Seuraa 
Viestejä45973

Pistän tämän aloituksen ehkä vähän turhaan, kun tuolla toisella palstalla jo oli kansalaispalkasta aloitus. Ajattelin kuitenkin aloitta auuden ketjun, koska kansalaispalkka on mielestäni virheellinen lähtökohta minkäänlaiselle keskustelulle oikeudenmukaisesta tulonjaosta, toimeentulosta jne...

Olisiko täällä ehdotuksia, miten sosiaalituet voitaisiin korvata yhdellä tuella, joka ei kuitenkaan olisi kansalaispalkka-tyylinen, vaan lankeaisi työttömille, kotivanhemmille, opiskelijoilla yms. tulottomille tai pienituloisille ryhmille?

Lapsilisät yms. tulotasosta riippumattomat ja tarpeellisiksi kannustimiksi katsotut edut ja nykyisenkaltainen progressiivinen verotus säilytettäisiin, mutta sossun toimeentulotuki, opintoraha, asumistuet, työttömyyspäiväraha yms. lakkautettaisiin uuden tuen tieltä. Kaikille turvattaisiin jokin minimitoimeentulo. Siis eräänlainen kansalaispalkka, mutta vain niille, jotka tukea tarvitsevat.

Millainen tukijärjestelmä olisi paras ja mikä olisi minimitoimeentulon suuruus? Mitkä lisätuet säilytettäisiin? Miten järjestelmä saataisiin pyörimään joko ilman turhia virkailijoita tai todella pienellä byrokratialla? olisiko jotenkin mahdollista vain maksaa automaattisesti tuki liian pienituloisille, ilman mitään hakemuksia? Jätettäisiinkö omaisuus(kuten minä ehdottaisin) pois laskuista, niin ettei tarvitse jakaa ja myydä jakamatonta kuolinpesää, jossa äiti vielä asuu, että saisi sossusta tukea?

En usko, että todelliset miljönäärit nyt kehtaisivat tukea nostaa...

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (2)

idea lentää

vaikkapa silleen, että kaikille kuuluu minimiansio. sitten sen mukaan, mitä tulee työaikaan hanketta, se on se työajan palkka eikä kasvattaa sitä minimiansiota, mutta työssäoloaika kasvattaisi.

esim. jos kaikille kuuluis aluks 100€ minimiansio kuussa (ihan lapsesta alkaen sais kaikki tuon perusrahan), olemalla vuoden töissä tietysti hankkisi sen mukaan mikä oli palkka vuoden aikana eikä sais tuota perusrahaa, mutta jokainen työssä käyty vuosi nostais minimiansiota sanotaan vaikka 10€ lisää kuukausi liksaa per työvuosi. Kolmesta peräkkäisestä vuodesta tulisi siis 30€ ja hyvän miehen kannustuslisä 20€, kun oli kolme vuotta putkeen (siitä eteenpäin 20€ 5v, 10v, 20v ja 50€ 30v ja 40v ja 100€ siitä ylittävät 10 vuodet) eli se olis sitten 3v jälkeen jo 150€ (kts. alempana koulun ja intin vaikutus)

jne jne, kunnes sitten hemmo kun jäis eläkkeelle oltuaan 18v lähtien 65v saakka töissä sais perusosan 100€ + (47 * 10€) vuodet päälle + hyvänmiehenlisät 47v palveluksesta = 100€ + 470€ + 20€ + 20€ + 20€ + 20€ + 50€ + 50€ = 100+470+180 = 750€ kansalaisraha

(ei siis eläke, joka olis vapaaehtoinen ja perustuisi säästämiseen).

jokainen sais olla töissä niin kauan kuin jaksaa. ei mikään pakko minnekään eläkkeelle lähteä. jos työnantaja kustantaisi asumiset ja matkustukset, sen ei tarvitsis maksaa palkaa ollenkaan vaan työntekijän hankkeeksi voisi katsoa riittävän kansalaisrahan?! kuitenkin siten, että se nousisi sitä mukaa, kun työvuosia kertyisi. työnantajat saisi työvoimaa eikä tarvitsis natista, että onpas kallista. hmm.

periaate tuo, alkusummat ja nousut per vuosi tietty eri. kannustais tekemään työtä ja säästämään, mutta antais vapaat kädet koskien ainakin eläkettä, joka on nyt työnantajan pakko maksaa työntekijän puolesta.

edit: koulussaoloaika nostaisi 5€ / vuosi, joten 11v koulua (7v - 18v) nostaisi koulun jälkeen rahamäärän 155€:oon. intistä tai samanpituisesta muusta korvaavasta palvelusta sais 10€ lisän kuukausituloon.

Miksi työeläke ei kertyisi tulojen perusteella? Solidaarisuuden? Ihan fiksua sinänsä ja poistaisi eläkepommin, kun eläkkeiden suuruudet pystyisi määräämään etukäteen ja optimaalisesti työvuosien perusteella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat