Seuraa 
Viestejä45973

Parhaillaan telkkarista tulevassa Prismadokumentissa kerrottiin että toisen raskausviikon aikana äidin veren määrä kasvaa puolella. Eikö naisurheilijoiden kannattaisi hankkiutua raskaaksi aina kaksiviikkoa ennen isoja kisoja? Tuossa vaiheessa sikiöstä tuskin on vielä haittaa äidille.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (6)

Raskauden aikainen verimäärän lisääntyminen on pääasiassa plasman lisääntymistä, ei punasolujen. Siksi on normaalia, että Hb laskee raskauden aikana.
Veridopingissa taasen lisätään nimenomaan punasolujen määrää.

Jaahas, sitten dokkarissa oli selvä asiavirhe, sillä veren määrän kasvua perusteltiin juuri sillä, että se kuljettaa enemmän happea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

En katsonut dokumenttia alusta asti, vasta jostain puolivälistä.

Tarvitaanhan verta tietenkin enemmän, koska suonistopinta-ala, jossa se virtaa, kasvaa eli istukan verenkierto tulee normaalin lisäksi.

Mutta kuitenkaan verimäärä ei lisäänny tasaisesti punasolut / plasma, vaan plasman osuus suhteellisesti enemmän.

Douppaajalle veri, jonka Hb on matala, ei ole hyvä.

Veridoping, korkean paikan leirit, erytropoetiinin käyttö, kaikki tähtäävät siihen, että punasolujen määrä lisääntyy, Hb nousee ja siksi kilpaurheilussa Hb-ylärajat on määritelty.

PS. Optimaaliselle hapenkuljetukselle jokin tietty hemoglobiinimäärä ei ole yksiselitteinen. Jos Hb on kovin korkea, veren viskositeetti nousee ja verenvirtaus hiussuoniin huononee ja siten perifeeristen osien hapensaanti häiriytyy.
Ilmiö on tuttu esim. tupakoitsijoilla, jotka ovat polttaneet pitkään ja kroonisesta happivajeesta Hb nousee korkeaksi. Tämä vaikeuttaa kudosten hapensaantia ja siksi vaikeasti parantuvat säärihaavat koituvat monen tupakoitsijan lopulliseksi arkun niitiksi.

Jostain luin että kestävyysurheilussa (erityisesti pitkän matkan juoksussa) suositellaan naisille jossain vaiheessa uraa hankkimaan lapsi. Lapsen kehitys ja itse synnytys sitten parantaisivat hapen saantia. Siis koko kierto pitäisi tehdä eikä vain hokkuspokkusajoitusta herkille raskausviikoille (lapsen kannalta).

onko tietoa? Onko totta? Punasolujako taas?

Kyseessä ovat HCG-hormoni eli istukkahormoni ja oksitosiini, joka käynnistää synnytyksen ja saa maidon erittymään rinnoista, joita käytetään dopingissa. En ole kyllä kuullut ko väitettä, enkä tiedä tarkkaa syytä, miksi suositellaan. Raskaus ja imettäminen vaativat ja kuluttavat paljon energiaa.

Oksitosiini on hormoni, jota erittyy aivolisäkkeen takalohkosta äidin synnyttäessä. Se saa kohdun lihakset supistelemaan ja sikiön liikkeelle. Imettävällä äidillä oksitosiinin tehtävänä on saada maito poistumaan rinnoista supistamalla maitorauhasia ympäröivät pienet lihakset.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Oksitosiini

Dopingaineryhmät ja dopingaineet
E. Peptidihormonit, niitä muistuttavat ja vastaavat aineet

Erytropoietiini (EPO)
Follikkelia stimuloiva hormoni (FSH)
Follitropiini alfa (FSH)
Follitropiini beeta
Gonadoreliini
Gonadotropiini
Istukkahormoni (HCG)
Oksitosiini
+useita muita

http://www.yhtyneetlaboratoriot.fi/kasikirja/?id=68

"Doping control of testosterone and human chorionic gonadotrophin: a case study.de Boer D, de Jong EG, van Rossum JM, Maes RA.

Netherlands Institute for Drugs and Doping Research, University of Utrecht.

Doping control for testosterone and human Chorionic Gonadotrophin (hCG) requires special attention as a difference must be made between the endogenous and exogenous origin of both substances. The detection of exogenous testosterone is based on the ratio of testosterone- to epitestosterone-glucuronide (T/E) in urine. The problems with this ratio are discussed. For hCG analysis in urine the utilization of sandwich-type hCG specific assays instead of hCG/hCG beta competitive assays is recommended. A case study in which an athlete self-administered testosterone and hCG before a competition is described. The T/E ratio and hCG concentration in urine were followed during this period of self-administration. The results demonstrate the relevance of the T/E ratio and of the selected hCG assay. The ratio of testosterone to human Luteinizing Hormone (T/hLH) in serum also indicated the use of hormones. Although the athlete's urine was negative for exogenous testosterone directly after competition, he would have been found positive for hCG."

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/quer ... t=Abstract

http://www.yhtyneetlaboratoriot.fi/kasi ... 251&char=K

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat