Seuraa 
Viestejä45973

Mitä on nk. informaatiofysiikka, kenen luoma termi ja käsite alunperin?

Informaatio voidaan luokitella kolmeen "ryhmään": Eksosomaattinen termi lainaa Susantha Goonatilakelta (1993, 1999), joka tutkinut kolmea informaatiovirtaa, joiden varassa evoluutio nykyisellään etenee. Ensimmäinen ja vanhin informaatiovirta biologinen, jonka tahdit sanelee DNA-informaatio."

"Toinen informaatiovirta kulkee elollisten mielien ja aivojen läpi. Sitä nimitetään kulttuuri-informaatioksi. Sen käsittelyyn ja jalostamiseen nykyiset oppimisen instituutiot on luotu. Ihminen on oppinut tallettamaan ja siirtämään tietämystään ja kulttuuriaan sukupolvelta toiselle. Samalla ihmisen kelpoisuus muiden elollisten joukossa on vahvistunut jopa siinä määrin, ettei se voi kompensoida biologisen "kelvottomuuden". Stephen Hawkins on siitä mainio esimerkki. Geenimuuntuman eli biologisen muutoksen pienin aikayksikkö on sukupolvi. Meemin eli idean vaihtaminen voi käydä paljon nopeammin. Oikea idea voi pelastaa siinä kuin väärä tuhota."

"Kolmas informaatiovirta on eksosomaattinen. Se on vasta muuntumassa itsenäiseksi informaatiovirraksi, jonka piirteenä on autopoiesis (=EMERGENSSI!) eli kyky synnyttää uutta. Koneiden sisäinen ja niiden välinen keinoäly on jo saavuttanut pisteen, jossa kone oppii eli osaa reagoida informaatiosyötteeseen "luovasti ja älykkäästi". Informaatiovirtojen välillä on myös vaihdantaa. Se näkyy jo ihmisen evoluutiossa."

Werner Heisenbergin mukaan kemia ja fysiikan lähin naapuri, ja kun ne kohtaavat, liiton selittää kvanttimekaniikka joka yhdistänyt nämä kaksi tiedettä täydellisesti ( Fysiiikka ja filosofia, s.111 ).

Hänen mukaan myös biologian suhde fysiikkaan on samanlainen kuin kemian suhde fysiikkaan (n. 150-vuotta sitten), kaikkien juuret kvanttiteoriassa ja atomifysiikassa.

Intiassa pohditaan pitäisikö käyttää informaatiofysiikan tilalla pikemminkin termi kvantti-informaatio,sillä aine ja energia ovat ainoat tunnetut informaation välityksen muodot?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (1)

Nagarjuna
Mitä on nk. informaatiofysiikka, kenen luoma termi ja käsite alunperin?

Tuollaista löytyi pikasella haulla:

http://www.usd.edu/phys/courses/phys300 ... eeler.html
http://www.nakokulma.net/index.php?topic=6002.0

Informaatiofysiikka = Poikkitieteellinen tutkimusala, joka pyrkii selvittämään monimutkaisia tai piilossa olevia ilmiöitä ja ongelma-alueita, joiden luonnetta voi tutkia niiden sisältämän informaation kautta ja selvittää täten osaltaan myöskin informaation luonnetta. Informaatiofysiikalla on tähtäimessään neljäntyyppisiä tutkimuskohteita; todellisuuden perusrakenteet (ontologia), mahdollisiin kvanttitason piilomuuttujiin liittyvät ilmiöt (supermekaniikka), kompleksiset ilmiöt (biofysiikka, meteorologia jne), mahdollisimman tehokas tiedonhankinta (epistemologia). Tutkimusalan perustaja ja keskeisten teesien löytäjä on John Wheeler, joskin tein samat huomiot ohimennen muutama vuosi sitten ja keksin myös termin ”informaatiofysiikka” samassa merkityksessä ennen kuin olin Wheelerin ideoista kuullutkaan.

http://www.fusionanomaly.net
"Kaikki vaikuttaa kaikkeen"

"Life is just an illusion"

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat