Seuraa 
Viestejä3010

Wikipedian artikkelissa Uuskieli kerrotaan että:

Uuskieli (engl. newspeak) on englantilaisen kirjailija George Orwellin teoksessaan Vuonna 1984 kehittämä kuvitteellinen kieli. Se pohjautuu englantiin (kirjan maailmassa oldspeak), mutta on virallisesti ohjailtua ja rajoitettua. Uuskielen tarkoitus on Orwellin kuvaamassa maailmassa tehdä toisinajattelu ja poliittinen kapinallisuus mahdottomaksi viemällä kansalaisilta käsitteet, joilla ilmaista poliittisesti vääräoppisia mielipiteitä.

Luultavasti tämän ketjun aihe on poliittisesti hieman epäkorrekti, mutta siitä viis. Tähän ketjuun voi kirjoittaa esimerkkejä mielestäsi hassuista, typeristä asenteellisista mediassa esiintyvistä ilmaisuista. Plussaa on byrokraattinen monimutkaisuus, jolla hämärretään maalaisjärjellä selvän käsitteen merkitys niin totaalisesti, että ilman lakimiestä siitä ei kyllä mitään selvää saa. Omia ideoita uuskielisille ilmaisuille myös odotetaan.

Esimerkki:

Positiivinen syrjintä on kyllä hyvä, mutta matemaattisena ihmisenä kysyisin, mitä ihmettä sitten olisi negatiivinen syrjintä, onko se positiivisen syrjinnän vastakohta vai jotain muuta, koska meillä on myös pelkkä syrjintä-sanakin olemassa. Ilmeisesti suomenkielessä ei ole olemassa mitään yksinkertaista termiä, joka kuvaisi positiivista syrjintää kansanomaisesti, puute, joka luonnollisesti johtuu kansanluonteesta, heh heh.

Työvoimapula = halpatyövoimapula.

Kuntouttava työtoiminta = siihen osallistuvat ovat "kuntoutuksen" tarpeessa, koska kaikkihan ne ovat laiskureita ja juoppoja. Työtoiminta on kunnalle tai muulle tehtävää orjatyötä ilman palkkaa.

Seurue = no tiedä nyt sitten tästä, mutta kuitenkin.

Sananvapaus = Sinulla on oikeus korrektisti ilmaista olevasi samaa mieltä kanssamme (työelämä ym.) tai muuten joudut kärsimään.

Lahjakas lapsi = monella keskiluokaisella perheellä on tälläinen, tarkoittaa vain jälkikasvua yleensä.

Hamppari/narkkari ym. = monella työväenluokkaisella perheellä on tälläinen, tarkoittaa vain jälkikasvua yleensä.

Uusnatsi = henkilö, jota monikulttuurisuus ei kiinnosta, syystä tai toisesta.

Tasa-arvo = kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset ( tämä jo löytyy Orvellin Eläinten vallankumous-kirjasta). Ihmisten maailmassa tämäkin pätee.

Näitä on todella paljon, enkä nyt edes muista kuin nuo ihan tylsää esimerkkiä, mutta lisäilen näitä kun mieleen tulee.

Vanha nimimerkki Spanish Inquisitor uudelleensyntyneenä.

Sivut

Kommentit (48)

HuuHaata
Seuraa 
Viestejä7801

Puolue = suojapaikka ihmisille jotka janoavat valtaa mutteivät osaa mitään.

Talouskasvu = Taikasana jolla perustellaan kaikkia päätöksiä. Päämääränä kasvu pienen lähipiirin pankkitileille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
z
Seuraa 
Viestejä2918

Tutkimukset osoittavat / tutkimusten mukaan = päätöksen tueksi on tekaistu yksi tilaustutkimus, jonka tekijät "ymmärtävät" heti alusta alkaen millainen tulos halutaan; kaikki "oikean tuloksen" kanssa ristiriidassa olevat tutkimukset unohdetaan sujuvasti

Oikeudenmukaisuus = otetaan niiltä "muilta" ja annetaan minulle, minun etujärjestölleni tai minun äänestäjäkunnalle

Ympäristöystävällinen = ylihinnoiteltua (ja monasti epäkäytännöllistä) hömppää, joka on yleensä elikaarensa aikana monin verroin saastuttavampaa ja resursseja syövempää kuin se tavallinen vaihtoehto; kaupitellaan varakkaille hipstereille oman "erinomaisuutensa" osoittamiseksi

zz

Spanish Inquisitor Jr
Seuraa 
Viestejä3010

Koulukiusattu = lähes jokainen mediassa esiintyvä menestyjä, oikeista koulukiusatuista tuskin koskaan kirjoitellaan mitään, koska heistä ei kukaan ole koskaan mitään kuullutkaan, eikä se edes ketään kiinnostakkaan. Valitettavasti.

Yhteiskuntavastuu = Isoon firmaan palkatun kallispakkaisen  Göbbelsin luoma illuusio, että firma kantaa vastuunsa yhteiskunnallisessa elämässä puhumalla jaskaa ja useimmat vielä tuohon uskovatkin.

Peruskoulu =Koulu, jossa jokainen saa olla yhtä tyhmä kuin muutkin.

Maahanmuuttokritiikki = natsien kehittämä harhautustermi rasismille, joita he jengeissään pitävät yllä, näin kerrotaan.

Rasisti = henkilö, jota ei monikulttuurisuus kiinnosta, syystä tai toisesta.

Veronmaksaja = typerys

Vanha nimimerkki Spanish Inquisitor uudelleensyntyneenä.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Positiivisen syrjännän voisi kyllä kuvailla yhdellä sanalla: suosiminen. Tai eräällä toisella sanalla, jos haluaisi olla vähän ilkeämpi: lellintä.

Helvetin hyvä aloitus kyllä. Harmi ettei nyt itsellä ole kauhean luova olo. Mutta yritetään.

Suvaitsevaisuus = kaikkien muiden ihmisryhmien kaikki arvot pitää tärkeysjärjestyksessä  asettaa omien hyväksi katsomiensa arvojen edelle.

Keijona
Seuraa 
Viestejä18963

"Demokratia" tabu jonka puolustamisen verukkeella tuhotaan kansoja ja oikeuksia.

"Vapaus", illuusio jonka perusteena on vapaa valinta sadoista erilaisista lihajalosteesta. 

"Yksilö"  Yliarvostettu maailmannapa, jonka kuvitellaan automaattisesti omaavan inhimillisyys vaikka käytös kertoo päinvastaisesta.  

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Strange
Seuraa 
Viestejä54

Talkoot = Tapahtuma, johon osallistut tai itket ja osallistut (paitsi jos satut kuulumaan siihen hieman tasa-arvoisempien henkilöiden harvalukuiseen joukkoon).

Uudistus = Leikataan niin että tuntuu, **tun hallintoalamaiset!

Järkeistys = Leikataan niin että tuntuu, **tun hallintoalamaiset!

Biotalous = maatalous.

Hallintarekisterilaki = Omistusten piilottamisen ja veronkierron helpottaminen myös suomalaisille veljille. Ikävien jääviystapausten poistaminen yhteiskunnallisten päättäjien kohdalla ja rahoituslaitosten voittojen kasvattaminen.

"Tehokas katuminen" -laki = Mahdollisuus päästä rikosseuraamuksista kuin koira veräjästä maksamalla kierretyt verot ennen kuin veroparatiisien tietojenvaihto muiden valtioiden kanssa toden teolla alkaa kansainvälisen painostuksen seurauksena. Tällä alkaa olla kohta jo oikeasti kiire, veljet!

Harmaan talouden vastainen taistelu = Lisätään mahdollisuuksia harmaan talouden ja veronkierron toteuttamiseen sekä vähennetään kiinnijäämisen riskiä ainakin näiden hieman tasa-arvoisempien henkilöiden kohdalla.  

pmk
Seuraa 
Viestejä1855

Terveysalkuiset sanat kuten terveyskeskuksen vuodeosasto = sairaala, THL (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos), SoTe yms.joissa siis kaikissa hoidetaan sairauksia ja muuta yhteiskunnallsista huonovointisuutta.

Spanish Inquisitor Jr
Seuraa 
Viestejä3010

Rikollisuuteen liittyen:

rikosseuraamusasiakas = ennen näitä kutsuttiin vangeiksi.

yhdyskuntaseuraamustoimisto = tälläisiäkin Suomesta löytyy useilta paikkakunnilta.

motivoiva keskustelusarja ja/tai kognitiivis-behavioraalinen ohjelma = edellisen toimiston asiakkaille suunnattu juttutuokio kerra kuussa tms.

rikosseuraamusalue = kyllä, tälläinenkin löytyy, mutta mitä se on ?

Vanha nimimerkki Spanish Inquisitor uudelleensyntyneenä.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

maahanmuuttokriittinen = http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015102420553621_uu.shtml videolla puhuva valkoihoinen suomalainen nainen, joka solvaa törkeästi videon ottanutta naista vain koska tämä on tummaihoinen. Tällaista ei missään tapauksessa saa sanoa rasismiksi, koska silloin on ihan suvakki, ks. seuraava kohta.

suvakki = iha vajakki, jonka mielestä em. kaltainen käytös kanssaihmisiä kohtaan ei ole ok

Spanish Inquisitor Jr
Seuraa 
Viestejä3010

BCK kirjoitti:

maahanmuuttokriittinen = http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015102420553621_uu.shtml videolla puhuva valkoihoinen suomalainen nainen, joka solvaa törkeästi videon ottanutta naista vain koska tämä on tummaihoinen. Tällaista ei missään tapauksessa saa sanoa rasismiksi, koska silloin on ihan suvakki, ks. seuraava kohta.

suvakki = iha vajakki, jonka mielestä em. kaltainen käytös kanssaihmisiä kohtaan ei ole ok

Mutta tuohan on vain yksittäistapaus, ei sitä voi yleistää. Ei kaikki ns. kriitikot ole tuollaisia.

Yksittäistapaus =  tapahtuma, joka sattuu vain kerran, mutta toistuu aina uudestaan..

Vanha nimimerkki Spanish Inquisitor uudelleensyntyneenä.

RaahenTiikeri
Seuraa 
Viestejä973

tää on tosi hyvä ketjun aihe.Monesti tuota "uuskieltä" on tullut itsekin mietittyä.En nyt,alkoholin vieroitusoireesta(eli krapulasta) kärsivänä,keksi tähän antaa mitään omaa sanaa.

Tosin,en näe tätä maailmaa ja yhteiskuntaa kovin Orwelilaisesti enkä siis usko,että uuskieli olisi ylhäältä masinoitua ja valtaapitävien tavoite.Voi siinä sitäkin hieman olla,mutta enemmän uskon että ihmiset ihan omaa tyhmyyttään luo tätä uuskieltä.

Tietysti maailma (ja tietotekniikka eritoten)on muuttunut parin vuosikymmenen aikana niin rapiasti,että on ihan ymmärrettävää,että nykynuoret googlettelee ja spämmää vaikka mummo ei niin tehnyt 80-luvulla.Noille uusverbeille ei yksinkertaisesti ollut olemassa vastinetta vielä tuolloin.

Jaa jaa....ehkä tässä nyt tuli yksi sana mieleen.Ei kylläkään ole uuskielinen vaan vanha jo pitkään käytössä ollut kiertoilmaisu;

Yhteiset pelisäännöt(esim koulussa):tarkoittaa yleensä vain toisen osapuolen laatimia sääntöjä (esim opettajan valta oppilaaseen nähden)joihin toinenkin osapuoli sitoutetaan vaikka hän ei pääse vaikuttamaan sääntöjen sisältöön."Yhteisiä pelisääntöjä" käytetään hallitsemaan heikompaa osapuolta uskottelemalla tälle,että hänkin on hyväksynyt "yhteiset pelisäännöt".

MooM
Seuraa 
Viestejä11330

Minua ärsyttää monen muun sanakäytön lisäksi sellainen hypekieli. Innovaatioyhteiskunta (tms) - mitähän sillä nyt oikeasti tarkoitetaan, Innovaatio on typistynyt tarkoittamaan mitä tahansa kehittämistä, mikä lienee joka tapauksessa elinehto pärjäämiselle. Sellainen taikasana, jolla kuitataan konkreettisemmat ehdotukset. "Meidän pitää tukea innovaatioita".

Biotalous ja cleantech. Joo, tärkeitä juttuja, mutta sanoja käytetään näin: "ei me oikeasti tiedetä, miten tästä taloussuosta noustaan, mutta jospa ne biotalous ja cleantech auttaa. Toivotaan ainakin, vaikkei me mitään osata asialle tehdä eikä oikein teidetä, mitä nuo onkaan. Mutta jos kuitenkin leikattaisiin koultuksesta."

Digitalisaatio ja pelillistäminen. Noillahan sitä saadaan tehokkutta, kun lomakkeen voi täyttää netissä Eihän ne tiedot edelleenkään mihinkään muualle mene kuin sen yhden viranomaisen omaan rekisteriin ja todennäköisesti käsin tulosteesta näpyteltynä. Mutta digitalisaatio jyrää ja on innovoitava näitä uusia digitaalisia palveluita. Pelillistäminen taas auttaa siinä, että laiskat lapset saadaan hiljaisiksi tunneilla, kun saavat pelata jotain matikkapeliä tai liikutella historiallisia hahmoja jossain 90-luvun tasohyppelyssä. Ei ne mitään opi, mutta onpahan pelillistetty opetussisältöjä.

(mitä, minäkö kyllästynyt Tekesin ohjelmien teemoihin ja sihhen, mitä niissä sitten tehdään...)

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

John Carter
Seuraa 
Viestejä15438

MooM kirjoitti:

Minua ärsyttää monen muun sanakäytön lisäksi sellainen hypekieli. Innovaatioyhteiskunta (tms) - mitähän sillä nyt oikeasti tarkoitetaan, Innovaatio on typistynyt tarkoittamaan mitä tahansa kehittämistä, mikä lienee joka tapauksessa elinehto pärjäämiselle. Sellainen taikasana, jolla kuitataan konkreettisemmat ehdotukset. "Meidän pitää tukea innovaatioita".

Biotalous ja cleantech. Joo, tärkeitä juttuja, mutta sanoja käytetään näin: "ei me oikeasti tiedetä, miten tästä taloussuosta noustaan, mutta jospa ne biotalous ja cleantech auttaa. Toivotaan ainakin, vaikkei me mitään osata asialle tehdä eikä oikein teidetä, mitä nuo onkaan. Mutta jos kuitenkin leikattaisiin koultuksesta."

Digitalisaatio ja pelillistäminen. Noillahan sitä saadaan tehokkutta, kun lomakkeen voi täyttää netissä Eihän ne tiedot edelleenkään mihinkään muualle mene kuin sen yhden viranomaisen omaan rekisteriin ja todennäköisesti käsin tulosteesta näpyteltynä. Mutta digitalisaatio jyrää ja on innovoitava näitä uusia digitaalisia palveluita. Pelillistäminen taas auttaa siinä, että laiskat lapset saadaan hiljaisiksi tunneilla, kun saavat pelata jotain matikkapeliä tai liikutella historiallisia hahmoja jossain 90-luvun tasohyppelyssä. Ei ne mitään opi, mutta onpahan pelillistetty opetussisältöjä.

(mitä, minäkö kyllästynyt Tekesin ohjelmien teemoihin ja sihhen, mitä niissä sitten tehdään...)

Digitalisaation myötä syntyy myös digisanasto, joka kasvaa ja muuttuu sellaisella vauhdilla, että monet eivät pysy mukana. Esimerkiksi lasten ja heidän isovanhempiensa kesken puhuttu sanasto saattaa olla digisanaston osalta isovanhemmille suurelta osin hepreaa.

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein

Spanish Inquisitor Jr
Seuraa 
Viestejä3010

sotarikollinen = henkilö. joka on pakotettu tekemään ne teot, josta häntä syytetään (vrt. Göring ja kumppanit Nurnbergin oikeudenkäynnissä 1945). Tästä johtuen hän saa uuden alun uudessa yhteiskunnassa nimellisen rangaistuksen jälkeen. Tässä hänelle ovat tukena sosiaali ym. viranomaiset, jotka huolehtivat siitä, että kotoutumisprosessi etenee.

tp-raiskaaja = henkilö, joka on traumatisoitunut sotakokemuksien, hirmutekojen ym.  jälkeen ja joka tarvitsee  uuden alun uudessa yhteiskunnassa nimellisen rangaistuksen jälkeen. Tässä hänelle ovat tukena sosiaali ym. viranomaiset, jotka huolehtivat siitä, että kotoutumisprosessi etenee.

uhri = joku vaan.

Vanha nimimerkki Spanish Inquisitor uudelleensyntyneenä.

harppa
Seuraa 
Viestejä78

Syrjäytymisvaarassa oleva nuori = Nuori, joka ei sovi putkeen. Esimerkiksi nuori, joka ei hae toisen asteen opintojen jälkeen opiskelu- tai työpaikkaa. Määritelmän neutraaliudesta huolimatta stigma.

Syrjäytynyt nuori = Aiemmin syrjäytymisvaarassa ollut nuori, jonka tilanne on vakiintunut. Empaattinen, nutturapäinen mieshenkilö saapuu ovelle.

idiotus
Seuraa 
Viestejä1907

Aika hapokasta. Näin sanan tulkinnan moniulotteisuutta käyttäen tässä kontekstissa toteaisin.

Innovaatio-sanan inflaatio on totta. Usein innovaatio tarkoittaa jonkin väkisin tehdyn mukauutuuden pusertamista ja tyrkyttämistä ihmisten käyttöön. Aika innovaativiisesti muotoiltu vaikka itse totean. Edelleen innoivoimisvimmassani totean innovoineeni innovaatio-sanan käyttöä varsin innovatiivisesti edellä.

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

In porto perse vitulus est.

Rousseau: "tämä keskustelufoorumi saattaa aiheuttaa itsetuhoisuutta, käytettävä vain hoitohenkilökunnan valvovan silmän alla ja/tai hyvin lääkittynä".

Varoitus! Saatan leikkiä välillä paholaisen asianajajaa jopa tiedostamatta sitä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat