Seuraa 
Viestejä25217

Historioitsija Jukka Seppinen laukoo kovia syyttäessään presidentti Koivistoa ja hänen valtakauttaan suomettuneisuuden syvenemisestä.

- KGB:n läsnäolo ja vaikuttaminen kotoutui suomalaiseen kulttuuriin Koiviston aikana. Se oli sitä suomettumista, Seppinen sanoo Iltalehdelle. Kirjassa Seppinen syyttää, että "Koivisto alisti Suomen ulkopoliittisen päätöksenteon oma-aloitteisesti Kremlille".

Koiviston asemaa "suomettumis"- ja yleisen neuvostovaikutuksen suhteen ei nykyajan historiantutkimus ole juuri uskaltanut kosketella, koska asia lienee vielä liian läheinen. Koivisto kasvoi poliitikoksi Kekkosen ajan Suomessa, vaikka ehkä nuoruudessaan edusti erilaista linjaa Kekkosesta.

Seppinen antaa Koivistosta kuvan, että presidentti olisi ollut varsin tiukasti Kremlin ohjaksissa. Koivistohan oli hyvin vastahakoinen tilanteessa, jossa virolainen veljeskansa oli irtautumassa imperiumista. Suomettumisesta on lopulta yllättävän vähän kirjoitettu varsinaista tutkimuskirjallisuutta sitten Vihavaisen "Kansakunta rähmällään" -kirjan. Onko liian läheinen asia vieläkin?

Taitaa olla lukemisen arvoinen kirja. Jukka Seppinen- Koiviston aika

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015100720482816_uu.shtml

http://www.adlibris.com/fi/kirja/koiviston-aika-9789527043523

ps. Suomettuneisuuskeskusteluista löytyy foorumihaulla ikivanhoja ketjuja, tämän ehkä voi yhdistää niihin.

"Siirtolaisuuden hyväksyminen kehitysmaista oli pahin virhe, jonka länsimaat tekivät Toisen Maailmansodan jälkeen." - Toope

Peili olisi se keksintö, jota arabialainen ja islamilainen maailma tarvitsisi. He voisivat sen kautta nähdä syyllisen siihen, miksi omat yhteiskunnat eivät toimi.

http://tinyurl.com/jbs6kqp

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat