Seuraa 
Viestejä45973

Heisenbergin epätarkkuusperiaate perustuu siihen, että ei voida mitata esimerkiksi elektronin tarkkaa sijaintia/nopeutta, sillä mittauksessa käytettävän fotonin energia häiritsee elektronin liikettä. Entä jos mittauksessa käytettäisiin fotonien sijaan gravitoneja? Otaksuttavasti gravitonien energia on niin olematon elektroneihin verrattuna, että ne eivät häiritse juuri ollenkaan elektronien käyttäytymistä. Ongelmaksi voi kuitenkin muodostua gravitonin mahdollinen liian suuri aallonpituus, jolloin mittaus on niin ikään epätarkka. Jos gravitonin aallonpituus on luokkaa nanometrejä, niin kuin fotonilla, niin eikö Heisenbergin epätarkkuusperiaate menetä merkityksensä, sillä esimerkiksi elektronin sijainti ja nopeus voidaan määrittää gravitonien avulla liki mielivaltaisella tarkkuudella?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (1)

hmk
Seuraa 
Viestejä1125
Moonbuggy69
Heisenbergin epätarkkuusperiaate perustuu siihen, että ei voida mitata esimerkiksi elektronin tarkkaa sijaintia/nopeutta, sillä mittauksessa käytettävän fotonin energia häiritsee elektronin liikettä. (klip)

Kvanttimekaniikan epätarkkuusperiaate ei johdu siitä että fotoni häiritsisi mitattavan systeemin tilaa, vaan se on "syvällisempää" laatua. Kvanttimekaniikassa on olemassa ns. epäkommutatiivisia suureita (esim. paikka ja liikemäärä ovat keskenään epäkommutatiivisia): tällaisten suureiden välillä vallitsee automaattisesti epätarkkuusrelaatio. Paikan ja liikemäärän tapauksessa epätarkkuusrelaation näkee myös siitä, että aaltofunktion esitys "liikemääräavaruudessa" on sen "paikka-avaruusesityksen" Fourier-muunnos, jolloin ko. relaatio seuraa suoraan F-muunnoksen matemaattisista ominaisuuksista. Missään vaiheessa ei tarvitse tarkastella fotonin vuorovaikutusta systeemin kanssa.

http://en.wikipedia.org/wiki/Uncertainty_principle

"The uncertainty principle in quantum mechanics is sometimes erroneously explained by claiming that the measurement of position necessarily disturbs a particle's momentum. Heisenberg himself may have initially offered explanations which suggested this view. That this disturbance does not describe the essence of the uncertainty principle in current theory has been demonstrated above."

In so far as quantum mechanics is correct, chemical questions are problems in applied mathematics. -- H. Eyring

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat