Seuraa 
Viestejä45973

Tieteen kuvalehti:

Mistä aika ja avaruus koostuvat?

Fyysikot ovat kiistelleet jo toistasataa vuotta siitä, voidaanko myös aika ja avaruus pilkkoa aineen ja energian tavoin pieniin jakamattomiin yksiköihin, kvantteihin. Nyt kiistan ratkaisu voi olla lähellä. Ensi vuonna laukaistava satelliitti testaa, pitääkö silmukkapainovoimateoria paikkansa.

Onko jollakin tietoa mitä tuolla satelliitilla itse asiassa testataan, siis millaisia kokeita tehdään painovoiman kvanttiteorian testaamiseksi?

Jo kreikan filosofit päättelivät että maailma koostuu jakamattomista osasista "atomos", ovatko nämä jakamattomat todelliset atomit ajan- ja avaruuden kvantit?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (3)

Maailma on solukko joka on simuloitavissa soluautomaattisäännöin. Tässä ajan ja avaruuden kvantti.

Eternity
Maailma on solukko joka on simuloitavissa soluautomaattisäännöin. Tässä ajan ja avaruuden kvantti.

Öh, ehkäpä pikemminkin verkosto...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sinäkin tuot mukanasi museotavaraa. On gravitaatio kyllä kvanttihiukkasperusteinen, mutta ei siten kuin ennen ajateltiin.
Se on kaksisuuntaista, siis sekä veto- että painovoimaa. Se lähtee vetovoimana massasta järjestyen gravitonijonoiksi, vert. fotonit.
Se saa aikaan kohteessaan liikkeen lähdettä kohden tämän omalla energialla. Kohde kuitenkaan ei jäähdy. Siitä päättelemme, että
kohdetta kohdetta pukkaa jokseenkin yhtä suuri vastavirtaus, yksilökvanttihiukkaset, kun gravitonit matkallaan ovat katkenneet.
Näin tähtien väliseen ja galaksien väliseen avaruuteen ei myöskään muotostu mitään gravitaation ylimäärää, vaan päinvastoin se on sielä varsin heikko. Gravitaatio on vahva vain suurten massojen lähellä.

Sitten on se ongelma, että gravitaation hiukkaset, sanon niitä siruhiukkasiksi, ja niiden kvantit, ovat niin pieniä, että ainakaan tähän mennessä niitä ei ole voitu havaita. Päinvastoin kuin fotonien kideosat, jotka noudattavat Planckin vaikutuskvanttivakiota ja siitä laskettavaa massaa, emme tiedä siruhiukkasten massaa emmekä kokoa. Koko saattaisi olla alueella 10^-28 - 10^-31 m, ja massa vastaavasti
10^-62 - 10^-72 g. Tiedämme vain lähteen energian, joka noudattaa kaavaa E= mc^2, ja sen, ynnä painovoimavaiktuksen yhdessä kohteessa aiheuttaman kiihtyvyysvoiman kaavana F=ma.

Lisäys. Voidaanhan veto- ja painovoiman yhteisvaikutusta tosiaan ajatella
silmukoiksi.

Ne testaajat seillä eivät ole minulle kertoneet. Siten en tiedä, miten vakavasti heidätkään tulee ottaa. Havaitsemisen vaikeutena on siis kvanttihiukkasten pienuus.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat