Seuraa 
Viestejä81

Mitäs ajatuksia tällaisista uutisista herää?

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1442971441887?ref=hs-art-luetuimmat-#6

"...yliopistojen rahat vähenevät, jos ne eivät muokkaa opetustaan vastaamaan hallituksen visiota. Japanissa valtiolliset yliopistot ovat riippuvaisia julkisesta rahoituksesta. Niin sanottua käytännöllisempää opetusta antavat yliopistot saavat enemmän julkista rahaa..."

"Muutoksella pyritään muokkaamaan yliopisto-opetusta vastaamaan täsmällisemmin yritysten tarpeita. Japanissa monet yritykset ovat vähentäneet omaa koulutusta ja odottavat yliopistojen hoitavan kouluttamisen"

"Muutos on kytköksissä myös siihen, että Japanin väestö ikääntyy, ja nuoret ikäluokat pienenevät, kertoo yliopistoalaan keskittyneen Times Higher Education -aikakauslehti verkkosivullaan. Ikäluokkien pienetessä opiskelijamäärät ovat laskussa, ja yliopistoilla on paineita supistaa toimintaansa."

Aika samanlaista kehitystä on nähty Suomessakin viime aikoina. Yliopistojen täytyi pari vuotta sitten hakea tietty osa rahoituksestaan yksityiseltä sektorilta yritysyhteistyön lisäämiseksi ja nyt määrärahoja ollaan leikkaamassa rajusti. Etenkin on puhuttu teologisen tiedekunnan lakkauttamisesta ja humanististen ainevalikoimien supistamisesta.

Perinteistä teollisuutta on koetettu monessa maassa tukea jo vuosikymmenten ajan, mutta panostuksesta huolimatta työllisyys on heikentynyt. Teollisuuden investoinnit menevät enimmäkseen automaation kehitykseen ja ihmistyöpaikat siirtyvät halpamaihin. Iso osa kehityksestä tapahtuu aineettomassa tuotannossa, kuten peliteollisuudessa ja digitaalisissa palveluissa. Japani on tietenkin huipulla näillä aloilla, mutta media, muoti, viestintä ja viihde eivät työllistä kuin murto-osan verrattuna entiseen. Auttaako ketään se, että koulutuksesta leikataan, jos opiskelemisen vaihtoehtona on vain nenänkaivelu?

Kommentit (3)

idiotus
Seuraa 
Viestejä1907

Veli H. kirjoitti:

Japanissahan robottien  suunnittelu tähtää ihmisen kaltaisiksi, niitähän ei tarvitse kouluttaa humanisteiksi ;)

Mielenkiintoinen kysymys kuuluukin: Pystyisikö kehittäjä simuloimaan humanistia. :)

Se ei ole välttämättä mahdotonta: Itse väsäsin  jokin aikaa sitten hyvin simppelin algoritmin Kahnemanin "intuitiivisen" (lue: ajattelumalleilleen kritiikitön impulssi-ihminen) ihmisen  ajattelulle koskien tiettyjä  erityistapauksia.

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

In porto perse vitulus est.

Rousseau: "tämä keskustelufoorumi saattaa aiheuttaa itsetuhoisuutta, käytettävä vain hoitohenkilökunnan valvovan silmän alla ja/tai hyvin lääkittynä".

Varoitus! Saatan leikkiä välillä paholaisen asianajajaa jopa tiedostamatta sitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat