Seuraa 
Viestejä4922

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kiinnittäneet huomiota Irakin naisten aseman huonontumiseen miehityksen ja Saddamin kukistamisen jälkeen. Nyt "demokratian" sinne viemisen jälkeen sukupuolinen syrjintä siellä on lisääntynyt huomattavasti verrattuna Husseinin aikaan ja uskonnollisten lakien tultua voimaan. Naiset eivät pääse enää yliopistoihin, eivät voi ottaa avioeroa, eivätkä käydä töissä kodin ulkopuolella, myös sisäinen turvattomuus on heikentänyt heidän asemaansa. Asiaa selviteltiin aamun uutislähetyksissä.

Jos tavoitteena USA:lla oli, niinkuin sanotaan, vapauden ja demokratian vieminen Irakiin, siinäkin on epäonnistuttu, puolelle kansaa ovat oikeudet vähentyneet. Liittynyt on puolustanut naisten oikeuksia islamilaisissa maissa ja vaatii heille länsimaistyyppistä hallintoa. Nyt kun sitä mukamas on Irakiinkin viety, asiat ovat vain huonontuneet. Missä mies muuten luuhaa?

Saddamkin pitää häntä varten rakennettua oikeusistuinta pilkkanaan. Miksi tätä murhaajaa muuten syytetään vain toistasadan ihmisen tappamisesta? Eikö niitä kaasutettuja kurdejakin ollut paljon enemmän? Olettaisin, että Liitoumalla voitetuksi jo kolme vuotta sitten julistetun sodan jälkeen, olisi ollut mahdollisuuksia vaikuttaa myös uuteen laisäädäntöön, jos olisi ollut haluja. Tavoitteena näyttääkin olevan vain Lännelle myötämielisen hallinnon aikaansaaminen, ei mitkään ihmisoikeudet. En pidä länsimaalaisena tietenkään huonona asiana meitäkin ymmärtävää hallitusta Irakissa, mutta pitäisi kiinnittää huomiota muuhunkin, niin kauan kun siihen on jonkinlainen mahdollisuus vielä.

Vai aikooko Amerikka jäädä lopullisesti pitämään siirtomaahallintoa sinne, jossa Irakin oma toimisi vain kulissina? Irakilaiset eivät pidä miehittäjästä, mutta eivät oikein halua heidän poislähtöäkään vielä vielä suurempien sisäisten levottomuuksien välttämiseksi. Tämä on käynyt ilmi kadunmiesten haastatteluissa. Eivät kyllä luota Liiitouman kykyynkään hallita asioita. Vaikeaa on, minulle ei vielä ole selvinnyt mitä etua USA lopulta on saanut hyökkäyksellään itselleen tai Irakin kansalle. Suurin saavutus lienee jatkuva sota. SIPRI laskee sodaksi sellaiset konfliktit, joissa tulee vähintään 1000 uhria vuodessa. Irakissa määrä ylittyy moninkertaisesti.

Lierikki Riikonen

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat