Seuraa 
Viestejä45973

Tulipa eilen käytyä pilkillä, kun oli aurinkoinen päivä - aivan postikorttikeli.

5 tunnin kalastuksen tulos: 0 kalaa. Kokeilin useita vieheitä ja toukkia, mutta ei mitään apua.

Laitetaanpa nyt aivonystyrät hyrräämään ja mietitään, miten saalista tulisi varmemmin.

Millä kalat saisi houkuteltua paikalle ja nappaamaan.

Dynamiittikalastus ei kelpaa vastaukseksi. Se herättää liikaa huomiota talvisella jäälakeudella

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (29)

Kesytä naaraspuolinen ahven ja laita se kiima-aikaan uimaan reiän tuntumaan.
Kun halukas uroskala tulee paikalle parittelu mielessään, isket.

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613

Paha vain että ahvenet eivät taida niitä hommia talvisaikaan harrastaa.

Mateet jo jotkut muut lajit kutevat kyllä talvella, mutta valtaosalle (Suomen) kaloista kutuaika on keväällä.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Pokasaha
Seuraa 
Viestejä1474

Pilkkiminen on taitolaji siinä missä perhokalastuskin, kun sitä riittävän paljon harrastaa niin saalistakin tulee. Jos kuvittelee että tuosta vain, reikä jäähän ja kalaa nostamaan, niin kyllä erehtyy, ei se aina niin helppoa ole.
Toki ensikertalainenkin saattaa hyvällä tuurilla nostaa paljonkin kalaa, silloin vain kaloilla sattuu olemaan syönti päällä ja on sattunut oikeaa viehe siimaan päähän.
Nykyisin käyn aika harvoin pilkillä ja kyllä tuntuma kyseiseen kalastusmuotoon on pahasti ruostunut, kalaa tulee aika vähän, vaimo saa enempi.

Kansakunta joka kieltää historiansa, häviää maailmankartalta.
Pokasaha

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Arvelisin, että paikalla on suuri merkitys. Tuskin ne kalat talvella koko aikaa ympäri järjeä uiskentelevat. Pikemminkin vaan möllötävät sopivan suojaisessa paikassa. Ainakin affenet vieläpä ryhmässä. Tuollaisen paikan kun löytää, niin voi nostella koko suvun affenet ja jatkojalostaa ne omalle lautaselleen.

Minä käyn muutaman kerran vuodessa pilkillä ja ainakin minusta pilkki on mato-ongen ohella yksi varmiten saalista antavista kalastusmuodoista. Yleensä joutuu poraamaan muutaman reijän ennen kuin kalaa alkaa tulla ja laiskana ihmisenä menen yleensä pilkille sellaiseen paikkaan missä on valmiita reikiä.

On kuitenkin järviä josta kalaa ei saa pilkillä juuri millään ja luulen tämän johtuvan siitä, että vesi on niin tummaa ettei kalat löydä pilkkiä. Tämä on kuitenkin mututietoa ja joku oikeasti asiasta tietävä voisi kommentoida

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670

Ovat vähän nihkeitä kertomaan salaisuuksistaan nuo pilkkimiehet. Eräskin tuttu on voittanut pilkkikisoista mm. pari kesämökkiä, auton käyttöönsä, kodinkoneita ja ties mitä. Silti ei pukahtanutkaan, kun yritin tiedustella, että millä jekuilla sitä kalaa sitten niin paljon tulee.

lierik
Seuraa 
Viestejä4922
kunkku
Herra Tohtori
Paha vain että ahvenet eivät taida niitä hommia talvisaikaan harrastaa.

Keväällä ja kesällä sitäkin pidempään. On olemassa sananlasku, joka mukaan: "Teeren soitimelle ja Ahvenen kutuun kerkeää laiskempikin."

Lierikki Riikonen

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Nyt on sen tyypin aihe, että en voi aloittaa tietäväni siitä kaiken. Minulla saattaa olla pienenpieni aukko asian tuntemuksessa.

Viime lauantaina sain 6 kg tuollaisia tyypillisiä pilkkiahvenia. Se tapahtui niin, että menin lehti-ilmoituksen perässä hakemaan niitä pilkkikisan punnituspaikalta. Olisin saanut vaikka 30 kg, mutta tuossa on useamman kurmetin ainekset ottaen huomioon kovan työn käsittelyssä.

Ja sitten se ohje miten pikkukaloja kannattaa laittaa. Pienin massatappio tulee, kun suomustaa ja leikkelee evät ja repii kidukset. Puoli minuuttia ahventa kohti. Toiseksi pienin tulee kun nylkee. Ja mäti kannattaa ottaa talteen ja isommista maksakin. Vaikka ahvenen mätiä kyllä hyljeksitään aivan typerästi.

Jommin kummin siis siistitään. Nylkiessä ei tarvitse pestä, suomustaessa tarvitsee.

Paistetaan kalat, mädit ja noin kolmannes määrästä sianlihaa siinä ohessa. Jutun voi tehdä suuripiirteisesti jatkokäsittelyn takia. samalla kannattaa paistaa sipulia halkaistuna neljään osaan. Paistoksen annetaan jäähtyä ja kypsähkö tavara myllytetään. Siitä tulee siis kypsää myllytettyä ahven-sianlihapaistosta jossa sipuli on vielä osittain raakana mukana. Koska myllytysvaihe on myös bakteerien sekoittamista siihen, niin massa kuumennetaan uudelleen uunissa kunnolla, jolloin sipulikin kypsyy.

Tuotteen nimi on minusta hienosti patee ja leivän päälle ei vastaavaa oikein helposti löydä mistään. Valmisteen tuotantohyötysuhde on hyvä, koska piikkiongelma on ratkaistu. Jos on päineen paistanut, niin kalan pään kuuloluut, tai mitä lienee kiilleliuskeita ovatkaan, narskuvat hampaissa kuin hiekka eli ahven päineen ei ole aivan täysin hieno juttu.

Tuotantohyötysuhde on noin 2...3 kiloa pateeta 2 tunnin työllä, jos ahvenen narrausta ei lasketa mukaan. Aivan kannattava määrä tuohon ruokalajiin on jo puoli kilo ahvenia ottaen huomioon myllyn pesuriesan.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Surkeahkoja kalansaaliitani olen saanut parhaiten mormuskalla. Mormuskaan käy parhaiten, jos siinä on jonkinlaisia hentoja höytyväriekaleita. Surviaisen teho perustuu siihen, että sitkeä toukka jää tuollaiseksi riekaleeksi siihen koukkuun vettyneenä ja useat toukat tekevät esityksestä muhevamman. Kai nuo riekaleet muistuttavat jokin vesieläimen jalkojen liikettä.

Pystypilkissä on jotain häikkää. Koukkuosa pitäisi saada jotenkin sivuun ainakin kymmenen sentin päähän siitä pilkistä eikä se saisi roikkua alimmaisena. Olen kehittelemässä tuota ajatusta. Ehkä virittelen ohuimmasta kitaran kielestä sivulle sojottavia syötinpitimiä sitten isona, kun on aikaa. Saatan myös kokeilla kelluvan koukun rakentamista. Eli paino, tapsi ja kelluva koukku syötteineen. Näin koukku nousee pohjasta jonkun matkaa. Kirjolohelle onkin tuollaista viritystä tehty kelluvalla syöttimassalla.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Aslak laukoo totuuksia.

Kun jäät lähtevät käyn viemässä 30 mm verkon "kaislikon" reunaan (kaislikko ei ole vielä olemassa jäitten lähtiessä, josta syystä tuo stilisointi lainausmerkein). Otan kutuahvenoita ja kutusärkiä. Saattaa siihen jokunen pieni lahna, sorva ja ruutana eksyä myös. Ovat hieman isompaa kokoa pikkukaloja tuon silmäkoon verkossa. Luulisin joka toisessa silmässä olevan jotain yön yli verkkoa seisottaen.

Teen sitten tuota pateeta tuommoiset 100 kg. Riittää useammaksi päiväksi. Teen paistaen ja savustaen aihion. Saatan myös ottaa vain selkäfileet, kun materiaalia riittää.

Ei sen puoleen. On minulla myös 50 mm verkkoja. Noilla nyppään 1...1,5 kiloisia lahnanläpysköjä sekä kilon-parin hauenpuikkoja runsain mitoin. Saatan tehdä pateeta myös isommasta hauesta sekä lahnasta.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Paul M
Ja mäti kannattaa ottaa talteen ja isommista maksakin.

En suosittele maksan ottamista talteen jos kala on merestä. Jos järvestä tarpeeksi kaukana sisämaassa(eli siis ei mikään sellainen järvi josta on muutaman kilsan joki mereen, ahvenhan on voinut käydä meressä) niin sitten se on yhdentekevää.

Kuitenkin itämeri on maailman saastuneimpia meriä, joten maksa voi olla hieman myrkyllinen.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Niinko mie olen sanonu , kävin mennäkesänä etelässä.
No siellä riivatun Putkinotkossa asti. Mikä se sitte lienee, , vishin se kirjailijan sen Joel Lehtosen kotimökki. Kasus se vain siellä niitä koiranputkia, jokapaikka oli niitä täynnä.
Siellä jossaki oli järvi , no mie se tietenki nakkelin vilkkua.
Annappa olla iso kala iski kiinni , soli semmonen isosuomunen piru, ihan
särjen mallinen , mutta sillä ei olhet punaset silmät. Mikäli säynäjä.
Melkhein kahenkilon kala, eppäilin mie sitä.
Paistoin mie sen kuitenki tulilla, paskanmakunen kala.
Niinko olis kuivaa halkoa jyrsiny.
Eipä niin innosta ne tejän kalaveet.
Kävin eilen pilkillä, no syömäkalat tulthin , 6 harria ja yks taimen semmonen melkhein puolenkilon. Ja tietenki se jänkkäkoiraki, no sen mie viskasin korpeille . Istuinkhan mie ,, no melkhein tunnin.
Ei niin huonosti.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Minä pidän hauesta. Se on voissa paistettuna niin makoisaa ja ruodot ovat helppo poistaa oikealla tekniikalla kaikki. On tullut taitamattomille valmistetuksi haukea.

Mutta aina saa kuulla jotta isommat hauet ovat jotenkin syömäkelvottomia. Odotan päivää jotta jostain saan vaikka 10-kiloisen ja testaan sitten sen. Ennemmin en usko.

Myös olen seurannut toutaimien panettelua. Jättävät niitä jäälle nuo verkkokalastajat. Torilla oli kerran toutain ja kysäisin, jotta mitä maksaisi. Kehtasi pyytää 5 euroa kilo. En ihmettele ettei kelpaa. Eli niitä ei ole saatavana ja jos on niin on ulkofileen hintaista.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Pohjasesta puhalteli. luntaki nakkeli.
Kivhen Per***e kairin väänsin.
Tutussa jojessa kotikoskessa,oman niemen nokassa.
Fiilasin ja hivoin , terotin ja koetin.
Jo puri rauta jäätä .
Nytkytä ja nostele , morria veessä kastele.
Harri potkii lumessa, toinen tuntuu nykivän ongessa.
Panhampa näpärämmälle syötti, otethan kunnon mavon ryötti.
Pullosta kahvia , toisesta parempaa.
Käännethän selkää tuulhen, ku vilu meinaa kaivertaa.
Kukase tuolta hihtaa ? No Emmahan se sieltä.
Hoi tule kahville, kattomhan kalanlentoa.
Ja taasen nykäsi , no tuossa potkii komea harri siinä se sätkii, hopeakala.
Emmaki kupista kahvin ryysti, kehu kaloja mutta ilmoja moitti.
Ei siittä mithän eilenhän senthän aurinkoki paisto.
No jopa tuli hiljasta , menikö ruokatunti ? Vai syvemmällekkö ne Harrit muutti.
Kurkistin avannosta ,annappako silmä tottu .
On se tyhjä tämäki monttu ei kalan kallaa, pohjalla vain keltasta santaa.
No taas tuli nuita,..... yks kaks ja monta .
Tuo suolhan , tuo paistethan , suolhan paistethan.
Kuukkeli kysy kalan rasvaa, annakko ?
No sille mie suolet nakkaan.
Ootappako kuusikhon tuonne törmän taka raahaan, tulen kohta uusia noutaan.
Ootanhan mie , viimen se kaikki piilhon vie.
Akallens evästä, hautojalle " hamhen täytettä".

Niin.. ja jos tykkää näistä wanhoista legendoista, niin kannattaa käydä myös http://www.kalassa.net/propilkki

Tuo on pelin 1. versio, josta tuo deluxe pilkkikin näkyy ammentaneen insipiraationsa.

Ja sitten kommentti ihan 1. kysymykseen: Olet ollut yksinkertaisesti paikassa, jossa ei ole kalaa tai sitten kalaa niin vähän, että huonolla syönnillä voi tulos olla kuvailemasi kaltainen. Yleinen harhaluulohan on, että pilkkiminen on laiskojen harrastus (istutaan paikoillaan tunteja). Todellinen pilkkiminen on äärimmäisen rankka laji. Kannattaa kokeilla siirtymisiä jäällä kisa-ajan puitteissa (vaikkapa 6km suuntaansa tuollaisessa 30cm lumessa ja kaikki varusteet yllä). Sitten kairailla joku 50 reikää päivän aikana metriseen kevätjäähän. Ja hyvällä tuurilla kalapussit tuovat jopa 10kg lisää painoa paluumatkalle, jolloin muutenkin alkaa kunto olla tiukilla!

Eli tuolla vertauksella tarkoitan lähinnä sitä, ettei kannata jäädä paikoilleen istumaan. Kannattaa hakeutua kalojen luokse, se tosin voi teettää paljon työtä. TArkkaile sitä, missä muut ovat pilkillä. JOs jossain on paljon vanhoja reikiä, sieltä todennäköisesti on myös saatu kalaa. Rannan kaislikot antavat vähän vihjettä siitä, missä myös ahvenet saattavat majailla. Kokeile eri syvyyksiltä. Usein ahvenia saa 1.5-2m vedestä, mutta toisinaan alle 50cm ja joskus yli 10m ovat ne kalojen ottipaikat. Kun syvyys on löytynyt, seurailet tätä syvyyttä eri kohdista järveä ja pilkit sitten sieltä, mistä niitä lopulta parhaiten tulee. Pilkillä itsellään ei ole niin suurta merkitystä (hyvällä syönnillä), se on vain hienosäätöä (ellet jollain matikka-ryöstäjällä yritä ahventa saada). Suosittelen ihan tavallista pystypilkkiä, vaikkapa Rialinnan viima värissä hopea-kupari. Alle tapsi sen ketjun sijasta ja tapsiin punainen morri. Tapsin pituus vaikka 7cm. Morriin sitten laitat 1-2 kärpästoukkaa (punainen on hyvä). Koukunkärki mieluummin piilossa, mutta hyvällä syönnillä sillä ei ole suurempaa merkitystä.

Kalaa voi myös löytyä matalikoilta tai syvänteen reunoilta. Yleensä kala on pohjassa, mutta ainakin siika tuntuu joskus uivan ihan jään alla. Joskus myös isommat "ajoahvenet" saattavat olla ihan jään alla.

Ei muuta kuin kireitä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat