Seuraa 
Viestejä8643

Mikä on raja havaintokulmalle, että voi tehdä havainnon ylivalonnopeudesta? Eli jos tapahtuma tulee kohti ja etääntyy sitten, on havaintokulma 180 astetta ja valon nopeuden ylitystä ei voi havaita. Jos katselemme samaista tapahtumaa kuun pinnalla maasta, on ylivalonnopeus (ryhmänopeusilmiönä) aivan havaittava kuun pinnalla. Havaintokulma on aika pieni tuossa.

Rajataan ryhmänopeusilmiön nopeus noin valon nopeudeksi. Esimerkiksi 1,1c.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (2)

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Puhut luultavasti valon vaihenopeudesta, eli aaltokuvion
etenemisnopeudesta. Valon ryhmänopeus ei ylitä c:tä
missään olosuhteissa, mutta vaihenopeudelle ei ole olemassa
ylärajaa.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Vierailija

Ei kai siinä kulmassa sinänsä mitään rajaa ole. Kai se pitää laskea tapauskohtaisesti, miltä se milloinkin näyttää. Toisaalta, jos asiaa tarkastellaan kovin vinosta kulmasta, tai muuten vain halutaan tarkkaa analyysiä, niin pitää huomioida se matkan aiheuttama viive, jotta päästään todellisuutta vastaavaan lopputulokseen, eikä tarkastella vain sitä, miltä kuva näyttää.

Näistä käsitteistä vielä: Ryhmänopeus kuvaa aallossa sitä informaation tai esimerkiksi energian etenemisnopeutta, ja kuten yllä todettiin, niin se ei ylitä esimerkiksi valon tapauksessa valon nopeutta. Vaihenopeus taas sitä, miltä aaltojen summa näyttää etenevän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat