Seuraa 
Viestejä41238

Sekä elokuvatut että kirjoitetut tulevaisuudenkuvaukset kuvaavat melkein järjestäen synkkiä, teknologiaa ja pimeyttä tulvivia metropoliksia, joiden taivaanrantaa piirittävät tehtaiden piiput. Luonto loistaa poissaolollaan; sen korvaavat muovikuvuissa kasvavat pensaat, eläimiä imitoivat robotit, kasvatushihnoilla valmistuvat elintarvikkeet ja kaikkialla ilmassa lentävät autot.

Ihmisissä kaikki on jokseenkin ennallaan, pieniä kyberliitännäisiä lukuunottamatta. Olemme edelleen rikollisuuteen taipuvaisia, agressiivisia oman etumme puolesta taistelevia, ahdistuneita ja raskaasti aseistautuneita työnarkomaaneja; noh, ehkä tässäkin suhteessa tilanne on nyrjähtänyt vielä pari astetta pahemmaksi.

Millaiseksi tällaiset tulevaisuudenkuvitelmat ihmistä valmistelevat? Hyväksymmekö jo etukäteen Blade runner -maailman, sen että juuri niin kuuluukin käydä? Että muokkauksen kohteeksi joutunut ekosysteemi joutuu taipumaan sen edessä, että lopulta on vain ihmisiä, metallia, muovia ja näitä elementtejä liikuttelevaa energiaa ja tietokoneita?

Miten tuo näkökulma muokkaa asenteitamme ja haluamme puuttua siihen, että maailma ei oikeasti muuttuisi tuollaiseksi... niiltä osin siis kuin se ei vielä ole jo muuttunut?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (19)

Vierailija

Eiväthän kaikki scifi kuvitelmat ole tuollaisia, onhan olemassa myös valoisia ja optimistisia visioita mm. StarTrek..

Vierailija
installer
Eiväthän kaikki scifi kuvitelmat ole tuollaisia, onhan olemassa myös valoisia ja optimistisia visioita mm. StarTrek..

En missään tapauksessa halua leimata kaikkea scifiä tietynlaiseksi. Toki on olemassa myös positiivisia tulevaisuudenkuvitelmia, mutta mielestäni ne ovat ehdoton ja suuri vähemmistö.

En ole koskaan katsonut StarTrekkejä. Mikä niissä on oman planeettamme kohtalo?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210

Leffoja tehdään vain aiheista, jotka myyvät. Kirjoja myös. Kirjoja vain myydään usein sille fiksummalle kansanosalle ja leffoja ns. tyhmemmille. Kirjoissa on siis helppo käsitellä vahan vaikeampiakin tulevaisuusutopioita, jos kohta ruusuisempiakin.

Hemmetti kun muistaisin mikä oli kirja, joka kuvasi maapallon tulevaisuuden ruusuisena utopiana, kun kaikki luuserit ja tyhmät ja epäonniset oli rahdattu muille planeetoille lisääntymään ja täyttämään maat. Ja toinen, muistaakseni Tepperin kirja, jossa homma pyöri toisinpäin: Maassa asuivat vain luuserit, koska jos oli varaa, muutti siirtolaiseksi jonnekin. Virkamiehistö asui Kuussa ja omilla luksuslomaplaneetoillaan.

Eniten luulisin scifin vaikuttaneen siihen, että ainakin minun on halkala ajatella maapallonulkoista älyllistä elämää muuten kuin "Jee, uhvoja! Peukku pystyyn, ottaisko ne kyytiin?"

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Vierailija
Pikku Gen
Ja toinen, muistaakseni Tepperin kirja, jossa homma pyöri toisinpäin: Maassa asuivat vain luuserit, koska jos oli varaa, muutti siirtolaiseksi jonnekin. Virkamiehistö asui Kuussa ja omilla luksuslomaplaneetoillaan.

Juuri tällaista tarkoitin. Rikkaiden joukkopako ikävästä maasta jonnekin, missä jostain syystä on kivempaa. Yleensä syyksi tarjotaan se, että maapallon olosuhteet eivät ihmisen jäljiltä enää ole kivat. Ja silloin noustaan rakettiin ja suihkaistaan tähtiin... jos siis on nappulaa.

No en osaa sanoa, että onko nuo Blade runner -tyyliset scifit edes enemmistönä. Eihän esimerkiksi Star Warsin, Dyyni-kirjojen, Babylon 5:n tai Säätiö -kirjojen maailma ole kovin kyberpunkmainen. Positiivisista scifeistä voisi mainita vaikka edellämainitun Star Trekin tai Kulttuuri -kirjat (joka on siinä harvinainen scifi että ihmiset ja koneet elävät samassa yhteiskunnassa ilman ongelmia). Käsittääkseni synkemmät tulevaisuudennäkymät on yleistyneet scifissä lähinnä 80-luvulta lähtien.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cyberpunk

Star Trekissä maapallolla menee ihan hyvin. Se on Federaation (jossa ihmiset ovat lukumäärältään suurin laji) "pääplaneetta" eikä se muistuta Blade runneria juuri ollenkaan, vaan tekniikka on tehnyt ihmisten elämästä mukavaa, ja köyhyyttä ei juuri ole, minkä ansiosta rikollisuuskin on aika minimissä. Luontoakaan ei käsittääkseni ole pahemmin raiskattu, eikä maapallo ole täynnä pimeitä metropoleja.

Chair
Seuraa 
Viestejä2833
Pikku Gen
Hemmetti kun muistaisin mikä oli kirja, joka kuvasi maapallon tulevaisuuden ruusuisena utopiana, kun kaikki luuserit ja tyhmät ja epäonniset oli rahdattu muille planeetoille lisääntymään ja täyttämään maat.

Ainakin Linnunradan viisiosaisessa trilogiassa kampaajat ja kiinteistövälittäjät lähetetään pois Maasta jonkin huijauksen avulla. Miten se nyt tarkasti ottaen menikään?

"Die Theorie bestimmt was wir beobachten können."(Albert Einstein)

Vierailija

Lisäksi ulkoavaruuteen sijoittuvat scifieepokset tarjoavat jatkuvasti kuvan, että tulevaisuuden ihmisen paikka on jossain majesteetilisesti lipuvan taistelulaivan käytävillä.

Hyperionille plussaa siitä, että siinä ihmisen tulevaisuus nähtiin luontoon sopeutuneena, geneettisesti muunneltuna olentona. Tosin sinne johtava tie ei ollut kovin ruusuinen. Mutta taistelu koneiden valtaa vastaan, onhan siinä asennetta...

Itseasiassa tuo kuva on sinällään aika yleinenkin. Myös Blade runnerissa... Matrixissa... Ihminen tajuaa olevansa koneiden orjuuttama ja näkee, että lopullinen vapaustaistelu käydään teknologiaa vastaan (teknologian keinoin toki), ja aina teknologian rapauttamassa maailmassa.

Itseasiassa taidan olla aloituksessani väärässä. Eivätkös nuo scifit nimenomaan kuvaakin ihmisen halua palata luontoon? Pois koneiden vallasta. Kumpi asennemaailma näissä on vahvempi:

Alistuminen pimeisiin, teknologisiin ja saastuneisiin maailmoihin, vai epätoivonen selviytymistaistelu sen aikaansaamia megalomaanisia hirviöitä vastaan?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46488
Aweb
Lisäksi ulkoavaruuteen sijoittuvat scifieepokset tarjoavat jatkuvasti kuvan, että tulevaisuuden ihmisen paikka on jossain majesteetilisesti lipuvan taistelulaivan käytävillä.Ihmisen menneisyys ja nykyisyys on hyvin sotapainotteista. Sotaan liittyy hyvin vahvoja tunteita, niin hyviä kuin pahoja. Siksi se on myyvä aihe.

Sota, tai joku muu massoja koskettava katastrofi, tarjoaa myös elokuvalle mielekkään ja toimintaa tarjoavan juonen. Onnellisten ihmisten arjesta ei oikein saa mitään mielenkiintoista aihetta.


Itseasiassa taidan olla aloituksessani väärässä. Eivätkös nuo scifit nimenomaan kuvaakin ihmisen halua palata luontoon? Pois koneiden vallasta. Kumpi asennemaailma näissä on vahvempi:

Tällainen mielikuva minulle ennemmin tulee. Tekniikka nähdään hyvin selkeästi pahana asiana. Tekniikka on sotakoneita, jotain ikäviä luonnosta äärimmäisen vieraantuneita totaalikontrolliyhteiskuntia tai vallankaappausta yrittäviä tietokoneita. Yleinen skenaario tuntuu olevan se, että hyvillä on huonompi tekniikka, mutta oman erinomaisuutensa ja inhimillisyytensä ansiosta he päihittävät teknisesti ylivoimaisen pahan.

iisakka
Seuraa 
Viestejä848
Aweb
Lisäksi ulkoavaruuteen sijoittuvat scifieepokset tarjoavat jatkuvasti kuvan, että tulevaisuuden ihmisen paikka on jossain majesteetilisesti lipuvan taistelulaivan käytävillä.

Amerikkalaisesta scifistä minulle tulee mieleen sana "avaruusooppera" jonka itse käsitän pahimmillaan sellaiseksi meiningiksi missä on paljon pauketta ja värikkäitä lasereita...

Scifi-elokuvista en paljon mitään tiedä, mutta 14-18 -vuotiaana luin hyllymetreittäin scifi-kirjallisuutta. Asimovista se alkoi. Itäisempi koulukunta, erityisesti Stanislav Lem, iski eniten. Se oli minusta silloin pohdiskelun ja mielikuvituksen juhlaa, joka ei sortunut scifin kliseisiin.

Lemin kirjoittama oli muistaakseni myös Futurologinen kongressi, joka oli kyllä melkoinen dystopia.

Aweb
En ole koskaan katsonut StarTrekkejä. Mikä niissä on oman planeettamme kohtalo?

No laitetaanpa tähän suppeahko selostus.

Maassa keksittiin poimuajo 3. maailmansodan jälkeen v. 2063, minkä jälkeen lähistöllä reissanneet vulcanit saapuivat tervehdyskäynnille. 2160-luvulla Maan ja Romuluksen välisen sodan jälkeen perustettiin Tähtiliitto, United Federation of Planets, johon "nykyään" (n. 2380) kuuluu yli 150 jäsenmaailmaa 8000 valovuoden matkalla ja jota johdetaan -yllätys yllätys- Maasta...

Mahtavat tähtilaivat kiitävät pitkin galaksia päätavoitteenaan luonnollisesti rauhanomainen tutkimustyö ja matkaaminen "rohkeasti sinne, missä kukaan ei ole ennen käynyt", mutta rähinöiltäkään ei ole vältytty. Kestohäirikköjä ovat olleet mm. klingonit ja romulanit, mutta liennytystä on "viime aikoina" (joita Suomen törpöt TV-kanavat eivät näyttäneet) tapahtunut varsinkin, kun kolmikko joutui yhdistämään voimansa galaksin toiselta puolelta saapuneita Dominion valloittajia vastaan. Pelottavammasta päästä ovat borgit, delta-kvadrantin kyberneettiset ja teknisesti kehittyneet pahikset, joiden yksi ainoa alus pyyhkäisi tieltään 40 tähtilaivaa hyökätessään Maahan tarkoituksenaan assimiloida ihmiskunta ja näin tuhota Tähtiliitto, suurin este heidän laajentumispyrkimyksilleen.

Tähtilaivoista suurin ja kaunein on USS Enterprise, (USS=United StarShip ) joka alkuperäisen, kapteeni Kirkin komentaman legendaarisen maineen saavuttaneen aluksen jälkeen on saanut jo viisi samannimistä seuraajaa toinen toistaan mahtavammista alusluokista.

Viralliset kotisivut:

http://www.startrek.com

Täältä on kaikkien mainosten ja kaupallisen hömpän keskeltä vaikea saada selkoa yhtään mistään, mutta onneksi on alan harrastajen tehtailemia sivuja, joilta löytyy mm. hienoja kuvia:

http://www.shiporama.org/fleet.htm
http://www.stguardian.to/startrek1.htm
http://www.memory-alpha.org/en/index.ph ... eign_class
http://www.memory-alpha.org/en/wiki/Galaxy_class

Sekä Enterprisesta erikseen:

http://www.memory-alpha.org/en/wiki/USS ... CC-1701%29
http://www.memory-alpha.org/en/wiki/USS ... -1701-A%29
http://www.memory-alpha.org/en/wiki/USS ... -1701-B%29
http://www.memory-alpha.org/en/wiki/USS ... -1701-C%29
http://www.memory-alpha.org/en/wiki/USS ... -1701-D%29
http://www.memory-alpha.org/en/wiki/USS ... -1701-E%29

Muita huomionarvoisia aluksia ovat mm. USS Excelsior ja USS Defiant.

Meikäläisen kiinnostus sarjaa kohtaan perustuu lähinnä tähtilaivoihin. Ilman niitä eivät hyvätkään hahmot saa aikaan kunnon scifiä...

Alistuminen pimeisiin, teknologisiin ja saastuneisiin maailmoihin, vai epätoivonen selviytymistaistelu sen aikaansaamia megalomaanisia hirviöitä vastaan?

Ainakin Star Trekin tulevaisuus on valoisaa: saasteeton tekniikka on valjastettu elämän ja hyvinvoinnin palvelukseen.

iisakka
Amerikkalaisesta scifistä minulle tulee mieleen sana "avaruusooppera" jonka itse käsitän pahimmillaan sellaiseksi meiningiksi missä on paljon pauketta ja värikkäitä lasereita...

Avaruusoopperasta minulle tulee mieleen avaruussaippuaoopperat, joihin jotkut luultavasti halvemmalla budjetilla tehdyt ohjelmat sortuvat enemmän tai vähemmän.

Tosiaan hyvä pointti tuo, että taistellaan koneistumista vastaan. Esimerkiksi nykymaailmassakin on paljon suurkaupunkeja, joissa ei näy puun puuta ja betonia on jokapuolella ja savusumuakin. Siinä kelpaa unelmoida puhtaasta luonnosta.

Aweb
Hyperionille plussaa siitä, että siinä ihmisen tulevaisuus nähtiin luontoon sopeutuneena, geneettisesti muunneltuna olentona. Tosin sinne johtava tie ei ollut kovin ruusuinen. Mutta taistelu koneiden valtaa vastaan, onhan siinä asennetta...

Itseasiassa tuo kuva on sinällään aika yleinenkin. Myös Blade runnerissa... Matrixissa... Ihminen tajuaa olevansa koneiden orjuuttama ja näkee, että lopullinen vapaustaistelu käydään teknologiaa vastaan (teknologian keinoin toki), ja aina teknologian rapauttamassa maailmassa.

Itseasiassa taidan olla aloituksessani väärässä. Eivätkös nuo scifit nimenomaan kuvaakin ihmisen halua palata luontoon? Pois koneiden vallasta. Kumpi asennemaailma näissä on vahvempi:

Itse sanoisin että tuo teknologiaa ja koneita vastaan taisteleminen on yleistä pääasiallisesti noissa kyberpunk-tyylisissä (blade runner, matrix) scifeissä. Muissa genreissä ainakin omien rajallisten havaintojeni mukaan se on vähemmistössä. Esimerkkejä mainitsinkin edellisesä viestissäni, mutta vielä voisi sanoa että esim. Säätiö -kirjoissa nimenomaan hyviksillä on parempaa teknologiaa kuin muilla, minkä avulla ne selviävät 'barbaarien' ympäröimässä avaruudessa.

Niin ja noista Kulttuuri -kirjoista.. ne ovat siinä mielessä harvinaista scifiä että itsestään tietoiset tietokoneet eivät ole pahiksia vaan elävät ihan samassa yhteiskunnassa ihmisten kanssa. Lisäksi kehittynyt teknologia on tehnyt rahasta tarpeetonta (kun pystytään valmistamaan tavaraa helposti paljon enemmän kuin ketään kiinnostaa hankkia, kapitalismi ei toimi) ja geenimuuntelun ansiosta ei ole sairauksia ja keskimääräinen elinikä on satoja vuosia (tai enemmän, jos joku haluaa). Elintilastakaan ei ole puutetta, sillä avaruuteen pystytään rakentamaan keinotekoisia asuinalueita.

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Culture

Kosh
Seuraa 
Viestejä21228

Fiktio on aina ensisijaisesti ja enimmäkseen viihdettä. Sen lisäksi se toki voi sisätlää kannanottoja ja jopa ennustaa asioita. Monet scifissä esiintyneet mielikuvitukselliset tekniset laitteet ja menetelmät ovat yllättäen vuosien tai vuosikymmenten päästä muuttuneetkin todeksi. Toisinaan myös jotkin yhteiskunnalliset tai muut ilmiöt.

Voihan se olla mahdollista, että jotkut ihmiset ovat niin herkkiä vaikutteille, että heihin viihdeteollisuuden tuotantokin vaikuttaa merkittävästi. Kuitenkin useimmiten tällaiset oeltukset lähtökohtaisesti lienevät täysin tuulewsta temmattuja. Vaikkakin valitettavan yleisiä. Televisiotahan perinteisesti on syytetty mm. väkivaltaisuuden ja vaikkapa päihteidenkäytön lietsomisesta, erityisesti nuorison ja lasten keskuudessa. Metallimusiikkia syytellään saatananpalvonnan ja muiden epäkristillisten ilmiöiden ja arvojen lietsomisesta. Kilpailu-tosi-tv:tä syytetään pehmeiden arvojen korvaamisesta kovilla ja vääristyneillä. Viihdeteollisuus on aina hyvä syntipukki yhteiskunnan tai ihmisten itsensä aiheuttamille ongelmille. Sopivan persoonaton, riittävän ulkopuolinen, tarpeeksi paljon läsnä kaikkialla ja varmasti monille syyllisyydentuntoakin aiheuttava addiktoivine vaikutuksineen. Eihän se oma vika ole, kun vähäinen yhdessäoloaika perheen kanssa kuluu sohvalla tuppisuna mököttäen ja iltalenkkien koostuessa mainostaukomakkarasta. Media, viihdeteollisuus ja vaikka itse laitteet valmistava elektroniikkateollisuuskin ovat juuri oikeita syypäitä alennustilaan.

Miksei kuitnekin siis tieteisfantasiakin voisi vaikuttaa joidenkin ihmisten asenteisiin ja tulevaisuudenkuviin. Yhtä lailla kuin synkät tulevaisuudenkuvat voivat saada ihmiset hyväksymään ne mahdollisina, voivat samat kuvat saada jonkun toisen henkilön epärealistisesti kuvittelemaan sellaisten olevan jotenkin vääjäämättömiä tai todennäköisiä tai toteutuessaankin vakavia uhkia joskeenkin kaikelle. Yhtä lailla taas myös valoisat tulevaisuuskuvat voivat valaa ihmisiin uskoa ja toivoa siitä että sittenkin parempi tulevaisuus on mahdollinen. Tai ne voivat muovata henkilön epärealistisesti kuvittlelemaan että sellainen on jokseenkin vääjäämätön, ettei mitään tarvitse tehdä valoisamman tulevaisuuden eteen.

Valtaosa ihmisistä tuskin kuitenkaan kovin suurta painoarvoa tieteiskuvitelmille, sen enempää kuin muullekaan viihteellsielle fiktiolle, antaa. Ennemminkin ihmiset tuppaavat tulevaisuuteen sijoittuvat tarinat leimaamaan hömpäksi, mutta saattavat suhtautua nykyaikaan tai historiaan sijoittuviin aivan yhtä sepitteellisiin tarinoihin paljon vakavammin. Uskottavuuskynnystä tuntuu yleensä nostavan huomattavasti olemassaolemattomien tekniikoiden esiintyminen, miksei erilaisten ja poikkeavien yhteiskuntien ja maailman menonkin läsnäolo. Ihmisillä tuntuu olevan synnynnäinen taipumus olettaa koko ajan, että juuri tämä on se aikakausi, jolloin jokseenkin kaikki merkittävä on jo keksitty, että on saavutettu kehityksen päätepiste kaikilla elämänaloilla. Että on enää jäljellä vaativa, ikuinen muuttumattomuuden tasapainoilu huipulla tai sitten ennemmin tai myöhemmin vääjäämätön luisuminen takaisin lähtökuoppiin.

Se oli kivaa niin kauan kuin sitä kesti.

Ei noita Koshin copy-paste huuhaajuttuja jaksa lukea.

Te pässit ette ymmärrä,
että ei se tulevaisuus ole mikään erillinen taivaalta tuleva ihmetapahtuma.
Ihmiskunta "tekee" tulevaisuuden, eikä päinvastoin ja on aina jokseenkin sopeutunut vallitsevaan maailmantilanteeseen - oli se minkälainen helvetti tahansa.

Jos sata vuotta sitten ihmisille olisi kerrottu, kuinka asiat tulevat tänään olemaan,
he olisivat kauhuissaan armomurhanneet lapsensa.
Samalla tavoin meistä tuntuu tuleva aina kauhealta ajatukselta lentävineen autoineen ja ihmisrobotteineen.

Tylsää arkea se kumminkin tulee olemaan aina ja ikuisesti.

Liittynyt
Ei noita Koshin copy-paste huuhaajuttuja jaksa lukea.

Te pässit ette ymmärrä,
että ei se tulevaisuus ole mikään erillinen taivaalta tuleva ihmetapahtuma.
Ihmiskunta "tekee" tulevaisuuden, eikä päinvastoin ja on aina jokseenkin sopeutunut vallitsevaan maailmantilanteeseen - oli se minkälainen helvetti tahansa.

Jos sata vuotta sitten ihmisille olisi kerrottu, kuinka asiat tulevat tänään olemaan,
he olisivat kauhuissaan armomurhanneet lapsensa.
Samalla tavoin meistä tuntuu tuleva aina kauhealta ajatukselta lentävineen autoineen ja ihmisrobotteineen.

Tylsää arkea se kumminkin tulee olemaan aina ja ikuisesti.

Arki on tylsää, vain jos ei keksi aivoilleen ärsykkeitä. Huomaa, että taidat viettää liikaa aikaa koneen ääressä, ja vielä aivan väärin käyttäen sitä?!

Usko pois, tiskaaminenkin on seikkailu, kunhan vain tekee siitä ensin sellaisen.

[Meilläpäin tiskaaminen ainakin on seikkailu, tiskaaminen suoritetaan yleensä vasta siinä vaiheessa kun lautaset ovat oppineet kävelemään.]

Otsikon kysymykseen vastatakseni, sanon että kyllä. Varsinkin lukuisat S.Lemin ja F.Hoylen kirjalliset teokset ovat saanet minut uskomaan että suurin osa ihmisistä jopa minuakin typerämpiä. Maailmanloppu tai useampi ei lainkaan olisi pahitteeksi

totinen
Seuraa 
Viestejä4887

Scifiä tämäkin?

Physorg
Warbots to Replace Human Soldiers?
http://www.physorg.com/news62940690.html

Eli artikkelissa käsitellään täys- ja puoliautomaattisten sotakoneiden kehittelyä älykkäistä miinoista aina taislukoneisiin asti. Artikkelissa pidetään epätodennäköisenä että Asimovin kehittämä robotiikan ensimmäinen pääsääntö toteutetaan käytännössä.

Vierailija

Kosh kirjoitti:
Voihan se olla mahdollista, että jotkut ihmiset ovat niin herkkiä vaikutteille, että heihin viihdeteollisuuden tuotantokin vaikuttaa merkittävästi. Kuitenkin useimmiten tällaiset oeltukset lähtökohtaisesti lienevät täysin tuulewsta temmattuja. Vaikkakin valitettavan yleisiä. Televisiotahan perinteisesti on syytetty mm. väkivaltaisuuden ja vaikkapa päihteidenkäytön lietsomisesta, erityisesti nuorison ja lasten keskuudessa.

On olemassa marginaaliryhmiä, jotka ovat erityisen herkkiä vaikutteille, niin että jopa kopioivat suoraan viihdetuutista imeviään vaikutteita. Mielestäni tämä on poikkeuksellista, eikä ilmiönä pahin mahdollinen; tyhmiä paskiaisia on aina, ja jostain he aina keksivät temppunsa. Vahingollisempana minä pitäisin kulttuurin ja yleisön toisiaan heijastelevaa käyttäytymistä, ja tämän uskoisin ennenkaikkea vaikuttavan ihmisten asenteisiin. Esim. TV-viihde pyrkii näyttämään maailmasta tietyn populaarin kuvan, joka samalla kun kuvastaa todellisuutta lisää siihen oman panoksensa, eli kärjistäessään tai kuvatessaan erityisen tarkasti jotain yksityiskohtia, tulee luoneeksi mallin; kuvan todellisuudesta, joka kuitenkaan ei sitä ole. Se on harhaanjohtavaa.

Todellisuuden uutisoinnista tämän ehkä huomaa selvimmin. Kun kuvataan muhammed-piirrosten mielenosoituksia ja viedään kamerat rajuimmille tapahtumapaikoille, luodaan kuva siitä, että koko lähi-itä on liekeissä ja että kaikki muslimit ovat murhanhimoisia kaikkia länsimaiden ihmisiä kohtaan. Kuitenkin todellisuudessa suuri osa läjhi-idän muslimeista ei ollut edes kuullut koko piirroksista, ja rähinöinnit keskittyivät alueellisesti hyvin pienille alueille ja lopultakin niihin osallistui koko väestömäärään nähden hyvin vähän ihmisiä. Iso osa kuvista kuulleista ja niitä paheksuvista ihmisistä eivät todellakaan lähteneet barrikaadeille vaan tyytyivät lähinnä surullisina toteamaan tapahtuneen.

Tähän samaan pystyy myös täysin fiktiivinen kuvasto.

Kun ihmiset tottuvat siihen, että tietyt asiat tapahtuvat aina tietyllä tavalla tietynlaisessa ympäristössä, he lakkaavat kyseenalaistamasta sitä. Jos suurkaupunki kuvataan aina pimeäksi ja ahdistavaksi rikollisuuden pesäksi, ihmisten mielestä sen lopulta kuuluukin olla sellainen. Kun autoilla ajetaan lujaa ja pistetään kurvit suoriksi, mainosten vielä tukiessa tätä asennetta, lopulta osa porukasta ajattelee että niin kuuluukin tehdä. En tarkoita sitä, etteikö hurjastelua esiintyisi TV-viihteestä huolimattakin, mutta tavallaan siitä tulee viihdekuvaston myötä hyväksyttävämpää; ehkä kiellettyä ja hieman huonoa omaatuntoa aiheuttavaa edelleen, mutta coolia.

Pahinta manipulointia on hienovarainen muutos, ei näkyvin. Päähänpotkimisen kuvaaminen voi laukaista jossakussa imbesillissä agressiivisen käyttäytymisen (kuten Tukholmassa ne pojat, jotka kopioivat Kellopeliappelsiinia), mutta suurimpaan osaan ihmisistä sillä on korkeintaan ahdistusta lisäävä vaikutus. Paljon pahempi vaikutus voi olla sillä, että näytetään uudelleen ja uudelleen tuollaisten tilanteiden ja niitä aikaansaavien ihmisten olemassaolo; tuetaan käsitystä että niin kuuluukin olla, että poliisilla pitää olla leipäpuu ja paskiaisilla huvinsa. Luodaan siis maailmankuvaa, joka ammentaa todellisuudesta todellisuutta kärjistäen. Ja kuten olemme huomanneet, todellisuuden pikkuhiljaa muuttuessa (myös muista kuin viihteen aiheuttamista syistä) täytyy viihteen keinojen olla koko ajan kovempia ja rajumpia, koska todellisuus, ei vain viihde, kärjistyy myös.

En silti tarkoita, että mielestäni nyt pitäisi alkaa sensuroimaan jotain. Viihde elää omaa elämäänsä, eikä kuvitelmille voi eikä pidä asettaa rajoja (jos ne eivät ole suorassa yhteydessä todellisuuteen). Mutta hyvä kai se on pitää mielessä, että viihde ei vain kopioi kuvastoaan todellisuudesta, vaan että vaikutus voi olla molemminpuolinen.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat