Seuraa 
Viestejä45973

Tuli vaan mieleeni, että kun nyt tämä pandemian uhka velloo ilmassa niin kuinka vakavia seurauksia sillä voisi olla nimen omaan linnuille? Tietenkin nyt kun se on uhka myös ihmiselle niin siinä pari lokkia jää sen varjoon helposti, mutta onko tämmöisiä eläinkunnan pandemioita koskaan todistettavasti ollut? Se ei kenties olisikaan mahdollista kuin linnuilla, joillakin hyönteislajeilla (perhoset?) ja vaeltavat kalalajit, hait, lohikalat ja muut jotka vaeltavat ympäri palloa.
Jos nyt lintuinfluenssa osoittautuisikin oikein ärhäkäksi lintuja kohtaan niin siinähän helposti kuolisi miljoonia lintuja ja moni laji uhkaisi hävitä tyystin, mitä seurauksia sillä sitten mahtaisi olla? Tai haikuume joka tappaisi yli puolet maailman merien kaloista lajiin katsomatta. Aika pelottava skenaario semmoinenkin.

Kunhan mietin...

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (5)

Mielenkiintoinen näkökulma.
Suurin osa ihmisistähän tuntuu olevan huolissaan ainoastaan ihmisuhreista. Tai tarkemmin sanottuna jopa pelkästään itsestään ja läheisistään.

Lintuinfluenssa ei tule vaikuttamaan lintukantoihin muutoin, kuin ehkä hyvin paikalisella tasolla. Pitää muistaa, että nimenomaan linnut ovat se pooli, josta kaikki vakavat muihin eläimiin leviävät virustaudit ovat lähtöisin. Ovat aina olleet ja tulevat aina olemaan. Tämä johtuu virusten helposta leviämistavasta linnuilla, joka perustuu ennen kaikkea virusten huuhtoutumiseen suoliston läpi ja vesivälitteiseen kulkeutumiseen muille yksilöille. Tällöin ylitiheät huonoissa hygieniaoloissa elävät populaatiot ovat varsinaisia virushautomoita.

Tauti ei kuitenkaan tule tappamaan lintuja sukupuuttoon, historia ei taida tuntea sellaisia tapauksia. Viruksilla ja linnuilla on pitkä yhteinen koevoluutio ja populaatiosta löytyy aina sitä kautta kehittynyttä resistenssiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eiköhän pahin pandemia lintujen ja muidenkin eläinten kohdalla ole ollut se viruksista isoin: ihminen!

Kuinkahan monta eläinlajia ollaan jo tapettu sukupuuttoon? 100? 1000? Toisaalta jos ei me oltais sitä tehty, ni ehkä joku muu ois...?

Luonnollisesti linnut ja kissat ovat suurimmassa riskiryhmässä. Ankaratkin taudit hävittävät kuitenkin alle 100% eläinlajista, joten tuskinpa mitään peruuttamatonta tuhoa aiheutuu. Mikäli lintuja alkaa kuolla merkittäviä määriä, vaikuttaa tämä ennenpitkää luonnon tasapainoon. Tällöinhän vapatuut aivan uusia lokeroita.

Esimerkiksi hyönteisiä syöville eliöille tulle kiire hävittää luonnosta ne miljoonat kärpäset ja muut itikat, jotka tavallisesti päätyvät lintujen suihin. Vastaavasti lintuja syövät tahot, kuten kissat ja muutamat muut eläimet joutuvat etsimään elantosa toisaalta. Mielestäni lintuinfluenssan suurin potetiaalinen vaikutus kohdistuu juuri lintuihin ja niiden ravintoon.

Tuleeko kenellekään muuten mieleen jotain eläintä, joka pääasiassa söisi lintuja olematta kuitenkaan itse lintu? Minä en ainakaan keksinyt yhtään.

Ei bakteereille tai viruksillekaan ole edullista, että eliöt kuolevat niiden läsnäoloon, loppuu isäntäsolut, jotka tuottaa lisää viruksia, tai sitten ei löydy enää sopivaa eliötä bakteerikansakunnan universumiksi.

Kaikki eliöthän ovat pullollaan bakteereita, en tiedä montako miljoonaa eri bakteerityyppiä ihmiskehossakin on, ja ne ovat kaikki symbioosissa.

Tuommoiset letaalit bakteerit ovat siis luonnonoikkuja, ja eivät ne nyt ole mikään maailmanloppu kuitenkaan.

Ihmiset panikoi ihan turhaan. Jos nyt sattuu sitten letaali tartunta jonkun kohdalle, niin se on voi voi.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat