Seuraa 
Viestejä14098

[size=150:3sbz0us9]Suomen valtio osoitti merkittävää päättäväisyyttä[/size:3sbz0us9]

Museovirasto osti päättäväisesti kaksinkertaisen Mannerheim-ristin ritarin, kenraalimajuri Aaro Pajarin merkittävät kunniamerkit ja palkinnot. Valtiomme osoitti arvostusta mm. veteraaneja kohtaan hankkimalla huutokaupasta Tolvajärven taistelujen sotasankarin ja pienen ihmeen tehneen kenraalin mitalit. Pajari osoitti taistelujen ratkaisuhetkillä järkähtämätöntä vastuuta Isänmaastansa ja miehistänsä. Pajari voitti erittäin vaikeat taistelut esimerkillisellä johtamisella, nokkeluudella ja periksiantamattomuudella.

Mitalien osto ei ollut pelkkä ostotapahtuma. Kauppa oli osoitus valtioltamme sen arvostuksesta sotiemme veteraaneja ja henkensä Isänmaansa puolesta antaneita kohtaan. Lisäksi valtiomme ostotapahtumalla halusi järjestää kaikille mahdollisuuden nähdä ja kokea yhden osan yhtenäisyyden hengestä, mikä vallitsi totuuden hetkinä 1939-1944. Kansakuntamme oli yhtenäisempi kuin koskaan. Kansalaiset tuolloin ymmärsivät valtion tarvitsevan kaikkien panoksen ja sen työn Suomi yhtenä miehenä ja naisena teki uhrautuvasti pelastaen itsenäisyytensä. Kenraali Pajarin todellisilla ansioilla saavuttamat kunnianosoitukset olivat merkki todellisesta ansainnasta ja uhrautuvaisuudesta. Tämän päivän monissa ansioissa, nykypäivämme "sankaritarinoissa", on puhdasta ilmaa, kohtuuttomuutta ja räikeän itsekästä ahneutta.

Kenraali Pajari oli kunnian mies. Suomen marsalkka C.G.E. Mannerheim myönsi hänelle poikkeuksellisesti kaksi kertaa Mannerheim-ristin ritarin arvon. Osoitus tuli ansioista ja merkittävästä työstä Suomen, Isänmaamme hyväksi. Toisen maailmansodan melskeissä Suomi taisteli itselleen itsenäisyyden pitämisen. Nämä arvot olivat osoitus yhteenkuuluvuudesta, joka näinä päivinä on vain muisto menneiltä ajoilta. Nyt on vallalla tulos ja tase; nyt eletään kvartaaleittain ja käsitellään ihmisiä kuin koneen osia. Kenraali Pajari ymmärsi mikä merkitys oli korpisoturilla. Hän tiesi luonnostansa taistelijoiden merkityksen rintamalla. Hän edelleen tiesi, ettei voittoa saavuteta pelkällä johtamisella. Pajari erityisesti ymmärsi alaisten merkityksen; hän arvosti, vaati ja antoi koko panoksensa sotilaidensa hyväksi johtaen heidät voittoon ja näin oli osana pelastamassa Suomen itsenäisyyttä.

Museovirasto teki kunniakkaan teon ostamalla kunniamerkit. Valtio osoitti menneen maailman kunnian olevan vielä olemassa antamalla arvon merkittävistä teoista hankintapäätöksellään. Kilpaileva huutaja tunnusti mitalien menneen oikeaan kotiin; valtiolle, joka on saanut kiittää sotiemme taistelijoita maamme vapaudesta. Ostohinta oli pieni tekijä kunnia-asiassa. Voi vain arvata veteraanien hiljaisen tyytyväisyyden teosta, joka oli arvostus heitä kaikkia, niin kaatuneita kuin elossaolevia kohtaan. Suuri kiitos Museoviraston päättäjille ansiokkaasta teosta. Mitalien myötä niissä ja toivottavasti meissä elää arvostus yhtenäisyyttä, vastuuntuntoa kuin uhrautuvaisuutta kohtaan.

Ilkka Luoma

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (6)

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Mitaleja, joopajoo. Mieki siivosin piironkinloovia sinne kertynhestä roinasta.
Uskomaton määrä se kaikkea roskaa kertyyki. Sieltä löyty markan kolikoita
kiväärin hylsyjä. mutteria , niittiä, nappia , rasvanippoja nippusitheitä.
Eli kaikkea mahollista. Oli siellä muutama kouluaikana saatu mitalli ja rumaksi tummunheita alpakkalusikoita , eiku roskhin .
Semmosessa kotelossa oli minun armeija-aikana saama ensmäisen luokan ampumamerkki , pari pientä ampumakilpailuista satua mitalia, sekä joku mitali jonka isä oli saanu sovasta. Kaikille löyty tie kaatopaikalle .
Tässä ala kukhan nykyaikana Joiku-Hermanniksi.
Se son ollu kans otus, son ollu niin täynnä kaikenmaailman merkkejä ku siihen on sopinu. Kaljapullon korkeista tehtyjä, korreita pellinkappalheita, ja seassa tietenki muutama oikea merkkiki.
Niin juuri arvottomia mithänsanomattomia pellinkappalheita.

Vierailija

Noita helyjä ja niiden arvostusta,muistaakseni eräänä vuonna linnan juhlissa tuli negatiivista palautetta erään sotaveteraanin rinnassa olleesta Wehrmachtin (kirjoitinkohan oikein) rautarististä,eihän se kaveri keskitysleiriltä sitä mitalia ollut saanut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitalit itsessäänhän eivät ole paskankaan arvoisia. Aslakille vihjeexi se, mistä ne on myönnetty, ratkaisee. Jos noita miehiä ei olisi ollut rintamalla talvi- ja jatkosodassa, opettelisimme uutta itsenäisyyttä niin kuin Viro nyt. Kyllä se ryssä olisi Suomenkin ottanut, jos se olisi sille annettu.

On sitten täysin eri asia tämä suhtautuminen sotiemme veteraaneihin aina sodasta 80- ja 90-lukujen vaihteeseen asti. Heistähän ei saanut sanoa mitään hyvää, koska he olivat tappaneet tunnottomasti kanssaihmisiään (ryssähän ei moiseen syyllistynyt koskaan).

Näitä veteraanien vähättelijöitähän on esim eduskuntamme pullollaan, saati nykyinen pressamme. Varsinainen puolustusvoimien ylipäällikkö, joka ei edes tunne arvomerkkejä. Tosin niin tyhmältä ihmiseltä, joka haluaa Suomelta kieltää maamiinat, ei voi olettaakaan löytyvän realistista käsitystä maanpuolustuksesta.

On aina oikein, että legendaaristen sotasankareiden mitalit ovat kaikkien nähtävissä, kuin että ne olisivat jossakin yksityisessä kokoelmassa.

On sitten täysin eri asia tämä suhtautuminen sotiemme veteraaneihin aina sodasta 80- ja 90-lukujen vaihteeseen asti. Heistähän ei saanut sanoa mitään hyvää, koska he olivat tappaneet tunnottomasti kanssaihmisiään (ryssähän ei moiseen syyllistynyt koskaan).

Mistähän tämäkin taas tulee. Itse 70-luvulla syntyneenä en ole tällaiseen ilmiöön ikinä törmännyt. Minä, vanhempani, sukulaiseni ja kaikki tuttuni ovat aina arvostaneet veteraanien tekoja ja kunnioittaneet heitä suuresti. Ikinä eläessäni en ole heitä kuulut moitittavat. En koskaan.

Ilkka Luoma
Seuraa 
Viestejä14098
Deus Ex
On sitten täysin eri asia tämä suhtautuminen sotiemme veteraaneihin aina sodasta 80- ja 90-lukujen vaihteeseen asti. Heistähän ei saanut sanoa mitään hyvää, koska he olivat tappaneet tunnottomasti kanssaihmisiään (ryssähän ei moiseen syyllistynyt koskaan).Mistähän tämäkin taas tulee. Itse 70-luvulla syntyneenä en ole tällaiseen ilmiöön ikinä törmännyt. Minä, vanhempani, sukulaiseni ja kaikki tuttuni ovat aina arvostaneet veteraanien tekoja ja kunnioittaneet heitä suuresti. Ikinä eläessäni en ole heitä kuulut moitittavat. En koskaan.

.................................

Veteraanit olivat sangen hyljeksittyjä 50-, 60- jopa vielä 70-luvun alussa, jolloin vasemmiston aatemarssit olivat voimissaan. Varsinkin 50- ja 60-luku oli kansallinen häpeä Isänmaamme pelastajia kohtaan.

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat