Kahvimukin lämmittäminen, onko hyötyä?

Seuraa 
Viestejä9031
Liittynyt16.3.2005

Minulla on keraaminen kahvimuki, jonka reunat ovat noin 4 milliä paksut. Haluaisin kahvin säilyvän mukissa lämpimänä mahdollisimman pitkään. Joskus lämmitän mukin kuumalla vedellä ennenkuin kaadan siihen kahvia. Onko sillä mitään käytännön merkitystä, eli pysyykö kahvi lämpimänä edes muutamaa minuuttia pitempään esilämmitetyssä mukissa?

Onko olemassa tapoja pitää kahvi kuumana mukissa mahdollisimman pitkään? Hyödyttääkö mukin peittäminen yhtään? Millainen muki on paras lämmön säilytyksen kannalta?

Sivut

Kommentit (32)

Wolf
Seuraa 
Viestejä820
Liittynyt29.5.2005

Tottakai siitä on hyötyä jos esilämmität noinkin jyhkeän kupin. Myös peittäminen auttaa asiaa hiukan. Myös jos pidät mukia jossakin esim. styroxmallinessa johon se sopii. Älä panttaa hyvää kahvia liian kauan mukissa!

Navigare necesse est, vivere non necesse (Cicero)

Vierailija

No äkkiseltään tulee mieleen ainakin, että kyllä jonkin näköisen kannen avulla voi lämpötilaa kauemmin pitää korkeampana. Näinhän estyy suora lämpösäteily ja on samalla eriste ilman ja kahvin välille. Ja nestehän höyrystyy ja vie samalla lämpöä pois. Siitä kuinka tehokas tämä on niin vaikea sanoa, kuten myös esilämmitetystä.

Siitä vain testaamaan, jos omistat parikin näitä mukeja.

Vierailija

Varmasti on hyötyä lämmittää kuppi kuumaksi ennen, kuin kaadat sinne kahvia. Näin kahvi ei heti jäähdy verrattuna kylmään kuppiin. Samahan koskee termospulloakin.

Laita kupin ympärille vaikka rannelämmitin tai villasukan varsi. Pese sukka kuitenkin ensin. Voit myös liimata kupin ympärille pumpulia tai trasselia

Pahvinen tuopinalunen tms mukin päälle ja johan pysyy lämpimänä. Liimaa tuopinalusen yläpintaan pumpulia tehostaaksesi vaikutusta. Älä valuta liimaa kahviin.

Poraa tuopinaluseen pieni reikä ja juo kahvia reikään asetetulla ohuella mehupillillä, jonka pään tukit aina käytön jälkeen pumpulitupolla. Pillin varren eristäminen esimerkiksi liimaamalla siihen pumpulia on myös oleellista.

Tuopinalustan reikää ei kannata porata silloin, kun se on kupin päällä ja kupissa on kahvia, koska pahvinpurut kahvissa tukkivat imuvaiheessa pillin.

Vierailija

Minulla on myös kookas, keraaminen kahvikuppi, johon mahtuu 3-4 tavallista kupillista. Lämmitän sen aina kuumalla vedellä ennen varsinaisen kahvin kaatamista.
Mutta sitten minulla on vielä yksinkertainen konsti, jos kahvi jostain syystä ehtii jäähtyä kupissa liikaa: laitan sen puoleksi minuutiksi mikroon

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
Liittynyt31.3.2005

Kaikkea sinäkin kyselet. Ensiksi, pysyy kyllä lämpimänä kauemmin esilämmitetyssä mukissa. Ihan entropian periaatteen mukaan lämpö siirtyy aina vaan kylmempään suuntaan, hakee absoluuttista nollapistettä 0 K. Matemaatikot ovat todistaneet, että sen saavuttaminen on mahdotonta, sitä voi vaan lähestyä äärettömästi. Otraniemessä ovat päässet pojat ja tytöt jo miljoonsosien päähän asteissa mitattuna. 0-pisteessä kaikki liike lakkaa eikä mitään ole, ei meitäkään. Siinäpä yritetty tulevaisuus.

Tuohon kahvimukiin, kysymys on aineen lämmönjohtavuudesta, k-arvosta. Fajanssia, mitä sinunkin mukisi on, se ei ole suuri. Siksi käytät posliinimukia, etkä alumiinistä tai rautaista, metalleilla se on suuri ja ne polttaisivat ja polttaa huulia armeijassa. Et voi asiaan vaikuttaa muuten, kuin termospullolla. Piti hakea Koneenrakentajan taulukkokirja apuun. Porsliinin(posliini) lämmönjohtavuus on 1,6 W(m*K) yläviite vielä, t=800 astetta C. Revippä tuosta huumoria vielä. Kyllä kahvit ja teet kylmenee, ei voi mitään.

Edit: vetkuttelin tupakalla tämän kanssa. Tuon Leuan antama keino ratkaiee ongelmaasi pitkälle.

Lierikki Riikonen

Neutroni
Seuraa 
Viestejä26835
Liittynyt16.3.2005

Kyllä mukin voi lämmittää, mutta se on vaivaansa nähden hieman tehoton tapa. Paljon parempi on laittaa mukin päälle kansi, vaikka pieni lautanen. Silloin haihtuminen loppuu. Mukin voi myös eristää teippaamalla sen ympärille paksun kerroksen samomalehteä. Hesarilla eristää kossupullon niin, että se pitää teen juomalämpimänä muutaman tunnin.

Jos tuo on sinulle jatkuva ongelma, sijoita suosiolla muutama euro termosmukiin. Sellaisessa on kansi ja lämpöeristetyt seinät.

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031
Liittynyt16.3.2005
Neutroni
Jos tuo on sinulle jatkuva ongelma, sijoita suosiolla muutama euro termosmukiin. Sellaisessa on kansi ja lämpöeristetyt seinät.

Minulla olikin sellainen kerran kahvimukina. Se hajosi jo muutaman käytön jälkeen, vaikka en kolhinut mihinkään tai edes astianpesukoneeseen laittanut. Alkoi vain vuotaa pohjasta. Ovatko ne aina yhtä heikkoja? Pitäisikö ostaa kalliimpi?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä26835
Liittynyt16.3.2005
Ding Ding

Minulla olikin sellainen kerran kahvimukina. Se hajosi jo muutaman käytön jälkeen, vaikka en kolhinut mihinkään tai edes astianpesukoneeseen laittanut. Alkoi vain vuotaa pohjasta. Ovatko ne aina yhtä heikkoja? Pitäisikö ostaa kalliimpi?

Sitä saa mistä maksaa. Työkavereilla on ollut rosteripintaisia tuollaisia jo vuosikausia. Ne ovat jotain ulkomaan yliopistojen matkamuistoja kai, tai sitten jotain lahjuskrääsää jostain konferensseista. Mutta en usko niiden niin ihmeellisiä olevan, etteikö kaupasta saisi.

Vierailija

Sori, en jaksanut juurikaan lukea aikaisempia viestejä. Jos on samaa juttua niin hyppää yli.

Paremmissa ravintoloissa laitetaan lämmin ruoka aina lämpimälle lautaselle. Termospullokin kannattaa täyttää kuumalla vedellä (hanasta) ennen kuin kaataa siihen kahvia/teetä/kaakaota. Tai toisinpäin, kylmää vettä jos aikoo pitää siinä kylmiä juotavia.

Lämpöhän siirtyy aina ja jos muki on kylmä, kahvin lämmöstä siirtyy sitä suurempi määrä mitä kylmempi muki on. Itse en pidä kuumasta kahvista vaan toivon että se jähtyy. Jähdyttelen sitä aina kun juon mustana sokerilla. Sokeri ei paljonkaan jäähdytä toisin kuin neliasteinen maito tai kahvikerma.

salai
Seuraa 
Viestejä7264
Liittynyt17.3.2005

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

bosoni
Seuraa 
Viestejä2704
Liittynyt16.3.2005

kupin esilämmittämisen hyötyä voi arvioida, kun tiedät kupin ominailämpökapasiteetin ja painon (ominailämpökapasiteetti posliinille n. 0,8kJ/(kg*K). Sitten vertaat siihen mahtuvan kahvin lämpökapasiteettiin. (4,19kJ/(kg*K))

Jos sorruin (taas) virheeseen, niin tukka varmaan vain oli silmillä, kuten kuva osoittaa...

Vierailija

Noita lahjuksina saatuja lämpömukeja, pikku termoskannuja, keittoa varten termosmukeja on kertynyt talo täyteen.

Lämpömuki on muovinen. Pitää kyllä juoman lämpimänä pitkään. Minun ongelma onkin päinnvastainen, kahvi on aina liian kuumaa ja laitan siihen 1/4 kylmää vettä joukkoon. Lämpömukia käytänkin pikemmin kylmän juoman säilymiseksi viileänä.

Termosjutut sopivat retkille tai jos tuo jotain keittoa töihin evääksi, siis minulle.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat