Seuraa 
Viestejä45973

Miksi ja miten tukka harmaantuu. Loppuuko väri vai mitä tapahtuu? Miksi esim. ruskeat silmät eivät harmaannu, vaikka pigmenttiä sielläkin on?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (6)

Ding Ding
Seuraa 
Viestejä9031

Voisin kuvitella että aina on ollut hyödyllistä tietää minkäikäisiä muut ihmiset ovat, esim. lisääntymissyistä. Harmaa tukka on yksi keino päätellä ihmisen ikä. Myös parta, kaljuus, rinnat ja rypyt toimivat iän indikaattoreina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tukka kasvaa jatkuvasti. Karvatupen juuressa on soluja, jotka muodostavat hiukkasia hiuskarvan pintaan. Hiuksen luonnollinen väri on harmaa. Jos pigmenttejä tuottavat solut kuolevat, tukasta tulee harmaa. Blondien valkoisen tukan väri tulee titaanidioksidista(?). Blonditkin harmaantuvat. Silmien pigmentti ei näin toimi.

Itselläni oli aivan valkoiset hiukset lapsena. Murrosiässä alkoi sivut tummentua (ei harmaantua), mutta jo armeija-aikoihin koko muu kuontalo muuttui harmaaksi (ei edelleenkään harmaantunut). Ja sitten oheni kokonaan. Selvät sukupiirteet: leuka kuopassa tai toisinpäin ja harmaa tukka. Ketkä pohjoisista ovat, tätä sukua tietävät, tunnistavat varmaan...

Tosin parrankasvu on erittäin voimakas. Joka kolmas tuppi pukkaa oranssia, siitä etiäpäin valkoista (ei harmaata) ja mustaa vuorotellen. Kesäisin ja maastossa annan risuparran kasvaa (ei todellakaan charmanttityypistä), ja ihmettelen sitten peilin edessä, että mitäs näille tehdään, kun ihmisten ilmoille pitäisi päästä. Vaimo ei valita, kun se on itsekin aasialaiseksi melko ihokarvainen. Serkullaan on kauneussalonki, ja siellä se sitten kunnostautuu edustuskelpoiseksi. Minua väittää simpanssiksi, sanon sitä aina häntäapinaksi eli marakatiksi. Silkkitukastaan en ole vielä harmaita hiuksia löytänyt. En ole etsinyt eikä haittaakkaan, vaikka löytyisi. Tosin niitä karvoja löytyy ympärin taloa (kun itse siivoan) - eikä syyllistä tarte kaukaa hakea.

on mielenkiintoinen "harmaahapsuus". Isälläni ja jokaisella sedälläni on tummat hiukset mutta harmaa läntti etuhiuksissa.

Eräänä aamuna meinasin saada sykärin vilastuani peiliin aamuaskarreissa. Hiuksiini oli ilmaantunut harmaa läntti. Ei helkkari, olen vasta kolmekymppinen. Parturillani oli hauskaa, piti sitä charmanttina. Avopuolisoni ehdotti hiusväriä mutta olen hyvin vanhanaikainen joten no thanks

Lisäys: piti sitä sanoman, että liikkuu myös jotenkin perimänä, geeneissä vai miten sitä lääketieteellisesti sanotaan.

Hiusten harmaantuminen on pigmentin häviämistä hiuksista. Harmaassa hiuksessa vielä on jonkin verran pigmenttiä jäljellä, valkoinen on pigmentitön.
----------

Why does hair go gray?

Gray hair, as most people know, is strongly associated with the natural aging process. Hair colour comes from cells located in the root of each hair and as people age the pigmentation begins to slow down. The process of going gray is genetically predetermined and this slow process stops at gray for some people but moves on to white for others. White hair basically signals that no pigment remains to colour the hair. Despite common folklore there is no evidence that stress causes gray hair.

http://menshealth.about.com/cs/hairhairloss/f/gray.htm

http://www.tiede.fi/keskustelut/viewtop ... highlight=

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat