Seuraa 
Viestejä45973

En muista Dmanisin kallolöytöjä käsittelevää ketjua täälläpäin nähneeni, joten saarnaan siitä vaikka uutinen onkin aika vanhanen.

Dmanisista Georgiasta on siis löydetty pystyihmisen kaltaisia fossiileja, joille on annettu useiden erilaisten tuntomerkkien johdosta nimi georgicus. 1,8 miljoonan vuoden ikäiset primitiiviset erectus-fossiilit ovat suunnilleen yhtä vanhoja kuin pystyihmisen kantamuodoksi esitetty ergaster Afrikasta. Pienimmän kallon, D2700:n tilavuus on n. 600 cm3, mikä on kolmisensataa kuutiosenttiä vähemmän kuin ergasterilla.

Näyttäisikin siltä, että myös erectuksen edeltäjät levisivät Afrikan ulkopuolelle, mikä herättää mielenkiintoisia ajatuksia pystyihmisen alkuperästä. Aasiaa on ehdotettu aiemmin myös mm. sen vuoksi, että eräs Afrikan apinoihin erikseen jälkensä jättänyt retrovirus ei löydy Orangista tai ihmisestä.

Tässä vielä vertailun vuoksi:
georgicus D2700

ja ergaster KNM-WT 15000

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (1)

Eipä näytä menevän kuumille kiville tämä aihe. Ainoa ääni tähän mennessä Euraasialaiselle alkuperälle tähän mennessä on minun antamani, ja sekin vain kontroverssin tähden
En sentään viitsinyt äänestää viimeistä vaihtoehtoa.

Mutta mutta, lisätään vettä myllyyn. Kuopasta on kaivettu tähän mennessä ainakin 6 yksilön jäänteet, joista kukin on jymyuutisen arvoinen.

Tässä ryhmäkuvassa etualalla D2700, keskellä D2282, ja takana D2280:

Pienimmällä yksilöllä, D2700:lla, on pienet kulmakaaret, pienet aivot, massiiviset kasvinsyöjän hampaat, pyöreä kallon takaosa, sekä olematon nenä À la habilis.

Habilis(?) KNM-ER 1813:

Hieman suuriaivoisemman D2282:n muodot ovat puolestaan lähellä ergaster WT 15000:a (Turkanan poika):

D2280:lla on puolestaan monia erectuksen piirteitä, kuten väkänen kallon takaosassa, ja aivot ovat paljon suuremmat, 780 cm3.

Uusin löytö, D3444 osoittaa puolestaan, että hampaaton vanhus selvisi yllättävän kauan luutuneiden hammaskuoppien perusteella, kenties muiden avustuksella.

Lisäksi kuopasta on löydetty isomman yksilön leuka, D2600 (keskellä):

Oikealla on D2700:n leuka.

Kaikkein kummallisinta on, että kaikki löydöt kuuluvat todennäköisesti samaan populaatioon ja yksilöiden monimutoisuus on todella merkittävää. Mikä monimuotoisuuden voisi selittää?

Muutamia arvauksia:
-Seksuaalidimorfismi
-Kiihtyvän kehityksen vaihe
-Vaihtelevat ajalliset ja maantieteelliset olot
-Hybridisaatio?

Huvittavaa olisi, jos ergasterin kehitys olisikin tapahtunut eri uskontojen keskuksessa kaksoisvirranmaassa, josta se olisi levinnyt Aasiaan, Eurooppaan ja Afrikkaan, jossa alkunsa sai nykyihminen. Joka tapauksessa ensimmäiset hominidit Afrikan ulkopuolella eivät olleet erectuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat