Kaloriteoria

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Ymmärtääkseni ruoan energiapitoisuus mitataan polttamalla sitä puhtaassa hapessa kalorimetrissä ja mittaamalla tuotettu energia? Eikös se niin mene?
Mutta mistä tiedetään vastaako elimistön ruoasta saama energiamäärä kuinka hyvin kalorimetrissä mitattuja lukemia?

Kommentit (11)

Vierailija

Ilmeisesti ruoan energiapitoisuus mitataan tarkemmalla menetelmällä.

"The amount of food energy in a particular food could be measured by completely burning the dried food in a bomb calorimeter, a method known as direct calorimetry [1]. However, the values given on food labels are not determined this way, because it overestimates the amount of energy that the human digestive system can extract, by also burning dietary fiber. Instead, standardized chemical tests and an analysis of the recipe are used to estimate the product's digestable constitutents (protein, carbohydrate, fat, etc.). These results are then converted into an equivalent energy value based on a standardized table of energy densities"

http://en.wikipedia.org/wiki/Calories#N ... ood_labels

Vierailija

Omalta opiskelualajalta muistelen, että perusaineenvaihdunta mitattiin jollain masiinalla, mittarina hapenkulutus, oliko se kalorimetri, en muista.
Muistan vain, että minulla se oli normaalia korkeampi. Opettaja kysyi, mihin se voisi viitata. Vastasin, koska tiesin jo aiemmista opinnoistani, että hypertyreoosiin, kilpirauhasen liikatoimintaan. Oliko vai ei, en ole tutkituttanut. Sehän voi tietenkin johtua, että sympaattinen hermosto aktivoitui ja herkästi niin tapahtuu opetus/opiskelutilanteessa, jossa tehdään kokeita itselle ja muut seuraavat silmä kovana.
En nyt ehdi tarkemmin etsiä tietoa, kuinka energian/hapenkulutus lasketaan, menen nukkumaan.
Kaiken lisäksi en vastannut kysymykseen ja aivot takkuavat jo pahasti.

http://www.hermeliini.net/energiakaavat.htm#usanrc

Basal metabolic rate

Basal metabolic rate (BMR) is the rate of metabolism that occurs when an animal is at rest in a warm environment, in the post-absorptive state (meaning that the digestive system is inactive, which requires about twelve hours of fasting in humans). The release of energy in this state is sufficient only for the functioning of the vital organs, such as the brain, skin, heart, muscles, liver, sex organs, lungs, nervous system, and kidneys. BMR decreases with age and with the loss of lean body mass. Regular cardiovascular exercise can increase BMR. Illness, previously consumed food and beverages, environmental temperature, and stress levels can also affect BMR. Accurate BMR measurement also requires that the person's sympathetic nervous system is not stimulated. Basal metabolic rate is measured under very restrictive circumstances. A more common and closely related measurement, used under less strict conditions, is resting metabolic rate (RMR).

BMR and RMR are measured by gas analysis through either direct or indirect calorimetry. Studies of energy metabolism using both methods provide convincing evidence for the validity of the respiratory quotient (R.Q.), which measures the inherent composition and utilization of carbohydrates, fats and proteins as they are converted to energy substrate units that can be utilized by the body for energy.

Sivun alaosassa:

Physiology
Nutrition and dietary considerations
Biochemistry
Exercise physiology
Medical considerations
Cardiovascular implications

Lueskelen kun jaksan ja ehdin.

http://en.wikipedia.org/wiki/Basal_metabolic_rate

Vierailija

Hapenkulutus vaikkapa laittamalla huoneeseen jonka poistoilma puhalletaan hiilidioksisuodattimen läpi(vaikkapa natriumhydroksidia jolloin CO2 + NAOH -> NAHCO3 eli soodaa tulee). Tälläisia kokeita tehtiin 1880- luvulla ensimmäisen kerran. Voidaan käyttää myös kaasunaamarin tapaista hökötystä, jossa poistoilmasuodatin (tehtiin 10-luvun lopulla), jolloin kylläkin kova hengitysvastus vääristää tulosta, mutta tämä sallii ulkotiloissa tehdyn energian kulutuksen mittauksen.

Vierailija

Sanokaa minun sanoneen, että nykyinen kaloriteoria on susi.

Elimistön energiansaannin kannalta on merkityksellistä missä muodossa kalorit tulevat. Yksi rasvakalori ei vastaa suoraan yhtä hiilihydraattikaloria jne.

Vierailija
KBolt
höpöhöpö

Energia on energiaa olipa lähtökohtana kaali tai kukko. Itse olet susi.




Energia on energiaa, mutta paljonko elimistö siitä saa talteen ja millä hyötysuhteella.

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
Liittynyt20.9.2005
Deus Ex
KBolt
Energia on energiaa olipa lähtökohtana kaali tai kukko. Itse olet susi.
Energia on energiaa, mutta paljonko elimistö siitä saa talteen ja millä hyötysuhteella.

Aivan. Muutenhan ihminen voisi lihoa vaikka paperia tai muovia syömällä. Irtoaahan niistä polttamalla aika lailla energiaa.

Vierailija
Deus Ex
KBolt
höpöhöpö

Energia on energiaa olipa lähtökohtana kaali tai kukko. Itse olet susi.




Energia on energiaa, mutta paljonko elimistö siitä saa talteen ja millä hyötysuhteella.



Eikö ne samat mekanismit siellä pauhaa söit sitten nakkeja tai herneitä ja periaatteessa kaikki mahdolliset ravintoaineet otetaan talteen. Ne mitä ihminen ei voi hyödyntää menee lopulta pönttöön. Siksi pöntön sisältö näyttää aina niin samalta.

Ainoa, mikä tulee mieleen on selluloosa, sitä ei ihminen voi hyödyntää, mutta kyllä se tietääkseni palaa kalorimetrikokeissa.

Vierailija

En usko kaloriteoriaan minäkään. Olen itse elävä esimerkki siitä, ettei se pidä paikkaansa. Ikää on kertynyt tarpeeksi, jotta voin sanoa voivani syödä mitä tahansa ja miten paljon tahansa sen vaikuttamatta painooni. Paino on pysynyt parin kilon vaihtelurajoissa kolmisenkymmentä vuotta. Liikuntakaan ei tätä selitä.

Kaloriteoria on otettu viralliseksi totuudeksi ja valitettavasti siitä seuraa, että todellinen aineenvaihdunnan tutkimus on melko hiljaista. Kaikki yritykset ymmärtää laajemmin tuomitaan helposti huuhaaksi.

Melkoista yksinkertaistamista on olettaa elimistön olevan kuin vuotava säkki, johon pitää kaataa vettä saman verran, kuin toisesta päästä ehtii valua ulos, ettei se ala täyttymään.

Uusimmat

Suosituimmat