Seuraa 
Viestejä45973

Tätä aihetta on varmaan käsitelty täällä jo aiemminkin mutta laitan
kuitenkin tuon linkin sillä siinä on harvinaisen selkeät tiedot
spektriviivojen tulkinnasta.Siis nuo kohdat 1.) , 2.) ja 3.)
tuolta linkistä.

Ärsyttää nimittäin hiemat jotkut ainaiset vastaan hankaajat.
Puhumattakaan niistä jotka eivät hyväksy ns. normaali
tiedettä lainkaan vaan kuvittelevat kaiken pohjautuvan
omaan henkilökohtaiseen malliin. Tosin jotkut ehkä
kirjoittavat huumorilla mutta osa lienee "tosissaan"
sekaisin päästään?

http://www.astro.utu.fi/kuunkuva/tammi02.htm

"Kuvan galaksin spektristä tähtitieteilijä päättelee, että galaksi etääntyy meistä noin miljoonan kilometrin tuntinopeudella (1). Spektristä näkyy myös, että galaksi pyörii akselinsa ympäri (2). kaiken kukkuraksi spektri paljastaa galaksissa olevan pimeää ainetta (3).

Galaksin spektrin keskellä (oikea kuva) oleva vaakasuora tumma alue on sen keskustan tähtien valottama. Tähdet harvenevat galaksin laitoja kohti. Siksi kuva vaalenee pystysuunnassa tumman alueen molemmin puolin. Tummin spektriviiva (pystystysuora) johtuu kuumista vetykaasupilvistä. Sen vieressä näkyy typpiviivoja. Äärimmäisena oikealla olevat himmeät viivat ovat rikin sormenjälkiä."
.......

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (7)

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265

Kysymys:

Galaksien liikkeistä on päätelty että siellä täytyy olla pimeää ainetta. Onko mietitty että jospa planeettojen sisuksissakin on pimeää ainetta jemmassa? Miksipä ei olisi? Jos siellä olisikin pimeää ainetta jemmassa, niin vaikuttaisiko se käsityksiin siitä, millainen on planeetan sisäosien rakenne? Kuvittelisin että paljon planeettojen rakenteesta, esim Maan sisuksista, vain päätellään esim Maan massan perusteella ja tämmöisistä. Jos x osa massasta muodostuisikin vaikka pimeästä aineesta, niin muuttaisiko se jotain?

くそっ!

JPI
Seuraa 
Viestejä32959

Voihan sitä pimeätä ainetta olla planeettojen ja tähtien sisuksissa jonkin verran, mutta ei paljon, sillä se kyllä huomattaisiin. Pimeä aine toisaalta on heikosti vuorovaikuttavaa tavallisen materian kanssa, joten se ei pysähdy helposti törmätessään maahan, niinkuin asteroidit, komeetat, ym. avaruudesta tuleva aine, vaan menee läpi vauhtiaan juurikaan muuttamatta. Painovoima, joka vaikuttaa pimeän aineen ja tavallisen välillä kun ei oikein yksin pysty keräämään sitä maan painovoimakenttään. Sama juttu muuten kuun sieppausteorioissa: Yksi massa, Maa, ei yksin pysty sieppaamaan toista kiertoradalleen, pitää olle kolmas kappale apuna tai sitten lähestyvän kappaleen tulla tosi lähelle ja hajota Maan vetovoimakentässä tai suorastaan enemmän tai vähemmän suoraan törmätä Maahan.

 

(n-1)³ + n³ + (n+1)³ = (3n/2)³, n∈Z = ?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
jussipussi
Seuraa 
Viestejä71060
Hubble's Dark Matter Map

Detailed Dark Matter Map Yields Clues to Galaxy Cluster Growth

This NASA Hubble Space Telescope image shows the distribution of dark matter in the center of the giant galaxy cluster Abell 1689, containing about 1,000 galaxies and trillions of stars.

Dark matter is an invisible form of matter that accounts for most of the universe's mass. Hubble cannot see the dark matter directly. Astronomers inferred its location by analyzing the effect of gravitational lensing, where light from galaxies behind Abell 1689 is distorted by intervening matter within the cluster.

Researchers used the observed positions of 135 lensed images of 42 background galaxies to calculate the location and amount of dark matter in the cluster. They superimposed a map of these inferred dark matter concentrations, tinted blue, on an image of the cluster taken by Hubble's Advanced Camera for Surveys. If the cluster's gravity came only from the visible galaxies, the lensing distortions would be much weaker. The map reveals that the densest concentration of dark matter is in the cluster's core.

Abell 1689 resides 2.2 billion light-years from Earth. The image was taken in June 2002.

http://www.nasa.gov/mission_pages/hubble/science/dark-matter-map-gallery...

http://www.nasa.gov/images/content/499449main_hs-2010-37-a-print_full.jpg

Fermi-LAT observations of dwarf galaxies provide new insights on dark matter.

http://en.wikipedia.org/wiki/Dark_matter

Eusa
Seuraa 
Viestejä20759

Tutkiskelin gravitaatiogeometriaa ja päädyin pimeän aineen selittymiseen järjestelmän massakeskipisteen säilyttävästä dynamiikasta huomioiden signaalinopeusviive gravitaatiokentän vaihteluissa. Kappaleille muodostuu lisäkiihtyvyyksiä kohti yhteistä massakeskiötä seuraavan relaation mukaisesti:

m1^2 * r1^5 * T2^6 = m2^2 * r2^5 * T1^6

Suljettu järjestelmä jaetaan kahteen osuuteen, joilla on oma massakeskipisteensä, kiertoratansa säde ja kiertoaika yhteisen massakeskipisteen ympäri.

m1, r1 ja T1 ovat osuuden 1 suureita ja vastaavasti m2, r2 ja T2 ovat osuuden 2 suureita.

Yhtälön tulee päteä valitsipa osuudet esim galaksista miten tahansa.

Simulaatiota voi lähteä tekemään esim. Linnunradan riittävän hyvin tunnettujen osuuksien kiertoaikojen, kiertosäteiden ja massojen kautta sovittaen paras arvio koko galaksin massasta ja interpoloiden arvoja niin, että saa tuon relaation sopimaan. Tuloksena pitäisi tulla havaintojen mukaiset rotaatiokäyrät.

Tuloksen pätevyysalue on periaatteessa ympyränmuotoiset radat. Kierteisgalaksit olisivat siten oivallisia falsifiointitapauksia.

Simulaation laadinnassa jollekin galaksille ei tarvitse tietää miten paljon gravitaatiokentän poikkeamaa voisi olla, vaan simulaatiota sovitetaan havaintoihin ja jos ja kun relaatio saadaan passaamaan riittävän usealle otokselle, tulos galaksin "pimeän aineen" eli oikeammin gravitaatiokenttäheilahtelujen määrästä näkyy dynamiikkaeksentrisyytenä. Jos kaikki radat ovat ympyräratoja, dynamiikkaeksentrisyys on nolla, eikä pimeää massaa esiinny - tällainen tilannehan on hyvin rauhoittuneissa tähtikunnissa. Toisaalta rauhoittuneet tähtikunnat voivat olla keskenään sitten hyvinkin serpentiiniradoilla, mikä tuo gravitaatiokenttään jatkuvaa heilahtelua, joka puolestaan kausaalisen viiveen kautta aiheuttaa virhettä järjestelmän massakeskipisteen ja sitä korjaa garvitaatiokentän ylimääräinen kiihtyvyys.

Hienorakennevakio vapausasteista: (1+2¹+3²+5³+1/2¹*3²/5³)⁻¹ = 137,036⁻¹

Maalaisjärki
Seuraa 
Viestejä1315

Pimeä aine itsessään on mielenkiintoinen ilmiö.. Laskeskelisikohan joku että minkälaisia massoja esimerkiksi raskaimmat kaasut muodostaa tyhiössä.

Savor, Olkoon sielusi kevyt kuin mielesi tuote.
- Maalaisjärki

jussipussi
Seuraa 
Viestejä71060

Aina jotain uutta pukkaa Kosmos näytille..

Strange dark stuff is making the universe too bright

LIGHT is in crisis. The universe is far brighter than it should be based on the number of light-emitting objects we can find, a cosmic accounting problem that has astronomers baffled.

"Something is very wrong," says Juna Kollmeier at the Observatories of the Carnegie Institution of Washington in Pasadena, California.

Solving the mystery could show us novel ways to hunt for dark matter, or reveal the presence of another unknown "dark" component to the cosmos.

"It's such a big discrepancy that whatever we find is going to be amazing, and it will overturn something we currently think is true," says Kollmeier.

The trouble stems from the most recent census of objects that produce high-energy ultraviolet light. Some of the biggest known sources are quasars – galaxies with actively feeding black holes at their centres. These behemoths spit out plenty of UV light as matter falling into them is heated and compressed. Young galaxies filled with hot, bright stars are also contributors.

Ultraviolet light from these objects ionises the gas that permeates intergalactic space, stripping hydrogen atoms of their electrons. Observations of the gas can tell us how much of it has been ionised, helping astronomers to estimate the amount of UV light that must be flying about.

But as our images of the cosmos became sharper, astronomers found that these measurements don't seem to tally with the number of sources found.

http://www.newscientist.com/article/mg22329782.700-strange-dark-stuff-is-making-the-universe-too-bright.html#.U-4FZFYkrtA

Read more at http://www.brainyquote.com/quotes/authors/b/bertrand_russell.html#zwMJSoFXGRvzOL5q.99

jussipussi
Seuraa 
Viestejä71060
Ensivilkaisu hiukkasesta, joka on itsensä antihiukkanen

Oudokin olemassaolo pääteltiin 1930-luvulla, havaittiin nyt.

Aineen pienimmillä osasilla hiukkasilla on omatantihiukkasensa, joilla on sama massa kuin tavallisilla hiukkasilla mutta vastakkainen varaus. Kuitenkin italialainen fyysikko Ettore Majorana esitti jo 1930-luvulla, että lisäksi on olemassa hiukkanen, joka on yhtä aikaa oma antihiukkasensa. Nyt Princetonin yliopiston tutkijat ovat onnistuneet saamaan tämän erikoistapauksen näkyville.

Tehtävä ei ollut helppo, sillä majoranahiukkasen havaitsemista vaikeuttaa sähkövarauksen puuttuminen. Neutraali hiukkanen vuorovaikuttaa vain hyvin heikosti ympäristönsä kanssa. Tästä syystä on myös arveltu, että arvoituksellinen pimeä aine koostuisi majoranahiukkasista.

Tunnelointimikroskooppi tallensi samanlaisen sähköisesti neutraalin signaalin kuin minkä hollantilaisryhmä oli havainnut. Nyt kuitenkin tutkijat pystyivät samalla kuvallistamaan ilmiön ja siten paikantamaan sen juuri langan päihin. Tämä todistaa vahvasti sen puolesta, että kyseessä olivat majoranahiukkaset.

Löytö ei ole vain hiukkasfysiikan edistysaskel. Myöskvanttitietokoneiden kehittely voi vauhdittua. Majorana on yllättävän vakaa hiukkanen, minkä vuoksi sitä voitaisiin käyttää informaation perustana kvanttitietokoneessa.

Löydöksen julkaisi Science.

http://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/ensivilkaisu_hiukkasesta_joka_on_itsensa_antihiukkanen

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat