Seuraa 
Viestejä45973

Minua tultiin tuossa taannoin valistamaan, että otsikon mukaiseen tilaan saattaa päätyä muutenkin kuin suojaamattomassa parittelussa. Suhtaududin väittämään varsin skeptisesti sillä olin lukenut huomattavan monesta lähteestä, että etenkin klamydia kulkeutuu ihmisestä toiseen juuri parittelun avulla. Monet lähteet mainitsevat myös äidiltä sikiöön kulkeutumisen, mutta mitään muita vaihtoehtoja ei anneta. Mahtaako olla vaan joku urbani legenda, että avojaloin vessassa asioimalla voi saada jonkun tulehduksen arkoihin paikkoihin...

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (2)

Tetrafuran
Minua tultiin tuossa taannoin valistamaan, että otsikon mukaiseen tilaan saattaa päätyä muutenkin kuin suojaamattomassa parittelussa.

Oletan, että parittelusi pitää sisällään myös suuseksin. Sanoisin, että "parittelun" ja synnytyksen lisäksi klamydian voi saada myös muuten, mutta uskoisin että se olisi niin harvinaista ja vaatisi sellaisia erityisolosuhteita, että asiantuntijat voivat hyvinkin sanoa että se ei ole mahdollista. Käsittääkseni mikään ei kuitenkaan estä esimerkiksi henkilöä ottamasta bakteereita ruiskuun ja ruiskuttamalla niitä uhriin, joten tästä syystä sanon että se olisi teoriassa mahdollista.

ps. Älä viittaa tekstissäsi otsikkoon vaan pidä teksti ja otsikko täysin irrallisina toisistaan, se helpottaa lukemista. (Miksei tätä opeteta koulussa?)

Klamydia on sukupuoliteitse tarttuva tauti. Ei se aiheuta vaaraa sikiölle, mutta voi johtaa lapsettomuuteen.
KLamydia on kavala, koska suurin osa ei saa oireita. Tauti voi olla oireeton useita vuosia, kymmenen vuotta tai enemmänkin, vaikka alla olevassa artikkelissa mainitaan vain useita kuukausia. Muissa artikkeleissa ja käytännössä voi todeta, että tartunta voi olla saatu vaikka 20 vuotta aiemmin ja oireilee vasta sitten, esim. akuuttina munasarjatulehduksena tai osoittautuu lapsettomuuden syyksi.

Klamydia lisääntyy
Duodecim
2005;121(1):16-8
Eija Hiltunen-Back ja Timo Reunala

Nuorison lukuisat seksisuhteet ja oireeton tartunta avaintekijöitä

Chlamydia trachomatis -infektio (klamydia) on yleisin bakteerin aiheuttama sukupuoliteitse leviävä tauti. Tartuntoja esiintyy maailmassa vuosittain lähes 100 miljoonaa ja Suomessakin nykyään yli 12 000. Leviämistä edistää se, että tartunta on oireeton valtaosalla sekä naisista että miehistä ja infektio voi olla piilevä useita kuukausia (Peipert 2003). Naisilla klamydian aiheuttama sisäsynnytintulehdus johtaa etenkin toistuessaan helposti munanjohdinvaurioon. Se on nykyään hyvin yleinen syy hedelmättömyyteen, ja kolmannes kohdunulkoisista raskauksista johtuu samasta syystä (Peipert 2003). Nämä vakavat jälkiseuraukset tekevät klamydiasta sekä inhimillisesti että terveystaloudellisesti erittäin merkittävän tartuntataudin. Sen vuotuiset kokonaiskustannukset ovat Suomessa noin 35 miljoonaa euroa ja Yhdysvalloissa kaksi miljardia dollaria (Paavonen ym. 1998, Peipert 2003).

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat