta asiaa eteenpäin.

jees
Joka tapauksessa kohun nostattamana Laingin johdolla sairaudet alettiin kategorisoida täysin irrallaan etiologiasta sen perusteella miltä ne näyttivät ja diagnoosit räjähtivät käsiin. Ihmiset myös alkoivat itse diagnosoida itseään tekemällä testejä ja vaatia hoitoa ollakseen minkä he kokivat normaaliksi. Vähät he tiesivät, että puolet ihmisistä ovat diagnostiset kriteerit täyttäviä tapauksia.

'...if you are not like everybody else, then you are abnormal, if you are abnormal , then you are sick. These three categories, not being like everybody else, not being normal and being sick are in fact very different but have been reduced to the same thing'

Michel Foucault, (2004) 'Je suis un artificier'. In Roger-Pol Droit (ed.), Michel Foucault, entretiens. Paris: Odile Jacob, p. 95. (Interview conducted in 1975. This passage trans. Clare O'Farrell).

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

Neonomide: Oliko mukana kritiikkiä?Eipä juuri. Kerrottiin kyllä että pelkät masennuslääkkeet eivät auta. Näin on artikkelissa haastatellun Eero Castrénin mukaan siksi, koska " aivoille on lisäksi näytettävä, millaisia toivottujen yhteyksien pitäisi olla". Vaan onko empiirisesti todistettu, että masentuneella ihmisellä lähtökohtaisesti sitten olisi jotain "vääriä kytkentöjä" aivoissaan, jotka aiheuttavat ongelmia, kuten artikkelissa väitetään? Eihän aivot mitään ongelmia aiheuta, vaan vaikeat olosuhteet. Kuinka paljon on masentuneita, joiden masennukseen ei ole mitään ulkoista syytä?
Masentuneiden tai muista mt-ongelmista kärsivien aivoja ei yleensä edes tutkita, diagnoosi perustuu vain haastatteluun.

apoc
Seuraa 
Viestejä187
Neonomide
Oliko mukana kritiikkiä? On koosteita, joiden mukaan masennuslääkkeistä (SSRI) ei juuri olisikaan hyötyä kuin vakavasta masennuksesta kärsiville:

http://en.wikipedia.org/wiki/Selective_ ... #Criticism

Serotoniinijärjestelmän sorkkiminen SSRI-lääkkeillä voi myös heikentää immuunijärjestelmää ja luustoa:

http://explore.georgetown.edu/news/?ID=12369

http://www.health.harvard.edu/newslette ... thin-bones

Jotenkin jännittävää, että statiiniketjuja lukitaan minkä ehditään mutta kirjoitellaan kritiikittömiä juttuja lääkkeistä itse lehteen.
SSRI-lääkkeet myös heikentävät potenssia hyvin monilla keski-iän ylittäneillä miehillä. Tuokaan tuskin kohottaa mielialaa.

lierik
Seuraa 
Viestejä4922

Joku psykiatri sanoi telkkarissa että:" Terapia ilman sopivaa lääkehoitoa on puoskarointia." Itse olen samaa mieltä.Lääketieteellistä terapiaa ei usein tarvita lainkaan, kun on sopiva lääkitys. Kaiken lisäksi monet terapeutit ovat täysin kykenemättömiä työhönsä. Useimmilla lienee taustalla vain jotain oppikirjoista opetettuja fraaseja, eikä juuri lainkaan potilaskokemusta, tai jos on, eivät ole oppineet siitä mitään. Kaikki ihmiset ja asiakkaat ovat erilaisia, ei ole olemassa mitään koodia, joka käy kaikille.

Lierikki Riikonen

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006
lierik
Joku psykiatri sanoi telkkarissa että:" Terapia ilman sopivaa lääkehoitoa on puoskarointia." Itse olen samaa mieltä.Lääketieteellistä terapiaa ei usein tarvita lainkaan, kun on sopiva lääkitys. Kaiken lisäksi monet terapeutit ovat täysin kykenemättömiä työhönsä. Useimmilla lienee taustalla vain jotain oppikirjoista opetettuja fraaseja, eikä juuri lainkaan potilaskokemusta, tai jos on, eivät ole oppineet siitä mitään. Kaikki ihmiset ja asiakkaat ovat erilaisia, ei ole olemassa mitään koodia, joka käy kaikille.

Kyllä terapiaa tarvitaan niiden esim. masennusta ja muita vaivoja aiheuttaneiden mielen vinoutumien oikaisemiseen

Vierailija

Eipä se vastaus ole niin yksinkertainen. Osalle suggestioalttiista ihmisistä terapia on erittäin toimiva vaihtoehto, kun taas osalle se on kaikkea muuta kuin järkevää, terapeutin ollessa mitä todennäköisimmin joku elämäntapavalmentaja jolla on lievästi sanottuna korkealentoinen käsitys maailmasta. Ensimmäinen varoitusmerkki liittyyy jadekiviin. Sellaisen nähdessään voi - jos ei jaa samaa kosmista viisautta - motivoida itseään juoksemaan kuin Forrest Gump.

Suggestioalttius sitten tarkoittaa taikauskoisuutta. Ei sen tarvitse olla uskoa mihinkään yliluonnolliseen, vaan jo pelkästään se että kaikki testit puhuttelevat on taikauskoisuutta ja kielii kypsymättömistä defenssimekanismeista, jotka helposti saavat henkilön tilanteeseen jossa on alisteisessa asemassa. Tämä koskettaa varsinkin nuorempia, ja erityisesti siis masentuneita nuoria.

Strukturoitua mindfuckkia se pohjimmiltaan on. Ikävää siitä tulee kun ei pyritä karsimaan haitallista käyttäytymistä, vaan sairaudenkuva omaksutaan osaksi persoonallisuutta. Lopputulos on sen sortin paskasuo ettei mitään rajaa. Ja se on vieläpä hyvin yleinen vinouma. Sitä muotopuolta pohjaa vahvistetulle identiteetille oikeen kaivetaan siitä saatanan alkoholismista/masennuksesta/bibosta jne.

Niistä lääkkeistä.. Kyllä ne toimii. Eräskin ystäväni oli katkolla ja ulos tullessaan alkoi entistä pahempi ryyppääminen, alkoi väkivaltainen käyttäytyminen ja varastelu, mutta ei masenna.

Reiska
Seuraa 
Viestejä5949

Mitä vaikeampi masennus, yleensä sitä paremmin myös lääkkeet toimii. Ja terapia toimii noin 80% ihmisistä, eli se on todella vaikuttava hoitomuoto. Onko se sit aviopesua, jos kaikki kommunikointi ja mainonta varsinki on, nii on se sitte.

Per se

Pelkällä psykoterapialla on saatu hyviä tuloksia monien sairauksien ja oireiden hoidossa. Aina ei ole edes kyse sairauksista, vaan jotkut voivat käydä terapiassa puhumassa elämänkriisistään tai traumoistaan.

väläys: Mistä sitäpaitsi tiedetään, onko kaikilla potilailla lähtökohtaisesti jotain vikaa aivoissa?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat