Seuraa 
Viestejä263
Liittynyt27.11.2013

Induktioliedellä ei toimi alumiiniikattilat, kuparikattilat  tai ruostumattomasta teräksestä valmistetut, pohjan pitää olla sellainen johon magneetti tarttuu miksiköhän ? Eikös tuo kuumennus perustu kattilan pohjaan syntyneisiin pyörrevirtoihin. Vai onko niin, että alumiini, kupari, ruostumaton metalli johtaa liian hyvin sähköä jolloin se kuormitttaa liikaa magneettikenttää.

Sivut

Kommentit (61)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29973
Liittynyt16.3.2005

Keittoastian pohja on osa magneettipiiriä. Jos se ei ole ferromageettinen, induktiolieden sähkömagneetti ei pysty tuotamaan riittävän voimakasta magneettikenttää pyörrevirtojen aikaansaamiseksi.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

Sattuukohan joku tietämään paremmin kuin eräs kaverini, joka väitti, että induktioliedellä on mahdotonta olla polttamatta kaurapuuroa pohjaan, koska lämpötilaa ei saa vakioksi. Todisteeksi hän esitti irrallisen yhden levyn "lietensä", jolla keitti pienen määrän vettä. Toden totta, vesi vuoroin kiehui/poreili, vuoroin jäähtyi, ja lämpötila ei näyttänyt olevan stabiili. Itselläni on epäilys, että tuo pieni liesilevy oli huonolaatuinen, eikä "koetuloksia" voi yleistää kaikkiin liesiin. Anyone?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29973
Liittynyt16.3.2005

BCK kirjoitti:

Sattuukohan joku tietämään paremmin kuin eräs kaverini, joka väitti, että induktioliedellä on mahdotonta olla polttamatta kaurapuuroa pohjaan, koska lämpötilaa ei saa vakioksi. Todisteeksi hän esitti irrallisen yhden levyn "lietensä", jolla keitti pienen määrän vettä. Toden totta, vesi vuoroin kiehui/poreili, vuoroin jäähtyi, ja lämpötila ei näyttänyt olevan stabiili. Itselläni on epäilys, että tuo pieni liesilevy oli huonolaatuinen, eikä "koetuloksia" voi yleistää kaikkiin liesiin. Anyone?

Kuulostaa halvalta tehonsäädön toteutukselta. Luultavasti nuo kaikki säätävät tehoa niin, että säädön ollessa osateholla, kontrolleri kytkee täyttä tehoa säädön edellyttämän osan ajasta. Induktiolidessä on pieni lämpöä varaava kapasiteetti, joten lämpötila vaihtelee, jos säätö on liian hidas. Alkeellinen ja tyhmä suunnittelu virhe, joka vaikuttaa halvan lieden tahalliselta rampauttamiselta, että kalliimpi malli tulisi houkuttelevammaksi (taajuuden määrää yksi luku firmwaren ohjelmakoodissa).

Oletko varma, että se on induktioliesi eikä infrapunasäteilyllä toimiva keraaminen liesi? Jälkimmäisen tunnistaa siitä, että levyn alla on punaista valoa säteilevä radiaattori. Niiden säätö on usein toivottoman hidas.

Vänni
Seuraa 
Viestejä263
Liittynyt27.11.2013

Neutroni kirjoitti:

Keittoastian pohja on osa magneettipiiriä. Jos se ei ole ferromageettinen, induktiolieden sähkömagneetti ei pysty tuotamaan riittävän voimakasta magneettikenttää pyörrevirtojen aikaansaamiseksi.

Eikös tuon voisi suunnitella siten , että keitoastian pohja ei olisi osaksi magneettipiiriä niin kaikki astiat kävisi ? Tekniikkahan on sama kuin mikroaaltouunissa taajuus vaan paljon matalampi tässä induktiotasossa.

Ostin  kirpparilta tänään uuden yksilevyisen induktiotason 2000W tehoinen, tehonsäätö 10 porrasta sekä 180 min ajastin . Talosta löysin vain yhden emalikattilan joka lämpenee. Liesi melko mekuisa elektroniikkaa jäähdyttää puhallin. Nelosella kiehuu vesi hyvin, kolmoselle käännettäessä kiehuminen loppuu sekunnissa. Täytyypä tuota lämpötilaa oikein mitata mittarilla. Veden kiehuessahan se on 100 astetta  siis tehon ollessa 4-10. Mittaus siis pitää tehdä 1-3 tehon asetuksilla. Kyllähän tuo periaatteessa säästää sähköä sitä enemmän mitä useammin pieniä nestemääriä lämmittelee. Hyvää on nopea reakointi tehonssäätöön.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29973
Liittynyt16.3.2005

Vänni kirjoitti:
Eikös tuon voisi suunnitella siten , että keitoastian pohja ei olisi osaksi magneettipiiriä niin kaikki astiat kävisi ? Tekniikkahan on sama kuin mikroaaltouunissa taajuus vaan paljon matalampi tässä induktiotasossa.

Ei ainakaan helpolla, halvalla, turvallisesti tai energiatehokkaasti. Magneettikenttä kulkee tosi huonosti ilmassa.

Induktioliedellä ja mikroaaltouunilla ei ole juuri muuta yhteistä, kuin että molemmat toimivat sähköllä ja niitä käytetään (keittiössä) ruokien lämmittämiseen.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

Neutroni kirjoitti:

BCK kirjoitti:

Sattuukohan joku tietämään paremmin kuin eräs kaverini, joka väitti, että induktioliedellä on mahdotonta olla polttamatta kaurapuuroa pohjaan, koska lämpötilaa ei saa vakioksi. Todisteeksi hän esitti irrallisen yhden levyn "lietensä", jolla keitti pienen määrän vettä. Toden totta, vesi vuoroin kiehui/poreili, vuoroin jäähtyi, ja lämpötila ei näyttänyt olevan stabiili. Itselläni on epäilys, että tuo pieni liesilevy oli huonolaatuinen, eikä "koetuloksia" voi yleistää kaikkiin liesiin. Anyone?

Kuulostaa halvalta tehonsäädön toteutukselta. Luultavasti nuo kaikki säätävät tehoa niin, että säädön ollessa osateholla, kontrolleri kytkee täyttä tehoa säädön edellyttämän osan ajasta. Induktiolidessä on pieni lämpöä varaava kapasiteetti, joten lämpötila vaihtelee, jos säätö on liian hidas. Alkeellinen ja tyhmä suunnittelu virhe, joka vaikuttaa halvan lieden tahalliselta rampauttamiselta, että kalliimpi malli tulisi houkuttelevammaksi (taajuuden määrää yksi luku firmwaren ohjelmakoodissa).

Oletko varma, että se on induktioliesi eikä infrapunasäteilyllä toimiva keraaminen liesi? Jälkimmäisen tunnistaa siitä, että levyn alla on punaista valoa säteilevä radiaattori. Niiden säätö on usein toivottoman hidas.

Ko. henkilö väitti liettään induktioliedeksi, ja hänen pieni kokeensa oli tarkoitus ylipuhua minut siihen, että induktioliesi ei ole niin fiksu hankinta. (Oikeastaan hän suositteli semmoista liettä, missä on kaksi induktio- ja kaksi tavallista keittoaluetta. Ko. henkilö on insinööri, joten luulisi hänen jotain tietävän. Toki insinöörikin voi tulla huijatuksi, ja esimerkiksi tulla ostaneeksi induktiolevynä jotain, mikä ei ole induktiolevy. Pitääpä tsekata tuo levy kun menen käymään seuraavalla kerralla.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

Lueskelin Marttojen keskustelupalstalta, että pienellä teholla hauduttaminen saattaa olla haasteellista induktioliedellä:

http://www.martat.fi/marttailu/marttailunurkka/induktioliesi-kysymyksi/

henkilö 1:

Ja lopuksi totean, että olen ollut vähän laiska enkä ole vielä opetellut kunnolla käyttämään. Esim pienellä teholla hauduttaminen ei vielä oikein luonnistu. Söimme jouluna al dente-riisipuuroa, vaikka haudutin yli 2h!

henkilö 2:

sammakko, onnittelut uudesta liedestä, samalla kehoitus, että hanki vain uusi haudekattila. Niin minäkin tein keitettyäni riittävän monta pohjaanpalaneelta maistuvaa pinaattikeittoa ja riisipuuroa induktioliedellä. Ja pidä käyttöohje esillä, tarvitset sitä vielä ;)

Vänni
Seuraa 
Viestejä263
Liittynyt27.11.2013

Neutroni kirjoitti:

Vänni kirjoitti:Eikös tuon voisi suunnitella siten , että keitoastian pohja ei olisi osaksi magneettipiiriä niin kaikki astiat kävisi ? Tekniikkahan on sama kuin mikroaaltouunissa taajuus vaan paljon matalampi tässä induktiotasossa.

Ei ainakaan helpolla, halvalla, turvallisesti tai energiatehokkaasti. Magneettikenttä kulkee tosi huonosti ilmassa.

Induktioliedellä ja mikroaaltouunilla ei ole juuri muuta yhteistä, kuin että molemmat toimivat sähköllä ja niitä käytetään (keittiössä) ruokien lämmittämiseen.

No molemmat tuottaa magneetikentän joka lämmittää mikroaaltouunissa taajuus huomattavasti induktiolieden käyttämää taajuutta korkeampi joten tuon tehon saa siirettyä siinä pidemmän matkan energiatehokkaammin ja tuo lämmitttä mitä tahansa kosteaa. Juu ei sitä kattilaa voi montaa milliä nostaa ilmaan kun tuo tehonsiirto lakkaa. Turvallisuus saattaa olla iso tekijä tuon tehon siirron kanssa induktioliedessä.  Täytyy eliminoida mahdollisuus, että rannekello ei paista rannetta tai sormus sula sormessa. 

Tuossa ostamassani liedessä maksimi kattilakoko on 26 cm minimi 16 cm , että tuo yleensä toimii. Kokeilin tuollaista metallista desin mittakuppia. Lämminnti n. 1 sek kun virta kytkeytyi pois, käteen desin mitan pohja tuntui kuitenkin jo lämpöiselle.

MooM
Seuraa 
Viestejä7064
Liittynyt29.6.2012

Mikroaallot siirtävät tehoa suoraan ruoan molekyyleille. Induktioliesinlämmittää kattilan pohjaa, josta lämpö johtuu ruokaan. Täysin eir mekanismit. Induktion ainoa ero perinteisiin liesiin on se, että johtumista tai säteilyä liedestä kattilaan ei tarvita.

Meillä induktioliedestä kuulee tuon tehonsäädön. Pieni sirinä kertoo, kun teho päällä. Veikkaan, että siinä on myös useampia tehoalueita, muuten pienellä teholla tulisi liian pitkä väli ja tosiaan voisi tulla tuota kuvattua ongelmaa. En jaksa nyt testailla, mutta suunnilleen jakso on sekunnin luokkaa eikä vaikuta esim. kiehumiseen. Liesi on joku keskihintainen Siemensin malli.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14205
Liittynyt16.3.2005

Vänni kirjoitti:

No molemmat tuottaa magneetikentän joka lämmittää mikroaaltouunissa taajuus huomattavasti induktiolieden käyttämää taajuutta korkeampi joten tuon tehon saa siirettyä siinä pidemmän matkan energiatehokkaammin ja tuo lämmitttä mitä tahansa kosteaa

Tavallisesti asia käsitetään niin, että mikroaaltouunissa sähkökenttä vaikuttaa polaarisiin molekyyleihin. Induktioliedessä pyörrevirrat lämmittävät kattilaa.

Sähkö- ja magneettikenttiä ei voi Maxwellin lakien mukaan olla tosistaan riipumatta, mutta 50 Hz magneettikentällä ei paljon vettä lämmitellä eikä 2450 MHz sähkökentällä kattilaa.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä29973
Liittynyt16.3.2005

asdf kirjoitti:
Mites tuollainen punertava vuorisuola, kuumeneeko induktioliedellä? Punainen väri on käsittääkseni raudan oksidia.

Fe2O3 on kyllä ferromagneetista, mutta se ei johda sähköä, joten se ei voi kuumentua pyörrevirtojen vaikutuksesta. Lisäksi vuorisuolassa rautaoksidia on mitätön osuus kokonaismassasta. Suurin osa on natriumkloridia ja mjuita epäferromagneettisia suoloja.

kfa
Seuraa 
Viestejä2517
Liittynyt13.3.2008

Induktiolieden toiminnasta ja rakenteesta on netissä paljon materiaalia. Jo wikipediastakin löytyy:

https://en.wikipedia.org/wiki/Induction_cooking

Tuon mukaan liesissä käytetty taajuus on tyypillisesti jossakin 20 ... 100 kHz välimaastossa, joka siis sopii yhteen ferromagneettisen raudan ominaisresistanssin ja skin depth - syvyyden eli sähkömagneettisen kentän tunkeutumissyvyyden kanssa. Tunkeutumissyvyys ja ominaisresistanssi yhdessä määräävät sen, millaiselta kuormalta kattilan pohja näyttää siihen pyörrevirtoja tuottavan lähetyskelan kannalta. Kuorman on oltava oikeanlainen, jotta teho päätyisi lämmittämään metallia. Lähetyskela toimii muuntajan ensiökääminä ja kattilan pohja toisiokäämin ja kuorman yhdistelmänä. 

Jos pintakerroksen resistanssi pyörrevirran kannalta on liian matala (kupari) niin se näyttää oikosululta, jolloin lämmitysteho heijastuu takaisin lähetyskelaan. Jos taas materiaali ei ole riittävän sähköäjohtavaa (esimerkiksi muovi, lihaskudos tai vaikkapa mainittu suola), niin se näyttää avoimelta piiriltä eli pyörrevirtoja ei pääse syntymään ensinkään. 

Kuparista tai alumiinista valmistettu pohja vaatisi tehon saamiseksi perille magneettikentältä usean megahertsin taajuutta, joka tekisi lieden pinnasta voimakkan suurtaajuisen häiriölähteen ja aiheuttaisi erinäisiä turvallisuusongelmia. Lieden levyjen päälle kun ei oikein voi laittaa samanlaista suojausta kuin mikroaaltouunissa. Samat ongelmat kiusaavat matkan päästä langattomasti esimerkiksi kännykän akkuja lataavia laiteratkaisuita. 

Tässä vuodelta 1987 perin senaikaisen induktiolieden tuottamista magneettikentistä tietoa: http://www.jmpee.org/JMPEE_PDFs/22-2_bl/JMPEE-Vol22-Pg63-Stuchly.pdf

Netistä löytyy myös tietoa harrastajien itse rakentamista induktioon perustuvista metallin kuumennuslaitteista niin videoina kuin rakennusohjeinakin.

Kim Fallström kfa+news@iki.fi

ing geolog
Seuraa 
Viestejä6667
Liittynyt28.9.2008

asdf kirjoitti:

Mites tuollainen punertava vuorisuola, kuumeneeko induktioliedellä? Punainen väri on käsittääkseni raudan oksidia.

Höh, vaikia kysymys, kaikki rautaoxidi ei ole magneettista.

Mutta minäkin voin tehdä virheitä, kerran nuorena sytytin, Haaparannan kaupunginhotellissa, tupakin väärästä päästä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat