Seuraa 
Viestejä45973

Eli kaksi kysymystä:
1.Onko mahdollista laske reaktioyhtälön energia, jonka se vapauttaa exotermisessä reaktiossa tai minkä se tarvitee endotermisessä reaktiossa ja voi reaktio yhtälöstä päätellä/laske onko reaktio endo- vai exoterminen.

2.Miten saas selvitettyä reaktioyhtälön reaktiotuotteet puolen, jos tiedossa on lähtöaineet?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (1)

hmk
Seuraa 
Viestejä1105
petrinm
Eli kaksi kysymystä:
1.Onko mahdollista laske reaktioyhtälön energia, jonka se vapauttaa exotermisessä reaktiossa tai minkä se tarvitee endotermisessä reaktiossa ja voi reaktio yhtälöstä päätellä/laske onko reaktio endo- vai exoterminen.Reaktioentalpiaa voi karkeasti arvioida taulukoitujen sidosentalpioiden avulla. Tarkempi tapa on käyttää lähtöaineiden ja reaktiotuotteiden palamis- tai muodostumisentalpioita (jos ne ovat saatavilla) soveltamalla niihin Hessin lakia tai sopivaa Born-Haber -sykliä. Voipa noita reaktioentalpioita arvioida kvanttikemiallisten laskujenkin avulla, mutta se vaatii tehokkaan tietokoneen, sopivan softan ja riittävän teoriatason: tällöin lasketaan lähtöaineiden ja lopputuotteiden elektroninen energia esim. termokemiallisine (translaatio/rotaatio/vibraatio) ja/tai liuotinkorjauksineen, ja vähennetään ensimmäinen jälkimmäisestä.

petrinm
2.Miten saas selvitettyä reaktioyhtälön reaktiotuotteet puolen, jos tiedossa on lähtöaineet?

Eipä siihen valitettavasti mitään yksinkertaista yleispätevää sääntöä ole. Esim. tiettyjä hapetus-pelkistysreaktioita voi tarkastella sähkökemiallisen jännitesarjan avulla, Brönstedin happo-emäs-reaktioita reagenssien happo/emäsvakioiden avulla, Lewisin happo-emäs-reaktioita suhteellisten elektro-/nukleofiilisyyksien avulla, jne. jne. Rankalla opiskelulla ja kokemuksella synteetikko kyllä oppii arvioimaan todennäköisimmät reaktiotuotteet, mutta siitä huolimatta aina silloin tällöin esiintyy raportteja tyyliin "Unexpected formation of...".

edit: pari muokkausta

In so far as quantum mechanics is correct, chemical questions are problems in applied mathematics. -- H. Eyring

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat