Seuraa 
Viestejä1160

Miksei käämipyssykästä ole saatu tehtyä kunnon sovelluksia. Esim. metsästyskivääreitä jne? Nykyään kun on noita hirmuisia faradin konkkia jne. että olisi edes jonkinlaisia käämipyssyjä leluna vaan ei.

Meneekö tuossa jotenkin jumalattomasti energiaa hukkaan, vai onko kranttu ammusten materiaalin suhteen vai mitä? Kertokaa joku joka asiasta enemmän tietää.

Ps: Ensimmäinen viesti uusittuun foorumiin ja viinaksissa tietty.

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (107)

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Olen joskus pienenä poikana muistaakseni Oslon teknillisessä museossa
nähnyt ihan oikean sähkötykin. Kaliiperi oli arviolta 50 mm, putken pituus
ehkä 1 m. Käämityksen ulkohalkaisija oli suunnilleen 200 mm, ja
kondensaattoripatteri tilavuudeltaan ehkä sata litraa. Ampumatuloksia ei
ollut tyrkyllä.
Luulenpa, että arska joutuisi hetken bodaamaan, että pyssykkä
kulkisi siististi mukana.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voisin arvailla, että nykyiset tykit ovat yksinkertaisempia ja sitä kautta kenttäolosuhteissa luotettavampia kuin sähkökäyttöiset
Ja toinen syy voisi olla että nykyiset tykit ovat halvempia rakentaa ja huoltaa.
Jotta sähkötykki korvaisi nykyiset tykit, sen pitäisi olla joltain osin erittäin ylivoimainen nykyisiin verrattuna

Hyötypuolia "raideaseessa" on aika heikosti, miinuksia sitten enemmän. Tarvitaan sähköä ja painokin taitaa olla ongelma. Eli parempi kysymys on, miksi moisia pitäisi sitten käyttää ?

Oltzi
Hyötypuolia "raideaseessa" on aika heikosti, miinuksia sitten enemmän. Tarvitaan sähköä ja painokin taitaa olla ongelma. Eli parempi kysymys on, miksi moisia pitäisi sitten käyttää ?

Voisihan sitä käyttää taktiseen panssarintorjuntaan. Eiköhän tuollaisen aseen ammus sujahtaisi aika näppärästi panssarin läpi, kunhan ei ihan mahdoton peltipurkki ole vastassa.

Hamppu
Seuraa 
Viestejä1160

Minua kiinnoistaisi moinen ase lähinnä tarkkojen yksittäisten laukausten näkökulmasta. Olisi helpompaa käyttää/testata erityyppisiä luoteja kuin perinteisissä aseissa.

Putkiluodeilla olisi mukava tehdä kokeita sekä kokeilla hieman samanlaista pinnoitusta kuin golf-palloissa on.

Putkiluodeilla saavutetaan tiettävästi aivan loistavat ballistiset kertoimet ja olisi todella mielenkiintoista nähdä "golf-pallopinnoitteen" vaikutus luodin lentorataan. Siis semmoinen pinta jossa on pieniä kuoppia ilmavirran sotkemiseksi.

Ainakin golf-pallon lentoon ne "klommot" vaikuttaa ihan jumalattomasti, sekä lennon pituuteen että lentoradan muotoon.

Selkiskö mihin tuo grand illusionin laakerijekku perustuu? Jotenkin hämmästyttävää, että hitaasti liikkuva pallo saa aikaan suuremman nopeuden. Jotenkin ne magneetit tähän liittyy, mutta miten. Mitä ne tekee?

Edit: Noniin. Vähän aikaa kun mietii niin onhan se selvä. Magneetti vetää palloa puoleensa, joten sen pieni nopeus muuttuu suureksi nopeudeksi. Se siis kiihtyy. Loppu onkin perusmekaniikkaa.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä47391
Hamppu
Miksei käämipyssykästä ole saatu tehtyä kunnon sovelluksia. Esim. metsästyskivääreitä jne? Nykyään kun on noita hirmuisia faradin konkkia jne. että olisi edes jonkinlaisia käämipyssyjä leluna vaan ei.

Tarkoitatko noita autohifistien konkkia. Konkan energia on E=0.5*C*U^2, jossa C on kapasitanssi ja U on jännite. 12 V:llä faradin konkassa on siis 72 J. Tyypillisellä 7.62 millin metsästyskiväärin luodilla on liike-energiaa noin 3 kJ. Autohifikonkan maksimivirta on muös paljon pienempi kuin sähköaseessa vaaditaan. Tuollaisissa pitää käyttää erikoiskonkkia, jos haluaa hyötysuhteesta edes siedettävän.

Vaikka aseen hyötysuhde olisi hyväkin, riittävän nopeasti vapautettavissa olevan sähköenergian kantaminen on keskeinen ongelma. Toinen haitta on myös sähköaseen erittäin kallis, monimutkainen ja maastossa vikaherkkä rakenne. Perinteiset tuliaseet ovat erittäin yksinkertaisia ja luotettavia.

Oletko kiinnostunut noista erikoisluodeista mielenkiinnosta? Meinaan vaan, että kovin ihmeellisiä otuksia olet metsästämässä, jos normaali hirvikiväärin luoti ei kelpaa. Veikkaanpa, että saa olla aika tekijä ampumassa, että luotien ja aseiden hajonta ylittää ampujasta aiheutuvan.

En tiedä miten luodissa olevat kolot vaikuttaisivat sen lento-ominaisuuksiin. Luodin ja golfpallon oleellinen ero on luodin yliäänennopeus. Se aikaansaa kaikenlaisia yllättäviä aerodynaamisia efektejä.

Hamppu
Seuraa 
Viestejä1160
Neutroni
En tiedä miten luodissa olevat kolot vaikuttaisivat sen lento-ominaisuuksiin. Luodin ja golfpallon oleellinen ero on luodin yliäänennopeus. Se aikaansaa kaikenlaisia yllättäviä aerodynaamisia efektejä.

Juu no onpa noita aliäänilatauksiakin tullut harrastettua.

Oltzi
Hyötypuolia "raideaseessa" on aika heikosti,

Coil_gun on eri vehje kuin rail_gun.

http://www.coilgun.com/

http://home.insightbb.com/~jmengel4/rai ... .html#rail

Edit:
"I built one with wire coils around a tube and it was easy, why are you having so many problems with yours? -
What you are describing is a coilgun. Coilguns are much simpler to build and operate on a subtly different principle. A coilgun works like a solenoid, pulling the ferromagnetic armature to the center of a coil by creating a magnetic field around it. These coils can be daisy chained with good timing circuits to increase the output velocity. However, a coilgun is limited in its maximum muzzle velocity by the field produced by the electromagnets. Electromagnets cannot produce field amplitudes comparable to the induced field in a railgun, and therefore theoretically cannot achieve the same muzzle velocities. "

http://www.railgun.org/faq.html

http://www.oz.net/~coilgun/home.htm

Neutroni
Hamppu
Miksei käämipyssykästä ole saatu tehtyä kunnon sovelluksia. Esim. metsästyskivääreitä jne? Nykyään kun on noita hirmuisia faradin konkkia jne. että olisi edes jonkinlaisia käämipyssyjä leluna vaan ei.Tarkoitatko noita autohifistien konkkia. Konkan energia on E=0.5*C*U^2, jossa C on kapasitanssi ja U on jännite. 12 V:llä faradin konkassa on siis 72 J. Tyypillisellä 7.62 millin metsästyskiväärin luodilla on liike-energiaa noin 3 kJ. Autohifikonkan maksimivirta on muös paljon pienempi kuin sähköaseessa vaaditaan. Tuollaisissa pitää käyttää erikoiskonkkia, jos haluaa hyötysuhteesta edes siedettävän.

Tuollaisen valmistajan kuin alumapro, valikoimista löytyy myös 18V:n jännitettä sietävä 50F konkka -> 8kJ energiaa. http://www.alumapro.com/ ja sieltä "the C.A.P". Ulkomittojen puolesta tälläistä ei kuitenkaan mihinkään kivääriin saisi asennettua, ehkäpä selkäreppuun akkujen seuraksi.

Lähes rekyylitön ja äänetön toiminta olisivat silti houkuttelevia vaikka ase sitten painaisikin vähän enemmän, olisi vikaherkkä ja kallis.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä47391
Deckers

Tuollaisen valmistajan kuin alumapro, valikoimista löytyy myös 18V:n jännitettä sietävä 50F konkka -> 8kJ energiaa. http://www.alumapro.com/ ja sieltä "the C.A.P". Ulkomittojen puolesta tälläistä ei kuitenkaan mihinkään kivääriin saisi asennettua, ehkäpä selkäreppuun akkujen seuraksi.No huh, on siinä konkka kerrakseen. Mutta tuolla ei ollut vahingossakaan mainintaa siitä, mikä on tuollaisen konkan sisäinen resistanssi tai induktanssi. Ihmettelen suuresti, ellei kertaluokkaa liian suuri pulssikäyttöön.

On kyllä olemassa konkkapatteristoja, jotka antavat virtaa nopeasti. Ne ovat kyllä ihan toista koko- ja hintaluokkaa. Niiden johdotus on rajua kuparikiskoa, joka on pultattu lujasti paikalleen ettei pulssin tullessa magneettikenttä väännä paikkoja hajalle. Kun virrat ovat mega-ampeeriluokkaa ja nousuajat mikrosekunteja, sähkö ei esimerkiksi käänny johdon kaarteissa, vaan sille pitää olla suorat johdot ja loivat kurvit.

Tuollaisten magneettipyssyjen hyötysuhde on kuitenkin joka tapauksessa aika olematon, joten 8 kJ:stä tuskin montaakaan prosenttia päätyy ammuksen liike-energiaksi.


Lähes rekyylitön ja äänetön toiminta olisivat silti houkuttelevia vaikka ase sitten painaisikin vähän enemmän, olisi vikaherkkä ja kallis.

Niin, mutta kun tuo painaa paljon enemmän, on paljon vikaherkempi ja sikamaisen paljon kalliimpi. Jos sähköpyssyissä olisi joku järki, isojen maiden armeijoilla ei varmasti olisi enää rynnäkkökiväärejä. Sen verran rahaa käytetään asetekniikan tutkimukseen, ettei sähköaseiden kehitys siitä ole kiinni.

Toisaalta mainitsemasi salamurha-aseen vaatimukset täyttää muuan vuosisatojen takainen keksintö, jalkajousi. Käsittääkseni sellaisella ampuminen on hyvin samanlaista kuin luotiaseellakin, mutta toiminta on verraten äänetöntä. Ampumamatkat taitavat vain olla hieman lyhempiä. Tavallinen jousikin on tehokas ja äänetön, mutta ampumatekniikka vaatii opettelua paljon enemmän kuin kiväärin tapaisella tukilla ja tähtäimellä varustettu jalkajousi.

http://www.pskovinfo.ru/coilgun/indexe.htm

Aika lapsenkengissä on noiden kehitys vielä... Ja lähtönopeudet eivät ole lähelläkään ruutiaseita.

Eikä harrastajatkaan saa ihmeellisiä nopeuksia aikaan:

In summary, here is the Mark II coilgun:

* it has the primary goal of minimum parts count
* fires at 9 m/s
* the projectile is 44.7 mm in length and 6.0 mmdiameter, weighing 10.03 g
* the coil is 40 mm long, wound with four layers of 18 AWG copper magnet wire in 30 turns per layer
* there is no external iron
* the capacitor is 24,000 uF, and is charged to 55 volts for a total of 36.3 J

http://www.oz.net/~coilgun/mark2/home.htm

Ongelma on siinä, että yhden kelan hyötysuhde on parhaimmillaankin noin 3%

Muuntajaraudalla ja pienillä jännitteillä on päästy 11% hyötysuhteeseen per kela, mutta sellaisella virityksellä ei virran nousunopeus ole kovin huima - toisinsanoen luodin huippunopeus jää alhaiseksi.

Jos käytetään monta kelaa, voi luodin maksiminopeus olla hyvinkin korkea, koska vaikka yksittäisen kelan reagointinopeus ei ole niin suuri, voidaan kelaryhmässä synnyttää magneettinen aalto, joka liikkuu huomattavalla nopeudella.

Useamman yksittäisen kelan käyttäminen on myös energiataloudellisempaa, koska voidaan tarkemmin hallita kiihdytystä yksittäisen kelan kohdalla. Esim. tuossa Psikov pyssyssä on ongelmana, että kaikki energia yritetään ladata ammukseen kertasysäyksellä. Se on kuin kiihdyttäisi auton moottoritienopeuksiin ykkösvaihteella.

Pienoiskiväärin (.22) luodilla on liikkuessaan noin 150 joulea energiaa. Paras viritys jonka itse olen saanut aikaan, on kokistölkin kokoinen pankki, joka pitää sisällään 72 joulea energiaa ja purkaa sen niinikään yhden kelan kautta luotiin.

Omassa virityksessäni siis energiaa on yhtä paljon kuin lasten kuulapyssyssä, eli hieman alle 2 joulea. Coilgunilla on kuitenkin saavutettu huomattavia lähtönopeuksia ja mm. äänen nopeus on rikottu mennen ja tullen.

Avainsana on useamman kelan käyttö.

Lisäys:

Tuo Psikov aseen ensimmäinen prototyyppi on kyllä nerokkaasti rakennettu. Siinä käytetään tyristorin puolijohdeominaisutta kuin katapultissa, jossa poikkipuu pysäyttää heittovarren liikkeen. Magneettikenttä "sammutetaan" väkisin, jolloin luoti jatkaa matkaansa.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat